Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)

38630. kovaevakiss (válaszként erre: 38628. - Ginevra01)
2013. jan. 5. 21:25
Fagyasztóba tedd.
38629. kszb (válaszként erre: 38628. - Ginevra01)
2013. jan. 5. 21:09
fagyasztó?
38628. Ginevra01
2013. jan. 5. 21:06

Lányok!

Kaptam nagyon finom mákot, 1 kg-ot, ami nálunk nagyon nagy mennyiség. Hogyan lehet biztonságosan tárolni, ha nincs vászonzacskóm?

köszi

38627. kszb
2013. jan. 5. 21:06
Sziasztok! Új nicken, de a régiként bejelentkezem :) (bubó)
38626. Tejespite (válaszként erre: 38619. - Alidamolnar)
2013. jan. 5. 20:38
Nem olcsó de érdemes otthon tartani. Én láttam már nem egy riportot erről és nagyon érdekesnek tartom, nekünk azóta - évek óta - van itthon. Eleinte Afedimnek hívták, aztán tudomisén milyen jogi dolgok miatt nem lehetett tovább úgy hívni, akkor lett Tafedim. Gyomorbántalmak esetén szoktuk inni. Nem muszáj hinni benne, de felteszek ide egy kisfilmet - ezt most láttam először én is, amiket én láttam az különböző, nem ezoterikus adók egészség műsoraiban volt Gyógyszertárban és gyógyövényboltokban kapható
38625. szabot.88
2013. jan. 5. 19:17
Én a túl sok savra szoktam, de akkor úgy látszik másra is hatékony....
38624. 800b726b6d (válaszként erre: 38623. - Szabot.88)
2013. jan. 5. 18:59
Nálam ilyen epés gondokra bejön, és ami a legfontosabb mindig van itthon! :)
38623. szabot.88 (válaszként erre: 38621. - 800b726b6d)
2013. jan. 5. 18:51
Igen, én úgy is szoktam, h 1 citrom leve egy pohár vízbe, + 1 kávéskanál szbikarbóna
38622. szabot.88 (válaszként erre: 38620. - Alidamolnar)
2013. jan. 5. 18:50
Raphachol_granulatum_ 70g_
38621. 800b726b6d (válaszként erre: 38613. - Alidamolnar)
2013. jan. 5. 18:49
Kis kanál szódabikarbóna egy pohár ásványvízben, segíteni fog! :)
38620. alidamolnar (válaszként erre: 38617. - Szabot.88)
2013. jan. 5. 18:45
Köszi Neked is a tanácsot.
38619. alidamolnar (válaszként erre: 38616. - Tejespite)
2013. jan. 5. 18:44

Köszönöm.

Szerintem is besokalltam a nehéz ételektől, fiatalabb koromban ez meg sem kottyant amúgy. Tafedim tea, majd ennek is utánanézek, köszi.

38618. alidamolnar (válaszként erre: 38615. - Mmacus)
2013. jan. 5. 18:43
Köszi az ötletet, tényleg fogok már venni Bilagitot, emlékszem, apu is azt szedte egy-egy nehezebb étel után. Most persze nincs itthon bilagit, így megint a mentateát iszogatom.
38617. szabot.88
2013. jan. 5. 18:40
Van egy feketeretek-por, az is nagyon jó, csak nem jut eszembe a neve.....
38616. Tejespite (válaszként erre: 38613. - Alidamolnar)
2013. jan. 5. 18:38

Lehet, h már megelégelte a gyomrod a nehezebb ételeket. Tafedim teád van otthon? Nem csodaszer, illetve nem pont erre van, de az is biztos jó lenne. Amit Macus mondott,az is. Bár én életemben 1x vettem be Bilagitot, iszonyú hasmenésem lett tőle, de a kolleganőim gyakran szedték és nagyon jó hatása volt

Jobbulást!

38615. mmacus (válaszként erre: 38613. - Alidamolnar)
2013. jan. 5. 18:29

Ez nem jó hír:(

Nekem ilyen ételek után barátom a Cholagol csepp és a Bilagit. Jobb a bajt megelőzni.

38614. 9d7907a17a (válaszként erre: 38601. - Lúdanyó)
2013. jan. 5. 18:21

Töltött tojás melegen

Főtt tojást félbe vágunk, sárgáját kifordítjuk egy tálba. Az üres tojásfehérjéket zsiradékkal kikent tepsibe/jénaiba tesszük. A sárgáját összetörjük és sóval, borssal, zöldfűszerekkel, tejföllel kikeverjük. Ízlés szerint apró sonka vagy kolbász kockákat is teszünk bele. Beletöltjük a tojásfehérjékbe. Megszórjuk egy kevés reszelt sajttal és pirosra sütjük. Párolt rizs (vagy zöldség) talapzatra tálaljuk, megszórjuk petrezselyzölddel és valamilyen majonéz alapú mártással kínáljuk.

Rakott tojás

Ha sok a tojás akkor a rakott krumpliban a burgonya egy részét tojásra cserélem és úgy készítem el.

Rántott tojás

Félbe vágott tojásokat hagyományos módon bundázunk és így kínáljuk köretként főzelékhez vagy rizzsel és zöld salátával főételként.

2013. jan. 5. 18:18

Sziasztok!

Én olyan beteg vagyok a székelykáposztától. Nem igaz, múltkor a lencse, most meg ez, szerintem valami nem okés nálam:(

Pedig de finom volt!!!

38612. smudlaagi54 (válaszként erre: 38601. - Lúdanyó)
2013. jan. 5. 17:54

Majonézes tojássaláta

Hozzávalók:

10 főtt tojás

1 doboz kukorica

4-5 dl tejföl

2-3 szál újhagyma,v.reszelt vöröshagyma

majonéz

Elkészítés: A tojást,hagymát karikára vágjuk,a kukoricát lecsepegtetjük.A majonézt,

tejfölt elkeverjük,ha kell utána ízesítjük.(őrölt fehérbors,mustár,citromlé,só,porcukor)Belerakjuk a tojást kukoricát,hagymát,elkeverjük,és hagyjuk a hűtőben összeérni.

Ha van itthon, akkor szoktam belevágni almát,meg sajtot is.

Tojásleves

1 evőkanál liszt

zsír v.olaj

pirospaprika

ecet,

2-3 babérlevél,

2-3 teáskanálnyi ételízesítő

6 tojás

Rántást készítünk,megszórjuk pirospaprikával,felengedjük kb 1 l vízzel.Simára keverjük,belerakjuk a babérlevelet,ételízesítőt,összeforraljuk.Egy tálba ütjük bele a tojásokat,és beleöntjük a forró levesbe,és rögtön elkeverjük.Elzárjuk,és ízlés szerint ecettel,sóval ízesítjük.

A tálban nem szoktam elkeverni a tojásokat,csak akkor amikor belerakom a levesbe.Igy cafrangos lesz benne a tojás,általában a sárgája egyben marad.

Kolbászos tojásos noki

50 dkg liszt

4 tojás,és ha kell,akkor kevés víz

10 dkg szalonna apró kockára vágva

10-15 dkg füstölt kolbász karikára vágva

4-6 tojás

Elkészítjük a nokedli tésztát,és kifőzzük,sós vízben.Az apró kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk,rádobjuk a kolbászt,majd a nokedlit.Ha át forrósodott,ráöntjük a felvert tojást,és megsütjük.

Finomabb ha kicsit lágyabb a tojás.Fejes salátával,vagy csalamádéval tálaljuk.

Tojásfelfújt

1 l zsíros tej 3,6%

8 tojás,

1 vaníliás cukor

14 evőkanál cukor

A tejet 6 evőkanál cukorral a vaníliás cukorral felfőzzük.A 8 tojást elkeverem,majd a forró tejet apránként a tojásokhoz keverem,és állandó keverés mellett kb 1 percig főzöm.8 evőkanál cukrot megpirítok,majd a fazék oldalára forgatom,hogy bevonja.Beleöntöm a tejet.Majd egy lábosba vizet öntök,bele állítom,a tejes fazekat,és a sütőbe téve 1/2-3/4 óra alatt lesz kocsonyás.A víznek nem szabad forrnia,mindig kis hideg vizet öntünk hozzá!

Savanyú tojás

10 db főtt tojás

4 evőkanál olaj

10 dkg liszt

1 l tej

2-3 babérlevél

1 evőkanál cukor

1 evőkanál mustár

1 teáskanál ecet

2 dl tejföl * só * bors

Az olajon világosra a lisztet,majd tejjel,felengedjük,jól felforraljuk. Sóval, borssal, babérlevéllel, ecettel, mustárral ízesítjük,majd behabarjuk.Felforraljuk, majd ha kell átszűrjük.( Ez az étel igen hamar leég.)

Cikkekre vágott főtt tojással tálaljuk.

Zsemlében sült tojás

Ahány zsemle,annyi tojás,annyi evőkanál reszelt sajt,annyi evőkanál tej,só,zsír,

A zsemlék tetejét levágjuk,belsejüket kikaparjuk.

meglocsoljuk tejjel,kizsírozott tepsibe rakjuk.Mindegyikbe egy tojást ütünk,megsózzuk,és addig hagyjuk a forró sütőben,amíg a tojásfehérje összeáll!Tálalásnál megszórjuk a reszelt sajttal.

Tojáspörkölt

Két evőkanálnyi étolaj,

10 darab kemény tojás,

1 nagy fej hagyma,

só,

pirospaprika.

Az olajon megpárolom, az apróra vágott hagymát, majd rászórom a paprikát. Beleteszem a megtisztított, felszeletelt kemény tojásokat, majd sózom. Fedő alatt kb 10 perc múlva kész. Puha kenyérrel, vagy bármilyen körettel tálalom.

Tojásos melegszendvicskrém

4 főtt tojás,

1 nagy tejföl,

1 füstölthús kocka,

mustár,

szalonna

A tojásokat,és a füstölthús kockát belereszeljük a tejfölbe!Mustárral ízesítjük,rákenjük a kenyérre,és csíkokra vágott füstölt szalonnával megszórjuk a tetejét,majd addig sütjük amíg a szalonna megsül.

38611. mmacus (válaszként erre: 38610. - Kovaevakiss)
2013. jan. 5. 17:37
Meglepetés ebéd volt:)
2013. jan. 5. 17:05

A mi mai ebédünk- amire kiolvadt- marhapörkölt lett a töltöttkáposztából. Szokás szerint nem írtam rá, csak emlékezetből vettem ki két egyformából egyet. Így a tkáposzta még meg van.

Holnapra egy pár db rántottnyuszi meg dinsztelt káposzta, valami kis leves hozzá. Lehet, hogy karfiol. Ketten leszünk, nem kell nagy főzést csapnom. /szerencsére/

38609. mmacus (válaszként erre: 38605. - Guruljka)
2013. jan. 5. 16:58
Na igen, itt más a helyzet, általában 5, néha (leginkább hétvégéken) több főre főzök.
38608. 5bcf1b7c01 (válaszként erre: 38601. - Lúdanyó)
2013. jan. 5. 16:41

Tojáspastétom: megfôzve, összetörve, só, bors, pici mustár, vöröshagyma lereszelve vagy apróra vágva, margarin vagy vaj, de a liba vagy kacsazsír is jó. Jól összekeverve, hûtôben kicsit összeérlelni. Puha kenyérre vagy piritósra isteni!

Tojáspörkölt: az alap kolbászos paprikáskrumpli. 4-5 tojást keményre fôzni, karikára szelni és beleforgatni a paprikásba. Rottyantani egyet rajta és már kész is.

38607. Lisy50 (válaszként erre: 38601. - Lúdanyó)
2013. jan. 5. 16:35

Csinálj tojáskrémet!

6-8 főtt tojást nagyon kicsire felaprítok, reszelek bele kb.1-2. teáskanálnyi v.hagymát,1 db.natúr, vagy zellerkrémes, vagy márványsajtos vajkrémet adok hozzá, sózom, borsozom, pici mustár is mehet bele, pirítóssal szoktuk enni, de friss kenyérrel sem dobnám ki!:))))

Ha nincs vajkrémed, csinálhatod margarinnal is, de akkor tegyél hozzá tejfölt, pici majonézt lazítani!!:)

38606. Guruljka
2013. jan. 5. 14:33
Ne értsétek félre, télen pár fokkal hűvösebbet tartok a házban akkor is, ha száraz a fa. Nincs kisgyerek a háznál, és edződni is kell.
38605. Guruljka (válaszként erre: 38603. - Mmacus)
2013. jan. 5. 14:31

Nálunk a lakás legmelegebb helyén is max. 15 fok van napok, sőt, hetek óta. Megázott a tűzifám, és amit szírítgatok, az mégsem olyan. Ráadásul éjszaka rendszerint kialszik.

Nem variálok nagyon sokat az étrenddel, mert maximum ketten eszünk. Ha a fiam nem hjön haza a hétvégére, akkor csak magamnak főzök.

Forgácsfánkot sem sütök, mi a csudának, ha nem szeretem?

38604. Guruljka
2013. jan. 5. 14:28

Tojáspörkölt?

Egy süti, 8 tojással (tejfölös lepény, régi könyvből):

8 tojássárgát habzásig keverünk 8 kanál cukorral, egy citrom levét, héját és két deci lisztet szórunk hozzá. Hozzáadunk négy deci tejfölt, és a nyolc fehérjét is, amelyet kemény habbá vertünk. Kikkent, lisztezett tepaiben kisütjük, baracklekvárral megkenve tálaljuk.

38603. mmacus (válaszként erre: 38598. - Guruljka)
2013. jan. 5. 14:25

Én télen is nagyon sok kelt tésztát készítek, jól bebugyolálva meleg helyen kelesztem.

Általában szombatra szoktam olyan ebédet tervezni, hogy egy tartalmas leves, utána bukta, vagy túrós batyu, vagy aranygaluska stb. Nagyon kedveli a család.

38602. mmacus (válaszként erre: 38599. - 5bcf1b7c01)
2013. jan. 5. 14:22
Köszönöm a felvilágosítást, de a 38593 hozzászólásban mintha ezt említettem volna...:)))
38601. lúdanyó
2013. jan. 5. 13:49
Ma fiiiiiiiiiiinom spenótot főztem stefánia vagdaltal. + sütünk krémest...olyan sok tojás van itthon ..:) megbolondultak a tyukok annyira neki álltak tojni, tojást-tojással eszünk..:)ha van valakinek tojásos receptje szivesen veszem..:)

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook