Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


37674. c1e9612cd3 (válaszként erre: 37672. - Guruljka)
2012. dec. 5. 20:45
jah, és örülök, h másnak is tetszik! :)))) úúúú, de fincsi lehet! :)))
37673. c1e9612cd3 (válaszként erre: 37672. - Guruljka)
2012. dec. 5. 20:44
már írtam, h lisztérzékeny vagyok (coeliakia-s, rövidítve cölis :) ), szóval, glutén mentesen :)
37672. Guruljka
2012. dec. 5. 20:39

Miaz a cölis?


Én ennek úgy a harmadát fogom megsütni. Remek recept, köszönöm!!!! Ez nagyon nekem való! :D

37671. c1e9612cd3
2012. dec. 5. 20:06

Tláltam egy ilyet :) Sztem én kipróbálom cölisre átfordítva!

Karácsonyi almás- mákos sütemény


Hozzávalók a tésztához

60 dkg finomliszt, 38 dkg margarin, 1 kiskanál só, 7-8 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 dl hideg víz, 1 tojás a lekenéshez

Az almatöltelékhez

1 kg alma, 30 dkg cukor, 5-6 dkg zsemlemorzsa ,2 kiskanál Lucullus Almás sütemény fűszerkeverék, 1 citrom reszelt héja

A máktöltelékhez

40 dkg cukor, 2 dl víz, 50 dkg őrölt mák, 6-8 dkg mazsola

Elkészítés

A tésztához a lisztet 35 dkg margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, a cukorral, az összemorzsolt élesztővel meg a vízzel összegyúrjuk. Ragacsos marad, nem válik el az edény falától de így jó. Letakarva legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután 3 egyenlő részre osztjuk. Az egyiket lisztezett gyúrólapon tepsi nagyságúra nyújtjuk. Kivajazott tepsire fektetjük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőbe toljuk. Közepes lánggal 180°C-on kb. 10 perc alatt elősütjük.

Az almatöltelékhez a gyümölcsöt meghámozzuk, durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk. A harmadik tésztalapot kinyújtjuk, a kivajazott tepsi re simítjuk, az almatölteléket rákenjük, majd az elősütött tésztalappal befedjük. A máktöltelékhez a cukrot a vízzel felforraljuk, a mákot belekeverjük. Mazsolával gazdagítjuk, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. Amikor kissé kihűlt a tepsin lévő tésztalapra rétegezzük, a maradék tésztát kinyújtjuk és a máktölteléket befedjük vele. Fölvert tojással lekenjük, villával megszurkáljuk, majd közepesen forró sütőben 35 perc alatt megsütjük.

37670. lúdanyó
2012. dec. 5. 18:07
:)
37669. Guruljka
2012. dec. 5. 16:26

Idehoztam, hogy mi milyen miscoda...


[link]


Én pl. a Budapest módra név alatt mindig lecsósat kaptam, most látom csak, hogy ragut tesznek hozzá, amiben zöldborsó is van.

37668. Guruljka
2012. dec. 5. 16:23

De kinyomoztam: "fűszeres vaj henger"..


Udvarmester módra. Jól összekevertem ezsek szerint. Bocsánat!

37667. Guruljka
2012. dec. 5. 16:19
:D A seprűnyél vastagabb.
37666. Tejespite (válaszként erre: 37665. - Guruljka)
2012. dec. 5. 16:17
Roppant tetszik ez a hasonlat.
37665. Guruljka
2012. dec. 5. 16:00

Lehet, hogy én keverem valamivel.

Amire én gondolok, arra vékonyabb rúddá (kb. mint a felmosó-nyél) alakított, lehűtött fűszeres vajat tesznek.

Jaj, és sertésborda, ez most ugrott be.

Nagyon régen ettem normális étteremben, már homályba vész sok minden.

37664. 9d7907a17a (válaszként erre: 37663. - Guruljka)
2012. dec. 5. 15:45

Az nem Holstein, legalábbis az általam tanultak szerint.


Hátszínszelet udvarmester módra: A rendelésnek megfelelően elkészített lapos hátszínszeletekre tálaláskor fűszeres vajkarikákat teszünk.


Persze sok újdonság és sok átalakulás van, ezért könnyen el tudom képzelni, hogy sertés húsból is elkészítik.

37663. Guruljka
2012. dec. 5. 10:22
Jééé...de akkor melyik Holsten a natúr szelet fűszeres vajjal? (Hűűű de régen voltam étteremben...)
37662. 9d7907a17a (válaszként erre: 37610. - Guruljka)
2012. dec. 5. 09:23

A rántott szelet csak akkor viselheti a bécsi szelet nevet ha borjúhúsból készült. Egyébként a képzés során említésre kerül, hogy igen sok féle húsból készül ma a konyhákban rántott hús, de a szakirodalom bármily meglepő csak kettőt ismer. Az egyik a már említett borjúhúsból készült Bécsi szelet, a másik a borjúbordából készült Borjúbordák milánói módra. De ez utóbbi már azért nem számít klasszikus rántott húsnak, mert olaszos bundát kap, azaz reszelt parmezánt kevernek a zsemlemorzsába.


A nálunk nagy kedvenc franciasaláta a francia konyhában oroszsaláta. A tojáskocsonyát csak itthon írják ki így, máshol Royal néven fut, ahogy a libamájjal készített dolgok is jellemzően a Strasbourgi nevet viselik.


Volt olyan ismerősöm aki megkérdezte még régebben, hogy miért nem lehet kapni sok étteremben natur sertésszeletet tükörtojással. Nem is értettem mert akkoriban a környékünkön nagy divat volt és szinte minden étterem szerepeltette az étlapján. Azután rájöttem, hogy persze mert az étlapon Holstein szeletként fut.

37661. 9d7907a17a (válaszként erre: 37659. - Lisy50)
2012. dec. 5. 08:53
Ez a H.l.l. főző párja.
37660. Guruljka
2012. dec. 4. 18:45
Ééértem. De hát akkor sem tejszín. Akkor már jobban megéri a régi jó OK., mert az még igazi is, amellett hogy olcsóbb.
37659. Lisy50 (válaszként erre: 37658. - Guruljka)
2012. dec. 4. 18:31
Ez is növényi, de nagyon finom és sűrű,Gran Cucin@
37658. Guruljka (válaszként erre: 37656. - Lisy50)
2012. dec. 4. 18:28

Melyik az az olasz tejszín?

Kíváncsivá tettél! Kerestem a neten, és amit találtam, az sárgás is, dobozos is, de nem valódi tejszín.

37657. lúdanyó
2012. dec. 4. 18:16
:)
37656. Lisy50
2012. dec. 4. 16:55

Sziasztok Lányok!

Én főzéshez mindig egy sárga dobozos olasz tejszínt használtam,de áttértem az OK.É-ra,a dupla akkora annyiba kerül mint a másik kicsije:))

Hul.lából a sütibe szoktam csak tenni az állaga miatt, belekeverem a krémbe, így nincs mű íze, különben nagyon jó a többihez ha tesztek zselatin F.xet!

37655. Guruljka
2012. dec. 4. 16:28

Én egyszer olvastam, valaki a hu-s sütit a hűtőbe rakta, másnapra nagyon büdi lett az egész hűtő. Kiderült nagy nehezen, hogy attól.

Más ismerősök gyakran használják, és nincs szaga. Bár nem magyon marad másnapra, ha összejön a rokonság.

2012. dec. 4. 15:58

Én is az okét használom húsos kajákhoz, krémlikőrhöz.

A h..lalát pedig (tudom, hogy nem igazi, csak növényi), a sütikhez használom. Nem kell így paráznom, hogy összeesik. Mert azért vertem én már fel okét, Dr O...er habfixálóval, de mégsem állt már úgy az a hab a tortán másnap. A H...lala pedig másnap is tökéletes (bár igen, ízre hagy némi kívánnivalót szerintem is, van egy műíze.)

Most a lányom gesztenyés csókért nyafizik, mondtam neki, hogy nem találom a csillagcsöves nyomózsákot. De azt mondta, púpozzam csak a tepsibe kiskanállal:)

37653. Tejespite (válaszként erre: 37650. - Guruljka)
2012. dec. 4. 15:49
Én is ezt a tejszínt használom. Már többször 'hűtlenkedtem' és mindig megjártam, így maradok ennél. Kicsit naív vagy (bocs!!!) a mennyiséget illetően. 3 dl volt, majd ugyanakkor zacskó és ár mellett egyszercsak elkezdett 2,5dl-es lenni. Most is az. De legalább megbízható és jó. Sokan dícsérik a hllát, nekem ízre se és állagra se tetszik, bár van aki azt mondja, h bizonyos krémekhez csak az a jó.
37652. Guruljka
2012. dec. 4. 13:46
Bizony nem mindegy, néha rá lehet szánni. Azt szoktam mondani: VAN annyival jobb, mint amennyivel drágább.
37651. szabot.88 (válaszként erre: 37650. - Guruljka)
2012. dec. 4. 13:42
Tudom :) a húsokra én is olyat használok :)
37650. Guruljka
2012. dec. 4. 13:40

A hu..., az nem valódi tejszín, én az OK. -ra gondolok, ami valódi és nem növényi, mint a hu. Ha marad belőle, el lehet használni főzéshez is, a hu-t meg nem.

Három és fél deci körül van a zacsiban.

37649. szabot.88
2012. dec. 4. 13:21
Igen előtt én is a h.lalát vettem, de csak 2 dl kellett, nálunk az csak fél literesben kapható...így lett az olcsó "húsnak".......
37648. Guruljka
2012. dec. 4. 13:16
Én ritkán sütök tejszíneset, de akkor rászánom a pénzt a tuti jó minőségűre, a zacskós tejszín még eddig mindig jó volt. Jól meg kell nézni a dátumot (a régebbit teszik előre a polcban), és én kicsit meg is gyömöszölöm, meglötyögtetem, és a sűrűbbet próbálom venni.
37647. szabot.88
2012. dec. 4. 12:54
kicsi dobozban 2 dl-s....
37646. Guruljka
2012. dec. 4. 12:52

Én felverni való tejszínt még nem láttam náluk saját márkásat, de a kávétejszínük por-ízű volt két ízben is.

Jól ismernek engem az itteni kópban, ha én találnék ilyen árut, visszavinném. Tudom, hogy visszakapnám az árát.

A sütni való kolbász is volt már olyan fűszerezésű, hogy nem lehetett megenni, de az se volt romlott.

37645. szabot.88
2012. dec. 4. 12:41
Na én a multkor cópos tejszínt vettem, mind a két dobozt ki kellett dobni...meg volt aludva, nem lehetett felverni. Szavatosság jó volt, se savanyú, se keserű nem volt.......

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook