Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


41536. caravell (válaszként erre: 41527. - Mmacus)
2013. ápr. 25. 22:01
Gratulálok és sok boldogságot, jó egészséget... na és persze jó pihenést :)
41535. lúdanyó
2013. ápr. 25. 20:17
szombat halászlé + vargabéles vasárnap leves + millánói..:) (a halászlétől félek nem mindig sikerül..:(
41534. kszb (válaszként erre: 41517. - 9d7907a17a)
2013. ápr. 25. 19:44
csevapot hogy csinálod? :) leírnád a receptet? Ajvárral tálalod? Vagy csak a salátával?
41533. kszb (válaszként erre: 41513. - Alidamolnar)
2013. ápr. 25. 19:42
én is bnőméknél ettem anno :) Tényleg finom, habár elsőre meglepő lehet :)
41532. 5bcf1b7c01
2013. ápr. 25. 18:29

Nálunk csak világos borsólevest fôzünk. A borsót, zöldségeket vöröshagymával megpároljuk, felöntjük. Egy-két apró kockára vágott krumplit, egész és színes borsot teszünk bele. Rántást direkt nem teszünk rá. Csiga tésztával vagy gríznokedlival tálaljuk, de mindig külön fôzzük.

Én csípôsen szeretem, ezért egy erôs paprika mindig belefô. Tejfölösen csak én szeretem. Ha pulykanyak fô benne - még jobb.

41531. mmacus (válaszként erre: 41530. - Alidamolnar)
2013. ápr. 25. 18:25
Köszönjük szépen!
41530. alidamolnar (válaszként erre: 41527. - Mmacus)
2013. ápr. 25. 18:24
Gratulálok! És persze jó pihenést:)
41529. mmacus (válaszként erre: 41528. - Briell14)
2013. ápr. 25. 18:22
Köszi:) Ilyenkor MINDIG jó idő van!
41528. Briell14 (válaszként erre: 41527. - Mmacus)
2013. ápr. 25. 18:18

:)

Gratulálok!

Érezzétek jól magatokat! A jó idő garantált. :)))

41527. mmacus (válaszként erre: 41516. - Alidamolnar)
2013. ápr. 25. 17:50
Holnap Wellness hétvégére utazunk, a 27. házassági évfordulónk alkalmából, így semmi mást nem tervezek a hétvégére:)
41526. smudlaagi54 (válaszként erre: 41521. - Martini64)
2013. ápr. 25. 17:48

Zöldborsó leves


A zöldborsót ételízesítős vízben megfőzöm,reszelt tésztát főzök bele,vagy nokedlit,és végül berántom paprikás rántással,és megszórom apróra vágott petrussal.


Zöldborsó leves


Felrakok csirkeaprólékot zöldséggel főzni.Amikor félig puha a hús,rakok bele zöldborsót,majd (apró)tésztát,vagy reszelt tésztát főzök bele,végül berántom,és jöhet a petrus.


Zöldborsó leves


A borsót zsíron,vagy olajon megpárolom,megszórom liszttel,elkeverem,majd adok hozzá pirospaprikát.

Felengedem vizzel,ha felforr rakok bele tésztát,és puhára főzőm,aztán jöhet a petrus.


Nagyon rákaptunk a reszelt tésztára levesekhez.A panirozásnál megmaradt tojásból szoktam csinálni,ha kevés a tojás akkor adok inkább mégegyet hozzá.Liszttel keményre gyúrom,

lisztezett tepsibe reszelem,ha megszáradt(közben összekevergetem,hogy mindenhol száradjon)ráirom a zacskóra a dátumot,belerakom a tésztát,és elrakom.

41525. Lisy50 (válaszként erre: 41522. - Alidamolnar)
2013. ápr. 25. 17:37
Köszönöm szépen!!:)
41524. alidamolnar (válaszként erre: 41521. - Martini64)
2013. ápr. 25. 17:30
Ezt a második változatot a nagyikám is készítette, valóban finom kis leves.
41523. alidamolnar (válaszként erre: 41520. - Martini64)
2013. ápr. 25. 17:28

Jó ötleteket adtál Te is:)

Én lehet, hogy holnap sóskafőzeléket készítek. Vasárnap csirke gyros lesz tzatzikivel és minden finomsággal, amivel kell.

A szombat még kérdés.

41522. alidamolnar (válaszként erre: 41519. - Lisy50)
2013. ápr. 25. 17:27

:)

Isten éltesse az Unokáidat!:)

41521. martini64
2013. ápr. 25. 17:01

Borsólevest többfélét szoktam én is főzni.

Az egyik fajta úgy készül, hogy a borsót, a sárgarépát és a fehérrépát egy apróra kockázott hagymával, sóval, borssal és egy kanál cukorral vízben megfőzöm, majd paprikás-petrezselymes rántást teszek rá és egy tojásból nokedlit szaggatok bele kiskanállal.

A másik variáció szerint a hagymát üvegesre párolom, hozzáteszem a zöldségeket és együtt párolom, felöntöm vízzel, vegetát, borsot, leveskockát, majd a borsót hozzáteszem. Ezt tárkonnyal és sok petrezselyemmel szoktam ízesíteni és valamilyen levestésztát (csiga, masni) főzök bele. Talán ez az a változat, amit még nem írt senki.

41520. martini64
2013. ápr. 25. 16:55

Rakott kelkáposztát csinálok, ahhoz kelkáposztát kell vennem meg egy nagy tejfölt.

Csirkemáj pörköltöt rizzsel, ahhoz minden van itthon.

Aranygaluskát vanília sodóval, és leveles tésztából sós rudakat, ehhez is van itthon minden. Még a levesen gondolkodom, lehet, hogy veszek egy fél kiló borsót és valamelyiket kipróbálom a rengeteg borsóleves közül, amit leírtatok :) Még ki kell gyűjtenem mindegyiket.

41519. Lisy50 (válaszként erre: 41516. - Alidamolnar)
2013. ápr. 25. 16:28
Nálunk húsleves,töltött csirke lesz,meg harcsa paprikás, az unokáim szülinapja lesz,már alig bírnak magukkal!!:))
41518. alidamolnar (válaszként erre: 41517. - 9d7907a17a)
2013. ápr. 25. 15:38
Mennyi finomság:)
41517. 9d7907a17a (válaszként erre: 41516. - Alidamolnar)
2013. ápr. 25. 13:52

Édesanyám és a férjem kérésének eleget téve, vasárnap csevap lesz franciasalátával és madártej.


Ma vacsorára zúza pörkölt, tészta és saláta.

Holnap daragaluskás húsleves és túrós tészta.

Szombaton brokkolikrémleves és sült gomba.

2013. ápr. 25. 13:33
Ki milyen menüt tervez hét végére?
41515. alidamolnar (válaszként erre: 41514. - 9d7907a17a)
2013. ápr. 25. 10:26
Hát igen. És sok helyen ahogy megfigyeltem, a szakképzési adó visszaigénylés miatt tartják főleg a tanulókat, szóval nemigen adják át nekik a szakmát, arra valahogy sosincs "idő".
41514. 9d7907a17a (válaszként erre: 41505. - Alidamolnar)
2013. ápr. 25. 08:51

Tudod, nem ismerem az ügyfeledet, de az is biztos, hogy rajtuk is sok múlik. Nagyon sokszor tapasztaltam, hogy a tanulót mindenki csak mosogatni akarja használni, meg takarítani. 3 hónappal az érettségi bizonyítványom megszerzése után már éttermi főnök voltam egy balatoni szállodában. A minőségbiztosítási rendszerek és étkezési standardok bevezetését a vendéglátó vezetővel közösen zavartuk le, mellette versenyre készültünk, új étlapot és svédasztalos menüt terveztünk és vezettünk be, jó csapat voltunk. Volt egy 50 körüli kolléganőm aki úgy érezte, hogy elloptam az állását, mert ez a hely az övé kellene hogy legyen, csak azért mert sok éve dolgozott ott. Na ő volt olyan, hogy megjelentek nyáron a tanulók és két hét után senki nem akart az ő műszakjában dolgozni, mert csak a mosogatót meg a felmosórongyot látták amikor vele voltak. Amikor mint a vezetője szóvá tettem, hogy csak annak kellene takarításra használni a tanulót, aki egyébként is oda áll és a szakma gyakorlati oldalát is megtanítja, annyira megsértődött, hogy elment panaszra a szálloda igazgatójához (régi, jó barátok voltak) és közölte vele, hogy elege van belőlem és vagy én megyek vagy ő. Az igazgatónk állítólag próbálta rávezetni, hogy ez nem jó ötlet, de ő kötötte az ebet a karóhoz. Anélkül, hogy engem megkérdezett volna, hogy mi történt, közölte a kolléganővel, hogy akkor pakoljon és menjen. Hazudnék ha azt mondanám, hogy nem esett jól a bizalomnak ez a foka, még akkor is ha tudom, hogy a döntését inkább motiválta az, hogy rám nagyobb szüksége volt, már csak a versenyek és a számítástechnikai rendszer bevezetése miatt is. De az, hogy meg sem próbált rám semmilyen szinten nyomást gyakorolni a kolléganővel folytatott régi barátságra és munkaviszonyra tekintettel, hogy utólag soha nem mondott vagy érzékeltetett olyat, hogy én lennék az oka, olyan vezetői és emberi kvalitás a szememben ami sok egyéb hibáját tette megbocsáthatóvá.


Kicsit hosszú lett, de a lényeg az, hogy a jó vezetők tudják, hogy még a barátságnál is többet ér az, ha a tanuló valóban tanul és jól érzi magát az adott helyen. Persze azzal a gyerekkel akit nem érdekel a szakma nincs mit kezdeni. Egy ilyen volt a pályafutásom alatt. Annak megmondtam, hogy minden nap délelőttös lesz a gyakorlata hátra lévő részében és nincs más dolga, mint megteríteni és leszedni a személyzeti étkezőben, de a centis szabály rá is vonatkozik, a munkaidő fenn maradó részében maradjon a személyzeti étkezőben és olvasson, mert azt nem tűröm, hogy a többiek lehetőségeit is rombolja.

41513. alidamolnar (válaszként erre: 41512. - Kszb)
2013. ápr. 25. 07:58

Lányom ezt a tejes verziót ette a barátnője anyjánál, mesélte is nekem csodálkozva, de ízlett neki.

Amúgy megnéztem a tankönyvben, amiből a szakácsok tanulnak a suliban, és valóban nincs benne pirospaprika. Egyszer ki fogom próbálni!

41512. kszb (válaszként erre: 41511. - Tejespite)
2013. ápr. 24. 22:13

és ettem már tejes zöldborsó levest is :)!

Olyan is van! Megfőzik a sima paprikás zb levest, és tejjel öntik fel :)....

Annyi verziója van szinte, ahány ház! :)

41511. Tejespite
2013. ápr. 24. 22:03

Nálunk van zborsóleves és piros borsóleves. A zöldnél kacsa- v libazsíron megfuttatom egy kicsit a borsót, felengedem vízzel, teszek bele gyökeret és répát, sőt, pici borsot, vajgaluskát és mikor kész, petzöldet.

A piros: megfőzöm (nem futtatom meg zsíron, ebben is van répa és gyökér, só igen, bors nem, és mikor kész, paprikás rántással rántom be, galuska nem megy bele, hanem tejföl és petzöld a tetejére. Sose tudjuk eldönteni melyik a finomabb, mikor zöldet csinálok akkor az, mikor pirosat akkor az. Ezt így csinálta Mami és Anyu is, a gyerekeim is imádják mind2t

41510. kovaevakiss (válaszként erre: 41486. - Hcs2)
2013. ápr. 24. 20:40
A rizst mikróban is megtudod csinálni!
41509. alidamolnar (válaszként erre: 41508. - Guruljka)
2013. ápr. 24. 18:49
Nagyon köszi!:)
41508. Guruljka (válaszként erre: 41504. - Alidamolnar)
2013. ápr. 24. 17:58

A csurgatott tészta csak tojás és liszt, de annyira lágyra keverve, hogy csurog, de a levesben megszilárdul. Egy tojásból keverte Nagymama, az egész család levesébe. És csakis a zöldborsólevesbe.


Ha utánanézel, van, ahol szűrőn át csurgatják a fővő levesbe, de nagymama csak kanálról csurgatta ügyesen. Lehetőleg úgy, hogy olyan pár centis "szálak" maradjanak egy darabban, úgy szilárduljanak meg.

41507. kszb (válaszként erre: 41500. - 9d7907a17a)
2013. ápr. 24. 17:53

felénk nem is tesznek bele paprikát :)

Exeméknél ettem először olyan zb levest, ami piros volt, és csipetkével készült :) Nem mondom, h olykor nme csinálok én is olyat azóta... :)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook