Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


59125. Briell14 (válaszként erre: 59124. - Vancsa1977)
2015. júl. 6. 09:06
Én is azt nézem, hogy hajnalok hajnalán már ide írogattak. :)
59124. Vancsa1977
2015. júl. 6. 08:18
Nem tudtatok aludni :-))
59123. Vancsa1977 (válaszként erre: 59119. - Forrest2010)
2015. júl. 6. 08:17
A nagynénémnél is olyan jó meleget adott a sparhelt.Nyáron a nagynéném is gázt használt.
59122. forrest2010 (válaszként erre: 59120. - Guruljka)
2015. júl. 6. 03:39
Olyan jópofa kandallóval egybeépített főzőalkalmatosságokat látok a face-n , ha lenne egy igazi nagy konyhánk + egy zsák pénzünk , én szívesen rakatnék egy olyat , mert gondolom nem olcsó mulatság !
59121. forrest2010 (válaszként erre: 59107. - Sajtostallér)
2015. júl. 6. 03:34
...ez jóóóóóóó !:D
59120. Guruljka (válaszként erre: 59119. - Forrest2010)
2015. júl. 6. 03:30
Ha telne rá, én is vennék, a kis kandalló nem elég, ha csak fával fűtöm.
59119. forrest2010 (válaszként erre: 59114. - Vancsa1977)
2015. júl. 6. 03:27
Jó is egy jó kis sparhelt , még a legolcsóbb , a legkisebb is 50 e ft felett volt tavalyelőtt , ha lenne hova tennem én is szívesen vennék , de egy 5-6 m2 közötti konyha pici ahhoz . Anyóskám végig / 84 é koráig , 1995-ig / azt használt , nyáron inkább csak 1 rezsót , megfőzött a hátsó , nyári konyhába , aztán elöl a téli konyhába csak rezsón melegítette a fínom ebédet . Télen a szoba melletti konyhába főzött , az a nyitott ajtónál be is fűtötte a szobát annyira , h kellemes meleg volt a szobába is alváshoz , a szobai románkályhába csak akkor gyújtott be , ha -15-20 fokra süllyedt a kinti hőmérséklet . Sokkal praktikusabban gondolkodtak a régi öregek , igaz , h sokszor muszájból , mert a keveset kellett a lehető legjobban beosztani .
59118. Vancsa1977 (válaszként erre: 59117. - Mmacus)
2015. júl. 5. 22:19

Én Ózdon lakok!

Volt egy Szerencsi osztálytársam amikor Miskolcra jártam suliba.

59117. mmacus (válaszként erre: 59113. - Vancsa1977)
2015. júl. 5. 22:13
Szerencs környékén. Mi is ott lakunk most is.
59116. Vancsa1977 (válaszként erre: 59089. - Guruljka)
2015. júl. 5. 22:12
:-)
59115. Vancsa1977 (válaszként erre: 59096. - Edina51)
2015. júl. 5. 22:10
Nincs mit!!
59114. Vancsa1977 (válaszként erre: 59110. - Mmacus)
2015. júl. 5. 22:10
Az egyik nagynéném még 1993 tájékán is használt októbertől-márciusig sparheltot.Tüzelt vele,nappal meg főzött rajta.
59113. Vancsa1977 (válaszként erre: 59112. - Mmacus)
2015. júl. 5. 22:08

Borsodban melyik részen laktak a nagyszülők ha szabad kérdeznem?

Én is Borsodi vagyok!

59112. mmacus (válaszként erre: 59111. - Guruljka)
2015. júl. 5. 21:26
Én kb 1968-ra tudok visszaemlékezni, egyik nagyapám Szabolcsban, másik nagyszüleim Borsodban éltek, mindegyik falun, mindegyiküknél gáztűzhely volt már akkoriban.
59111. Guruljka (válaszként erre: 59110. - Mmacus)
2015. júl. 5. 21:22
Én sok helyen láttam később is sparhelteket, a hatvanas évek végén még nem jártam falun (kivéve saját nagymamám házát, de ő világéletében félt a gáztól, azaz nem számítható bele). Ő később sem engedte a gázvezetéket a pesti lakásba bevinni, inkább villanytűzhelyen főzött.
59110. mmacus (válaszként erre: 59108. - Guruljka)
2015. júl. 5. 21:13
Azért a nyolcvanas években már ritka volt a sparhelt... Már a hatvanas évek vége felé is szinte mindenütt palackos gázos gáztűzhely volt, legalábbis a mi vidékünkön.
59109. Guruljka (válaszként erre: 59107. - Sajtostallér)
2015. júl. 5. 21:01
Aztán majd a gyerekük agresszív lesz, ha valamit nem kap meg azonnal, pedig az életben ez gyakran előfordul.
59108. Guruljka
2015. júl. 5. 20:57

Gyakorlatilag még a tüzet is rakták főzés közben.

Még 30 évvel ezelőtt (ami a 80-as évek első fele) is sokkal kevésbé volt általános a gáz használata falun. Pláne a vezetékes gázé.

Igaz, a sparhelt lapján sok edény elfért. Én is azon kezdtem főzni tanulni, nyaralás alkalmával.

59107. sajtostallér (válaszként erre: 59045. - Barracuda59)
2015. júl. 5. 20:55

Attól függetlenül, hogy nagyon messze áll tőlem a dolog, én el tudom ám képzelni, hogy vannak ilyen buta emberek.

Én úgy képzelem őket, hogy mélyszegénységben éltek kicsi korukban, aztán vagy jól házasodtak, vagy valami oknál fogva, egy kicsit több pénzük lett.

Az a tipikus: Feltört, mint huszár segge a nyeregben fajta!


És ezek az emberek elkezdenek "sznoboskodni", mímelni gazdag embereket, lenézik azokat, akik még mindig hasonló sorban élnek, mint ők gyermekkorukban.

Persze azt hiszik, hogy érték az, amit ők képviselnek, és tulajdon gyermekeiket is ebbe a téves felfogásban nevelik.

Én kimondottam undorodom az ilyenektől.


Tudod, mint újgazdagék mikor bemennek a könyvesboltba, és kérnek piros kötésű könyveket, összesen 2 méter hosszban.

Miért 2 méter?

Mert az fér be az új szekrénysorba.

Miért piros?

Mert az megy a tapétához.

59106. Briell14 (válaszként erre: 59105. - Guruljka)
2015. júl. 5. 20:53
Igen. A nagymamám sokszor mondta is, hogy ne panaszkodjunk, mert most "úri világ" van. :)
59105. Guruljka (válaszként erre: 59104. - Briell14)
2015. júl. 5. 20:23

Bizony! Ráadásul alig aludtak valamit, mert sütni hajnalban kellett.


Épp nemrég gondoltam, mennyivel erősebbek voltak a sok vas edénnyel és eszközzel! Még egy krumplinyomót használni, majd elmosogatni is mennyivel több erőt igényelt!

59104. Briell14 (válaszként erre: 59101. - Guruljka)
2015. júl. 5. 20:15

Gondold el, hogy nagyanyáink egyszerre 4-5 kenyeret is sütöttek a kemencében. Azt a mennyiséget bedagasztani nem volt egy könnyű női munka.

És még a kemencét is be kellett fűteniük.

A nagymamám sokszor elmondta, hogy milyen fárasztó volt.

59103. Guruljka (válaszként erre: 59101. - Guruljka)
2015. júl. 5. 20:12

Ja. Mert egyébként hosszabb időn át kellett volna a már összeállított tésztát dagasztani, az is nehéz.


A fánk, a lángos tésztája hígabb, azt verni kell. Még kalács is létezik Vert kalács néven.

59102. Guruljka
2015. júl. 5. 20:11

Ezt nem kel dagasztani sem, viszont soká kel.


LUSTÁK KENYERE

A héja vastag, ropogós, a belseje kicsit tömörebb, de tele van lyukakkal. Ráadásul a várakozáson kívül alig van vele munka.


Laktató, de nem lehet egy szeletnél megállni!!!!


Jó előző este neki állni, mert a kelesztési idő hosszú.


Hozzávalók:


(1 csésze = 2,5 dl)


3 csésze BL 80-as liszt (fontos, hogy BL 80-as legyen vagy használj sima liszthez búzasikért) (365 g)


1,5 csésze víz (ez 3,75 dl) (375 g)


1 teáskanál szárított élesztő (cca. 5 g)


1,5 teáskanál só


(Én adtam hozzá 2 evőkanál lenmag őrleményt, ízesítheted, ahogy akarod.)

Egy kerek jénai fedővel, vagy valamilyen forma, de le tudd fedni.


A lisztet szitáld át egy nagyobb tálba, keverd hozzá a sót és az élesztőt. Öntsd hozzá a vizet, a magokat és egy fakanállal keverd össze. Jól hallottad fakanállal keverd! Nem kell dagasztani, olyan lesz, mint a sűrű galuska tészta. Ha elkeverted az anyagokat, takard le egy konyharuhával és 12 órán át keleszted. Igen-igen 12 órán át NEM NYÚLSZ HOZZÁ!

12 óra után, kiborítod egy erősen lisztezett deszkára. Fogj egy lapos fakanalat, vagy palacsinta forgatót és lapítsd el. Ha kézzel csinálod, csupa ragacs leszel. Az egyik felét hajts be középre, majd a másik oldalát is. Aztán ugyanezt merőlegesen. Ezt azért tesszük, hogy megállítsuk az erjedési folyamatot, vagyis nyomorgatod a tésztát.

Lisztezd be, takard le és újra pihentesd fél órát.

Közben készítsd elő a jénait, az aljára tegyél zsírpapírt vagy kend ki és jól lisztezd be, hogy ki tudd venni belőle a kenyeret. Zsírpapír szerintem jobb.

Ez nem egy olyan kenyér, amit meg tudsz formázni, a tepsiben sütés közben elfolyna. Ezért kell a forma.

Most ügyesen tedd a tésztát a jénaiba. Nem lesz egyszerű, egy lapáttal könnyebb lesz. A hajtogatott fele legyen alul, bár ez a kelés után nem nagyon fog látszani.

Melegítsd elő a sütőt 230 fokra. A kenyér tetejét spricceld meg vízzel és szórd meg szitálva, liszttel. Erre azért van szükség, mert magas hőfokon sütöd és így nem fog megégni a héja. Ha magokat is akarsz rá szórni, azt a liszt előtt tedd meg.

Fedd le és 35 percig süsd, aztán vedd le a fedőt és süsd még 25-30 percig. A hőfokon ne változtass. Meglátod, hogy a triplájára kel és szépen kireped, ahogyan egy igazi kenyér.

Forrón az igazi.

59101. Guruljka (válaszként erre: 59099. - Briell14)
2015. júl. 5. 20:08

Tagnap is sütöttem kenyeret, hátha kevés lesz a bolti.


A tésztáját ahogy összeállítottam, azaz a lisztet is kezdem beleönteni, már akkor vertem a kis lapátkával.

Persze ez a "verés" nem a tetejét ütögetés, hanem az összefogott ujjakkal begörbített tenyérrel a tészta alá nyúltak, inkább csaptak, és az alul levő tésztát felrántották, majd újra lecsaptak... Nehéz elmagyarázni, de én láttam sokszor.


Kitartóan csinálni is nehéz, de tegnap bevált a kis lapáttal verés, azaz csapkodva kevergetni a hígabb tésztát. Hamar lett egységes állagú és sima, a kezem s annyira fáradt el, ahogy a nokedlis lapátka nyelét fogtam.

Amikor már az összes lisztet hozzáöntöttem, akkor kézzel dagasztottam még egy darabig, ami már gyúrás jellegű mozdulat.

A kétszer egy órai kelés után szép is, jó is lett a kenyérke! :D

59100. krautmanno (válaszként erre: 59094. - Forrest2010)
2015. júl. 5. 20:05
Nincs mit.
59099. Briell14 (válaszként erre: 59098. - Forrest2010)
2015. júl. 5. 20:00
Hát próbáld ki már egyszer úgy is, hogy vered! :DDDD
59098. forrest2010 (válaszként erre: 59097. - Guruljka)
2015. júl. 5. 19:57

:) :D

én a hagyományosat se verem , ahogy a kalácstésztát is csak összedobom ! a kenyértésztát is csak összedobom . Lehet ez a baj a fánknál ! hiányzik neki , h nem verem !

59097. Guruljka (válaszként erre: 59092. - Forrest2010)
2015. júl. 5. 19:52
A kefireset nem is kell verni, csak a hagyományosat.
59096. Edina51 (válaszként erre: 59049. - Vancsa1977)
2015. júl. 5. 19:52
Köszönöm szépen!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook