Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
És kezdődik majd egy új, szorgos-dolgos hét!
Mindenkinek a legjobbakat kívánom!! :))
Mindég szoktam csinálni egy "előadag" baracklekvárt: Egy tálkányi, ami rögtön el is fogy.
Örül a család, én meg tesztelem a barackot!
Egyszer volt olyan, hogy büdös, lábszagú lett a lekvár, pedig az íze jó volt. Máig sem tudom miért történt, pedig vagy 20 éve volt!
Ha lehúzod a sárgabarack héját, akkor biztosan nem keseredik meg!
A héjával készült, régi baracklekvárnak tényleg van valami jellegzetes íze...
Igen, én is odadermedtem a meggy árától... De azért vettem egy kilót...
Remélem lesz még sokkal olcsóbb, mert sokat szoktam eltenni, mert mindenféleképpen szeretjük!
Mit csináltál a kezeddel????
Rossz helyre nyúlkáltál??? :)))))
Gyors javulást kívánok!
Ganca:
Ez egy lisztes, főtt krumplipép, amit kanállal zsírozott tepsibe szaggatnak, pirított hagymás zsírral jól meglocsolnak és sütőben megsütnek.
Még sohasem kóstoltam, de biztos nagyon finom, csakhát zsíros nagyon. Ez az ami visszatart...
Olyan ez, mint a szörpkészítés: Azért nem csinálok, mert látom, hogy mennyi cukor van benne!
Én direkt vadászom a nagyon apró újkrumplit!!! :)))
Van egy nagyon régi újkrumpli pucoló gépem, ahol forgatni kell egy korongot és az edény oldala élesen recés. Ez kaparja le a krumpli héját. Egy deci vizet kell aláönteni és tekerni. Két perc alatt kész!!!
Az piacos meg örül, mert kiválogatom azt a méretet, amit más el sem vinne. Most is 100 Ft-ért odaadta a két kilónyi krumplit és még mosolygott is hozzá!!!
Nem gondoltam, hogy ilyen vérre menő "tudományos" vitát generálok az étkezésemmel!
Örülök, hogy mindenki olyan egészségesen eszik - legalábbis a pillanatnyi (sajtóból vett) elképzelései szerint!
Nekem is úgy mondták, hogy orvosilag, mostanában, a mediterrán étkezés a leginkább támogatható.
Nézzük csak meg gyorsan, ez miből is áll: sok zöldség és sok szénhidrát....
Nos, én kedvelem a török és mediterrán ételeket, csak olajat nem használ az ötödét sem....
Most akkor mi is van????
Ja, és a ruhaméretem sem nőtt jó ideje!!!
Mindenesetre örülök, hogy van itt, aki olyan erőteljesen el tud igazítani! Köszi!
Nálunk a cérnametéltet kifejezettem utálja a család!
Lóg, csúszik le a kanáltól, összeragad, ha nem zsírozod... Szóval : nem!
"Mert sokan azt hiszik,hogy a zsírtól alakul ki, de nem. A szénhidráttól alakul ki, és a zsír okozz a gyulladást azzal, hogy ingerli az epét, és a mozgás hatására a már kialakult kő mozog, dörzsöl és begyullad az epe."
Hát én nem vagyok orvos, de az orvos szerint kétféle epekő létezik:
Az egyik anyaga egy zsírszármazék, a másikfajta az epe színét adó festékből épül fel!!!
Szénhidrátról, cukorról szó sem volt!!!
Ma karfiolleves készült és utána mákosguba volt a második.
Van még maradék mindenből, de a hét elejére tejfölös kacsaszív-paprikást tervezek!
A piacon egy néni vett előttem 2 db. csirkemájat, de nem kérte a szívet, mert azt nem eszi meg a cicája...
Aztán én következtem és kértem 1 kiló kacsaszívet, mert nálunk szereti a család!!! :))
Egy kiló színhús, zsír nélkül és 390 Ft! És ráadásul még finom is!!!! Aki nem eszi, az nyilván előítéletből meg sem kóstolja!
Volt olyan, hogy nem tudta a vendég, hogy mit eszik és cuppova dicsérte, aztán amikor megmondtuk, az volt a válasza, hogy ha tudta volna, nem kéri, de így, utólag be kell látnia, hogy finom volt!!! :)))))
Tegnap grilleztünk:
csirkecomb filéket daraboltam és pácoltam be. Ebből készült a saslik. Gombát, cukkinit és padlizsánt sütöttem a hús mellett. Finom lett!!
Hozzá a megkedvelt paradicsomos bab és apró, petrezselymes krumpli készült. És uborkasaláta nagy mennyiségben!!!
Tudom, nem divatos kedvelni a fűszerkeverékeket, de a Lucullus gyártmányai nekem nagyon ízlenek! Most az olaszos saslikfűszert használtam!
Sziasztok!
Ma jól elfáradtam a kertészkedésben. :(
Siettem ezerrel, mert mondták az esőt, de végül mégsem esett, viszont lehűlt egy kicsit. Örülök neki! Nem nekem való az a nagy hőség!!!
Szerencses vagy nagyon, ha feletek haztol is tudsz sargabarackot lekvarnak beszerezni!
Irigyellek!
:D
Sarga barackot lattal e mar a piacon es mennyiert?
az iden be kell utemeznem a baracklekvar csinalasat, mert elfogyott.
Holnapra gyümölcsleves (saját termésű szeder és meggy a mélyhűtőből), rántott hal, petrezselymes krumpli, kovászossal.
Ma sütöttem egy "fordított cseresznyés" pitét, nagyon finom lett, jól is néz ki, de már látom, hogy lehet ezt egyszerűbben is, nem kell annyit pancsolni vele - hiába, a régi rossz szokások... :-)))
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)