Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Helyes. :)
Minden tapasztalatot én sem szedek össze, megválogatom, kiét jegyzem meg.
De a töklekvárt tényleg megcsinálom az idén, már csak azt kellene eldöntenem, melyik variáció legyen az az egyetlen üveg. (Több lekvár nem nagyon fogy nálunk, és kamrám sincs.)
És ha látok sárgabarackot, akkor kipróbálom a mákos baracklekvárt, szintén egy üveggel.
Bocsi, azt hittem, a saját tapasztalataidat osztod meg:)
Anyósom sem főzött még életében lekvárt, (101 évig élt a dédi, mindig ő főzte neki), de elméletben kiválóan tud mindent, állandóan osztja a tanácsait. Én meg már rájöttem, miért van két fülem:)
Én semmiben nem szoktam lekvárt készíteni, de már majdnem.
És gyújtögetem az ötleteket (meg a bátorságot), évről évre olvasgatom mások tapasztalatait.
Te üvegben szoktál sütőben lekvárt készíteni??? Ilyet még sosem hallottam.
Én csak a lábasos módszert ismerem, azt is csak szilvával. Mivel hosszú ideig készül, barackból nem próbáltam, nem gusztusos nekem a sötét színű baracklekvár.
A gömbgrill faszenes sütő - végülis ez az igazi! Három méretben kapható, a kétszemélyestől a "party" méretig.
Csodák nincsennek, ami zsíros és fröcsög a konyhában, az fröcsög a teraszon is :(
Nekem nem volt ilyen gondom a sütővel, de én a nagy közepén igyekszem sütni. Viszont a grillezés mindenképpen többlet munka, mert a sütőt ki kell üríteni és ki kell mosni, a rácsot/sütőlapot zsírtalanítani kell... Ezért aztán csak ha jó a kedvünk, nem vagyunk fáradtak és kellemes a társaság, akkor érdemes belevágni.
Bár úgy emlékszem, ti ennek ellenére szotatok grillezni, bográcsolnni!
Én a hét végén csevabcsicsát tervezek sütni!
Nagyon szívesen!
Lehet, hogy létezik olcsóbban is. Nem tudom, de ezzel az anyaggal dolgoznak a gyárak is, mert így akármiből is tudnak lekvárt készíteni. Ezért csupa zselé a "bóti-ócsó" lekvár. Pektint adnak el gyümölcs-árban, holott csak megijesztve van valami gyümölccsel.
Eszerint lehet kapni önmagában is.
Ennek révén kevesebb cukorra lesz szükség, és rövidül a főzési idő is, azaz egészségesebb lesz a lekvár.
Utánanéztem a neten.
Eszerint ha sima cukrot veszel és külön hozzá a dzsemfix-et, akkor olcsóbban jössz ki.
A fix-féleségekben gyümölcspektin van.
A bisalmasajtot azért kell kimagozás és hámozás nélkül feldarabolva főzni, mert a pektin a héjban és a magházban van. Viszont emiatt nehezebb is áttörni, amikor elkészült.
Nem, ez olyan, hogy simán, rá kell tenni, és rágumizni (még csak nedvesíteni sem kell). Bár én előtte nem olvastam el, rutinból benedvesítettem. De nem nyerte meg a tetszésemet. Még jó, hogy csak 5 db normál méretű sárgabarack lekvárom lett tegnap.
Ma aztán vettem a Li...-ben rendes celofánt. Bár ezt az ötöt már nem cserélem ki, hagyom, legalább tapasztalat lesz ez is. Nem tetszik, egyáltalán nem feszül rá úgy, mint a celó.
Köszönöm a segítséget Nektek, celofán lelőhely ügyében.
A hagyományos befőző celofán létezik még valahol?
Ilyet tudtam venni, hogy:
"Befőzési fólia lapok"
50 db-os. De nem tetszett igazán, én olyan zörgős celofánt keresek. Létezik még, ugye?
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)