Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Tényleg, én is hiányolom őket!
Én sem vagyok húsos. Simán elvagyok nélküle.
Viszont, sajnos, a tésztaételek a gyengém...
Nem szeretnék kavarni,
- de ez a fokhagymaleves!
A krémleves sűrű.
Nem baj, ha tele veled az oldal! Szeretjük!!! :))
A rántott palacsintát viszont nem :((
A hortobágyit viszont nagggyon! :)
Ezért mondtam, hogy mi nem ugyanazt a kelkáposztát használjuk! :)))
Én is csak gombócokat készítek, de a pingponglabdánál jóval nagyobbakat!
Nincs semmi baj a mai ebédeddel. Azt hiszed, hogy mások nem esznek krumplis tésztát? Dehogynem! :D
ma is a szombaton nagyon olcsin vett gombából..(170ft volt fél kg )csináltam gomba salátát és krumplis tésztát készitattem hozzá. " napi ebéd 500ft nekem nagyon jó..:)
itt vagyok de valahogy én úgy tudok csak sporolni, h nem túl egészséges mert a kettő nem megy egyszerre.. arra meg nem nagyon kiváncsi senki..:(
Szerintem csak erre a fórumra néztek be régen.
Ki tudja,hogy Lúdanyó,és Martini hová lett??
Addig beszéltünk a fokhagymáról...főztem egy "leveskét", hagymán pároltam egy jó adag zöldséget, két gerezd fokhagymával. Felöntöttem, megfőztem, zsírszegény joghurtban elkevert zabkorpával sűrítettem. Kevés bulgurt is tettem bele, hadd legyen "tömörebb", és a múltkor kimaradt tojásfehérjét is elkevertem benne a végén.
A leve végül is krémes, de sűrű és tartalmas is. (Nálam a hús nem alapfeltétel, nekem ez is tartalmas.)
Tegnap a csirkecomb is remek lett, van még belőle bőven. Előre párolt zöldséges kölessel raktam össze a csirkecombokat, sütőben lefedve pároltam, és amikor már majdnem készen volt, tejfölben elkevert kevés kukoricalisztet öntöttem rá, mert kicsit sok lett a leve. A tejfölös lébe tettem tárkonyt is.
Végül (a mártásos jellege miatt) csak a tányérban került rá reszelt sajt.
Látod, ennyiféleképpen főzünk.
Én irtózom a húslevestől, és alaplét akkor sem használnék, ha itt állna ingyen.
Fehérbor sem szokott itthon lenni, a beszerzését nem tartom olcsó megoldásnak. Még tejszínt sem vásárolok rendszeresen.
(Sőt, már maga a fokhagyma ára sem éppen alacsony, azaz a fokhagyma krémleves nem az a tipikus, a család pocakját telerakom-típusú étel.)
De mindezeken túl, nyilván finom a Te változatod, de egyszerűen sok más szempont is létezik.
Én is pici keményítőt használok a főzőtejszínhez, de szerintem mindegy, hogy liszt, vagy keményítő, a funkciója mindkettőnek ugyanaz. Sűrítünk vele.
A fokhagyma krémleves ahány személyre, annyi fej fokhagymát tartalmaz, kevés hagymával, tejszínnel, fűszerekkel, fehérborral, alaplével és tejszínnel. Maximum egy kis keményítő kellhet bele, de nem szükséges. Megy rá kruton gyakran, sajtos pirítós, mint a hagymalevesre, ezért nem kell még egy adag liszt bele vagy krumpli.
Nem kell sűrűnek lennie, az nem egy sűrű leves. De nem is drága, sőt, kifejezetten spórolós, krumpli, liszt nélkül is, ezért nem értem a lisztet meg a krumplit bele.
Nagyon szépen köszönöm! Puszi! :)
a nagy öklömnyi az az emberes gombóc !
Szia! A nagy levelet a tenyereden kisimítod ..ezt 3 részre szakítod. Ha megabároltad,szakad könnyen. A hegyes végébe teszed a kiskanálnyi tölteléket és feltekered,a végét meg bedugod. Olyan lesz mint egy fagyi tölcsér.Jó ha mind egyforma nagyságú lehetőleg. Mert így biztos mind egyformán átfől.
A párom anyja nagy öklömnyiket főzött,ezért nem ette a drága. Az én kis formásaim viszont imádja.
1x , mikor még rendszeresen metr.ztunk a konyhafőnöknőmmel , a Met.büféjében ettem olyan kínai kelből készült salátát , fogalmam sincs már mi lehetett benne , mert akkor 1x , de valami isteni fíííííííínom volt ! 10-20 dekával + 1 zsömivel puckandásig jóllaktam . Ott ettem először töltött -rántott palacsintát , az is isteni volt , gombás valamivel volt töltve / néha én is szoktam feltétnek , valami főzelék , v majonézes saláta mellé / ez is olcsó , bár kicsit pepecs , de néha azért lehet ilyet is , ha az ember lányának több a szabadideje , mint a pénze ! 10 db sós palacsinta , bele egy kis sonkamaradék , v párizsi vég , v sült husi maradéka , v pöri , és isteni kaja lesz belőle is . Mára elég belőlem , tele velem az oldal !
Imádom a mindenféle löttyöket , megiszom a káposzta főzőlevét is / ha marad / de megiszom a savanyúkáposztának azt a levét , amibe kicsit átmostam , ha nagyon savanyú ! / az eredeti leszűrt levét + lefagyasztom , az igazi erjedt savanyú íz / . Ha veszek 1 vödrös káposztát , az auc.anba 5 l-es vödörbe van 4 kiló , mikor felnyitottam a vödröt , el is használom , rádobom kisadagonként hurkazsíros v kolbász v szalonnazsíros hagymára és elteszem a fagyosba . Valamikor 5 l-es üvegbe csináltam sav. káposztát , de ha egy ezres körül kapok egy ilyen vödörrel , akkor veszek , mert korhelylevesnek is + sok káposztás finomságnak jó .
Húha ! csorog a nyálam , valami rakottat én is sütök a héten !!!!
Valamikor hajdanán , kb 40-1-2 éve még megvettem olyat , h aszpikos sonka , annak az alapja is ilyen besűrített fr.saláta volt , egy lazább saláta tetején nem állt volna meg a sonka nyakon öntve az aszpikkal , sok praktikát bevetnek a hidegkonyhai készítményeknél is , végülis , ott is a végeredmény a fontos .
Kolleganőm lánya akkor még kicsi volt és fr.salátát evett volna , mikor nem az volt az ebéd , anyukája csinált neki egy pici adagot , megette a gyerek , még ízlett is neki .
Szoktam venni az auch.nba is olyat , le is fagyasztom , sűríteni még nem használtam , de kipróbálom ! melegszendvicsre is fini .
Ahány ház .... én éppen fordítva szeretem , dehát a végeredmény a lényeg .
Nemtom , nekem az alatt a néhány perc alatt is tökké főtt a kelkáposzta , mikor beledobtam a már szétfőni kezdődő krumpliba , aztán berántottam egy icipici rántással mert a krumplitól is elég sűrű lett .
Egy jó nagy kalappal !!!!!!!!!!!!
1x valamilyen kávékrémport vettem , attól is olyan jó kis krémes íze van a kávénak / ha nincsen tejszín / azon volt h mennyi másra is használhatnám ha ..... azóta teszek néha gyümilevesbe is ha éppen eszembe jut , v bármi olyanba , amihez éppen nincsen tejszínem , ha elég forró az a kaja , remekül felolvad benne .
További ajánlott fórumok: