Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Úgy döntöttem, hogy addig nem veszek semmit húsfélét, amíg ki nem fogyott a tavalyi. Ebben a hónapban biztosan semmi húsféle nem kell, de lehet, hogy még a jövő hónap elején sem.
Akkora gáz- és villanyszámla jött, hogy csak pislogok. Most volt a leolvasás, és nagyon látszik a fogyasztáson a december-januári hideg. Ki kellene cserélni az ablakokat, meg az ajtót, de többszázezer forint lenne...
Sziasztok, lehet nem spórolós, de nekem tetszik.
Réteges túrós pogácsa
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg finomliszt
1 db tojàs
1 dkg élesztő
1 kk. cukor
2,5 dl tej
1 tk. só
1 dl olaj
A krémhez:
12,5 dkg margarin
12,5 dkg túró
pici só
1 db tojás
A tetejére:
1 db felvert tojás
szezámmag,reszelt sajt ízlés szerint
Elkészítése:
Az élesztőt ,a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
A lisztben elkeverjük a sót,a megkelt élesztővel,maradék tejjel,tojással,olajjal sima tésztát dagasztunk.
A tésztát letakarva,meleg helyen duplájára kelesztjük.
A túrót,tojást a margarinnal,sóval krémes állagúvá keverjük.
A megkelt tésztát 5 cipóra osztjuk.
20 -25 cm-re nyújtjuk,egyenként lekenjük a túrós krémmel és egymásra helyezzük.
Az 5. lapra nem kenünk!
Egy nyújtófa segítségével 1,5 cm vastagra nyújtjuk,20 percet még pihentetjük.
A tetejét felvert tojással lekenjük.
Felét szezámmaggal,másik felét reszelt sajttal szórtam meg.
Egy jó éles késsel négyzeteket vágunk.
A leeső részeket összegyúrtam,abból még lett 5 db pogácsám.
190 fokra melegített sütőben,sütőpapírral bélelt tepsiben szép pirosra megsütjük kb 25-30 perc alatt
Mi jót főztök ma?
Én borjú húslevest főztem. Szinte odaadtam a kutyának a velőscsontot, szerencsére szétesett, így észrevettem. Jó rég nem láttam velőscsontot.
Nekem elektromos riasztóm van,de nem vettem észre,hogy azóta lenne egerem.Most viszont találtam ezt,és ki fogom próbálni,mert az ördög nem alszik.Nálam is vályog fal van amit szeretnek az egerek,mondjuk én is szeretem csak egér nélkül.
Rozslisztet és gipszet három az egy arányban keverjünk össze, a porhoz adjunk hozzá néhány csepp ánizsolajat és két-három kanál cukrot. A szer mellé helyezzünk vizet (a vizet folyamatosan pótoljuk).
Úszó vb... :-)
Nagyon régen jártunk már úgy, hogy rafinált egérfamíliánk volt: ki tudták venni a diót az üveg alól, kívülről!!! A Gazdaboltban az eladó hülyét kapott a röhögéstől - akkor ajánlotta az "úniós" egérfogót :-)))
A mezőt azért írtam, mert a szüleim egy másik utcában élnek - igaz magasított talapzatú házban, de náluk ritkán van egér. Bátyámnál viszont már lakótársnak számítanak, jó hogy rezsit nem kell fizetnie utánuk.
Úniós? Gyermekkoromban egyik nagyszülőmnél hasonló volt. :)
Az úniós egérfogó nem ismerős? Dróthálóból font kupola, a tetején mászik be az egér, kijönni nem tud. Az alap egy kihúzható tálcika, ha azt kihúzod, akkor őkelme elmehet!
Egyszer ketten! is belemásztak, aztán hallgathattam ahogy civakodtak - nem is mentem a nyári konyha környékére, vártam hogy hazaérjen valaki :-(
tegnap mondja a fiam , h 3 egeret dobott ki a boltba :( boltból :( bakker ! csak haza ne jöjjön vele 1 se !!!!
Anyóskámék háza vályogház volt , a mocsok dög egerek betúrták magukat a falon át :( hát nem volt könnyű ritkítani őket :(
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)