Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Lányok!
Kaptam nagyon finom mákot, 1 kg-ot, ami nálunk nagyon nagy mennyiség. Hogyan lehet biztonságosan tárolni, ha nincs vászonzacskóm?
köszi
Köszönöm.
Szerintem is besokalltam a nehéz ételektől, fiatalabb koromban ez meg sem kottyant amúgy. Tafedim tea, majd ennek is utánanézek, köszi.
Lehet, h már megelégelte a gyomrod a nehezebb ételeket. Tafedim teád van otthon? Nem csodaszer, illetve nem pont erre van, de az is biztos jó lenne. Amit Macus mondott,az is. Bár én életemben 1x vettem be Bilagitot, iszonyú hasmenésem lett tőle, de a kolleganőim gyakran szedték és nagyon jó hatása volt
Jobbulást!
Ez nem jó hír:(
Nekem ilyen ételek után barátom a Cholagol csepp és a Bilagit. Jobb a bajt megelőzni.
Töltött tojás melegen
Főtt tojást félbe vágunk, sárgáját kifordítjuk egy tálba. Az üres tojásfehérjéket zsiradékkal kikent tepsibe/jénaiba tesszük. A sárgáját összetörjük és sóval, borssal, zöldfűszerekkel, tejföllel kikeverjük. Ízlés szerint apró sonka vagy kolbász kockákat is teszünk bele. Beletöltjük a tojásfehérjékbe. Megszórjuk egy kevés reszelt sajttal és pirosra sütjük. Párolt rizs (vagy zöldség) talapzatra tálaljuk, megszórjuk petrezselyzölddel és valamilyen majonéz alapú mártással kínáljuk.
Rakott tojás
Ha sok a tojás akkor a rakott krumpliban a burgonya egy részét tojásra cserélem és úgy készítem el.
Rántott tojás
Félbe vágott tojásokat hagyományos módon bundázunk és így kínáljuk köretként főzelékhez vagy rizzsel és zöld salátával főételként.
Sziasztok!
Én olyan beteg vagyok a székelykáposztától. Nem igaz, múltkor a lencse, most meg ez, szerintem valami nem okés nálam:(
Pedig de finom volt!!!
Majonézes tojássaláta
Hozzávalók:
10 főtt tojás
1 doboz kukorica
4-5 dl tejföl
2-3 szál újhagyma,v.reszelt vöröshagyma
majonéz
só
Elkészítés: A tojást,hagymát karikára vágjuk,a kukoricát lecsepegtetjük.A majonézt,
tejfölt elkeverjük,ha kell utána ízesítjük.(őrölt fehérbors,mustár,citromlé,só,porcukor)Belerakjuk a tojást kukoricát,hagymát,elkeverjük,és hagyjuk a hűtőben összeérni.
Ha van itthon, akkor szoktam belevágni almát,meg sajtot is.
Tojásleves
1 evőkanál liszt
zsír v.olaj
pirospaprika
ecet,
2-3 babérlevél,
2-3 teáskanálnyi ételízesítő
6 tojás
só
Rántást készítünk,megszórjuk pirospaprikával,felengedjük kb 1 l vízzel.Simára keverjük,belerakjuk a babérlevelet,ételízesítőt,összeforraljuk.Egy tálba ütjük bele a tojásokat,és beleöntjük a forró levesbe,és rögtön elkeverjük.Elzárjuk,és ízlés szerint ecettel,sóval ízesítjük.
A tálban nem szoktam elkeverni a tojásokat,csak akkor amikor belerakom a levesbe.Igy cafrangos lesz benne a tojás,általában a sárgája egyben marad.
Kolbászos tojásos noki
50 dkg liszt
4 tojás,és ha kell,akkor kevés víz
só
10 dkg szalonna apró kockára vágva
10-15 dkg füstölt kolbász karikára vágva
4-6 tojás
Elkészítjük a nokedli tésztát,és kifőzzük,sós vízben.Az apró kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk,rádobjuk a kolbászt,majd a nokedlit.Ha át forrósodott,ráöntjük a felvert tojást,és megsütjük.
Finomabb ha kicsit lágyabb a tojás.Fejes salátával,vagy csalamádéval tálaljuk.
Tojásfelfújt
1 l zsíros tej 3,6%
8 tojás,
1 vaníliás cukor
14 evőkanál cukor
A tejet 6 evőkanál cukorral a vaníliás cukorral felfőzzük.A 8 tojást elkeverem,majd a forró tejet apránként a tojásokhoz keverem,és állandó keverés mellett kb 1 percig főzöm.8 evőkanál cukrot megpirítok,majd a fazék oldalára forgatom,hogy bevonja.Beleöntöm a tejet.Majd egy lábosba vizet öntök,bele állítom,a tejes fazekat,és a sütőbe téve 1/2-3/4 óra alatt lesz kocsonyás.A víznek nem szabad forrnia,mindig kis hideg vizet öntünk hozzá!
Savanyú tojás
10 db főtt tojás
4 evőkanál olaj
10 dkg liszt
1 l tej
2-3 babérlevél
1 evőkanál cukor
1 evőkanál mustár
1 teáskanál ecet
2 dl tejföl * só * bors
Az olajon világosra a lisztet,majd tejjel,felengedjük,jól felforraljuk. Sóval, borssal, babérlevéllel, ecettel, mustárral ízesítjük,majd behabarjuk.Felforraljuk, majd ha kell átszűrjük.( Ez az étel igen hamar leég.)
Cikkekre vágott főtt tojással tálaljuk.
Zsemlében sült tojás
Ahány zsemle,annyi tojás,annyi evőkanál reszelt sajt,annyi evőkanál tej,só,zsír,
A zsemlék tetejét levágjuk,belsejüket kikaparjuk.
meglocsoljuk tejjel,kizsírozott tepsibe rakjuk.Mindegyikbe egy tojást ütünk,megsózzuk,és addig hagyjuk a forró sütőben,amíg a tojásfehérje összeáll!Tálalásnál megszórjuk a reszelt sajttal.
Tojáspörkölt
Két evőkanálnyi étolaj,
10 darab kemény tojás,
1 nagy fej hagyma,
só,
pirospaprika.
Az olajon megpárolom, az apróra vágott hagymát, majd rászórom a paprikát. Beleteszem a megtisztított, felszeletelt kemény tojásokat, majd sózom. Fedő alatt kb 10 perc múlva kész. Puha kenyérrel, vagy bármilyen körettel tálalom.
Tojásos melegszendvicskrém
4 főtt tojás,
1 nagy tejföl,
1 füstölthús kocka,
mustár,
szalonna
A tojásokat,és a füstölthús kockát belereszeljük a tejfölbe!Mustárral ízesítjük,rákenjük a kenyérre,és csíkokra vágott füstölt szalonnával megszórjuk a tetejét,majd addig sütjük amíg a szalonna megsül.
A mi mai ebédünk- amire kiolvadt- marhapörkölt lett a töltöttkáposztából. Szokás szerint nem írtam rá, csak emlékezetből vettem ki két egyformából egyet. Így a tkáposzta még meg van.
Holnapra egy pár db rántottnyuszi meg dinsztelt káposzta, valami kis leves hozzá. Lehet, hogy karfiol. Ketten leszünk, nem kell nagy főzést csapnom. /szerencsére/
Tojáspastétom: megfôzve, összetörve, só, bors, pici mustár, vöröshagyma lereszelve vagy apróra vágva, margarin vagy vaj, de a liba vagy kacsazsír is jó. Jól összekeverve, hûtôben kicsit összeérlelni. Puha kenyérre vagy piritósra isteni!
Tojáspörkölt: az alap kolbászos paprikáskrumpli. 4-5 tojást keményre fôzni, karikára szelni és beleforgatni a paprikásba. Rottyantani egyet rajta és már kész is.
Csinálj tojáskrémet!
6-8 főtt tojást nagyon kicsire felaprítok, reszelek bele kb.1-2. teáskanálnyi v.hagymát,1 db.natúr, vagy zellerkrémes, vagy márványsajtos vajkrémet adok hozzá, sózom, borsozom, pici mustár is mehet bele, pirítóssal szoktuk enni, de friss kenyérrel sem dobnám ki!:))))
Ha nincs vajkrémed, csinálhatod margarinnal is, de akkor tegyél hozzá tejfölt, pici majonézt lazítani!!:)
Nálunk a lakás legmelegebb helyén is max. 15 fok van napok, sőt, hetek óta. Megázott a tűzifám, és amit szírítgatok, az mégsem olyan. Ráadásul éjszaka rendszerint kialszik.
Nem variálok nagyon sokat az étrenddel, mert maximum ketten eszünk. Ha a fiam nem hjön haza a hétvégére, akkor csak magamnak főzök.
Forgácsfánkot sem sütök, mi a csudának, ha nem szeretem?
Tojáspörkölt?
Egy süti, 8 tojással (tejfölös lepény, régi könyvből):
8 tojássárgát habzásig keverünk 8 kanál cukorral, egy citrom levét, héját és két deci lisztet szórunk hozzá. Hozzáadunk négy deci tejfölt, és a nyolc fehérjét is, amelyet kemény habbá vertünk. Kikkent, lisztezett tepaiben kisütjük, baracklekvárral megkenve tálaljuk.
Én télen is nagyon sok kelt tésztát készítek, jól bebugyolálva meleg helyen kelesztem.
Általában szombatra szoktam olyan ebédet tervezni, hogy egy tartalmas leves, utána bukta, vagy túrós batyu, vagy aranygaluska stb. Nagyon kedveli a család.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)