Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Lányok, Asszonyok!
KÖSZÖNÖM! <3 <3 <3
"én biztos nem tudnék ennyi időt rászánni"
Régi igazság, az embernek arra van ideje, amire akarja. Úgy hangzana ez inkább, nem akarsz ennyi időt rászánni, mert pazarlásnak tartod. A panír egyébként mint mindent, ezt is szaporítja, és finomabb is lehet úgy, még nem próbáltam, de ki fogom mindenképpen. Nem hizlal jobban, rántva és tartárral, mintha körettel enné.
Biztos nagyon finom, de sohasem fogom megtudni, mert én biztos nem tudnék ennyi időt rászánni!
Olvasgatom másoktól is, hogy a palacsintát még kirántják, de nekem ez túlzásnak tűnik mint időben, mint kalóriában. :(
Mit jelent az pontosan, hogy házi zsír?
Disznóvágásról hoztad? Vagy hájat vettél és te olvasztottad?
Én szoktam hasonlót csinálni.Leveszöldséget,
borsót,krumplit főzők mint a francia salátához,apróra kockára vágva!Csinálok egy hasonló mártást,mint a besamel,amit a zöldség levével szoktam felengedni,só ízlés szerint,és apróra vágott petrezselymet is adok hozzá.Egy tálcára kiterítem kb 2 cm vastagon,és ha kihűlt,pogácsákat formázok belőle,bepanírozom,és megsütöm.Tartárral nagyon szeretjük,de ha sok akkor nyugodtan le lehet fagyasztani (tálcán,aztán bezacskózni)és ha kell akkor megsütöm.
A rántott dolgokban nem a liszt és a prézli hizlal, hanem az olaj/zsír amiben sütjük. Sajnos. Mert nagyon szeretem a rántott dolgokat. A rántott karalábét próbáltátok már?
Szoktam karfiolt nagyon puhára főzni, villával összetörni, sós palacsintába tölteni, bepanírozni, kirántani. Tartárral valami isteni.
Nagyon köszönöm a segítséget!!! Jó, hogy írtátok hogy friss narancsból csináljam, nem volt kedvem vacakolni vele, de meggyőztetek.
köszi szépen mindenkinek
Perechez mindig, kelt tésztához gyakran disznózsírt használok. A perec ropogósabb, a kelt tészta lágyabb lesz tőle.
Házi zsírt használok, a boltiak nem sütve, hanem préselve vannak, ezért más az ízük.
Én már csináltam ilyet! Tényleg finom!
Azért nem szoktam rá, mert én szeretem a levesben is a zöldségeket és egyedül a fehér répából van időnként maradék.
Mit jelent, hogy bepaníroztad?
Én csak prézlibe forgattam be sütés előtt.
Viszont jó ötlet, igazából bármilyen éppen olcsó, vagy otthon sinykődő zöldséget meg lehet főzni egy kis fűszeres vízben, összevágni és ahogy írtad tovább...
Mehet bele a kelkáposztától a célkáig minden!
Ez biztosan fincsi sütihez, gyorsan felhasználva, de húshoz inkább megcsinálnám a besamelleset.
Szoktam csinálni vanilia pudingos gyümölcsleves és azt tapasztalom, hogy a hűtőbe eltett maradéknak valahogy megvátozik az állaga, kicsapódik. Attól még finom, csak nem olyan szép.
Tartok tőle, hogy ez a savas gyümölcsöktől van, így nem biztos, hogy jó lenne a narancsos mártáshoz.
Én frissen kicsavart lével próbálkoznék.
240 Ft 1 kg. narancs - most vettem. Ebből több is lesz, csak azt tanácsolom, hogy csavarás előtt melegítsd meg a narancsot a mikroban, így több levet lehet kifacsarni belőle.
A beforralás = redukció.
A folyadék víz része elpárolog és marad a sűrű beltartalom.
4 db friss, érett narancsot kinyomsz egy edénybe. Az egyik narancs héját is belereszeled. Egy evőkanál cukrot tegyél a narancslére és forrald. Kb. negyed óra múlva elkezd sűrűsödni.
Közben elkészíted a besamel mártást, ami akkor a legjobb állagú, ha az arányok azonosak. 3 dkg vaj, 3 evőkanál liszt és 3 dl tej és pici só.
Ha kicsit kihűlt a besamel, akkor hozzáöntöd a narancs levét és teszel még bele 1-2 evőkanál ribizlilekvárt (ettől pikáns íze lesz).
Jó étvágyat!
Én csakis friss narancslevet forralnék! Amit magam facsartam.
A párolgástól sűrűsödik. A benne levő rostok és cukor megmarad, de kevesebb vízben oldva.
Sziasztok !
Én most lettem kész a tészták sütésével , következik majd a krémek készítése ,majd töltése.
Sütöttem linzert amihez a recept zsírt ír,mézes krémest itt is zsírt ír a receptem , citrom szeletet(lakodalmas olcsó süti)ennél fele rész zsír volt a másik fele margarin.Csináltam még kókusz kockát de abba kevéske margarin kell .
Bejglit most nem csinálok. Majd még pogácsát de azt frissen. Keresztelőnk lesz karácsony első napján ezért most egy kicsit többet sütök.
Ja a hókiflit már tegnap megsütöttem.
Sziasztok!
Szakami tanácsra lenne szükségem :))) Kinézutem egy klassz receptet a karácsonyi vacsorához. mandulás pulykamell filé narancsmártással.
A mártás a gondom. Azt írja: 3.5 dl narancsléterős lángon sűrűre beforraljuk... Mégis, mi a fenétől fog ez besűrűsödni? És szerintetek milyen narancslét vegyek?
Köszi a tanácsokat!!!!
Ha van valakinek egyéb, jól bevált, kipróbált gyümölcsmártás receptje és megosztja, azt megköszönöm!!!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)