Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Akkor mi egyformán gondoljuk, Syria, ismerősi körben volt már kiégett fürdőszoba a műkődő otthagyott mosógép miatt. Pedig csak a szomszédba "ugrott" át a gazdasszony. Mire hazaért, lángolt a fürdő.
Épp időben ért haza, a lakás többi részére nem terjedt át a tűz.
Soha, semmit, de semmit nem hagyok működve. Persze hűtő, fagyasztó.... muszáj.
Férjem elektronikai szakember, látott már sok mindent, és amitől félni lehet az elektromossággal kapcsolatban, attól félni is kell, mindig óvatosságra int.
Egy reggelen viszont majdnem kigyulladtunk.
Már kabát rajtam, táska a kezemben, és indultam dolgozni, de tettem egy szokásos kört a konyhában, hogy minden le van-e lekapcsolva.
És akkor fura szag ütötte meg az orrom.
A konnektorból, ahová a mosogatógép, a mosogató lámpa, a vízforraló van bedugva, vékony kis fátyolos füst szállt fel.
Alllig bírtam kirángatni a konnektorból a dugaszokat, úgy bele voltak sülve!!
Úgy időnként ki kellene huzigálni a konnektorból a dugaszokat,mintegy "reset"--így utólag már elhiszem neki.
Bátor vagy.
Nekem elég volt egyszer meggyulladnia a mosógépem gyári elektromos vezetékének ahhoz, hogy megfogadjam: a felügyeletem nélkül csak az működhet, aminek minimum muszáj (hűtő, télen cirkó, slussz). Szerencsére akkor éppen otthon voltam. Máskor: reggel elmentem, elindítottam a mosógépet, munka után hazaérve teregettem. Erről akkor leszoktam.
Jaaaa!
Bocsi! Te a levesről írtál... :D
Csak só és cukor kerül bele, meg a zellerzöld.
A fahéj, szegfűszeg nálam a "sima" almalevesbe kerül.
Ne legyenek egyformák!
Szeretem a birsalma jellegzetes ízét. :)
Bocsi, hogy közbedumálok! Segíthetek?
Engem úgy tanított édesanyám:
Vegyük elő azt a tányért, tálat, (akármit), amibe majd beleszedem a kész kocsonyát, és kezdjem el még nyersen belepakolni a húsokat... ahány ilyen tányérral lesz az adott húsmennyiségből:
annyi tányér víz + még egy tányér víz (az elforrásra!!).
Mindig így számolom ki, hogy mennyi víz kell hozzá... még nem csalódtam! :)))
Nem folyósodik meg, és nagyon-nagyon finom így! Én elvetemült vagyok, mert még a sovány husit is jól becitromozom a kocsonyában :-)
Ja, és a disznósajtot is sok-sok citromlével és papírvékonyra szelt lilahagymával eszem. (De csak az itthon, sk készített disznó- és pulykasajtot, boltit nem eszem - arra valahogy nem visz rá a lélek.)
De jól hangzik! :-))) Minden ugyanúgy kerül bele? Gondolom, kivéve akkor a fahéj és szegfűszeg.
Én is kipróbálom :-)))
Írtam már itt régebben, hogy a birsalmalevest zellerzölddel ízesítem.
Bizarrnak tűnhet, de szerintem mennyei. :)
Köszi:)
Így már értem, szóval kevesebb vízzel, mint a husilevest, viszont többel, mint hogy csak ellepje.
Igen, legyen leve. :)
Hogy is írjam, hogy érzékeltessem...?
Szóval a krumplinál mondjuk, hogy annyi víz, amennyi ellepi.
A kocsonyánál több a víz, de azért ezt mégsem engedjük olyan "bő" lére, mint ha húsleves lenne.
Remélem érted!
Nyilván a hús/csont/bőrke/farka stb. mennyiségétől függ.
Szia!
Amit nem tudok, a víz és hús aránya. Megírnád esetleg? Előre is köszönöm.
(Anyu válaszával nem vagyok kisegítve: "Hát azért legyen leve is")
Sziasztok!
Látom, a kocsonya volt a téma. Nálam most fő. :)
Köszönöm, megvolt. Kellett ez már!
A kefires meggyes süti elfogyott, nem vallottam szégyent vele.
Én is akarok tortillát, lehetőleg most rögtön. Nagyon szeret(t)em. :)
Egy tortillába beleraktam a délről megmaradt felvágott zöldségeket/salátákat, egy szeletke sajtot és leöntöttem joghurttal. Feltekertem és dugig laktam vele. Nagyon finom vacsora volt!!!!! :)))))))
Mondtam már, hogy átképzős kecske vagyok??? :)))))
Néha mindenki besokall...
De én általában szeretek főzni. Amolyan alkotásként élem meg vitális pillanataimban! :))))
Láthatod, ezen a fórumon is legtöbbször a főzésről agyalunk...
Jó szórakozást!!!!
Érezd nagyon jól magad!!!!
Köszi szépen!
Rákerestem a neten is. Tényleg olyan a föld feletti része, mint a bambusz vagy a sás (a képen), de ha békén hagyják és jól érzi magát, akkor a második évben virágzik is.
Létezik kifejezetten szép virágra nemesített dísz változata is.
Kora tavaszra ajánlották az ültetését, ki fogom próbálni!
Köszi az ötletet!!!
Nekem inkább az van terhemre, hogy ki kell találnom, mit együnk. Igaz, nem kell több fogást főznöm. Úgy leszoktunk valahogy a levesekről, hogy fel se tűnt. Táras vacsorán, ha megeszem a levest,a második fogásból már alig tudok enni.
Van egy háziasszony ismerősöm, aki egy-két hétre előre tervezi a menüt, és így vásárol be. Azt még művészi szintre fejlesztette azzal, hogy az előre előkészít több fogást, és azok egymásra épülnek. Pl. pörköltet készít, de többet tesz fel, és egy részét lefagyasztja a hétvégére tervezett hortobágyi palacsintához. A fagyasztójában sok kis adag félkész-kész étel van, ha valaki beesik, meg tudja kínálni. Pl. paradicsommártást is lehet többet készíteni, lefagyasztani félkészen vagy akár készen, egy bolognaihoz akkor már nem kell sok... Nem tudom leírni, mennyi trükkje van,évek óta így főz már.
Én nem tettem ennyire hivatásommá a főzést, és már nincs népes család körülöttem. Amit főzök,az elfogy, nincs maradék. De nem lenne butaság eleve nagyobb mennyiséget venni valamiből, ha éppen lehet, és félig feldolgozva lefagyasztani.
Azt olvastam, még energiatakarékos is, ha nagyobb mennyiséget egyszerre elkészítünk, de akkor meg ott a fagyasztó áramfogyasztása... szóval meg kell azért gondolni. Én csak a hűtő kicsi mélyhűtőjét használom, az mindenképp működik.
Ha ecetet, citromlevet csorgatnak a kocsonyára akkor az alvadék nem olvad fel? Nem folyósodik meg?
(Csupán kémiai ismereteim alapján kérdezném...)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)