Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Sziasztok!
Itt a medvehagyma szezon.
Ti mit szoktatok készíteni vele?
Mi csak most ismerkedünk vele.
Ma krémfehérsajtos-medvahagymás tésztát ettem. Az is nagyon finom volt.
Mi hajt bennünket ennyire?
A lendület - no és a kényszer!!! :))
De addig legalább nem érünk rá megöregedni! :)
A termelői piac "úri mulatság"!
Szép és finom az árú, de nem az én pénztárcámnak való!
A csírát simán bele kell keverni a salátába, zöldséges rizsbe, ragukba (utólag!), majonézes salátákba, stb. , vagy belerakni a szendvicsbe! Ha nem látja a család, simán megeszi!
Ma a csemete szendvicsébe sajtkrém volt uborka szeletekkel és lucernacsírával!
A kész csíra megdöbbentően drága! Nem is értem miért????
Én nagyon kedvelem a lucernacsírát (a koleszterinszintet is csökkenti azon kívül, hogy finom!), a retek, káposzta és a hagymacsírát is. Próbáltam még néhány fajtát, de ezek a kedvenceim. :)
A 4 emeletes műanyag csíráztatótál 800 Ft körül van. Ha megkedveled a dolgot, előbb-utóbb érdemes beszerezni egyet, mert egyszerre többfélét, illetve időben eltolva lehet csíráztatni benne, hogy mindég legyen friss. A magokat/hajtásokat naponta legalább kétszer át kell öblíteni, hogy nedves legyen és mégse penészedjen, erre is jó a cs.tál, mert szitaszerű az alja.
(...Azért egy régi szűrő és egy tányérka is tuja pótólni, ha csak időnként veszed elő!)
A rakott brokkoli isteni lett. Vegul letakartam alufoliaval, es igy megpuhult a krumpli. A csalad annyira nem lelkesedett, a ferjem annyit mondott, hogy jo hogy tettem bele fokhagymat, mert elnyomta a brokkoki izet. :D
Mara rantott sajt van.
Én a középiskolában nem szerettem tanulni, bár állítólag jó fejem van. Nagyjából "megéltem" az órán hallottakból, de sokszor nem figyeltem, olvastam a pad alatt. Persze nem a témában...
A német tudásomat is csak arra használtam fel, hogy strapa nélkül érettségizzek. :D Nekünk éppen nem volt töri érettségi, na akkor még biztos ott ülnék, ha lett volna, vagy nem megyek érettségizni. Francia tagozatos oyszály voltunk abból kötelező volt érni, meg magyar és matek. Matekból volt egy jó alapfeladat, amivel a kettes már meg lehetett, azon kívül is sikerült még, a matekom is hármas lett. pedig másodikban és harmadikban pótvizsgáztam belőle.
Olvasni viszont szerettem, gyes alatt olvastam el az Odüsszeiát, a suliban az olvasónaplót anno csak sebtében lemásoltam valakiéről.
Megszerettem Thomas Mann-t, németül kaptam meg pár könyvét.
És nagyjából ennyi, eltunyult a fejem rendesen. Volt pár fellángolás, de nem jelentős.
A mostani vizsgaidőszakban tanultam sok év kihagyás után először, és életemben először ennyire intenzíven. Életemben sem volt 4,5-ös az átlagom, csak most! Viszont tény, hogy minden tárgyunk érdekes a számomra. És persze élvezem az egészet, de nyilván a fizikai erőnlétem is hozzájárul ahhoz, hogy jobba fog a fejem, mint amikor itt ültem a tévé előtt 76 kilósan. (Most 52 vagyok, mert visszajött két-három kiló. 50 kiló a természetes súlyom, ami a "magasságomhoz" passzol, 150 cm vagyok, ha kihúzom magam...
A genetikára nem tudok mit mondani. Apai nagyszüleim idősek lettek, Apu már 30 éve nem él. Anyu is 85 éves, de az Ő édesanyja 69 évesen halt meg. Anyai nagyapám is aránylag fiatalon kapott infarktust.
Én most már mindent elkövetek, ami tőlem csak telik, hogy a második 55 évet is végigéljem! :D A gyerekek felnőttek, szabad vagyok, az élettapasztalatokat megszereztem nagyjából, most a legjobb! :D
Én valamilyen rakottat majdnem minden héten készítek, ugyan tényleg macerás, de előkészíthető, jól melegíthető, lehet vinni másnap. Csak este nem olyan lelkesen kezdek hozzá, de ez van, ez jutott. Hajnalban nem tudok főzni, egyrészt rémesen korán kellene kelni, kisebbik lányom busza 5.40-kor indul, addigra az ebédnek dobozba kell kerülni. No és az elkészült ételt nem tudnám úgy lehűteni, mielőtt nekem is dolgozni kell indulni, hogy hűtőbe tudjam tenni. Kint pedig nem maradhat, egész nap senki nincs itthon, aki később elrakná.
Most már nincs olyan hideg, csak éjszakára teszem erkélyre kihűlni az ételeket, nap közben nem lehet otthagyni, déltől odasüt a nap.
Hát nálunk nincs olyan gyakran rakott étel, hogy sablonossá válhasson!
Tudom, hogy kiadós, meg minden, de egyrészt sok vele a macera (nem egy egytálétel) másrészt a család sem rajong érte túlzottan - tehát engedem érvényesülni a lustaságomat! :(
Nyami! nagyon jól hangzik! :))
Mondjuk én inkább pulykacombból készült darálthússal tenném össze.
Igazság szerint már unom a számomra pillanatnyilad rendeltetett diétás mellet. :( Csak hét végén eszem húst és szeretem is a cs.mellet sokféleképpen, de már ősz óta több kettőnél!!!!!
160 fokon kb. 35-40 perc - nálam.
Aztán még le lehet takarni esetleg egy alufóliával a tálalásig.
Mi lesz, mi lesz???
Spórolás lesz!!!
Ez így igaz! ha nem dolgoztatjuk az agyunkat (is), eltunyul és megkezdődik az időskori leépülés.
De azt azért tegyük gyorsan hozzá, hogy nagy szerepe van a hosszú, friss gondolkodású öregségben a genetikának is!!!
Ééééés, milyen?
Én azért vettem elő a csíráztató tálat, mert a csíra egyrészt finom, másrészt tél végén nem árt egy kis nyomelempótlás senkinek, harmadrészt az epediétámban szinte csak szénhidrátot ehetek büntetlenül. Nyersen az almát bírom (eszem is minden nap) egyébként meg a főtt répát és a krumplit. Ez az étkezésem nagy része. Szóval, nem árt egy kis vitamin! :)
Visszaértem...
...szóval olyat szoktam készíteni zöldségekből, hogy egy nagy tejfölbe belekeverek némi sót, borsot, (ízlés szerint egyéb fűszereket), 1 nyers tojást, de pluszban karikázott keményet is lehet, 1-2 kanálnyi lisztet, apró kockára vágott kevés sajtot és a 3/4-ig megfőzött zöldséget. Hosszúkás, kizsírozott-zsemlemorzsázott sütőben megsütöm. Ha kicsit hűl, szépen szeletelhető, hidegen és melegen is finom!
Némi felvágott vagy virslimaradékkal egytálétel is lehet! :)
Szóval ez lesz a brokkoli feléből! :)
Emlékeztetőül: A Lidlben 399 Ft a vödrös tejföl! (800 g.)
Na ez az! Vetem brokkolit is!
A feléből krémleves lesz, a másik felét csőben sütöm - vagy legalábbis hasonló...
Este 270 Ft-ért vettem fél kiló apró, nagyon szép gombát : rántott gomba lesz szombaton, "akárki meglássa"! :)) Meg néhány karika padlizsán is, mert kaptam még néhányat! :)
Petrezselymes krumplival olcsó és nagyon finom ebéd lesz!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)