Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


19193. 25a27430dd
2011. febr. 15. 10:30

Ti melyik fajta rum aromát használjátok? Nekem eddig az Oetker vált be, de most másodszor érzem úgy (konkrétan sportszeletnél), hogy hiába öntök bele egy kis üvegcsével, alig érzem benne.

Lehet, hogy kezdik etrehánykodni a dolgot?

19192. caravell (válaszként erre: 19190. - 875f1a5663)
2011. febr. 15. 10:02
Na ja, kifejezetten sajnálom a fiam tanárait és nagyon felnézek rájuk ezügyben :))
19191. caravell (válaszként erre: 19183. - 875f1a5663)
2011. febr. 15. 10:01
Köszi, hogy jól, azt nem mondhatnám, bár napközben már elég tűrhető, viszont az éjszakák szörnyűek. Most gargalizálással próbálkozom :( és elindítottam egy adag lucernát csírázni, az egy vitaminbomba...
19190. 875f1a5663 (válaszként erre: 19188. - Caravell)
2011. febr. 15. 09:58

:-))

Ehhez nem kell angliai egyetemi kutatás.Egy dolgozatokat olvasó ped. ebben verhetetlen. De itt a neten is hamar begyakorolhatjuk ( a saját leveleimben sem veszem észre átolvasáskor a hibát) ezt a "nagyvonalúságot".

19189. 875f1a5663 (válaszként erre: 19186. - Moenia)
2011. febr. 15. 09:55
Kérném szépen azt a fagyit, ha lehet. "Rohamosan" közeledik a jóidő :-), mostmár a fagyik is ekőtérbe kerülnek. Pláne a különlegességek!
19188. caravell
2011. febr. 15. 09:54

Egy kis agytorna és szórakozás!


Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szimát melyin serenrodbn

vnanak a bteuk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslo és

az ultosó bteuk a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteu lheet tljees

össze-vabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk

oka, hogy nem ovalusnk el mniedn bteut mgaát, hneam a szót eszgébéen.

19187. 875f1a5663 (válaszként erre: 19185. - Kovaevakiss)
2011. febr. 15. 09:25
:-)))))))))
19186. moenia (válaszként erre: 19182. - Caravell)
2011. febr. 15. 08:58

Sziasztok!

Nem biztos, hogy nem tetszene a sós karamellakrém. Én szoktam csinálni karamella fagyit, amibe szintén kell egy kis só - és nagyon-nagyon finom!

19185. kovaevakiss (válaszként erre: 19182. - Caravell)
2011. febr. 15. 08:46
Az egyszerű gyümölcskenyér megfontolandó! Talán jobban fog sikerülni, mint az intelligenskrémes, amit én már csak neveletlen krémesnek hívok.
19184. d5ef6da91d (válaszként erre: 19182. - Caravell)
2011. febr. 15. 08:44
Kóstold meg őket, a fleur de sellel készített karamellát feltétlenül, egy igazi ízrobbanás, mint a kontrasztos ízek általában!
19183. 875f1a5663 (válaszként erre: 19182. - Caravell)
2011. febr. 15. 08:34

Szia!

Nekem viszont ezek lesznek az elsők...fantasztikusak lehetnek...persze csak kis "lépésecskékben" tapogatódzunk,de "TUTTA NOVITÁ E BONTÁ" =VÁLTOZATOSSÁG GYÖNYÖRKÖDTET :-)


Jól vagy?

19182. caravell (válaszként erre: 19177. - 875f1a5663)
2011. febr. 15. 08:22
Köszönjük, itt aztán van minden... :) Azt hiszem azért,hogy a sajtos gyümölcssaláta és a sós tejkaramellkrém nem lesz a kedvencem...
19181. Marice (válaszként erre: 19180. - 875f1a5663)
2011. febr. 15. 08:12
kisnusi ...köszi szépen értékes tanácsaidat a kelt tésztához:)
19180. 875f1a5663 (válaszként erre: 19178. - Dodi44)
2011. febr. 15. 08:05
:-)
19179. lúdanyó
2011. febr. 15. 07:34
Jó reggelt!
19178. Dodi44 (válaszként erre: 19177. - 875f1a5663)
2011. febr. 15. 07:08
Mikor szego"dhetek el Hozzad "konyha malacnak" ??? :DDD
19177. 875f1a5663
2011. febr. 15. 06:46

Ezeket a kincseket is közzéteszem,mert csupa értékes recept.

*************


2. VÁLTOZAT


Tyúkláb fánk (saját tészta recept)


Hozzávalók: - 24 db

35 dkg liszt

4 dkg vaj/margarin

3 evőkanál porcukor (5 dkg)

1 vaníliás cukor

pici só

175 g tejföl (1 kisdoboz)

2 tojás sárgája

1 dkg élesztő

1 mokkáskanál rum aroma

1 dl narancslé

Olaj a sütéshez.


Elkészítés:

A lisztet a vajjal/margarinnal összemorzsoljuk, beletesszük a sót, porcukrot, vaníliás cukrot. Elkeverjük a tejfölben az élesztőt, a tojások sárgáját, a rum aromát és hozzáöntjük a száraz anyagokhoz, valamint a narancslevet is. Összeállítjuk a tésztát. (Kicsit lágy állagú lesz.)

30 percet pihentetjük.

Kivesszük, 4 részre vágjuk. Mindegyikből ujjnyi vastag rudat formázunk, 6 felé vágjuk (24 db lesz). A darabokat először az egyik felén vágjuk be, majd megfordítjuk és elfordítva is bevágjuk. A „lábakat” szétnyitjuk és lisztezett deszkára sorakoztatjuk.

15 percet pihentetjük.

Nem túl forró olajban sütjük, először fedővel, a másik felüket fedő nélkül, 2-2 percig. Papírtörlőre tesszük.

Megszórjuk porcukorral és narancslekvárral tálaljuk

,,,,,,,,,,,,,,,,,


Univerzális kelt tészta

Elrontani nem igazán lehet mert mindent pontosan mérünk akkor olyan állagú lesz a tésztán amilyennek kell egy kelt tésztának lenni.

Készíthetünk belőle pizzát pizzás csigát sajttal és sonkával töltött kiflit lekváros

kiflit is.

4 dl langyos tejben 2 evőkanál cukrot /ha sajtos kiflit v.pizzás csigát készitünk akkor csak annyi cukor kell amivel az élesztőt felfuttatjuk/ 5 dkg élesztőt felfuttatunk.

70 dkg lisztet 2 kávéskanál sót / sósnál több só kell /és 1,5 dl étolajat és az élesztős tejet jól kidolgozzuk dagasztjuk .

Kelesztjük. Én kétszer szoktam minden kelt tésztát ledagasztani.

Mikor félig megkelt ledagasztom újra és kelesztem .

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtom és olyanra vágom amilyen

sütit éppen sütni akarok belőle.

A dupla kelesztést módszerét mamámtól örököltem.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Tiramisu


250gr Parmalet krémsajt

1tasak Gála vanillinpuding

1tasak vanillincukor

3dl tej

3,2dl habtejszin

3evőkanál cukor

Mindezt egy keverőtálban habosra keverjük.

A habosított krémet, kávéban áztatott baba piskótával összerakjuk, tetejét kakaó porral hintjük.


Pár perc alatt elkészíthető a " világ " legfinomabb édessége!!

..........................

A világ legegyszerűbb és legjobb gyümölcskenyere


Keverj össze 60 dkg lisztet 1 csomag sütőporral és egy teáskanál szódabikarbónával. Tegyél bele annyi vágott diót vagy mogyorót vagy mandulát, aszalt gyümölcsöket, 1 csg. megmosott mazsolát és tetszés szerint körtét, almát , meggyet (minden legyen apróra vágva), esetleg összetördelt étcsokoládét, hogy a lisztet jó töltse ki.

Ha csak magvakból és aszalt gyümölcsökből készül, sokáig eláll.

Keverj jól össze 3 pohár sovány tejfölt 25-30 deka cukorral, egy van. cukorral, 4 tojással, ezután keverd bele a gyümölcsös lisztet. Ha maradnak száraz helyek, kicsi tejet tegyél hozzá.

Kivajazott, kilisztezett hagyományos zománcos tepsiben jó sütni, tűpróbáig - kb. 1 óra.

Ha kihűlt, középen kettévágva két rúd gyüm. kenyeret kapsz. Tehetsz csokimázat a tetejére.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


A kelt tészta titkai


1. Langyos folyadék

A sütőhőmérő elengedhetetlen ahhoz, hogy meggyőződjünk, a folyadék nem túl forró-e. Az optimális hőmérséklet a friss élesztőnél 37 oC, a szárított élesztőnél 45 oC.

...tovább »

2. Friss vagy száraz élesztő

A kettő helyettesítheti egymást. A száraz élesztőnek meg az az előnye, hogy akár 9 hónapig is eláll. A kétféle élesztő más előkészítést igényel. A friss élesztőt folyadékban kell feloldani, míg a száraz élesztőt a liszthez kell hozzákeverni.


3. Nagyobb mennyiségű liszthez nagy mérőedény

A lisztet öntsük a mérőedénybe, de ne tömjük meg az edényt, legyen a liszt laza. A legtöbb recept a liszt mennyiségét csak körülbelül adja meg. Először csak a minimálisan szükséges mennyiséget adjuk hozzá. Ha túl sok lisztet használunk, a tészta kemény és tömör lesz.

.........................

Sós tejkaramellkrém


15 dkg cukor

1 l tej

1 vaníliarúd

2 dkg só

10 dkg méz

1 tk sütőpor


A cukrot karamellizálom, a tejjel összemelegítem a többi hozzávalót, a sütőport csak a végére hagyom. A meleg tejet a karamellhez öntöm, addig kevergetem, míg újra elolvadnak a karamelldarabok, hozzáteszem a sütőport és hagyom, hogy gyönyörű krémmé sűrűsödjön. Ha csak édes verziót szeretnénk, ne használjunk ilyen nagy mennyiségű sót (egy kicsit tegyünk bele így is), de érdemes kipróbálni, mert a két íz harmóniája gazdagabbá teszi az élményt. Kóstolással kísérletezzük ki a saját só-cukor arányunkat!

...................

Kanonok lepény


1/2 kg liszt, 2 ek. fagyos zsír, 1 cs. sütőpor, 25 dkg cukor, 2 egész tojás, 1/2 cs. vaníliáscukor és annyi tej, hogy könnyen gyúrható legyen.


A tészta egyik felét kisodorjuk, tepsibe téve barackízzel vastagon megkenjük és őrölt mogyoróval(dió,mandula is lehet) megszórjuk.


Másik felét is kisodorjuk és rátesszük.

Tojással megkenjük és megszórjuk mogyoróval.


Közepes lángon (180 fokon) világosra sütjük.

....................


Sült fagylalt.


Hozzávalók:


1 db kerek piskótalap

40 dkg vaníliafagylat vagy parfé

5 tojás fehérje

20 dkg kristálycukor

3 cl rumfél citrom héja


Készítés:A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot.Kerek, tűzálló tálra helyezzük a piskótalapot.

Ráhalmozzuk a fagylaltot és bevonjuk a tojáshabbal.

Forró sütőben takaréklángon világosbarnára sütjük.

A tetejére citromhéjat reszelünk, majd megöntözzük a rummal és az asztalnál meggyúltjuk.


Tortaszerűen szeleteljük és azonnal fogyasztjuk!

.............................

gyümölcstál



...hozzávalók: 1kg banán, 1kg mandarin, /vagy narancs,1 kg alma,1 ananász,1kg kivi...1 üveges joghurt, 20 dkg trappista sajt..A gyümölcsöket összedaraboljuk egy tálba..hozzáreszeljük a sajtot, összekeverjük, ráöntjük a joghurtot, és egy órára hűtőbe helyezzük...1óra múlva fogyasztható..

........................


Egyszerű és finom.

Joghurtos gyümölcstorta


4 - 5 tojásból piskótát sütni a kerek tortaformába, ki kell venni a formából, utána visszarakni, mert a tetejére megy a joghurtos massza.

4 kispohár joghurt vagy egy nagy pohár, ezt 2 evőkanál zselatinnal és ízlés szerinti cukorral langyosra melegíteni.

Ehhez jön 4 dl tejszín felverve habnak, ezt összekeverjük a joghurtos zselatinnal. Majd hozzáadunk valamilyen gyümölcsöt (málna, ribizli, őszibarack). Ezt a masszát a tortalap tetejére öntjük, elsimítjuk. Majd 2 dl tejszínt 2 evőkanál cukorral és habfixálóval habbá verek, és ezzel díszítem a tortát. Most már csak hűteni és fogyasztani kell.

....................

Mézes zserbó 2.

50 dkg lisztet elmorzsolunk 6 dkg zsírral vagy 10 dkg vajjal. Hozzáadunk 15 porcukrot, 1

kávéskanál szódabikarbónát, 1 egész tojást, 4 evőkanál folyékony mézet, és kb. ugyanannyi

tejföllel jól kidolgozott tésztát készítünk. 4 egyenlő részre osztjuk, kissé pihentetjük, és késhát

vastagságúra nyújtjuk.

Világosra sütjük, a tepsi hátlapján vagy sütőlemezen, amit jól megzsírozunk.

Krém: 3 tojássárgáját 3 evőkanál cukorral jól kikeverünk. Adunk hozzá 1 csomag vaníliás

cukrot és 3 púpozott evőkanál lisztet. 7 dl tejjel sűrű krémet főzünk belőle.

(Én gőz fölött szoktam készíteni, mert biztos, hogy nem ég le.) Amíg kihűl, 20 dkg vajat, 20

dkg porcukorral kikeverjük, 3-4 evőkanál rumot öntünk hozzá, és a kihűlt krémmel

összekeverjük. A lapokat megtöltjük.

Pikánsabb lesz, ha a második és a harmadik lap közé nem krémet, hanem baracklekvárt

kenünk.

A tetejére olvasztott csokoládét tegyünk.

.....................


Emeletes élvezet.. sütés nélkül../ sütemény..

Gasztro....

hozzávalók:1: réteg: 25 dkg darált keksz, 5 dkg Rama margarin, 5 dkg porcukor, kevés tej... 2 réteg:20 dkg tóró, porcukor, 2 dl tejszín, 1 cs vanílíás cukor.. 3. réteg:2 cs vaníliás krémpor, 5 dl tej, 1 cs vanilíás cukor.. 4. réteg: 2dl tejszín, 1 vanília.. tetejére kb 5 dkg reszelt csokoládé..

A darált kekszet összegyúrom a cukorral, a margarinnal, és egy kevés tejjel, csak annyival, hogy linzertészta keménységű legyen. Egy közepes tepsibe egy kevés darált kekszet szórok, hogy ne ragadjon le, és belenyomkodom a kelt tésztát 2. réteg: A tórót összekeverem a porcukorral , a vaníliás cukorral, majd a habbá vert tejszínnel, és a kekszre símitom. 3 réteg:A krémport a tejjel egy elektromos habverővel jó sokáig krverem, minél tovább keverem annál keményebb krém lesz belőle, ezt a túrókrém tetejére símítom. 4 réteg: A tejszínt felverem a vaníliával , és a vaníliás krémre kenem A tetejére reszelt csokit szórók és a hűtőbe teszem tálalásig,, elkészítési idő 45 perc

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

NYUSZIK



.Ez egy egyszerű keksztészta.Daráltkeksz,lekvár,kakaópor és pici tej.Ezt kell összedolgozni,hogy formálható legyen.Aztán kúp alakot formázok,a fülrészt meglapítom,kettévágom és az egyik felét lehúzom.A fejénél az orrát picit kihúzom.Megforgatom kókuszreszelékbe,talpra állítom és az elejébe nyomomtam a tojáscukorkát.

,,,,,,,,,,,,,,,,,


Éva torta.


6 tojás,30 dkg cukorral, 6 kan. vízzel habosra keverünk,hozzá adunk 24 dkg lisztet,1 cs sütőport, 5 kan. diót, A másik lap ugyan így készül,csak 7 kan. vizet

és a dió helyett 2 kan. kakaót teszünk bele.Majd sütjük.

Krém:

25 dkg p.cukor,30 dkg vaj, 1 cs vanillia,20 dkg dió,4 dl tej,4 e. kan. liszt,ebből sűrű pépet főzünk. Ha kihűlt összekeverjük a másikkal.

A két lapot kettévágjuk,majd megtöltjük. Az oldalát és tetejét is.

Csoki mázat rakunk a tetejére,és díszítjük.


Egyszerű üti és soká el áll(hacsak el nem fogy)


Apró díszkifli

---------------


28 dkg vaj, 15 dkg p. cuk. 15 dkg dió, 35 dkg liszt,Összedolgozni szaggatni,kisütni.van cukorral megszórni

..................


nagyon egyszerű fánk recept

--------------------------



. Sajnos most képet nem tudok róla feltenni,de még a kezdőknek is könnyű elkészíteni. HV: 1kg liszt,3dkg élesztő,3-rom evőkanál étolaj,3 egész tojás,3-rom csapott evőkanál cukor,negyed csapott mokkáskanál só, 8dl-2,8-as vagy 3,6-tos tej. A lisztet egy tálba öntjük, közepébe kis mélyedést csinálunk, bele tesszük a cukrot,a sót,és bele morzsoljuk az élesztőt. A tejet megmelegítjük és az egészhez öntsük majd,a 3-rom tojást adjuk hozzá,az egészet jól össze dogozzuk míg hólyagos nem lessz,ekkor hozzá adjuk a 3-rom evőkanál olajat,és ezzel szép simára dagasztjuk,enyhén meg lisztezzük a tetejét. fél órára letakarva, meleg helyen kelesztjük. Fél óra után lisztezett gyúródeszkára borítjuk,és másfél centi vastagra nyújtjuk.Fánk szaggatóval ki szaggatjuk, és még 3/4-órát kelesztjük meleg helyen le takarva.Egy nagy lábosba 1liter olajat,és 2-evő kanál zsírt teszünk fel melegítjük,de ne legyen forró, utánna csak annyi kiszagatott fánk tésztát tegyünk bele,hogy jó elférjenek sütés közben.Elöször a felső fele kerül alulra és fedő alatt aranysárgára sütjük,majd, meg fordítjuk és fedő nélkül sütjük.Ha megsült sütő papírra kiszedjük,és vaniliás porcukorral meghintjük. Én úgy ízesítem még,hogy lekvárt fel higítok és fecskenővel be szúrva töltöm,de lehet csokoládé krémmel is.JÓ ÉTVÁGYAT Kivánok hozzá!!! UI: A zsírt ha gondolod nem muszály az olajba tenni,de én igy készítem mindig

.................

A fehér kolbász:



Én ezt moderáltam pulykahúsra,

De egybként disznóhusbol készitik.

Hozzávalók:

6 kg pulykacomdhus csikokra vágva, 4 kg hasaaljaszalonna (sertés) 22 dkg só, 4dkg köménymag, bors izlés szerint, A Husokat ledaráljuk izesitjük,( jol össze kell dolgozni,

Vékony bélt veszünk a hentesnél, ( sózótt) at mossuk, darabokravágjuk , kb 80cm -50 cm.,) kimekkora kolbászt akar,

És a tölteléket beletöltjük a belekbe,

1 napig rudra akaszva csöpögtetjük ,

Utánna mélyhütöbe, vagy füstölni visszük.

ÉTEL AMI FINOM BELÖLE :

1kg krumplit hámozunk, karikázzuk, egy tepsit k zsirozzunk , a krumplit elteritjük benne rá rakunk egy szál kolbászt és készre sütjük

savanyúsággal vagy kompottal is finom.

-------------------------

SZALAGOS FÁNK


-------------

Hozzávalók: kb. 25 db

50 dkg finomliszt

3 evőkanál porcukor

1 vaníliás cukor

1 teáskanál vanília aroma

1 mokkáskanál só

2 tojás sárgája

2,5 dkg élesztő

5 dkg olvasztott vaj

2 dl tej

1/2 dl narancslé

1 mokkáskanál rum aroma

Elkészítés:

A kevés cukorral elkevert tejben felfuttatjuk az élesztőt. Megolvasztjuk a vajat.

Tálba szitáljuk a lisztet, porcukrot, beletesszük a sót, vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, az élesztős tejet, az olvasztott vajat és az aromákkal elkevert narancslevet. Lágy tésztát dagasztunk belőle. Letakarva (vagy dagasztó tálban) a duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítjuk és kb. másfél centi vastagra nyújtjuk. 6-7 cm-es szaggatóval kiszúrjuk. A leeső részt összegyúrjuk, nyújtjuk, és kiszúrjuk.

Letakarjuk, és fél órát pihentetjük a deszkán.

Egy lábasba két ujjnyi (általában 1 liter) olajat melegítünk. A fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal és a lyukkal lefele az olajba tesszük (tehát a sima, lisztes rész kerül az olajban felülre). Kis lángon sütjük fedő alatt másfél percig, megfordítjuk és fedő nélkül a másik oldalukat is másfél percig. Papírtörlőre tesszük.

Még melegen porcukorral meghintjük. Tálalhatjuk lekvárral, öntettel.

---------------------

gyors palacsinta, ahogyan én készítEM

------------------------------



(Túrósan, kakaósan készült, de a kakaós hamar eltűnt, nem általam.) :))

Gyors palacsinta

Hozzávalók: kb. 20 db lesz belőle

20 dkg liszt

2 tojás

3 dl tej + 2-4 dl ásványvíz

csipet só

1/2 dl olaj

1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A hozzávalókat habverővel összekeverjük, és néhány óra hosszat állni hagyjuk.

Hajszálvékonyan kiolajozunk egy palacsintasütőt és kezdhetjük a sütést. (Elméletben a továbbiakban nem kellene olajozni, de 2-3 darab sütése után én újból kenem – ez tapasztalati javaslat.)

---------------------

Joghurtos ropi

--------------------

Hozzávalók:

40 dkg liszt

20 dkg puha vaj vagy margarin

2 kis joghurt

1 tojás

Tetejére: sajt; durva szemű só; szezammag ízlés szerint.

Elkészítés: A margarint érdemes kicsit megolvasztani felhasználás előtt, hogy ne legyen kemény, mert könnyebben elkeveredik. Keverjük össze a lisztet, sót, margarint és a joghurtot. Jól gyúrjuk össze, majd tegyük hűtőbe egy kis időre. Minél tovább áll, annál finomabb lesz. Jól belisztezett táblán nyújtsuk tetszőleges vastagságúra nyújtjuk. Kenjük meg a tetejét tojással, és szórjuk rá a feltétet. Tetszőleges vastagságú rudakra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük. Elektromos sütő esetén 200 °C-on 15-20 perc alatt kész.

-----------------

GYORS DESSZERT


Kb. 30 dkg darált keksz, kakaópor+ cukor + kis tej összefőzve kis kávéval, kevés rum, ebből egynemű cipót formáltam. Egy tepsibe belenyomkodtam és a következő masszát kentem rá: negyed kg túró, reszelt citromhéj, mazsola, kis adag mascarpone kevés cukor. Az egészet még leöntöttem a maradék csokival. Az erkélyen fagyasztottam kb. 1 órát.

-------------


Máj, csirkehús zöldborsóval, gombával


Hozzávalók:


Egyes serpenyő:

1/2 kg csirkemáj

1 nagy fej vöröshagyma

20 dkg zöldborsó (mirelit is lehet)

bors, pirospaprika, pici só

olaj


Kettes serpenyő:

1/2 kg filézett csirkemell vagy filézett csirkecomb

20 dkg gomba

2 dl erőleves, vagy 2 dl meleg víz, 1 db húsleves kocka

6-8-10 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)

majoránna (kb. 2-3 teáskanál)

olaj


Elkészítés:

(Ha mindent előre összekészítünk, akkor a két serpenyővel egyszerre lehet dolgozni!!!)


Egyes: A hagymát vékonyan felszeleteljük, picit sózzuk, és az olajban megpirítjuk.

A csirkemájat tetszés szerint feldaraboljuk és rátesszük a hagymára, lepirítjuk. Borssal, pirospaprikával megszórjuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, kevés ideig fedő alatt, majd anélkül készre pároljuk/pirítjuk. Letakarjuk.


Kettes: A felcsíkozott mellet, vagy combot (ez szaftosabb) a forró olajban átpirítjuk. A fele fokhagymát áttörve, és a majoránnát rátesszük. Összekeverjük és ráöntjük az erőlevest, vagy a meleg vízben feloldott leveskockát. Fedő alatt pároljuk.

Ha félig kész, mehet a felszeletelt gomba is bele, még egy kis fokhagyma. Ha szükséges, só. Készre pirítjuk az egészet.


A két serpenyőben levő ételeket összeöntjük, lehet még fokhagymát tenni bele (aki szereti erős paprikát is) és egy kicsit összepároljuk. Készen vagyunk vele.

Körítésnek lehet sült krumpli (kockázott vagy hasáb), de nagyon finom kenyérrel is.

Természetesen bármilyen savanyúsággal kínálhatjuk.


Megjegyzés: A szaft mennyisége a zsiradék mennyiségétől függ. (Mi kicsit szárazabban szeretjük. – Illetve elkészíthető zöldborsó és gomba nélkül is, alsó kép. Pulykahússal is finom.)

------------------


Csali pizza!!!!!!!


Hozzávalók:


pizzakrém (üveges vagy tubusos,-1 poréhagyma, 10dkg konzerv kukorica, 10dkg reszeltsajt, 1 hosszú franciakenyér.

Elkészités:

A pizzakrémet tálba rakjuk, a leszürt kukoricát ráöntjük, és a reszeltsajtot is , a karikáraszelt poréhagymátis jól összekeverjük, ha kell izesitjük, ( sonkát is keverhetünk hozzá kockára vágva,)

A francia kenyeret ferdén felszeleteljük, rákenjük a krémet,

és fórró sütöbe toljuk, 10-15 perc alatt késze sütjük.

-----------------


Francia almatorta – szögletesen

(ahogy én készítem – 2 személyre)


Hozzávalók: - méret: 20*25

70 dkg alma

3 dkg vaj

10 dkg barnacukor (kristály is lehet)

15 dkg leveles tészta (mirelit) – az egy csomag harmada


Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk és nagyságtól függően 6-8 részre vágjuk.

Egy nagy serpenyőben a vajat és a cukrot összemelegítjük. Beletesszük az alma gerezdeket.

Kis lángon főzzük, míg az alma karamellizálódik. (Papírforma szerint rázogatni kell, de én óvatosan lapos fakanállal forgattam.) Szép borostyán színűnek, áttetszőnek kell lennie.


Kinyújtjuk a leveles tésztát a fenti méretre.


A megpárolt almát a tapadásmentes sütőpapírral kibélelt – nem magas – tepsibe, vagy tűzálló tálba öntjük, szépen elrendezzük. Ráterítjük a tésztát, a széleit kissé benyomkodjuk, villával megszurkáljuk.

Előmelegített sütőbe – 200 fok – tesszük, és kb. 10-15 perc alatt a tészta megsül.


Ha kész, 10 percig pihentetjük és utána egy mozdulattal, kiborítjuk egy tálra.

Melegen, hidegen fogyasztható.(Habbal, fagylalttal is tálalható.)

---------------------------------

HÚSVÉTI HIDEGTÁL

(A következő 3 recept egy szép és finom húsvéti hidegtál alkotó elemeinek elkészítését mutatja be. A végén a hidegtál összeállítását is leírom, de a képről hadd mondjam eez vendégeknek készült tavaly húsvétkor, és olyan hamar megették, hogy már csak a maradékot tudtuk lefényképezni!)


Sonkakrém


Hozzávalók:


20 dkg darált, főtt sonka

8 dkg vaj

1 ek tejföl

1-1 tk mustár és citromlé

só, bors, csipetnyi porcukor, esetleg pástétom fűszer


A vajat habosra keverjük a tejföllel és a mustárral. A fűszerekkel ízesítjük és hozzáadjuk a darált főtt sonkát. Addig keverjük, amíg egészen könnyű, habos massza nem válik belőle.


Sajttekercs


Hozzávalók:


40 dkg trappista sajt

30 dkg vaj

30 dkg sonka (pl. pulykasonka, gépsonka stb.)

1 doboz Medve sajt

5 kemény tojás

só, fehérbors, mustár, snidling


20 dkg vajat, a Medve sajtot, a kockára vágott tojásfehérjét kikeverjük sóval, fehérborssal és az apróra vágott snidlinggel.

Az 5 tojássárgáját villával összetörjük és kikeverjük a maradék vajjal,pici sóval, fehérborssal és mustárral.

A sajtot lassú tűzön megolvasztjuk. Miután szépen meglágyult, olajjal megkent alufólián nyújtófával téglalap alakúra nyújtjuk. Vigyázat,némi ügyességet igényel a művelet! Gyorsnak kell lenni.

A tojásfehérjével készül krémet a kinyújtott sajtra kenjük, és a sonkaszeletekkel beterítjük.

A tojássárgájával készült krémet a sonkára kenjük.

Az egészet rétesszerűen szorosan feltekerjük, és kihűtjük. Tálaláskor éles késsel keskeny szeletekre vágjuk.


Sárga-túró

- hagyományos húsvéti csemege


Hozzávalók:


1 l tej

10 - 15 tojás

1 cs vaníliás cukor

3 ek. kristálycukor

1 kávéskanál só


A tejet összekeverjük fokozatosan a tojásokkal, a sóval, a vaníliás cukorral és kristálycukorral, majd lábasban feltesszük főni. Állandó keverés mellett ikrásra főzzük. Ezután mély tálba helyezett konyharuhába öntjük, szorosan összekötjük, fakanálra akasztjuk és 1 napig lógatva kicsepegtetjük. Szinte sajt állagú, enyhén édeskés-sós túrót kapunk, amely felszeletelve kiváló kísérője a húsvéti sonkának.


Hidegtál összeállítása:


Tojásokat főzünk, megtisztítjuk, a szélesebb végüket levágva sárgájukat kivesszük, de úgy, hogy a fehérje egyben maradjon. Az üreget sonkakrémmel megtöltjük, és egy saláta levelekkel borított tálcára úgy állítjuk sorba, hogy hegyes végük felfelé legyen. A hegyes végüket is egyenesre vágjuk. Paradicsomot szelünk ketté, és mint egy kalapot a tojások tetejére helyezzük. Sajtkrémmel vagy vajjal kipöttyözzük. Olyan lesz, mint egy piros kalapú gomba.


Színes paprikák egyik végét levágjuk, kicsumázzuk. Megtöltjük sonkakrémmel. Közepükbe kolbászt helyezünk. Több órára hűtőbe tesszük, majd felkarikázzuk és a szeleteket a tálra rendezzük.


Felszeleteljük a sárgatúrót és a sajttekercset is, szépen sorban a tál szélére rakjuk.

A sárgatúró szeletekre vékonyra szelt sonkát is tehetünk, vagy a paprika szeletekkel kínáljuk


Töltött tojás ahogyan én készítem

-------------------------------



A főtt kemény tojásokat ketté vágom, sárgáját összetöröm,tormás majonézzel, borssal sóval ízesítem, visszatöltöm a fehérjékbe.Tetejét díszítem snidlinggel és már is kész a finom falat, rossz evő gyerkőcöknek is ajánlom. Ennek nem tudnak ellenállni


.......................

Gyors csörögefánk


(ahogy én csináltam)

Hozzávalók: 25-28 db

35 dkg liszt

7 dkg margarin

5 dkg porcukor

1 vaníliás cukor

pici só

4 tojás sárgája

másfél kis pohár tejföl

1 mokkáskanál rum aroma

olaj a sütéshez + porcukor a szóráshoz

csipkebogyó lekvár (tetszés szerinti mártogatós)

Elkészítés:

A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk. Beletesszük a porcukrot, sót, vaníliás cukrot.

A tojás sárgákat kikeverjük a tejföllel, a rum aromával és hozzáöntjük a lisztes anyaghoz.

Rugalmas tésztát gyúrunk belőle.

25-30 percre hűtőbe tesszük.

Pihentetés után kinyújtjuk 3-4 mm vastagra. Derelyevágóval rombuszokat vágunk, közepüket is bemetsszük, és áthúzzuk az egyik csücskét.

Nem túl forró olajban 4-5 percig sütjük, közben megforgatjuk, míg világosbarna lesz.

(Ne sokat tegyünk egyszerre, mert megnőnek.)

Papírtörlőre tesszük. Csak a tetejét szórjuk porcukorral. – És már lehet mártogatni!

................

KIGYÓ RÉTES:

Hozzávalok:1/2 kg liszt,25dkg margalin, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 2evk. cukor,2dkg élesztö, 1 dl langyostej.

ELKÉSZITÉS:

Az élesztöt felfutatjuk langyos tejben, És A tálba összekészitjük a többi anyagot ,össsze keverjük, gyurjuk az összes anyagot , jol kidolgozzuk, cipová formájuk, pihentetjük,

és 4 cipot formálunk belöle, egyen ként kinyujtjuk, öket, 50cm , hosszura,és 25 cm szélesre,

A kinyujtott lapok széleit 8 cm szélessen bevágjuk ,mind két oldalon.

A közepére a töltelék kerül. Ami lehet , turó, meggy, stb, izlés szererint

Mikor a töltelékkel meg töltöttük, a be vágott széleket felváltva ,betakarjuk vele a tésztát. Ugy hogy egy jobbrol , egy bal oldalrol fedje egymást,

Egyszerü megy minden magátol... csak igy leirva furcsa:


--------------------------------------

1

-----------------------------------

------------------------------------töltelék.


--///------///-------------------------bevagottszélek.


Meglátjátok gyors és egyszerü süti.

sok sikert.

--------------------------

Pehelykönnyű túrós pite

(ahogy mi szeretjük)

Hozzávalók: (méret: 20*30)

Tésztához:

4 tojás sárgája

15 dkg vaj/margarin

5 dkg élesztő

1/2 – 1 dl tej

30 dkg liszt (fele-fele arányban sima- és rétesliszt)

1 vaníliás cukor

Töltelékhez:

75 dkg tehéntúró (lehet 50 dkg is)

25 dkg porcukor

1 vaníliás cukor

10 dkg mazsola (kevesebb is, vagy kihagyható)

1 citrom reszelt héja (vagy szárított)

4 tojásfehérje

1–2 evőkanál liszt (túró állagától függően)

Elkészítés:

1. - Először a tölteléket állítjuk össze. A túrót áttörjük, a porcukorral, vaníliás cukorral simára keverjük. (Nem kell nagyon habosnak lennie.) Ízesítjük a mazsolával, reszelt citromhéjjal. Hozzáadjuk a pici sóval kemény habbá vert tojásfehérjét – fakanállal, alulról felfelé keverve – , és a lisztet. Hagyjuk állni míg a tésztát összeállítjuk.

2. – Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatunk. A tojás sárgákat a vajjal/margarinnal habosra keverjük. Beletesszük a vaníliás cukrot, a felfuttatott élesztőt és a lisztet, valamint annyi tejet, hogy alapos kidolgozás után, rugalmas, kicsit lágy rétestésztánk legyen. Két részre osztjuk, kb. 2/3 és 1/3 arányban. (Figyelem: mivel lágy a tészta, a nyújtásnál lisztezni kell!)

3. - A nagyobbik tésztát méretre nyújtjuk és sodrófa segítségével a tepsibe helyezzük.

4. - Rátesszük a túrós krémtölteléket, egyenletesen elsimítva.

5. - Befedjük a másik (vékonyabb) kinyújtott tésztával.

6. – Letakarjuk, és 1 órát pihentetjük.

Előmelegített, forró sütőbe tesszük, 10 perc után, a hőfokot 170-180 fokra mérsékelve, sütjük készre. Kb. 30-40 perc – sütőtől függ.

Még melegen megszórjuk porcukorral a tetejét.

Ha kihűlt, négyzet, téglalap, rombusz alakúra szeletelve tálra tesszük.

Megjegyzés:

Torta formában is készíthető.

Fele mennyiségű adagban is lehet készíteni: akkor 17*24 cm a tepsi méret. Gyorsan össze lehet állítani, csak a pihentetés idő!

---------------------------

Női szeszély diós, és fehér habbal I.

tepsi méret: 25*32

Tésztához:

 4 dkg vaj/margarin

 4 dkg cukor

 4 tojás sárgája

 1 dl tej + 1,5 - 2 dl tej (a lazításhoz)

 1 dkg élesztő

 30 dkg liszt

 pici só

 1 vaníliás cukor

Barack-, eperlekvár (ízlés szerint) a tésztára.

Diós hab I.

 4 tojásfehérje

 10 dkg darált dió (könnyű diós változat)

 15 dkg porcukor

 1 vaníliás cukor

 1 mokkáskanál rum aroma

Fehér hab

 3 tojásfehérje

 8-10 dkg porcukor

Elkészítés:

1. – A vajat/margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, a langyos tejben feloldott élesztőt, a lisztet, sót és még annyi tejet, hogy könnyen verhető, puha, lágy tészta legyen.

Kidolgozzuk és fagyos vajjal/margarinnal kikent (sütőpapíros) tepsibe simítjuk 1 cm vastagon. Langyos helyen 30 percig kelesztjük.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, világos színűre (20 perc) sütjük. (Figyelem: még kétszer kerül a sütőbe!)

Tetejét még melegen megkenjük lekvárral!

2. – A diós habhoz a 4 tojásfehérjét, pici sóval, közben adagolva a porcukrot, végül a rum aromát, kemény habbá verjük. Könnyedén hozzákeverjük a vaníliás cukros darált diót.

A lekvárral megkent tésztára simítjuk és visszatesszük a sütőbe, alacsony hőmérsékletre, míg kicsit „megszárad” a diós hab (15 perc). Kivesszük.

3. – A fehér habhoz a 3 tojásfehérjét, pici sóval, a porcukorral kemény habbá verjük és a diós hab tetejére simítjuk. Újból sütőbe tesszük, és inkább csak szárítjuk (10 perc).

Hagyjuk kihűlni, és hideg vízbe mártott, éles késsel szeleteljük.

Javaslat: Míg a tészta sül, közben elkészítjük a diós habot, és utána a fehéret. Nincs időveszteség!

Variációk:

II. Diós hab változat (közepes): - 15 dkg darált dióval készül.

III. Diós hab változat (karakteres): - 20 dkg darált dióval és 20 dkg porcukorral készül.

------------------------

Club Regatt titkos fánkrecepteje


Most megosztjuk veled az egyik tuti receptünket! Kapd elő a serpenyőt és lepd meg a családot egy igazi finomsággal!

10 perc és kész!



Ha rám hallgatsz, dupla adaggal készülsz. . . :)


4 dl natúr joghurt

1 cs sütőpor

1 cs vaníliás cukor

20 dkg liszt

2 ek cukor

csipet só

olaj a sütéshez



Pofon egyszerű elkészíteni:


A joghurtot, sütőport, lisztet, cukrot, sót jó levegősre dolgozd össze!


Kanállal szaggasd közepesen forró olajba

Süsd aranyszínűre mindkét oldalát

Csepegtesd le és forgasd vaníliás porcukorba

19176. 875f1a5663
2011. febr. 15. 04:45

Szép napot, kellemes ébredést :-)


Reggelit hoztam a FB.-ról.


Óriáspalacsinta sonkával, tükörtojással


Hozzávalók:


20 dkg liszt

6 tojás

2 dl tej

1 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz

15 dkg sonka

só, olaj a sütéshez.

Elkészítése:


A lisztből, 2 tojásból,tejből és a szódából palacsintatésztát készítünk. Kevés sót teszünk hozzá, és olajozott sütőben kisütjük.Mikor az egyik oldala megsült, megfordítjuk és a másik oldalára rátesszük a sonkaszeletet és ráütünk egy tojást. Óvatosan szétterítjük a tojást a palacsintán. Mikor megszilárdult félbe hajtjuk és így sütjük kevés ideig. Hasonló módon sütjük ki a többi palacsintát is. Forrón tálaljuk.

19175. martini64
2011. febr. 14. 22:09
Ezzel én is így vagyok. Télen hideg volt, de nyáron nem volt ilyen meleg, az biztos.
19174. a14deb9047 (válaszként erre: 19173. - ArnoldSchwarzenegger)
2011. febr. 14. 22:03
Ugyanígy. Csak az évek szaporodnak mögöttünk.
19173. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 19172. - Martini64)
2011. febr. 14. 22:00
Gyerekkoromban imádtam a telet és nyári hőséget. Most egyik se tetszik. Öregszem?
19172. martini64
2011. febr. 14. 21:50
Szép álmokat, szebb napot holnapra! Előbb-utóbb akkor is eljön a tavasz. Azért valljuk be, szívesen tennénk el nyárra ebből a kis hűsből, aztán meg télire a jó meleg nyári napsütésből. Ezt már egyszer megvitattuk, de akkor is jó lenne kitalálni valamit.
19171. caravell
2011. febr. 14. 20:59
Na szépet aludjatok Tyúkok, megyek lefekszem: korán fekvő vagyok, így kihasználom, hogy a párom éjszakás, nem kell az ő kedvéért sokáig fentmaradnom. Legalább ennyi előnye legyen a "magányos" éjszakáknak. Nem jó ez a 3 műszak, gondoltuk lassan ideje abbahagyni, de az a nyüves pénz mindig... :((
19170. caravell (válaszként erre: 19168. - T.Ili)
2011. febr. 14. 20:56
Az én receptemben tényleg nincs tojás, de megismétlem, még kipróbálatlan én is most kaptam.De most elgondolkodtam, hogy tegyek bele vagy ne tegyek...?
19169. 25a27430dd (válaszként erre: 19168. - T.Ili)
2011. febr. 14. 20:41
Ezt én is szoktam sütni, imádjuk baracklekvárral:)
19168. t.Ili (válaszként erre: 19166. - Caravell)
2011. febr. 14. 20:25

Még sem azt a fajta fánkot csináltam meg,mert nem volt tojás írva,és Te meg nem voltál itt,hogy rákérdezzek!

Találtam egy nagyon hasonló másikat:

Hozzávalók:


* 2 tojás

* 1 pohár natur joghurt

* 2 csomag vaníliás cukor

* 1/2 csomag sütőpor

* 4 evőkanál cukor

* 13 -14 kanál liszt


Elkészítés:


A hozzávalókat a liszt kivételével alaposan összekeverem, majd ezután a a lisztet is hozzáadom. A tésztát kiskanállal forró olajba szaggatom, amikor megsültek, papírtörlőn lecsepegtetem. Porcukorral, lekvárral vagy tetszés szerinti öntettel kínálható.


Három adaggal csináltam.

Az egyiket tejföllel,mert nem volt már több joghurtom!:)

De azzal is nagyon jó!

Tényleg nagyon gyors:kb 15 perc!

Arra kell vigyázni,hogy lassan sütni,hogy a közepe is átsüljön.


Kép az adatlapomon!

19167. lúdanyó
2011. febr. 14. 19:59
:)
19166. caravell (válaszként erre: 19165. - Martini64)
2011. febr. 14. 18:45
Mi szombaton Valentinoztunk, most nagyonhétfő van, a párom pedig éjszakára megy dolgozni :(
19165. martini64
2011. febr. 14. 18:41
Sziasztok, szép estét, ugy látszik mindenki valentinozik, hogy ilyen csendesen vagytok :)
19164. Lisy50
2011. febr. 14. 14:00

Sziasztok Lányok!

Az édességgel én is úgy vagyok mint erzsóka, főtt kaja nélkül is megvagyok, de az édesség a mindenem!!!:)

A szomszédasszonyom utálja az édeset, mondom neki:-

De jó neked!

azt mondja:- ne hidd! én a kolbászt imádom!( hát az sem fogyókúrás!)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook