Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Szerintem semmiképpen sem "karácsonyi", mert zsidó süti és nálunk nem karácsony, henm hanuka van.
Okoskodást félretéve nekem borzalmasan tömény sütemény. De ízlések és pofonok...
Forrást lehagytam
Akkor én is hozok egy karácsonyi szörpöt! :)
Karácsonyi szörp (szerző bibimoni )
4 liter szörp elkészítéséhez:
3 kg héjától megtisztított,darabokra vágott alma
4 db nagyobb héjától megtisztított,darabokra vágott körte
4 db nagyobb narancs,2 db citrom héjastól darabokra vágva
1 evk. mézeskalács ízű fűszerkeverék
1 db egész fahéj
1 csapot evk. szegfűszeg
1 kg cukor
20 dkg méz
1 evk kandírozott gyömbér ( gyömbér elkészítését itt megnézheted! 9
Összevágtam az almákat,narancsot,citromot,körtét és odaraktam annyi vízzel főni ami ellepte.
Adtam hozzá fahéjat,szegfűszeget,mézeskalács fűszerkeveréket és kandírozott gyömbért.
Az egészet összeforraltam,forrástól csak 5 percig főztem. Letakartam és hagytam,hogy összeérjenek az ízek,egy fél óráig. Az egész lakást bejárta a finom karácsonyi illat. Fél óra után összeturmixoltam,és hagytam hogy kihűljön. Amikor kihűlt leszűrtem és literenként 20 dkg cukrot adtam hozzá. Ez így még savanyú ezért én mézzel édesítettem tovább. ( De persze lehet több cukrot is hozzá adni,általában literenként 50 dkg cukrot szoktak adni a szörpökhöz. Nem szeretek sok cukrot használni ezért váltottam ki a nagyját mézzel. Kóstolni kell a megfelelő íz eléréséhez ) Ízesítés után ismét felforraltam és sterilizált forró üvegekbe töltöttem.
Ó, jól hangzik :), el is mentem!
Köszi, majd iszunk az egészségedre :)!
Ezt neked küldöm, hátha jól jön:
Juice:
2-3 narancs
100 db citrompótló
2 sárgarépa
70 dkg cukor
6 liter víz
A narancs héját és a répát megfőzöm és leturmixolom. A narancs belsejét is leturmixolom.
Megmelegítem a vizet, amiben feloldom a cukrot, majd a citrompótlót, végül egybe öntöm a turmixszal.
Lányok, elkezdtem gyűjtögetni a narancshéjat :), tavaly találtam egy jó receptet a cukrozott narancshéjra, kipróbáltam és nagyon ízlett :))).
Nemcsak sütikbe, hanem csak úgy magába eszegetni is.
A recept "palocprovence" oldalán található.
Jajj.
Még nem volt legurgatva, ahogy ide váltottam, és nem láttam, miről ven szó.
Micsoda vérszomj! Egészen megijedtem!
Szia!
Itt fent, a fejlécben kattints a receptekre és ott van Baffi receptje! :)
Omlós élesztős beigli - kb 30 éve csináljuk mindig ezt, és ha priviben megírod az e-mail címed, elküldöm a fényképeit is
Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dk vaj, 15 dk zsír, 60 dk cukor, 1 dk élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, só, 40 dk mák, 40 dk dió, 10 dk mazsola, fél citrom, 4 dk morzsa
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral, és 8 dk porcukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy egész tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk és cipókká formáljuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, h a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb 1 centit visszahajtunk a tésztából, és felsodorjük. Gyengén kizsírozott tepszibe tesszük a megtöltött beigliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, majd ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amig a tojás megszárad, megrepedezik, Mérsékelten meleg sütőben 35-40 percig sütjük. Így szép márványos lesz.
Máktöltelék: 26 dk cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, mellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dk mazsolát,kevés reszelt citromhéjat esetleg 1-2 hámozott reszelt almát. ettől lazább lesz a töltelék
Diótöltelék: 22 dk cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és a darált dióra öntjük. Hozzáadjuk a mazsolát, reszelt citromhéjat és a zsemlemorzsát. A töltetlékeket mindig hidegen kenjük a tésztára, ügyelve arra, h a töltelék ne legyen se túl sűrű se túl híg mert akkor könnyen felreped a tészta.
Előfordult már, h nekünk is kirepedt egy kicsit az oldala, de nem jellemző. Gyönyörű, márványos és nagyon finom! Minden karácsonyra így készül.
Hát ez nagyon tetszett! Látom Alidamolnár beírását: 'Ti mit csinálnátok kb. 60 dkg sertésszűzből?" Felette a második hsz 'Nincs kutyád vagy az ismerősöknek?Ott jól jön.' és látom, válasz Alidamolnár hsz-ra, de elsőre nem figyeltem a hsz számát. Csak később vettem észre :-))) Egyébként az az érdekes, h én is fel akartam tenni ezt a kérdést, ha leülök a gép mellé. Egy ismerősünk disznót vágott, és kértem néhány dolgot, többek közt dagadót, és anélkül h megkérdezett volna, mivel nem jutott dagadó, küldött szúzpecsenyét. Nagyon szép, és keresgéltem is már a neten, találtam is párat, de ha vkinek van vmi nagyon jó, örülnék neki. Rámentem Baffi klubjára, de nem tudom, hol keressem. Az alábbi nagyon tetszik:
vagy ez:
vagy pedig ez:
vagy pedig ez
Fb-n rakta ki ismerősöm (nyami....):
!!!!!FIGYELEM ÉDESSZÁJÚAK!!!
A Vienetta recept.
Előszőr 4dl hideg tejbe kavarj el 40dkg cukrot, kezd el főzni, s ezt addig csináld, amig lekvár sűrűségű nem lesz. Ez lesz a Caramella mou.
Kisebb méretű, magasfalú torta sütőt kibélelsz sütő papirral úgy, hogy a két végén kilógjon, ki tudd emelni, ha kész van. Ha nem ér ki belőlle cellux-l ragaszd össze.
6dl tejszín /hulala, ez nagyon jó minőségű otthon./
3 tojás fehérje
3kanál cukor
1kanál rum
Tortabevonó étcsoki
Reszelt mogyoró
Verj fel 5dl tejszint 3 kanál cukorral, keményre.
Verd fel a 3 tojás fehérjét pici cukorral jó keményre.
Függőleges mozdulatokkal keverd össze a két habot, vigyázva ne törjön össze.
Olvasztott csokival kend meg a sütőpapirt.
1/3 habot kenj fel rá, simítsd el szépen, sűrűn csorgasd meg olvasztott csokival, majd caramell mou-val, s szórd meg reszelt mogyoróval.
A második réteg ugyan az, mint az első.
A harmadik sor tejszint ha fel kented, fedd be olvasztott csokival.
Tedd mélyhűtőbe min.12 órára.
Tálalás előtt a maradék 1dl tejszínt verd fel pici cukorral, két oldalát díszítsd ezzel.
Jó étvágyat!
Caramell mou: ha marad ki belőlle, főzd még egy kicsit, öntsd ki egy kis edénybe. Tedd hűtőbe. Ha megdermedt, darabold fel, s olyan tejkaramellát kapsz, mint amilyet gyerekkorunkban lehetett venni.
Nagyon finom.
Készítheted külön is 1liter tejben 1kg cukrot addig főzni, amig lekvársűrűségű nem lesz.
:)
nekm az ostoros kalácsomnak a közepe maradt sületlen kicsit multkor.....
amúgy meg :)))))) akkor inkább legyen repedt! :))))))
Nekem mindig szétreped:)
De egy kolléganőm azt mondta, hogy kétféle bejgli van, a szép, hibátlan, és a nagyon finom, utóbbi viszont megreped. Ami a sok finom tölteléktől van. Egyébként a hétvégi ostoros kalácsom is megrepedt, de ki bánta, elfogyott mind.:)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)