Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
A gyerekeim szeretik rágcsálni.Sajtkrémes,tejfölös mártogatót csinálok és zellerszárat és vékony csíkokra vágott sárgarépát,karalábét mártanak bele.
Én zöldségmániás vagyok,mi sok zöldet eszünk.
Ez is zseniális. Teszek képet.Az Olcsó, gyors receptek-ről hoztam.
------------
Őznyelv
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Mirelit leveles tészta
Kristálycukor
lekvár vagy vanília puding
A leveles tésztát felolvasztjuk, kinyújtjuk, majd körlapokat szaggatunk belőle. Közben előmelegítjük a sütőt. A körlapokat deszkára szórt kristálycukron hosszúkásra nyújtjuk, majd tepsibe rakjuk. Megvárjuk míg a cukor elkezd barnulni, ekkor kivesszük és vanília pudinggal egymásnak háttal fordítva összeragasztjuk.
Nekünk is kedvencünk a zellerkrémleves.Aprított zellergumót, krumplit puhára főzök, botmixerrel pürésítem, tejet is teszek hozzá, hogy a kedvenc fél-sűrű állagot elérjem, vissza a gázra, mehet bele 1 összetört Sp@r leveskocka, metélt petrezselyem vagy zellerzöld. Pirított kenyér(zsömle)kockával teszem az asztalra.Jó forrón!
A gesztenyét szoktam úgy is elkészíteni, hogy még nyersen kiskéssel kiugrasztom a barna héjából, kuktában 1-2 percig pisszegtetem, leszűröm és a barna hártyás héjat is lekapkodom.Nylonzacskóban várhat a sorára, hogy bármikor gesztenye püré legyen belőle.
Frissen is finom puha, forró, esti csemege.
Csinálhatod gumóból is , nagyon egyszerű!:)
Én kicsi v.hagymával megdinsztelem a zellert, felöntöm vízzel,só bors, ha megpuhult, botmixerezem,és 1 kanál liszt tejföl keverékével behabarom, van amikor teszek mellé 1 kisebb krumplit is:)Vigyázz a víz ne legyen sok!
Sziasztok Lányok!
Gesztenye sütését már én is tervbe vettem, én kishőfokon fólia alatt párolom jó fél órát, aztán ha levettem a fóliát sokszor rázogatva addig sütöm, amíg a bevágáson látom hogy szép sült kérge van!:)
Ma vettem zellerszárat200ft/db, lett belőle krémleves, a Tes@o-ba nagyon szép sovány tarját kaptam 890ft/ kg, leszeleteltem, mustárosan megsütöttem krumplival, finom lett!:))
A sült gesztenye elkészítése házilag így néz ki:
-------------------------------------------------------------------------------------------
1. Sütés előtt kb 1 nappal érdemes beáztatni a gesztenyét. Úgy ahogy van, beleborítjuk egy tálba, engedünk rá vizet, hogy jól ellepje és otthagyjuk. Ha nincs egy napunk, 1-2 óra is megteszi.
2. Sütés előtt előmelegítjük a sütőt kb 220-240 fokra, előkészítünk egy tepsit, kibéleljük sütőpapírral és jó éles késsel, óvatosan, nehogy elvágjuk a kezünket, egyesével bevagdossuk a gesztenyéket. Egy jó nagy x-et vágunk mindegyikbe, a tepsire helyezzük és így járunk el minden egyes darabbal. Ha közben olyat látunk, aminek a belseje fekete, penészes, vagy rothadt, akkor azt már dobhatjuk is ki. Abból már jobb nem lesz.
3. Ha minden gesztenye tepsibe került, akkor egy alufóliával befedjük/lezárjuk a tepsit és kb 15-18 percig sütjük. A végén levesszük az alufóliát és még így is sütjük kb 5-8 percig.
Hát ennyi a titok.
Teszek képeket.Éppen gesztenyét állok neki sütni.
Sziasztok!
Milyen bevált módszeretek van gesztenye sütésre?
Gondoltam, hogy beszórom a sütő aljára és alsó állásra kapcsolom.
Szerintetek?
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)