Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


46554. 99279bb06f
2013. dec. 23. 14:42

Lányok, Asszonyok!

KÖSZÖNÖM! <3 <3 <3

46553. 99279bb06f (válaszként erre: 46552. - Forrest2010)
2013. dec. 23. 14:41
Nagyon fincsi lehet. Még nem csináltam ilyet.
46552. forrest2010 (válaszként erre: 46548. - Anyagi)
2013. dec. 23. 10:48
Szoktam készíteni babos zakuszkát , az végülis szendvicskrémnek használatos nálunk , melegszendvicskrémnek , v pizzakrémnek . Nem szeretem a bazsalikom ízét , nem is rakok semmibe se , pizzakrémbe se , inkább mindenféle lecsóalapanyagot teszek bele , ebbe a krémbe , kolleganőm szerint baboslecsónak is hívják ezt a fajta zakuszkát . Ha ősszel csinálom , akkor van benne hagyma-paprika-görögdinnyének belső fehér héjja / ez inkább csak szaporítónak / -1-2 sárgarépa - cukkini - meg főtt fehérbab -paradicsompüré / kolleganőm vesz egy legnagyobb fehérbab konzervet , azt darálja bele / mindent aprít , darál , megpárol olajon , a végén paradicsompürével összefőzi , sok lesz belőle , én dobozolom és be vele a fagyosba ,kolleganőm addig főzi össze , míg az olaj feljön a tetejére , üvegekbe szedi , tartósítót sem tesz rá , csak a felbontott üveget tárolja a hűtőbe . Szerintem nagyon fini , többnyire melegszendvicshez használom , de tésztára , sőt levest ízesíteni is finom . Végülis lehet bármilyen zöldséggel dúsítani , 100x finomabb , mint a bolti szendvicskrémek , jó paradicsomos , mint egy lecsó .
46551. 40f26c89e8 (válaszként erre: 46550. - Mmacus)
2013. dec. 23. 10:31
én csak a rántott változatát szeretem a húsos palacsintának!De azt imádooooom!!!!!
46550. mmacus
2013. dec. 23. 10:08

"én biztos nem tudnék ennyi időt rászánni"

Régi igazság, az embernek arra van ideje, amire akarja. Úgy hangzana ez inkább, nem akarsz ennyi időt rászánni, mert pazarlásnak tartod. A panír egyébként mint mindent, ezt is szaporítja, és finomabb is lehet úgy, még nem próbáltam, de ki fogom mindenképpen. Nem hizlal jobban, rántva és tartárral, mintha körettel enné.

46549. Anyagi (válaszként erre: 46545. - Smudlaagi54)
2013. dec. 22. 23:19
Jól hangzik! :)
46548. Anyagi (válaszként erre: 46544. - Caravell)
2013. dec. 22. 23:18
Én azon gondolkodtam el már, hogy főtt babból pl. szendvicskrémet lehetne csinálni.
46547. Anyagi (válaszként erre: 46543. - Migerben)
2013. dec. 22. 23:16

Biztos nagyon finom, de sohasem fogom megtudni, mert én biztos nem tudnék ennyi időt rászánni!

Olvasgatom másoktól is, hogy a palacsintát még kirántják, de nekem ez túlzásnak tűnik mint időben, mint kalóriában. :(

46546. Anyagi (válaszként erre: 46540. - Migerben)
2013. dec. 22. 23:12

Mit jelent az pontosan, hogy házi zsír?

Disznóvágásról hoztad? Vagy hájat vettél és te olvasztottad?

46545. smudlaagi54 (válaszként erre: 46537. - Icuska538)
2013. dec. 22. 21:23

Én szoktam hasonlót csinálni.Leveszöldséget,

borsót,krumplit főzők mint a francia salátához,apróra kockára vágva!Csinálok egy hasonló mártást,mint a besamel,amit a zöldség levével szoktam felengedni,só ízlés szerint,és apróra vágott petrezselymet is adok hozzá.Egy tálcára kiterítem kb 2 cm vastagon,és ha kihűlt,pogácsákat formázok belőle,bepanírozom,és megsütöm.Tartárral nagyon szeretjük,de ha sok akkor nyugodtan le lehet fagyasztani (tálcán,aztán bezacskózni)és ha kell akkor megsütöm.

46544. caravell (válaszként erre: 46537. - Icuska538)
2013. dec. 22. 21:16
Ilyeneket én is csináltam régen, édesanyám vegetáriánus volt, a bablevesből babot vettem ki pl. és azt összetörtem, felesben főtt krumplival és liszttel (meg egy kis tojással,h összefogja), az is jó :)
46543. migerben (válaszként erre: 46541. - Icuska538)
2013. dec. 22. 20:31

A rántott dolgokban nem a liszt és a prézli hizlal, hanem az olaj/zsír amiben sütjük. Sajnos. Mert nagyon szeretem a rántott dolgokat. A rántott karalábét próbáltátok már?

Szoktam karfiolt nagyon puhára főzni, villával összetörni, sós palacsintába tölteni, bepanírozni, kirántani. Tartárral valami isteni.

46542. Ginevra01
2013. dec. 22. 20:27

Nagyon köszönöm a segítséget!!! Jó, hogy írtátok hogy friss narancsból csináljam, nem volt kedvem vacakolni vele, de meggyőztetek.


köszi szépen mindenkinek

46541. Icuska538 (válaszként erre: 46539. - Anyagi)
2013. dec. 22. 20:26
Pontosan igy van mindent bele. ugyanúgy mintha rántotthusit csinálnék, de lehet csak prézlivel fogom csinálni, most maradt a rántotthústól tojás stb. Sőt talán fogyis is ha teljeskiörlésűvel vagy rosttal csináljuk.
46540. migerben (válaszként erre: 46517. - Anyagi)
2013. dec. 22. 20:23

Perechez mindig, kelt tésztához gyakran disznózsírt használok. A perec ropogósabb, a kelt tészta lágyabb lesz tőle.

Házi zsírt használok, a boltiak nem sütve, hanem préselve vannak, ezért más az ízük.

46539. Anyagi (válaszként erre: 46537. - Icuska538)
2013. dec. 22. 20:22

Én már csináltam ilyet! Tényleg finom!


Azért nem szoktam rá, mert én szeretem a levesben is a zöldségeket és egyedül a fehér répából van időnként maradék.


Mit jelent, hogy bepaníroztad?

Én csak prézlibe forgattam be sütés előtt.


Viszont jó ötlet, igazából bármilyen éppen olcsó, vagy otthon sinykődő zöldséget meg lehet főzni egy kis fűszeres vízben, összevágni és ahogy írtad tovább...

Mehet bele a kelkáposztától a célkáig minden!

46538. Anyagi (válaszként erre: 46533. - Caravell)
2013. dec. 22. 20:16

Ez biztosan fincsi sütihez, gyorsan felhasználva, de húshoz inkább megcsinálnám a besamelleset.


Szoktam csinálni vanilia pudingos gyümölcsleves és azt tapasztalom, hogy a hűtőbe eltett maradéknak valahogy megvátozik az állaga, kicsapódik. Attól még finom, csak nem olyan szép.

Tartok tőle, hogy ez a savas gyümölcsöktől van, így nem biztos, hogy jó lenne a narancsos mártáshoz.

46537. Icuska538
2013. dec. 22. 20:08
Sziasztok! Ma olyat csináltam amit még soha , a levesből a zöldségeket összetörtem , ízesítettem , hozzá tojás bors , zsemlemorzsa és fasírtként kisütöttem . Bepanirozva sütöttem . Lehet csak nekem volt új , mert a zöldségből ilyet még nem csináltam, megszoktam enni de ez felséges,feltétként de önállóan is. Örülök, hogy erre a módra rátaláltam.
46536. Anyagi (válaszként erre: 46527. - Ginevra01)
2013. dec. 22. 20:06

Én frissen kicsavart lével próbálkoznék.

240 Ft 1 kg. narancs - most vettem. Ebből több is lesz, csak azt tanácsolom, hogy csavarás előtt melegítsd meg a narancsot a mikroban, így több levet lehet kifacsarni belőle.

A beforralás = redukció.

A folyadék víz része elpárolog és marad a sűrű beltartalom.

46535. caravell (válaszként erre: 46506. - Anyagi)
2013. dec. 22. 19:11
Igen, nagyon igazad van! :)
46534. caravell (válaszként erre: 46532. - 99279bb06f)
2013. dec. 22. 19:07
Aztaaaa, ez nagyon finom lehet, az enyém a nyomába sem ér :)
46533. caravell (válaszként erre: 46527. - Ginevra01)
2013. dec. 22. 19:06
Szerintem sokkal egszerűbb, ha kifacsarod a narancs levét, teszel bele narancs szörpöt felfőzöd és vanília pudinggal sűríted. Már kész is a narancsmártás :)
46532. 99279bb06f (válaszként erre: 46527. - Ginevra01)
2013. dec. 22. 18:02

4 db friss, érett narancsot kinyomsz egy edénybe. Az egyik narancs héját is belereszeled. Egy evőkanál cukrot tegyél a narancslére és forrald. Kb. negyed óra múlva elkezd sűrűsödni.

Közben elkészíted a besamel mártást, ami akkor a legjobb állagú, ha az arányok azonosak. 3 dkg vaj, 3 evőkanál liszt és 3 dl tej és pici só.

Ha kicsit kihűlt a besamel, akkor hozzáöntöd a narancs levét és teszel még bele 1-2 evőkanál ribizlilekvárt (ettől pikáns íze lesz).

Jó étvágyat!

46531. smudlaagi54 (válaszként erre: 46527. - Ginevra01)
2013. dec. 22. 17:15
Friss narancsléből csináld,és ahogy főződ, a víz elpárolog belőle,és azáltal sűrűsödik be!
46530. Tejespite (válaszként erre: 46527. - Ginevra01)
2013. dec. 22. 17:08
Én még nem csináltam ilyet de szerintem Guruljkának igaza van! A besűrűsödést nem tudom, de az 100 % h csakis NARANCS kifacsart leve jöhet szóba.
46529. Guruljka (válaszként erre: 46527. - Ginevra01)
2013. dec. 22. 16:43

Én csakis friss narancslevet forralnék! Amit magam facsartam.


A párolgástól sűrűsödik. A benne levő rostok és cukor megmarad, de kevesebb vízben oldva.

46528. Era57 (válaszként erre: 46517. - Anyagi)
2013. dec. 22. 16:36

Sziasztok !

Én most lettem kész a tészták sütésével , következik majd a krémek készítése ,majd töltése.

Sütöttem linzert amihez a recept zsírt ír,mézes krémest itt is zsírt ír a receptem , citrom szeletet(lakodalmas olcsó süti)ennél fele rész zsír volt a másik fele margarin.Csináltam még kókusz kockát de abba kevéske margarin kell .

Bejglit most nem csinálok. Majd még pogácsát de azt frissen. Keresztelőnk lesz karácsony első napján ezért most egy kicsit többet sütök.

Ja a hókiflit már tegnap megsütöttem.

46527. Ginevra01
2013. dec. 22. 16:32

Sziasztok!


Szakami tanácsra lenne szükségem :))) Kinézutem egy klassz receptet a karácsonyi vacsorához. mandulás pulykamell filé narancsmártással.


A mártás a gondom. Azt írja: 3.5 dl narancsléterős lángon sűrűre beforraljuk... Mégis, mi a fenétől fog ez besűrűsödni? És szerintetek milyen narancslét vegyek?


Köszi a tanácsokat!!!!


Ha van valakinek egyéb, jól bevált, kipróbált gyümölcsmártás receptje és megosztja, azt megköszönöm!!!

46526. lúdanyó (válaszként erre: 46506. - Anyagi)
2013. dec. 22. 15:01
Ágikám! Igen így kel ezt!!..:)
46525. lúdanyó (válaszként erre: 46490. - Caravell)
2013. dec. 22. 14:51
a végén még kedvet kapok!..:)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook