Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


37398. mmacus (válaszként erre: 37397. - Guruljka)
2012. nov. 28. 13:42

Szerintem semmiképpen sem "karácsonyi", mert zsidó süti és nálunk nem karácsony, henm hanuka van.

Okoskodást félretéve nekem borzalmasan tömény sütemény. De ízlések és pofonok...

37397. Guruljka
2012. nov. 28. 13:25
Miért igazi karácsonyi? Mert mák és dió van benne?
37396. baffi556 (válaszként erre: 37391. - C6973617d3)
2012. nov. 28. 13:23
Ezt is mentem :)...már szinte érzem az illatát :)))!
37395. 7dfc648351 (válaszként erre: 37379. - C1e9612cd3)
2012. nov. 28. 13:06
Készíts flódnit, az is igazi, karácsonyi sütemény, viszont abban a gluténmentes liszt sem lehet akadály!
37394. c1e9612cd3 (válaszként erre: 37380. - Briell14)
2012. nov. 28. 13:05
az lesz :)
37393. 7dfc648351 (válaszként erre: 37367. - C1e9612cd3)
2012. nov. 28. 13:03
Nem reped szét, ha nem kel túl, ha alaposan meg van az oldala szurkálva, ha megfelelő a töltelék és tészta aránya (fele-fele, de dekára lemérve!), ha a tészta nem túl vékony...
37392. c6973617d3 (válaszként erre: 37391. - C6973617d3)
2012. nov. 28. 10:57

Forrást lehagytam

[link]

37391. c6973617d3
2012. nov. 28. 10:56

Akkor én is hozok egy karácsonyi szörpöt! :)

Karácsonyi szörp (szerző bibimoni )


4 liter szörp elkészítéséhez:


3 kg héjától megtisztított,darabokra vágott alma

4 db nagyobb héjától megtisztított,darabokra vágott körte

4 db nagyobb narancs,2 db citrom héjastól darabokra vágva

1 evk. mézeskalács ízű fűszerkeverék

1 db egész fahéj

1 csapot evk. szegfűszeg

1 kg cukor

20 dkg méz

1 evk kandírozott gyömbér ( gyömbér elkészítését itt megnézheted! 9

[link]

Összevágtam az almákat,narancsot,citromot,körtét és odaraktam annyi vízzel főni ami ellepte.

Adtam hozzá fahéjat,szegfűszeget,mézeskalács fűszerkeveréket és kandírozott gyömbért.

Az egészet összeforraltam,forrástól csak 5 percig főztem. Letakartam és hagytam,hogy összeérjenek az ízek,egy fél óráig. Az egész lakást bejárta a finom karácsonyi illat. Fél óra után összeturmixoltam,és hagytam hogy kihűljön. Amikor kihűlt leszűrtem és literenként 20 dkg cukrot adtam hozzá. Ez így még savanyú ezért én mézzel édesítettem tovább. ( De persze lehet több cukrot is hozzá adni,általában literenként 50 dkg cukrot szoktak adni a szörpökhöz. Nem szeretek sok cukrot használni ezért váltottam ki a nagyját mézzel. Kóstolni kell a megfelelő íz eléréséhez ) Ízesítés után ismét felforraltam és sterilizált forró üvegekbe töltöttem.




37390. baffi556 (válaszként erre: 37389. - 99279bb06f)
2012. nov. 28. 10:46

Ó, jól hangzik :), el is mentem!

Köszi, majd iszunk az egészségedre :)!

37389. 99279bb06f (válaszként erre: 37385. - Baffi556)
2012. nov. 28. 10:38

Ezt neked küldöm, hátha jól jön:


Juice:

2-3 narancs

100 db citrompótló

2 sárgarépa

70 dkg cukor

6 liter víz


A narancs héját és a répát megfőzöm és leturmixolom. A narancs belsejét is leturmixolom.

Megmelegítem a vizet, amiben feloldom a cukrot, majd a citrompótlót, végül egybe öntöm a turmixszal.

37388. baffi556
2012. nov. 28. 10:36

[link]


Remélem nem kapok ki :)???

37387. baffi556 (válaszként erre: 37386. - Kovaevakiss)
2012. nov. 28. 10:34
Hát, ha ide berakhatom a linket?
37386. kovaevakiss (válaszként erre: 37385. - Baffi556)
2012. nov. 28. 10:33
Hogy tudom megtalálni?
37385. baffi556
2012. nov. 28. 10:19

Lányok, elkezdtem gyűjtögetni a narancshéjat :), tavaly találtam egy jó receptet a cukrozott narancshéjra, kipróbáltam és nagyon ízlett :))).

Nemcsak sütikbe, hanem csak úgy magába eszegetni is.

A recept "palocprovence" oldalán található.

37384. Briell14 (válaszként erre: 37383. - Guruljka)
2012. nov. 27. 21:40
Hihi! :)
37383. Guruljka
2012. nov. 27. 21:32

Jajj.

Még nem volt legurgatva, ahogy ide váltottam, és nem láttam, miről ven szó.

Micsoda vérszomj! Egészen megijedtem!

37382. Briell14 (válaszként erre: 37381. - Kovaevakiss)
2012. nov. 27. 21:22
Igen, tövig bele kell szúrni. :))
37381. kovaevakiss (válaszként erre: 37369. - Mmacus)
2012. nov. 27. 21:11
Egyik nap olvastam itt a neten valahol, ha a beigli tésztáját kötőtűvel nemcsak a tetején, hanem az aljáig megszúrkáljuk, nem reped meg. A gőzök így jobban tudnak távozni belőle.
37380. Briell14 (válaszként erre: 37379. - C1e9612cd3)
2012. nov. 27. 21:02
Akkor csinálj még előtte egy próbát a "te" lisztedből, nehogy karácsonykor ne sikerüljön. :)
37379. c1e9612cd3 (válaszként erre: 37375. - Tejespite)
2012. nov. 27. 20:51
óóó, köszi! nem tudom, h minden bejgli recept omlós tésztás-e, de nekem pont iylen vmi kellene, mert én lisztérzékeny vagyok, és a saját lisztemből csak omlós élesztős tésztát tudok csinálni magamnak (és én miért ne ennék iylet....). páromnak megsütöm normál lisztbő, azzal nincs gond :) mint minden mást is :)) Én meg megpróbálom átfordítani a recepteket rizslisztre, kukorica lisztre, és keményítőre. Mármint ezek keverékére, mert 1000- 1600 fT/ kg-os áron nem áll szándékomban megvenni a speciális lisztkeverékeket, amiket használhatnék (amúgy meg azok is ezekből vannak + xantán gumi, meg hasonlók)
37378. alidamolnar (válaszként erre: 37374. - Tejespite)
2012. nov. 27. 20:45
És Neked is köszi a belinkelt szűzpecsenye reciket, azokat is elraktározom.
37377. alidamolnar (válaszként erre: 37374. - Tejespite)
2012. nov. 27. 20:44
Ez aranyos, gondolatban nagyon jól "összevágtad" a kérdést és a választ!!!:)))))
37376. Briell14 (válaszként erre: 37374. - Tejespite)
2012. nov. 27. 20:44

Szia!

Itt fent, a fejlécben kattints a receptekre és ott van Baffi receptje! :)

37375. Tejespite
2012. nov. 27. 20:41

Omlós élesztős beigli - kb 30 éve csináljuk mindig ezt, és ha priviben megírod az e-mail címed, elküldöm a fényképeit is

Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dk vaj, 15 dk zsír, 60 dk cukor, 1 dk élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, só, 40 dk mák, 40 dk dió, 10 dk mazsola, fél citrom, 4 dk morzsa

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral, és 8 dk porcukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy egész tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk és cipókká formáljuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, h a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb 1 centit visszahajtunk a tésztából, és felsodorjük. Gyengén kizsírozott tepszibe tesszük a megtöltött beigliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, majd ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amig a tojás megszárad, megrepedezik, Mérsékelten meleg sütőben 35-40 percig sütjük. Így szép márványos lesz.

Máktöltelék: 26 dk cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, mellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dk mazsolát,kevés reszelt citromhéjat esetleg 1-2 hámozott reszelt almát. ettől lazább lesz a töltelék

Diótöltelék: 22 dk cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és a darált dióra öntjük. Hozzáadjuk a mazsolát, reszelt citromhéjat és a zsemlemorzsát. A töltetlékeket mindig hidegen kenjük a tésztára, ügyelve arra, h a töltelék ne legyen se túl sűrű se túl híg mert akkor könnyen felreped a tészta.


Előfordult már, h nekünk is kirepedt egy kicsit az oldala, de nem jellemző. Gyönyörű, márványos és nagyon finom! Minden karácsonyra így készül.

37374. Tejespite
2012. nov. 27. 20:23

Hát ez nagyon tetszett! Látom Alidamolnár beírását: 'Ti mit csinálnátok kb. 60 dkg sertésszűzből?" Felette a második hsz 'Nincs kutyád vagy az ismerősöknek?Ott jól jön.' és látom, válasz Alidamolnár hsz-ra, de elsőre nem figyeltem a hsz számát. Csak később vettem észre :-))) Egyébként az az érdekes, h én is fel akartam tenni ezt a kérdést, ha leülök a gép mellé. Egy ismerősünk disznót vágott, és kértem néhány dolgot, többek közt dagadót, és anélkül h megkérdezett volna, mivel nem jutott dagadó, küldött szúzpecsenyét. Nagyon szép, és keresgéltem is már a neten, találtam is párat, de ha vkinek van vmi nagyon jó, örülnék neki. Rámentem Baffi klubjára, de nem tudom, hol keressem. Az alábbi nagyon tetszik:

[link]

vagy ez:

[link]

vagy pedig ez:

[link]

vagy pedig ez

[link]

37373. c1e9612cd3
2012. nov. 27. 20:18

Fb-n rakta ki ismerősöm (nyami....):

!!!!!FIGYELEM ÉDESSZÁJÚAK!!!


A Vienetta recept.

Előszőr 4dl hideg tejbe kavarj el 40dkg cukrot, kezd el főzni, s ezt addig csináld, amig lekvár sűrűségű nem lesz. Ez lesz a Caramella mou.

Kisebb méretű, magasfalú torta sütőt kibélelsz sütő papirral úgy, hogy a két végén kilógjon, ki tudd emelni, ha kész van. Ha nem ér ki belőlle cellux-l ragaszd össze.


6dl tejszín /hulala, ez nagyon jó minőségű otthon./

3 tojás fehérje

3kanál cukor

1kanál rum

Tortabevonó étcsoki

Reszelt mogyoró

Verj fel 5dl tejszint 3 kanál cukorral, keményre.

Verd fel a 3 tojás fehérjét pici cukorral jó keményre.

Függőleges mozdulatokkal keverd össze a két habot, vigyázva ne törjön össze.

Olvasztott csokival kend meg a sütőpapirt.

1/3 habot kenj fel rá, simítsd el szépen, sűrűn csorgasd meg olvasztott csokival, majd caramell mou-val, s szórd meg reszelt mogyoróval.

A második réteg ugyan az, mint az első.

A harmadik sor tejszint ha fel kented, fedd be olvasztott csokival.

Tedd mélyhűtőbe min.12 órára.

Tálalás előtt a maradék 1dl tejszínt verd fel pici cukorral, két oldalát díszítsd ezzel.

Jó étvágyat!

Caramell mou: ha marad ki belőlle, főzd még egy kicsit, öntsd ki egy kis edénybe. Tedd hűtőbe. Ha megdermedt, darabold fel, s olyan tejkaramellát kapsz, mint amilyet gyerekkorunkban lehetett venni.

Nagyon finom.

Készítheted külön is 1liter tejben 1kg cukrot addig főzni, amig lekvársűrűségű nem lesz.

:)

37372. Briell14 (válaszként erre: 37366. - Baffi556)
2012. nov. 27. 20:18
Ez a recept nekem is tetszik. :)
37371. c1e9612cd3 (válaszként erre: 37369. - Mmacus)
2012. nov. 27. 20:11

nekm az ostoros kalácsomnak a közepe maradt sületlen kicsit multkor.....

amúgy meg :)))))) akkor inkább legyen repedt! :))))))

37370. baffi556 (válaszként erre: 37368. - Alidamolnar)
2012. nov. 27. 20:09
Szívesen, mi nagyon szeretjük és valóban kiadós, de adtál egy jó ötletet, már feledésbe volt, de most kedved csináltál hozzá és a karácsonyi menübe be is teszem :).
37369. mmacus (válaszként erre: 37367. - C1e9612cd3)
2012. nov. 27. 19:58

Nekem mindig szétreped:)

De egy kolléganőm azt mondta, hogy kétféle bejgli van, a szép, hibátlan, és a nagyon finom, utóbbi viszont megreped. Ami a sok finom tölteléktől van. Egyébként a hétvégi ostoros kalácsom is megrepedt, de ki bánta, elfogyott mind.:)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook