Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Ahogy a sütikbe, úgy bármibe téve a só erősíti az ízeket, ezt tanultuk élelmezésegészségtanon, az édes és sós különös kombináció, teteti magát, ez volt az egyik trükkje anno a mekinek, a hamburgerzsemle édessége miatt :)
Ezzel együtt én inkább csak a sütitésztákba szoktam tenni, meg a vadételekbe, marhapörköltbe eg kis áfonya lekvárt. De ma pl. szilvás husit csináltam, abban a sülthús sós íze keveredik a szilva édes-fahéjas ízével.
Sziasztok :)!
Már régóta olvaslak Titeket, lehet, hogy néha-néha én is közbeszólok, ha tudok vmi jót :)?!
Sós és édes, erről jutott eszembe.
Nagyon szereetjük a sűrű, csipetkés bablevest akár füstölt hús nélkül is, ha éppen úgy van...Fokhagymás rántással szoktam főzni.
Régen javasolta valaki, hogy egy kávéskanálnyi cukor (egy nagy fazékba) jobban kiemeli az ízeit. Soha nem mertem viszont kipróbálni még!
Van erről valami tapasztalatotok?
Jól hangzik, bár nem éppen diétás... :)
én tennék egy réteg piskótát (3 tojásból egy alacsonyat alá és gyümölcszselét rá. Vagy legalább egy daráltkekszes kakaós masszát alá.
Ez érdekesen hangzik.De mennyi az a pici só? És mennyi az a nem túl sok hagyma? Ja, és mennyit kell ebből fejenként számolni?
Bocs, csak izgatja a fantáziámat, ünnepi menüben elég különleges és nem is drága...
Köszi szépen. Nálunk az mezei rumos meggy néven megy. De mostmár tudom mi az.
Ebédre gomba fejeket csinálok töltve és ha már meleg villany sűtő gondoltam az almát is megcsinálom egy füst alatt.
Még egyzser köszike.
Ha bőven van mézed, akkor ajánlom figyelmedbe sültek mellé a mézes lilahagymát. 6 közepes fej lilahagymát nagyon vékony félkarikákra vágok. Kb. 30cm átmérőjű a serpenyőm, annak az alját kiöntöm kb. fél centi magasan mézzel. A mézet elkezdem melegíteni és amikor habzik, hozzá teszem a hagymát. Kevergetem és hagyom sülni, akkor jó, amikor kellemesen karamellizálódott a hagyma a mézben. Ilyenkor dobok rá egy pici sót és mehet a tányérra sültek és burgonya mellé.
Arra kell vigyázzni, hogy ne legyen túl sok a hagyma mert akkor nem karamellizálódik, hanem párolódik és úgy nem az igazi.
Ha a mézet kevésnek ítélem meg, azt menet közben még lehet hozzá tenni.
Én mézet ebbe a fajtába nem szoktam, de nyílván az sem rontja el.
Pincés meggy: cukorral, rummal eltett magozott meggy.
A mézes almát (körtét, szilvát, barackot, stb.) nem egészben szoktam. A nagyobb gyümölcsöket negyedbe, a kisebbeket félbe szoktam vágni, a magját kiveszem. Gyümölcstől függően fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, színesborssal, zöldfűszerrel vagy ezek kombinációjával befűszerezem, oxidáló gyümölcs esetén citrom levet is csepegtetek rá és egy kicsit állni hagyom. Majd mézet forrósítok egy kis darab vajjal és abban megsütöm a gyümölcsöt. Ha van itthon portorico rumom, akkor a vége felé meglocsolom és begyújtom rajta azaz flambírozom.
Lányok sült almát, hogy kell csinálni??
Meddig kell sütni??
Sziasztok!
Ezt a receptet találtam a facen.
Túrótórta, sütés nélkül!
HOZZÁVALÓK:
25 dkg túró
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
3 dl tej
1 zselatin
gyümölcs
A túrót, vajat, cukrot jól kikeverjük.
Tejet langyosítjuk, beletesszük a zselatint, felforrósítjuk a tejet / ne forrjon!/
és addig kevergetjük, amíg a zselatin elolvad. Ha kihűlt, hozzákeverjük a túrós masszához.
Őzgerincet kibélelünk fóliával, darabolt gyümölcsöt szórunk az aljára, erre öntjük a túrós keveréket. Hűtőben tároljuk / jó ha egy éjszakán át.... Étcsokival, csokibevonóval borítandó!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)