Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Igen, de közvetlenül előtte írtad, hogy megsütöd a smarnit, már másfél órája ázik. Én meg úgy tudom, hogy azt csak öszzekeverik a tejjel, és máris sütik. De ezerféle módja van ennek is nyilván.
Szóval az áztatás miatt már jól összekevertem mindent, bocs még egyszer. :D
Köszi, Ági:)
A tojáshab az oké is volt eddig is, csak a két réteg vagy egy réteg zsömi zavart be a receptek alapján.
Tényleg mindenkinek köszönöm a segítséget:)
Most már nekiállok, csak finom alma kell, és jófajta zsömi vagy kifli:)
A császármorzsa tetejéről??? Te nem a máglyarakásról beszélsz?
A smarni az a császármorzsa. A máglyarakás meg a máglyarakás. °_° nem?
Én meg megoldottam fele-fele arányban. ☺
Finom lett.
Köszi! Ezt a változatot még nem olvastam.
Eddig a máglyarakásról folt a beszélgetés, azért lepett meg hirtelen a smarni. Mert az a császármorzsa, én úgy tudom. És annak is van sokféle receptje.
A grízt, vagy a lisztet, ki mivel csinálja.
Meg kell dagadniuk a szemeknek.
Barátainknál Norvégiában olyan van.
Nem kérdeztük mennyiben van, mert Norvégia GDP-je magasabb, mint az Unióé, tehát ami náluk olcsó, nálunk úgyis megfizethetetlen.
Az biztos, hogy villanyról megy, és kívülről tényleg csak 1 nagyobb légkondi-méret, bentre meg meleg levegőt fúj. Náluk a régebben használt radiátorok is csak kb 15 centi magasak.
Nyáron voltunk náluk, nem tudom télen mennyire fűti be a lakást. Csak a felső szintet fűtik, azt mondják meleg van, de az alsó szobákban fagypont körüli a hőmérséklet.
Hát... nem tudom.
Nálunk jó meleg van gázfűtéssel, viszont 1 fizetés elmegy a leghidegebb hónapokban gázszámlára:(
Én sem csináltam még. Tejes-cukros-tojássárgás rétegek között lekvár és dió is szokott lenni, itt írta valaki, hogy mákkal finom.
Anyu főleg maradék kalácsok, kelttészták újrahasznosításakor sütött.
:)
Nálunk valamiért nem sütötte a nagyikám, pedig ő rengeteg félét sütött amúgy. Én csak menzán és oviban ettem. (Meg legutóbb a KIKA-ban, az isteni volt:)
Ági, ha már így rutinból készíted, azt még írd meg légyszi, hogy Te az alma fölé is teszel egy sor zsömit? Köszönöm, ha ezt még megírod.
Egyébként nagyon ügyes voltál ma, gratulálok!:)
Most megyek és megsütöm a smarnit! Már ázik vagy másfél órája.
Egyébként megfőztem majdnem egy teljes hétre:
Fasirtgolyók vajas burgonyával és mustárszósszal. (tejfölbe ízlés szerint mustár és majonéz, pár csepp citrom is jót tesz neki.)
Karfiolleves sok-sok gríznokedlivel.
Pasztasuta alap.(majd kerül hozzá tészta)
Lecsó. (egy adag tarhonya fogja kísérni)
És ami a legjobb:? délelőtt eltettem a télire szánt lecsót is!
Ezen kívül takarítottam, mostam, kisúroltam a grillsütőt és még a hajamat is sikerült rendbe raknom!
Büszke vagyok magamra!
Nekem a máglyrakás gyermekkori szép élményem! Nem is kell hozzá recept, mert emlékszem milyennek kell lennie és úgy csinálom. Allor még egy fél marék durvára vágott dió is "telt" a párolt alma tetejére!
Remélem sikerülni fog neked is és meg lesz a család elégedve! :)
Köszönöm, hogy ennyi jó tanácsot írtatok máglyarakás alapja ügyében.
Ansh, mindjárt megnézem a desszert.eu-s ötletet.
Amúgy én egyszer (tavaly) csináltam máglyarakást, annyi recept van fönt, és csak úgy találomra kiválasztottam egyet (anyu sosem csinált otthon, nagymamám sem, így kimaradt a családi receptek közül).
Szóval, jól elcsesztem, mert a reci szerint az alma szeleteket nyersen kellett beletenni, de ez egy kemény fajta alma volt, és mire megpuhult, addigra meg kiszáradt a tészta, a mazsi pedig kőkemény lett, szóval tököm tele lett...
Most párolni fogom az almát előtte, szerintem mazsit nem is teszek bele. Annyit sütök, nehogy már ez ne sikerüljön, úgy vagyok vele:)
Amúgy kétféle recept van, az egyiknél csak alul van a tejes-cukros-tojássárgás zsemle, a másiknál az alma szeletek felett is van egy réteg áztatott zsemle. Kipróbálom mindkettőt majd szép sorban.
Amúgy én hiperben soha nem veszek kenyeret sem, péksütit sem. Itt van egy nagyon jó pékség, (de a zsemléje az pont felfújt zsömi, a többi cucca nagyon jó).
na kérem igy kel fogyózni..:)))
az a baj, h itt falun nincs mit nézni ebéd ehejett..:))
Limara, a kenyérsütő "nagyság" is javasolja az otthon sütött kenyerek vízzel permetezését.
A mintás aljú zsemléket szinte ketté sem lehet vágni, széthullanak.
Mert olyan a tepsi belseje...
Dolgoztál már pékségben?
Én sajnos igen :(
Azok forgó kemencében és nem hagyományosban sültek! A forgó kemencében gőzölik,ami növeli a térfogatot.
Kevés pékség süti hagyományos kemencében a péksüteményt,pedig finomabb!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)