Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Ti melyik fajta rum aromát használjátok? Nekem eddig az Oetker vált be, de most másodszor érzem úgy (konkrétan sportszeletnél), hogy hiába öntök bele egy kis üvegcsével, alig érzem benne.
Lehet, hogy kezdik etrehánykodni a dolgot?
:-))
Ehhez nem kell angliai egyetemi kutatás.Egy dolgozatokat olvasó ped. ebben verhetetlen. De itt a neten is hamar begyakorolhatjuk ( a saját leveleimben sem veszem észre átolvasáskor a hibát) ezt a "nagyvonalúságot".
Egy kis agytorna és szórakozás!
Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szimát melyin serenrodbn
vnanak a bteuk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslo és
az ultosó bteuk a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteu lheet tljees
össze-vabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk
oka, hogy nem ovalusnk el mniedn bteut mgaát, hneam a szót eszgébéen.
Sziasztok!
Nem biztos, hogy nem tetszene a sós karamellakrém. Én szoktam csinálni karamella fagyit, amibe szintén kell egy kis só - és nagyon-nagyon finom!
Szia!
Nekem viszont ezek lesznek az elsők...fantasztikusak lehetnek...persze csak kis "lépésecskékben" tapogatódzunk,de "TUTTA NOVITÁ E BONTÁ" =VÁLTOZATOSSÁG GYÖNYÖRKÖDTET :-)
Jól vagy?
Ezeket a kincseket is közzéteszem,mert csupa értékes recept.
*************
2. VÁLTOZAT
Tyúkláb fánk (saját tészta recept)
Hozzávalók: - 24 db
35 dkg liszt
4 dkg vaj/margarin
3 evőkanál porcukor (5 dkg)
1 vaníliás cukor
pici só
175 g tejföl (1 kisdoboz)
2 tojás sárgája
1 dkg élesztő
1 mokkáskanál rum aroma
1 dl narancslé
Olaj a sütéshez.
Elkészítés:
A lisztet a vajjal/margarinnal összemorzsoljuk, beletesszük a sót, porcukrot, vaníliás cukrot. Elkeverjük a tejfölben az élesztőt, a tojások sárgáját, a rum aromát és hozzáöntjük a száraz anyagokhoz, valamint a narancslevet is. Összeállítjuk a tésztát. (Kicsit lágy állagú lesz.)
30 percet pihentetjük.
Kivesszük, 4 részre vágjuk. Mindegyikből ujjnyi vastag rudat formázunk, 6 felé vágjuk (24 db lesz). A darabokat először az egyik felén vágjuk be, majd megfordítjuk és elfordítva is bevágjuk. A „lábakat” szétnyitjuk és lisztezett deszkára sorakoztatjuk.
15 percet pihentetjük.
Nem túl forró olajban sütjük, először fedővel, a másik felüket fedő nélkül, 2-2 percig. Papírtörlőre tesszük.
Megszórjuk porcukorral és narancslekvárral tálaljuk
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Univerzális kelt tészta
Elrontani nem igazán lehet mert mindent pontosan mérünk akkor olyan állagú lesz a tésztán amilyennek kell egy kelt tésztának lenni.
Készíthetünk belőle pizzát pizzás csigát sajttal és sonkával töltött kiflit lekváros
kiflit is.
4 dl langyos tejben 2 evőkanál cukrot /ha sajtos kiflit v.pizzás csigát készitünk akkor csak annyi cukor kell amivel az élesztőt felfuttatjuk/ 5 dkg élesztőt felfuttatunk.
70 dkg lisztet 2 kávéskanál sót / sósnál több só kell /és 1,5 dl étolajat és az élesztős tejet jól kidolgozzuk dagasztjuk .
Kelesztjük. Én kétszer szoktam minden kelt tésztát ledagasztani.
Mikor félig megkelt ledagasztom újra és kelesztem .
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtom és olyanra vágom amilyen
sütit éppen sütni akarok belőle.
A dupla kelesztést módszerét mamámtól örököltem.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Tiramisu
250gr Parmalet krémsajt
1tasak Gála vanillinpuding
1tasak vanillincukor
3dl tej
3,2dl habtejszin
3evőkanál cukor
Mindezt egy keverőtálban habosra keverjük.
A habosított krémet, kávéban áztatott baba piskótával összerakjuk, tetejét kakaó porral hintjük.
Pár perc alatt elkészíthető a " világ " legfinomabb édessége!!
..........................
A világ legegyszerűbb és legjobb gyümölcskenyere
Keverj össze 60 dkg lisztet 1 csomag sütőporral és egy teáskanál szódabikarbónával. Tegyél bele annyi vágott diót vagy mogyorót vagy mandulát, aszalt gyümölcsöket, 1 csg. megmosott mazsolát és tetszés szerint körtét, almát , meggyet (minden legyen apróra vágva), esetleg összetördelt étcsokoládét, hogy a lisztet jó töltse ki.
Ha csak magvakból és aszalt gyümölcsökből készül, sokáig eláll.
Keverj jól össze 3 pohár sovány tejfölt 25-30 deka cukorral, egy van. cukorral, 4 tojással, ezután keverd bele a gyümölcsös lisztet. Ha maradnak száraz helyek, kicsi tejet tegyél hozzá.
Kivajazott, kilisztezett hagyományos zománcos tepsiben jó sütni, tűpróbáig - kb. 1 óra.
Ha kihűlt, középen kettévágva két rúd gyüm. kenyeret kapsz. Tehetsz csokimázat a tetejére.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
A kelt tészta titkai
1. Langyos folyadék
A sütőhőmérő elengedhetetlen ahhoz, hogy meggyőződjünk, a folyadék nem túl forró-e. Az optimális hőmérséklet a friss élesztőnél 37 oC, a szárított élesztőnél 45 oC.
...tovább »
2. Friss vagy száraz élesztő
A kettő helyettesítheti egymást. A száraz élesztőnek meg az az előnye, hogy akár 9 hónapig is eláll. A kétféle élesztő más előkészítést igényel. A friss élesztőt folyadékban kell feloldani, míg a száraz élesztőt a liszthez kell hozzákeverni.
3. Nagyobb mennyiségű liszthez nagy mérőedény
A lisztet öntsük a mérőedénybe, de ne tömjük meg az edényt, legyen a liszt laza. A legtöbb recept a liszt mennyiségét csak körülbelül adja meg. Először csak a minimálisan szükséges mennyiséget adjuk hozzá. Ha túl sok lisztet használunk, a tészta kemény és tömör lesz.
.........................
Sós tejkaramellkrém
15 dkg cukor
1 l tej
1 vaníliarúd
2 dkg só
10 dkg méz
1 tk sütőpor
A cukrot karamellizálom, a tejjel összemelegítem a többi hozzávalót, a sütőport csak a végére hagyom. A meleg tejet a karamellhez öntöm, addig kevergetem, míg újra elolvadnak a karamelldarabok, hozzáteszem a sütőport és hagyom, hogy gyönyörű krémmé sűrűsödjön. Ha csak édes verziót szeretnénk, ne használjunk ilyen nagy mennyiségű sót (egy kicsit tegyünk bele így is), de érdemes kipróbálni, mert a két íz harmóniája gazdagabbá teszi az élményt. Kóstolással kísérletezzük ki a saját só-cukor arányunkat!
...................
Kanonok lepény
1/2 kg liszt, 2 ek. fagyos zsír, 1 cs. sütőpor, 25 dkg cukor, 2 egész tojás, 1/2 cs. vaníliáscukor és annyi tej, hogy könnyen gyúrható legyen.
A tészta egyik felét kisodorjuk, tepsibe téve barackízzel vastagon megkenjük és őrölt mogyoróval(dió,mandula is lehet) megszórjuk.
Másik felét is kisodorjuk és rátesszük.
Tojással megkenjük és megszórjuk mogyoróval.
Közepes lángon (180 fokon) világosra sütjük.
....................
Sült fagylalt.
Hozzávalók:
1 db kerek piskótalap
40 dkg vaníliafagylat vagy parfé
5 tojás fehérje
20 dkg kristálycukor
3 cl rumfél citrom héja
Készítés:A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot.Kerek, tűzálló tálra helyezzük a piskótalapot.
Ráhalmozzuk a fagylaltot és bevonjuk a tojáshabbal.
Forró sütőben takaréklángon világosbarnára sütjük.
A tetejére citromhéjat reszelünk, majd megöntözzük a rummal és az asztalnál meggyúltjuk.
Tortaszerűen szeleteljük és azonnal fogyasztjuk!
.............................
gyümölcstál
...hozzávalók: 1kg banán, 1kg mandarin, /vagy narancs,1 kg alma,1 ananász,1kg kivi...1 üveges joghurt, 20 dkg trappista sajt..A gyümölcsöket összedaraboljuk egy tálba..hozzáreszeljük a sajtot, összekeverjük, ráöntjük a joghurtot, és egy órára hűtőbe helyezzük...1óra múlva fogyasztható..
........................
Egyszerű és finom.
Joghurtos gyümölcstorta
4 - 5 tojásból piskótát sütni a kerek tortaformába, ki kell venni a formából, utána visszarakni, mert a tetejére megy a joghurtos massza.
4 kispohár joghurt vagy egy nagy pohár, ezt 2 evőkanál zselatinnal és ízlés szerinti cukorral langyosra melegíteni.
Ehhez jön 4 dl tejszín felverve habnak, ezt összekeverjük a joghurtos zselatinnal. Majd hozzáadunk valamilyen gyümölcsöt (málna, ribizli, őszibarack). Ezt a masszát a tortalap tetejére öntjük, elsimítjuk. Majd 2 dl tejszínt 2 evőkanál cukorral és habfixálóval habbá verek, és ezzel díszítem a tortát. Most már csak hűteni és fogyasztani kell.
....................
Mézes zserbó 2.
50 dkg lisztet elmorzsolunk 6 dkg zsírral vagy 10 dkg vajjal. Hozzáadunk 15 porcukrot, 1
kávéskanál szódabikarbónát, 1 egész tojást, 4 evőkanál folyékony mézet, és kb. ugyanannyi
tejföllel jól kidolgozott tésztát készítünk. 4 egyenlő részre osztjuk, kissé pihentetjük, és késhát
vastagságúra nyújtjuk.
Világosra sütjük, a tepsi hátlapján vagy sütőlemezen, amit jól megzsírozunk.
Krém: 3 tojássárgáját 3 evőkanál cukorral jól kikeverünk. Adunk hozzá 1 csomag vaníliás
cukrot és 3 púpozott evőkanál lisztet. 7 dl tejjel sűrű krémet főzünk belőle.
(Én gőz fölött szoktam készíteni, mert biztos, hogy nem ég le.) Amíg kihűl, 20 dkg vajat, 20
dkg porcukorral kikeverjük, 3-4 evőkanál rumot öntünk hozzá, és a kihűlt krémmel
összekeverjük. A lapokat megtöltjük.
Pikánsabb lesz, ha a második és a harmadik lap közé nem krémet, hanem baracklekvárt
kenünk.
A tetejére olvasztott csokoládét tegyünk.
.....................
Emeletes élvezet.. sütés nélkül../ sütemény..
Gasztro....
hozzávalók:1: réteg: 25 dkg darált keksz, 5 dkg Rama margarin, 5 dkg porcukor, kevés tej... 2 réteg:20 dkg tóró, porcukor, 2 dl tejszín, 1 cs vanílíás cukor.. 3. réteg:2 cs vaníliás krémpor, 5 dl tej, 1 cs vanilíás cukor.. 4. réteg: 2dl tejszín, 1 vanília.. tetejére kb 5 dkg reszelt csokoládé..
A darált kekszet összegyúrom a cukorral, a margarinnal, és egy kevés tejjel, csak annyival, hogy linzertészta keménységű legyen. Egy közepes tepsibe egy kevés darált kekszet szórok, hogy ne ragadjon le, és belenyomkodom a kelt tésztát 2. réteg: A tórót összekeverem a porcukorral , a vaníliás cukorral, majd a habbá vert tejszínnel, és a kekszre símitom. 3 réteg:A krémport a tejjel egy elektromos habverővel jó sokáig krverem, minél tovább keverem annál keményebb krém lesz belőle, ezt a túrókrém tetejére símítom. 4 réteg: A tejszínt felverem a vaníliával , és a vaníliás krémre kenem A tetejére reszelt csokit szórók és a hűtőbe teszem tálalásig,, elkészítési idő 45 perc
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
NYUSZIK
.Ez egy egyszerű keksztészta.Daráltkeksz,lekvár,kakaópor és pici tej.Ezt kell összedolgozni,hogy formálható legyen.Aztán kúp alakot formázok,a fülrészt meglapítom,kettévágom és az egyik felét lehúzom.A fejénél az orrát picit kihúzom.Megforgatom kókuszreszelékbe,talpra állítom és az elejébe nyomomtam a tojáscukorkát.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Éva torta.
6 tojás,30 dkg cukorral, 6 kan. vízzel habosra keverünk,hozzá adunk 24 dkg lisztet,1 cs sütőport, 5 kan. diót, A másik lap ugyan így készül,csak 7 kan. vizet
és a dió helyett 2 kan. kakaót teszünk bele.Majd sütjük.
Krém:
25 dkg p.cukor,30 dkg vaj, 1 cs vanillia,20 dkg dió,4 dl tej,4 e. kan. liszt,ebből sűrű pépet főzünk. Ha kihűlt összekeverjük a másikkal.
A két lapot kettévágjuk,majd megtöltjük. Az oldalát és tetejét is.
Csoki mázat rakunk a tetejére,és díszítjük.
Egyszerű üti és soká el áll(hacsak el nem fogy)
Apró díszkifli
---------------
28 dkg vaj, 15 dkg p. cuk. 15 dkg dió, 35 dkg liszt,Összedolgozni szaggatni,kisütni.van cukorral megszórni
..................
nagyon egyszerű fánk recept
--------------------------
. Sajnos most képet nem tudok róla feltenni,de még a kezdőknek is könnyű elkészíteni. HV: 1kg liszt,3dkg élesztő,3-rom evőkanál étolaj,3 egész tojás,3-rom csapott evőkanál cukor,negyed csapott mokkáskanál só, 8dl-2,8-as vagy 3,6-tos tej. A lisztet egy tálba öntjük, közepébe kis mélyedést csinálunk, bele tesszük a cukrot,a sót,és bele morzsoljuk az élesztőt. A tejet megmelegítjük és az egészhez öntsük majd,a 3-rom tojást adjuk hozzá,az egészet jól össze dogozzuk míg hólyagos nem lessz,ekkor hozzá adjuk a 3-rom evőkanál olajat,és ezzel szép simára dagasztjuk,enyhén meg lisztezzük a tetejét. fél órára letakarva, meleg helyen kelesztjük. Fél óra után lisztezett gyúródeszkára borítjuk,és másfél centi vastagra nyújtjuk.Fánk szaggatóval ki szaggatjuk, és még 3/4-órát kelesztjük meleg helyen le takarva.Egy nagy lábosba 1liter olajat,és 2-evő kanál zsírt teszünk fel melegítjük,de ne legyen forró, utánna csak annyi kiszagatott fánk tésztát tegyünk bele,hogy jó elférjenek sütés közben.Elöször a felső fele kerül alulra és fedő alatt aranysárgára sütjük,majd, meg fordítjuk és fedő nélkül sütjük.Ha megsült sütő papírra kiszedjük,és vaniliás porcukorral meghintjük. Én úgy ízesítem még,hogy lekvárt fel higítok és fecskenővel be szúrva töltöm,de lehet csokoládé krémmel is.JÓ ÉTVÁGYAT Kivánok hozzá!!! UI: A zsírt ha gondolod nem muszály az olajba tenni,de én igy készítem mindig
.................
A fehér kolbász:
Én ezt moderáltam pulykahúsra,
De egybként disznóhusbol készitik.
Hozzávalók:
6 kg pulykacomdhus csikokra vágva, 4 kg hasaaljaszalonna (sertés) 22 dkg só, 4dkg köménymag, bors izlés szerint, A Husokat ledaráljuk izesitjük,( jol össze kell dolgozni,
Vékony bélt veszünk a hentesnél, ( sózótt) at mossuk, darabokravágjuk , kb 80cm -50 cm.,) kimekkora kolbászt akar,
És a tölteléket beletöltjük a belekbe,
1 napig rudra akaszva csöpögtetjük ,
Utánna mélyhütöbe, vagy füstölni visszük.
ÉTEL AMI FINOM BELÖLE :
1kg krumplit hámozunk, karikázzuk, egy tepsit k zsirozzunk , a krumplit elteritjük benne rá rakunk egy szál kolbászt és készre sütjük
savanyúsággal vagy kompottal is finom.
-------------------------
SZALAGOS FÁNK
-------------
Hozzávalók: kb. 25 db
50 dkg finomliszt
3 evőkanál porcukor
1 vaníliás cukor
1 teáskanál vanília aroma
1 mokkáskanál só
2 tojás sárgája
2,5 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj
2 dl tej
1/2 dl narancslé
1 mokkáskanál rum aroma
Elkészítés:
A kevés cukorral elkevert tejben felfuttatjuk az élesztőt. Megolvasztjuk a vajat.
Tálba szitáljuk a lisztet, porcukrot, beletesszük a sót, vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, az élesztős tejet, az olvasztott vajat és az aromákkal elkevert narancslevet. Lágy tésztát dagasztunk belőle. Letakarva (vagy dagasztó tálban) a duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk és kb. másfél centi vastagra nyújtjuk. 6-7 cm-es szaggatóval kiszúrjuk. A leeső részt összegyúrjuk, nyújtjuk, és kiszúrjuk.
Letakarjuk, és fél órát pihentetjük a deszkán.
Egy lábasba két ujjnyi (általában 1 liter) olajat melegítünk. A fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal és a lyukkal lefele az olajba tesszük (tehát a sima, lisztes rész kerül az olajban felülre). Kis lángon sütjük fedő alatt másfél percig, megfordítjuk és fedő nélkül a másik oldalukat is másfél percig. Papírtörlőre tesszük.
Még melegen porcukorral meghintjük. Tálalhatjuk lekvárral, öntettel.
---------------------
gyors palacsinta, ahogyan én készítEM
------------------------------
(Túrósan, kakaósan készült, de a kakaós hamar eltűnt, nem általam.) :))
Gyors palacsinta
Hozzávalók: kb. 20 db lesz belőle
20 dkg liszt
2 tojás
3 dl tej + 2-4 dl ásványvíz
csipet só
1/2 dl olaj
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A hozzávalókat habverővel összekeverjük, és néhány óra hosszat állni hagyjuk.
Hajszálvékonyan kiolajozunk egy palacsintasütőt és kezdhetjük a sütést. (Elméletben a továbbiakban nem kellene olajozni, de 2-3 darab sütése után én újból kenem – ez tapasztalati javaslat.)
---------------------
Joghurtos ropi
--------------------
Hozzávalók:
40 dkg liszt
20 dkg puha vaj vagy margarin
2 kis joghurt
Só
1 tojás
Tetejére: sajt; durva szemű só; szezammag ízlés szerint.
Elkészítés: A margarint érdemes kicsit megolvasztani felhasználás előtt, hogy ne legyen kemény, mert könnyebben elkeveredik. Keverjük össze a lisztet, sót, margarint és a joghurtot. Jól gyúrjuk össze, majd tegyük hűtőbe egy kis időre. Minél tovább áll, annál finomabb lesz. Jól belisztezett táblán nyújtsuk tetszőleges vastagságúra nyújtjuk. Kenjük meg a tetejét tojással, és szórjuk rá a feltétet. Tetszőleges vastagságú rudakra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük. Elektromos sütő esetén 200 °C-on 15-20 perc alatt kész.
-----------------
GYORS DESSZERT
Kb. 30 dkg darált keksz, kakaópor+ cukor + kis tej összefőzve kis kávéval, kevés rum, ebből egynemű cipót formáltam. Egy tepsibe belenyomkodtam és a következő masszát kentem rá: negyed kg túró, reszelt citromhéj, mazsola, kis adag mascarpone kevés cukor. Az egészet még leöntöttem a maradék csokival. Az erkélyen fagyasztottam kb. 1 órát.
-------------
Máj, csirkehús zöldborsóval, gombával
Hozzávalók:
Egyes serpenyő:
1/2 kg csirkemáj
1 nagy fej vöröshagyma
20 dkg zöldborsó (mirelit is lehet)
bors, pirospaprika, pici só
olaj
Kettes serpenyő:
1/2 kg filézett csirkemell vagy filézett csirkecomb
20 dkg gomba
2 dl erőleves, vagy 2 dl meleg víz, 1 db húsleves kocka
6-8-10 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
majoránna (kb. 2-3 teáskanál)
só
olaj
Elkészítés:
(Ha mindent előre összekészítünk, akkor a két serpenyővel egyszerre lehet dolgozni!!!)
Egyes: A hagymát vékonyan felszeleteljük, picit sózzuk, és az olajban megpirítjuk.
A csirkemájat tetszés szerint feldaraboljuk és rátesszük a hagymára, lepirítjuk. Borssal, pirospaprikával megszórjuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, kevés ideig fedő alatt, majd anélkül készre pároljuk/pirítjuk. Letakarjuk.
Kettes: A felcsíkozott mellet, vagy combot (ez szaftosabb) a forró olajban átpirítjuk. A fele fokhagymát áttörve, és a majoránnát rátesszük. Összekeverjük és ráöntjük az erőlevest, vagy a meleg vízben feloldott leveskockát. Fedő alatt pároljuk.
Ha félig kész, mehet a felszeletelt gomba is bele, még egy kis fokhagyma. Ha szükséges, só. Készre pirítjuk az egészet.
A két serpenyőben levő ételeket összeöntjük, lehet még fokhagymát tenni bele (aki szereti erős paprikát is) és egy kicsit összepároljuk. Készen vagyunk vele.
Körítésnek lehet sült krumpli (kockázott vagy hasáb), de nagyon finom kenyérrel is.
Természetesen bármilyen savanyúsággal kínálhatjuk.
Megjegyzés: A szaft mennyisége a zsiradék mennyiségétől függ. (Mi kicsit szárazabban szeretjük. – Illetve elkészíthető zöldborsó és gomba nélkül is, alsó kép. Pulykahússal is finom.)
------------------
Csali pizza!!!!!!!
Hozzávalók:
pizzakrém (üveges vagy tubusos,-1 poréhagyma, 10dkg konzerv kukorica, 10dkg reszeltsajt, 1 hosszú franciakenyér.
Elkészités:
A pizzakrémet tálba rakjuk, a leszürt kukoricát ráöntjük, és a reszeltsajtot is , a karikáraszelt poréhagymátis jól összekeverjük, ha kell izesitjük, ( sonkát is keverhetünk hozzá kockára vágva,)
A francia kenyeret ferdén felszeleteljük, rákenjük a krémet,
és fórró sütöbe toljuk, 10-15 perc alatt késze sütjük.
-----------------
Francia almatorta – szögletesen
(ahogy én készítem – 2 személyre)
Hozzávalók: - méret: 20*25
70 dkg alma
3 dkg vaj
10 dkg barnacukor (kristály is lehet)
15 dkg leveles tészta (mirelit) – az egy csomag harmada
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk és nagyságtól függően 6-8 részre vágjuk.
Egy nagy serpenyőben a vajat és a cukrot összemelegítjük. Beletesszük az alma gerezdeket.
Kis lángon főzzük, míg az alma karamellizálódik. (Papírforma szerint rázogatni kell, de én óvatosan lapos fakanállal forgattam.) Szép borostyán színűnek, áttetszőnek kell lennie.
Kinyújtjuk a leveles tésztát a fenti méretre.
A megpárolt almát a tapadásmentes sütőpapírral kibélelt – nem magas – tepsibe, vagy tűzálló tálba öntjük, szépen elrendezzük. Ráterítjük a tésztát, a széleit kissé benyomkodjuk, villával megszurkáljuk.
Előmelegített sütőbe – 200 fok – tesszük, és kb. 10-15 perc alatt a tészta megsül.
Ha kész, 10 percig pihentetjük és utána egy mozdulattal, kiborítjuk egy tálra.
Melegen, hidegen fogyasztható.(Habbal, fagylalttal is tálalható.)
---------------------------------
HÚSVÉTI HIDEGTÁL
(A következő 3 recept egy szép és finom húsvéti hidegtál alkotó elemeinek elkészítését mutatja be. A végén a hidegtál összeállítását is leírom, de a képről hadd mondjam eez vendégeknek készült tavaly húsvétkor, és olyan hamar megették, hogy már csak a maradékot tudtuk lefényképezni!)
Sonkakrém
Hozzávalók:
20 dkg darált, főtt sonka
8 dkg vaj
1 ek tejföl
1-1 tk mustár és citromlé
só, bors, csipetnyi porcukor, esetleg pástétom fűszer
A vajat habosra keverjük a tejföllel és a mustárral. A fűszerekkel ízesítjük és hozzáadjuk a darált főtt sonkát. Addig keverjük, amíg egészen könnyű, habos massza nem válik belőle.
Sajttekercs
Hozzávalók:
40 dkg trappista sajt
30 dkg vaj
30 dkg sonka (pl. pulykasonka, gépsonka stb.)
1 doboz Medve sajt
5 kemény tojás
só, fehérbors, mustár, snidling
20 dkg vajat, a Medve sajtot, a kockára vágott tojásfehérjét kikeverjük sóval, fehérborssal és az apróra vágott snidlinggel.
Az 5 tojássárgáját villával összetörjük és kikeverjük a maradék vajjal,pici sóval, fehérborssal és mustárral.
A sajtot lassú tűzön megolvasztjuk. Miután szépen meglágyult, olajjal megkent alufólián nyújtófával téglalap alakúra nyújtjuk. Vigyázat,némi ügyességet igényel a művelet! Gyorsnak kell lenni.
A tojásfehérjével készül krémet a kinyújtott sajtra kenjük, és a sonkaszeletekkel beterítjük.
A tojássárgájával készült krémet a sonkára kenjük.
Az egészet rétesszerűen szorosan feltekerjük, és kihűtjük. Tálaláskor éles késsel keskeny szeletekre vágjuk.
Sárga-túró
- hagyományos húsvéti csemege
Hozzávalók:
1 l tej
10 - 15 tojás
1 cs vaníliás cukor
3 ek. kristálycukor
1 kávéskanál só
A tejet összekeverjük fokozatosan a tojásokkal, a sóval, a vaníliás cukorral és kristálycukorral, majd lábasban feltesszük főni. Állandó keverés mellett ikrásra főzzük. Ezután mély tálba helyezett konyharuhába öntjük, szorosan összekötjük, fakanálra akasztjuk és 1 napig lógatva kicsepegtetjük. Szinte sajt állagú, enyhén édeskés-sós túrót kapunk, amely felszeletelve kiváló kísérője a húsvéti sonkának.
Hidegtál összeállítása:
Tojásokat főzünk, megtisztítjuk, a szélesebb végüket levágva sárgájukat kivesszük, de úgy, hogy a fehérje egyben maradjon. Az üreget sonkakrémmel megtöltjük, és egy saláta levelekkel borított tálcára úgy állítjuk sorba, hogy hegyes végük felfelé legyen. A hegyes végüket is egyenesre vágjuk. Paradicsomot szelünk ketté, és mint egy kalapot a tojások tetejére helyezzük. Sajtkrémmel vagy vajjal kipöttyözzük. Olyan lesz, mint egy piros kalapú gomba.
Színes paprikák egyik végét levágjuk, kicsumázzuk. Megtöltjük sonkakrémmel. Közepükbe kolbászt helyezünk. Több órára hűtőbe tesszük, majd felkarikázzuk és a szeleteket a tálra rendezzük.
Felszeleteljük a sárgatúrót és a sajttekercset is, szépen sorban a tál szélére rakjuk.
A sárgatúró szeletekre vékonyra szelt sonkát is tehetünk, vagy a paprika szeletekkel kínáljuk
Töltött tojás ahogyan én készítem
-------------------------------
A főtt kemény tojásokat ketté vágom, sárgáját összetöröm,tormás majonézzel, borssal sóval ízesítem, visszatöltöm a fehérjékbe.Tetejét díszítem snidlinggel és már is kész a finom falat, rossz evő gyerkőcöknek is ajánlom. Ennek nem tudnak ellenállni
.......................
Gyors csörögefánk
(ahogy én csináltam)
Hozzávalók: 25-28 db
35 dkg liszt
7 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
pici só
4 tojás sárgája
másfél kis pohár tejföl
1 mokkáskanál rum aroma
olaj a sütéshez + porcukor a szóráshoz
csipkebogyó lekvár (tetszés szerinti mártogatós)
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk. Beletesszük a porcukrot, sót, vaníliás cukrot.
A tojás sárgákat kikeverjük a tejföllel, a rum aromával és hozzáöntjük a lisztes anyaghoz.
Rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
25-30 percre hűtőbe tesszük.
Pihentetés után kinyújtjuk 3-4 mm vastagra. Derelyevágóval rombuszokat vágunk, közepüket is bemetsszük, és áthúzzuk az egyik csücskét.
Nem túl forró olajban 4-5 percig sütjük, közben megforgatjuk, míg világosbarna lesz.
(Ne sokat tegyünk egyszerre, mert megnőnek.)
Papírtörlőre tesszük. Csak a tetejét szórjuk porcukorral. – És már lehet mártogatni!
................
KIGYÓ RÉTES:
Hozzávalok:1/2 kg liszt,25dkg margalin, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 2evk. cukor,2dkg élesztö, 1 dl langyostej.
ELKÉSZITÉS:
Az élesztöt felfutatjuk langyos tejben, És A tálba összekészitjük a többi anyagot ,össsze keverjük, gyurjuk az összes anyagot , jol kidolgozzuk, cipová formájuk, pihentetjük,
és 4 cipot formálunk belöle, egyen ként kinyujtjuk, öket, 50cm , hosszura,és 25 cm szélesre,
A kinyujtott lapok széleit 8 cm szélessen bevágjuk ,mind két oldalon.
A közepére a töltelék kerül. Ami lehet , turó, meggy, stb, izlés szererint
Mikor a töltelékkel meg töltöttük, a be vágott széleket felváltva ,betakarjuk vele a tésztát. Ugy hogy egy jobbrol , egy bal oldalrol fedje egymást,
Egyszerü megy minden magátol... csak igy leirva furcsa:
--------------------------------------
1
-----------------------------------
------------------------------------töltelék.
--///------///-------------------------bevagottszélek.
Meglátjátok gyors és egyszerü süti.
sok sikert.
--------------------------
Pehelykönnyű túrós pite
(ahogy mi szeretjük)
Hozzávalók: (méret: 20*30)
Tésztához:
4 tojás sárgája
15 dkg vaj/margarin
5 dkg élesztő
1/2 – 1 dl tej
30 dkg liszt (fele-fele arányban sima- és rétesliszt)
1 vaníliás cukor
Töltelékhez:
75 dkg tehéntúró (lehet 50 dkg is)
25 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
10 dkg mazsola (kevesebb is, vagy kihagyható)
1 citrom reszelt héja (vagy szárított)
4 tojásfehérje
1–2 evőkanál liszt (túró állagától függően)
Elkészítés:
1. - Először a tölteléket állítjuk össze. A túrót áttörjük, a porcukorral, vaníliás cukorral simára keverjük. (Nem kell nagyon habosnak lennie.) Ízesítjük a mazsolával, reszelt citromhéjjal. Hozzáadjuk a pici sóval kemény habbá vert tojásfehérjét – fakanállal, alulról felfelé keverve – , és a lisztet. Hagyjuk állni míg a tésztát összeállítjuk.
2. – Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatunk. A tojás sárgákat a vajjal/margarinnal habosra keverjük. Beletesszük a vaníliás cukrot, a felfuttatott élesztőt és a lisztet, valamint annyi tejet, hogy alapos kidolgozás után, rugalmas, kicsit lágy rétestésztánk legyen. Két részre osztjuk, kb. 2/3 és 1/3 arányban. (Figyelem: mivel lágy a tészta, a nyújtásnál lisztezni kell!)
3. - A nagyobbik tésztát méretre nyújtjuk és sodrófa segítségével a tepsibe helyezzük.
4. - Rátesszük a túrós krémtölteléket, egyenletesen elsimítva.
5. - Befedjük a másik (vékonyabb) kinyújtott tésztával.
6. – Letakarjuk, és 1 órát pihentetjük.
Előmelegített, forró sütőbe tesszük, 10 perc után, a hőfokot 170-180 fokra mérsékelve, sütjük készre. Kb. 30-40 perc – sütőtől függ.
Még melegen megszórjuk porcukorral a tetejét.
Ha kihűlt, négyzet, téglalap, rombusz alakúra szeletelve tálra tesszük.
Megjegyzés:
Torta formában is készíthető.
Fele mennyiségű adagban is lehet készíteni: akkor 17*24 cm a tepsi méret. Gyorsan össze lehet állítani, csak a pihentetés idő!
---------------------------
Női szeszély diós, és fehér habbal I.
tepsi méret: 25*32
Tésztához:
4 dkg vaj/margarin
4 dkg cukor
4 tojás sárgája
1 dl tej + 1,5 - 2 dl tej (a lazításhoz)
1 dkg élesztő
30 dkg liszt
pici só
1 vaníliás cukor
Barack-, eperlekvár (ízlés szerint) a tésztára.
Diós hab I.
4 tojásfehérje
10 dkg darált dió (könnyű diós változat)
15 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
1 mokkáskanál rum aroma
Fehér hab
3 tojásfehérje
8-10 dkg porcukor
Elkészítés:
1. – A vajat/margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, a langyos tejben feloldott élesztőt, a lisztet, sót és még annyi tejet, hogy könnyen verhető, puha, lágy tészta legyen.
Kidolgozzuk és fagyos vajjal/margarinnal kikent (sütőpapíros) tepsibe simítjuk 1 cm vastagon. Langyos helyen 30 percig kelesztjük.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, világos színűre (20 perc) sütjük. (Figyelem: még kétszer kerül a sütőbe!)
Tetejét még melegen megkenjük lekvárral!
2. – A diós habhoz a 4 tojásfehérjét, pici sóval, közben adagolva a porcukrot, végül a rum aromát, kemény habbá verjük. Könnyedén hozzákeverjük a vaníliás cukros darált diót.
A lekvárral megkent tésztára simítjuk és visszatesszük a sütőbe, alacsony hőmérsékletre, míg kicsit „megszárad” a diós hab (15 perc). Kivesszük.
3. – A fehér habhoz a 3 tojásfehérjét, pici sóval, a porcukorral kemény habbá verjük és a diós hab tetejére simítjuk. Újból sütőbe tesszük, és inkább csak szárítjuk (10 perc).
Hagyjuk kihűlni, és hideg vízbe mártott, éles késsel szeleteljük.
Javaslat: Míg a tészta sül, közben elkészítjük a diós habot, és utána a fehéret. Nincs időveszteség!
Variációk:
II. Diós hab változat (közepes): - 15 dkg darált dióval készül.
III. Diós hab változat (karakteres): - 20 dkg darált dióval és 20 dkg porcukorral készül.
------------------------
Club Regatt titkos fánkrecepteje
Most megosztjuk veled az egyik tuti receptünket! Kapd elő a serpenyőt és lepd meg a családot egy igazi finomsággal!
10 perc és kész!
Ha rám hallgatsz, dupla adaggal készülsz. . . :)
4 dl natúr joghurt
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
20 dkg liszt
2 ek cukor
csipet só
olaj a sütéshez
Pofon egyszerű elkészíteni:
A joghurtot, sütőport, lisztet, cukrot, sót jó levegősre dolgozd össze!
Kanállal szaggasd közepesen forró olajba
Süsd aranyszínűre mindkét oldalát
Csepegtesd le és forgasd vaníliás porcukorba
Szép napot, kellemes ébredést :-)
Reggelit hoztam a FB.-ról.
Óriáspalacsinta sonkával, tükörtojással
Hozzávalók:
20 dkg liszt
6 tojás
2 dl tej
1 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz
15 dkg sonka
só, olaj a sütéshez.
Elkészítése:
A lisztből, 2 tojásból,tejből és a szódából palacsintatésztát készítünk. Kevés sót teszünk hozzá, és olajozott sütőben kisütjük.Mikor az egyik oldala megsült, megfordítjuk és a másik oldalára rátesszük a sonkaszeletet és ráütünk egy tojást. Óvatosan szétterítjük a tojást a palacsintán. Mikor megszilárdult félbe hajtjuk és így sütjük kevés ideig. Hasonló módon sütjük ki a többi palacsintát is. Forrón tálaljuk.
Még sem azt a fajta fánkot csináltam meg,mert nem volt tojás írva,és Te meg nem voltál itt,hogy rákérdezzek!
Találtam egy nagyon hasonló másikat:
Hozzávalók:
* 2 tojás
* 1 pohár natur joghurt
* 2 csomag vaníliás cukor
* 1/2 csomag sütőpor
* 4 evőkanál cukor
* 13 -14 kanál liszt
Elkészítés:
A hozzávalókat a liszt kivételével alaposan összekeverem, majd ezután a a lisztet is hozzáadom. A tésztát kiskanállal forró olajba szaggatom, amikor megsültek, papírtörlőn lecsepegtetem. Porcukorral, lekvárral vagy tetszés szerinti öntettel kínálható.
Három adaggal csináltam.
Az egyiket tejföllel,mert nem volt már több joghurtom!:)
De azzal is nagyon jó!
Tényleg nagyon gyors:kb 15 perc!
Arra kell vigyázni,hogy lassan sütni,hogy a közepe is átsüljön.
Kép az adatlapomon!
Sziasztok Lányok!
Az édességgel én is úgy vagyok mint erzsóka, főtt kaja nélkül is megvagyok, de az édesség a mindenem!!!:)
A szomszédasszonyom utálja az édeset, mondom neki:-
De jó neked!
azt mondja:- ne hidd! én a kolbászt imádom!( hát az sem fogyókúrás!)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)