Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Azért, mert a majonéz szinte csak olaj és ezt akarom kiváltani!
Egy tojássárgája kb. egy deci olajat is képes felvenni. Ha kevesebbet raksz, akkor több sárgája is lesz benne. Szóval, ha adott mennyiségű majonézt csinálsz, akkor mindenképpen sok olajat fogsz enni Te és a csádod.
Olyasmi az íze, mint a forralt bornak?
Igazából nem nagyon tudom elképzelni, hogy mire használnám.... Talán ünnepi desszertnek, úgy, mint a gyümölcskocsonyát...
Büszke lehetsz a fiadra, hogy ilyen öntudatos és elszánt!!!!
Melyik iskolába készül?
Most viszont kel a kalácstésztám.
Az egyik mákos-áfonyalekváros, a másik kakaós lesz.
Csak az a baj, hogy elég kevés cukor van itthon. Találtam a kamrában nagyon régről barna nádcukrot. Elég kemény, de az nem baj, viszont remélem, az ízeket nem viszi el másfelé...
Nagyon finom volt a hagyományos ünnepi ebéd!
Le is feküdtem délután egy kicsit, hogy kipihenjem... :))
Amikor kivettem a sütőből, és megkóstoltam, akkor kétesélyes volt a sorsa: vagy megesszük, vagy kidobom. Külön éreztem a fokhagyma és a cékla ízét, valahogy nem simultak össze.
Mire kihűlt a cékla, a Férjem akkor jött be a konyhába, és vele is megkóstoltattam.
Hű ez nagyon finom!-ez volt a véleménye.
Én is újrakóstoltam hidegen, úgy tényleg nagyon ízletes, és igazi különlegesség volt.
Itt volt már a petrezselymes tojásos tölteléked?
Nagyon finom!!! Van még ilyen a tarsolyodban??
Ha igen,akkor lelkesen várom!!
Az hogy keserű a hagyma, azt a szomszédasszony is mondta! (én nem érzek ízeket)
Lehet, hogy az öntözővíz miatt, vagy lekezelték volna valamivel - de nem kell, hisz a hagyma eláll mindenféle egyéb kezelés nélkül is.
Sziasztok! Rég jártam erre, néha azért kicsit olvasgatok, de úgy fellendült a fórum, hogy alig győzöm. :)
Szinte semmit sem főztem, mert csak a maradékokat használtam - ki kellett fizetni sok mindent, így 3 hétre volt 1.500 Ft-om. El sem mertem menni sehova, mert ha bármi történt volna, kellett volna a pénz. :) Igen, lehet nevetni, de ez a pár forint is megnyugtató (több, mint amikor 2 hétig csak 5 Ft-om volt!). :)
Sikerült 2 kivágott fát megszereznem. Az egyik fenyő, a másik meggyfa. Az ágakat és a rönköket is megkaptam. Nem mondom, hogy jöhet a tél, mert ezek frissen vágottak, ezek csak füstölnek. Majd jövőre használhatók fel. A tavalyi viszont kiszáradt, így most néhány hónapra valót tudtam vágatni.
Írjatok sok-sok jó ötletet, majd jövök néha! Sziasztok!
(ízlés szerint fűszerezhetjük, vanília, szegfűszeg, fahéj, levendula, narancs aroma stb.)
:)
Finom lehet.
Szegfűszeget nem kell tenni bele, vagy az elrontaná az ízét?
BORLEKVÁR!!!! (közkívánatra) :)
1 l. bor (csináltam fehérből, vörösből is, jó aromás legyen)
1 kg cukor (bor édességtől függően kevesebb is lehet)
2 zacskó 1:1 dzsemfix
1 db citrom
A bort felforraljuk, beletesszük a citromlét, cukrot (ízlés szerint fűszerezhetjük, vanília, szegfűszeg, fahéj, levendula, narancs aroma stb.) Beletesszük a dzsemfixet, 10 perc főzés után üvegekbe töltjük. Tartósítás helyett 5 percre fejre állítjuk a lezárt üvegeket.
Ha szép textillel, karácsnyi papírral zárjátok, karácsonyi ajándéknak is kiváló. Lehet egyedi címkéket is gyártani. Egyik évben a fehérborosba a főzés végén apróra vágott kandírozott narancshéjat tettem, ahogy dermedt, időnként forgattam az üveget, hogy ne ülepedjenek le, nagyon látványos volt, amikor megkötött :)
Természetesen volt osztálytánc és keringő is. A Pestszentimrei Sportkastélyban tartották, nagyon sokan voltunk, mivel a négyévesek és a fiamék 5 éves angol tagozatos végzősei egyszerre voltak.
Igen, még mindig mentősnek készül... Könnyebb szakmát is el tudnék képzelni, de ez a hivatás vonzza már évek óta. Nyaranta Helperként dolgozik fesztiválokon, rendezvényeken, ambulanciákon tolmácsol.
Lisy, mindjárt kisül a második adag tepertős pogácsám, és amint szabad lesz a sütő, teszem be a céklát sülni, kipróbálom.
Utána a fokhagymás kacsacombot sütöm, szerintem nagyon jól fog passzolni hozzá.
( a libát nem szeretem, Márton nap ide vagy oda, kacsával helyettesítem.:)
Eszembe sem jutott pucolni való diót küldeni!!!
Inkább küldjél Te pucoltat! :)
Én is nagyon szeretem a sült tököt!!!
Nem tudom milyen áldásos hatásai vannak, de azzal idén szembesültem, hogy igencsak fenéknövelő lehet! Elég sok benne a kalória és főleg az a baj, hogy ha egyszer nekiülök, akkor minimum fél kilót betolok... :((( Mert ugye elég súlyos, ha egy szeletkét megemelsz.
Lányok, nagy hírem van! Vége van a diópucoló projectnek. Összesen 9,4 kilót pucoltunk meg kettecskén. Ebből 6 kilót eladok.
Volt az egésznek egy jó hangulata: esténként a jó meleg kályha mellett beszélgetve, néha tévét nézve, néha egymást megviccelve, nevetve kellemesen telt az idő.
Egy kicsit sajnálom is hogy vége van, de azért ne jelentkezzetek tömegestől, hogy külditek a zsáknyi diót pucolásra!:):)
Sütöttem tököt, 1sssteni lett. A férjem nem szereti,-pedig már az előbb felolvastam neki a sütőtök összes áldásos hatását,de nem hatja meg.:)
Volt keringő?
Hol tartották a bált?
Gratulálunk!
Most már az érettségi következik!
Hova akar felvételizni a gyermek? Jól emlékszem, hogy mentős akar lenni?
Köszönöm, gyönyörűek voltak, minden sikerült. A mai díszebéd ugyan nem a spórolás jegyében telt, de meg voltam elégedve. Előétel sajtkrémmel töltött levelestészta párnácskák medvehagyma mártással, levesnek rámen )japán gyömbéres, fokhagymás húsleves) utána burgundi marhasült krumplikrokettel és héjában sült gerezdekkel, végül a torta: fehércsokis és váltva vörösborkrémes,alatta vékony roppanós réteg étcsokival.
Torta fotó a naplómban :)
Én szeretem a céklát, de sütve nem igazán jött be... :((
Lehet az ízesítésben volt a hiba?
És nem igazán kedvelem a most divatos balzsamecetet sem....
Viszont a gránátalma szirupot lelkesen használom salátaöntetnek!
Gratulálunk a fiadnak!!!!
Na milyen volt a bál? :))
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)