Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Par recept is van benne...
Kisse terjedelmes... de tanulhatunk belole ujszavakat ismerhetunk meg a jelentesevel egyutt...
Guruljkaa darat hust emlited, hat vettem egy kilosnal nagyobb muanyag zacskoba toltott daralt hust. Most mar tudom, hogy miert nem volt atlatszo a muanyag zacskoja, ami hasonlo volt egy jo vastag szalamira, Itt 45 dekas egysegekben mernek mindent, mert az az egy "font" nak felemeg ugy testverek kozott. Hat az a "hus" ami a zacskoban volt, mondok veszek egy ikyan ami haromfontos csomagba jon , es csak levagok belole egy ket es fel centis karikat, es egy gyors hamburgert sutok belole. Ju de meglepodtem, amikor megkezdtem az elso szelettel. Az inkabb egy piros kovasznak latszott, de nem daralt husnak.---talan fasirtnak meg majdnem elfogadhato....
De azert elfogadhato volt, mert rabeszeltem magamat, de tobbet sohasem veszek olyant!
Én azzal nem vacakolok, annyira nem is szeretjük. (Illetve a gyerek talán nem ismeri? ) Irtózom a darált húsban matatni, utoljára a férjem töltögetett, de annyiféle húst tett az aránylag kis vasfazékba, hogy túl tömény lett, és ő maga is megcsömörlött tőle.
Jó az a káposzta rakottnak is, és halas változatban meg akarom kóstolni. :D Nem hiszek a szezonalitásban, mert pesti lány vagyok. Én finomnak találom a fém dobozos fehérboros káposztát is, az meg mindig kapható.
Régen azért lett divat a töltött káposzta, mert húsos is volt, de gondolom, a vágás utáni nyesedékeket darálták le... és ugye hűtő még nem volt, kitehették a fazekat a hóba is, vagy a fűtetlen kamrába, ha jött vendég, nem volt gond.
Ma már nyáron is lehet főzni ilyesmit. Húst is vehetünk bármikor. Értelem nélkül maradt sok szokás.
Ahogy a disznót is télen vágták, kint az udvaron lehetett feldolgozni, nem volt vele annyi kosz, por sem szállott, legyek sem voltak. No meg volt idő a feldolgozásra, nem romlott azonnal.
Ma már be lehet rakni szinte azonnal a fagyóba, de még ma is praktikusabb a téli vágás.
Nekem is volt rengeteg receptem, meg szakácskönyvem, de ott maradt az előző életemben... Most nincs:( Petrezselyem van a fagyóban, mert nyáron több zacskóval raktam...
A káposztát meghagyom tölött káposztának:)
Én nem dobom azt a halat sehová, ha sikerül megvenni. És kizárólag ezzel a rakott káposztás manőverrel akarom most. Majd a nyáron lesz zőőőd hal, itt úgyse kapok petrezselymet hozzá.
Máskor hamarabb jusson eszedbe, hogy imádom a szakácskönyveket, és gyűjtöm őket... :D
Utóbbi recept: F.Nagy Angéla, Különleges konyha, 1988
Nekem is tetszik ez a zőőőd hal, én krumplipürét adnék mellé. :D
Hal zöld bundában:
két, 50 dekás halat belül sóval meg citromlével bedörzsölünk. Fél óráig állni hagyjuk.
4 dl tejet simára keverünk 4 deka lisztel, beledobunk 4 deka vajat. Kevergetve sűrűre főzzük.
Langyosra hűtve, beledolgozunk 4 tojást. Hozzáadunk 2-3 gerezd tört fokhagymát, 2-2 csokor finomra vágott petrezselymet és metélőhagymát.
A halakat előbb lisztbe, majd ebbe a sűrű zöld bundába mártjuk, végül zsemlemorzsába forgatjuk.
Annyi forró olajban sütjük ki, ami derékig ellepi. Ha az alsó fele megpirult, óvatosan megfordítjuk, a másik felét is megpirítjuk.
Citromkarikákkal díszítve tálaljuk.
(Ponty, csuka vagy süllő)
Hideg hal:
A halat megtisztítjuk, és páclevet készítünk:
Karikára vágott zöldségek, hagyma, babérlevél, egész bors, só, ecet. Amikor ez felfőtt, beletesszük a halt és megfőzzük benne.
A kész halat tálra tesszük, feldíszítjük. Bevonhatjuk majonézzel, aszpikkal, citrommal, tojással, stb. Vagy csak hagymakarikákkal, és a páclével leöntjük.
Ahogy a hideg hal, a paprikás is jó csukából.
(Ezt egy erdélyi lelkészfeleség írja a szakácskönyvében.)
Keresek még...
Ja, és mi lenne, ha a halast kérdeznéd meg? Miért ajánlotta annyira, ő mit szeret csukából? :D
Becsinált hal.
Erre a célra többnyire a csukát vesszük, de
készíthetjük süllõbõl is. A halat, miután megtisztítottuk,
szeletekre vágjuk és besózzuk. A hal fejét és máját
félretesszük. Ezalatt karikára vágott zöldséget, karikára
vágott sárgarépát és néhány szem borsot fõzünk vízben
addig, míg a zöldség megpuhult. Ha a zöldség puha, a
levet szitán átszűrjük, és keveset a zöldségből és répából a
lébe passzírozunk, és ismét a tűzre tesszük. A hal tejét és
máját szitán áttörjük, azután csészébe tesszük, liszttel és
apróra vágott petrezselyem zöldjével össze kavarjuk, és
ezt a kavarékot, (hideg rántást) ha simára kavartuk, a
zöldséges lébe öntjük. Ha a lé fölforrt, belerakjuk a
halszeleteket, és azt puhára főzzük. Tálaláskor tört diót és
reszelt tormát adunk hozzá.
Akkor miért legyek én is tanácstalan??? :D
Harcsát már kóstoltam. Csukát még nem. Így sem lesz könnyű beszerezni, mert itt nincs halas. Csak egy árva hentes. Jó, ha beszerzem a harcsafilét.
Elég is lesz a 60 deka. Kifizetni is és megenni is. Ketten vagyunk, és a fiam kevésbé szereti a halat. Annyira meg én sem, hogy naponta azt egyem.
Nem nagyon olcsó recept, de beleszerettem, már olvasásra is:
5 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1,5 tk, őrölt pirospaprika, 60 dkg savanyú káposzta, 1 db babérlevél, 1 csokor kapor, só, bors, 60 dkg harcsafilé, 3 dl tejföl.
A felkockázott szalonnát süssük üvegesre, a pörcöt távolítsuk el, majd pirítsuk meg a finomra véágott hagymát és fokhagymát a visszamaradt zsiradékon. Vegyük le a tűzről, hintsük meg pirospaprikával, majd adjunk hozzá néhány evőkanál hideg vizet, keverjük el és forraljuk fel.
A káposztát alaposan mossuk le, és csepegtessük le, adjuk a hagymás alaphoz, ízesítsük a babérlevéllel és néhány szál kaporral. Öntsük fel annyi väzel, amennyi éppen ellepi, és főzzük az egészet puhára. Végül sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Tegyük a káposzta felét tűzálló tálba. A megtisztított halat sózzuk és borsozzuk meg, majd rendezzük el a káposztán, és halmozzuk rá a megmaradt káposztát. Süssük 160 fokos sütőben 15 percig. Tálaljuk tejföllel, és a megmaradt, finomra vágott kaporral.
A szél nálunk is dolgozik - a patakparton nincs aki összeszedje a rengeteg falevelet a fűből, de nem baj, amit behord a házak elé, meg az udvarokra a szél, azt mindig összeszedjük :-)))
Önkéntesek előre :-)))
Sziasztok!
Hétfő akkor takaritás..:) na + maradék evés..:) nálunk is volt udvar takaritás... csak a szél dolgozott nálunk..:)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)