Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Miaz a cölis?
Én ennek úgy a harmadát fogom megsütni. Remek recept, köszönöm!!!! Ez nagyon nekem való! :D
Tláltam egy ilyet :) Sztem én kipróbálom cölisre átfordítva!
Karácsonyi almás- mákos sütemény
Hozzávalók a tésztához
60 dkg finomliszt, 38 dkg margarin, 1 kiskanál só, 7-8 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 dl hideg víz, 1 tojás a lekenéshez
Az almatöltelékhez
1 kg alma, 30 dkg cukor, 5-6 dkg zsemlemorzsa ,2 kiskanál Lucullus Almás sütemény fűszerkeverék, 1 citrom reszelt héja
A máktöltelékhez
40 dkg cukor, 2 dl víz, 50 dkg őrölt mák, 6-8 dkg mazsola
Elkészítés
A tésztához a lisztet 35 dkg margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, a cukorral, az összemorzsolt élesztővel meg a vízzel összegyúrjuk. Ragacsos marad, nem válik el az edény falától de így jó. Letakarva legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután 3 egyenlő részre osztjuk. Az egyiket lisztezett gyúrólapon tepsi nagyságúra nyújtjuk. Kivajazott tepsire fektetjük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőbe toljuk. Közepes lánggal 180°C-on kb. 10 perc alatt elősütjük.
Az almatöltelékhez a gyümölcsöt meghámozzuk, durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk. A harmadik tésztalapot kinyújtjuk, a kivajazott tepsi re simítjuk, az almatölteléket rákenjük, majd az elősütött tésztalappal befedjük. A máktöltelékhez a cukrot a vízzel felforraljuk, a mákot belekeverjük. Mazsolával gazdagítjuk, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. Amikor kissé kihűlt a tepsin lévő tésztalapra rétegezzük, a maradék tésztát kinyújtjuk és a máktölteléket befedjük vele. Fölvert tojással lekenjük, villával megszurkáljuk, majd közepesen forró sütőben 35 perc alatt megsütjük.
Idehoztam, hogy mi milyen miscoda...
Én pl. a Budapest módra név alatt mindig lecsósat kaptam, most látom csak, hogy ragut tesznek hozzá, amiben zöldborsó is van.
De kinyomoztam: "fűszeres vaj henger"..
Udvarmester módra. Jól összekevertem ezsek szerint. Bocsánat!
Lehet, hogy én keverem valamivel.
Amire én gondolok, arra vékonyabb rúddá (kb. mint a felmosó-nyél) alakított, lehűtött fűszeres vajat tesznek.
Jaj, és sertésborda, ez most ugrott be.
Nagyon régen ettem normális étteremben, már homályba vész sok minden.
Az nem Holstein, legalábbis az általam tanultak szerint.
Hátszínszelet udvarmester módra: A rendelésnek megfelelően elkészített lapos hátszínszeletekre tálaláskor fűszeres vajkarikákat teszünk.
Persze sok újdonság és sok átalakulás van, ezért könnyen el tudom képzelni, hogy sertés húsból is elkészítik.
A rántott szelet csak akkor viselheti a bécsi szelet nevet ha borjúhúsból készült. Egyébként a képzés során említésre kerül, hogy igen sok féle húsból készül ma a konyhákban rántott hús, de a szakirodalom bármily meglepő csak kettőt ismer. Az egyik a már említett borjúhúsból készült Bécsi szelet, a másik a borjúbordából készült Borjúbordák milánói módra. De ez utóbbi már azért nem számít klasszikus rántott húsnak, mert olaszos bundát kap, azaz reszelt parmezánt kevernek a zsemlemorzsába.
A nálunk nagy kedvenc franciasaláta a francia konyhában oroszsaláta. A tojáskocsonyát csak itthon írják ki így, máshol Royal néven fut, ahogy a libamájjal készített dolgok is jellemzően a Strasbourgi nevet viselik.
Volt olyan ismerősöm aki megkérdezte még régebben, hogy miért nem lehet kapni sok étteremben natur sertésszeletet tükörtojással. Nem is értettem mert akkoriban a környékünkön nagy divat volt és szinte minden étterem szerepeltette az étlapján. Azután rájöttem, hogy persze mert az étlapon Holstein szeletként fut.
Melyik az az olasz tejszín?
Kíváncsivá tettél! Kerestem a neten, és amit találtam, az sárgás is, dobozos is, de nem valódi tejszín.
Sziasztok Lányok!
Én főzéshez mindig egy sárga dobozos olasz tejszínt használtam,de áttértem az OK.É-ra,a dupla akkora annyiba kerül mint a másik kicsije:))
Hul.lából a sütibe szoktam csak tenni az állaga miatt, belekeverem a krémbe, így nincs mű íze, különben nagyon jó a többihez ha tesztek zselatin F.xet!
Én egyszer olvastam, valaki a hu-s sütit a hűtőbe rakta, másnapra nagyon büdi lett az egész hűtő. Kiderült nagy nehezen, hogy attól.
Más ismerősök gyakran használják, és nincs szaga. Bár nem magyon marad másnapra, ha összejön a rokonság.
Én is az okét használom húsos kajákhoz, krémlikőrhöz.
A h..lalát pedig (tudom, hogy nem igazi, csak növényi), a sütikhez használom. Nem kell így paráznom, hogy összeesik. Mert azért vertem én már fel okét, Dr O...er habfixálóval, de mégsem állt már úgy az a hab a tortán másnap. A H...lala pedig másnap is tökéletes (bár igen, ízre hagy némi kívánnivalót szerintem is, van egy műíze.)
Most a lányom gesztenyés csókért nyafizik, mondtam neki, hogy nem találom a csillagcsöves nyomózsákot. De azt mondta, púpozzam csak a tepsibe kiskanállal:)
A hu..., az nem valódi tejszín, én az OK. -ra gondolok, ami valódi és nem növényi, mint a hu. Ha marad belőle, el lehet használni főzéshez is, a hu-t meg nem.
Három és fél deci körül van a zacsiban.
Én felverni való tejszínt még nem láttam náluk saját márkásat, de a kávétejszínük por-ízű volt két ízben is.
Jól ismernek engem az itteni kópban, ha én találnék ilyen árut, visszavinném. Tudom, hogy visszakapnám az árát.
A sütni való kolbász is volt már olyan fűszerezésű, hogy nem lehetett megenni, de az se volt romlott.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)