Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Máshoz nem nagyon próbáltam, pedig most látom itt feljebb, hogy marhahúshoz is passzol.
Valamikor régen, amikor először szembesültem a madárral, akkor ajánlotta egy néni, hogy nagyon finom a pulyka húslevese, a szegfűszeggel. Gyöngyössel is próbáltam, nagyon bejött az is, lehet ám, hogy érdemes kísérletezni. :-)
Itt a tudományos magyarázata is:P
NaHCO3 + CH3COOH = CH3COONa + H2CO3(=H2O + CO2)
Szénsav keletkezik és az marja le a vízkövet, szennyeződést oldható só formájában:
CaCO3 + H2CO3 = Ca(HCO3)2
Nagyon sok mindenre jó a két szer együttesen alkalmazva!
Ezt kipróbálom.
Mért csak a pulykához? Más baromfihoz nem illik?
Igen, nem szabad semmit túlzásba vinni. Akkor sikerült a fűszerezés, ha nem lehet az íz alapján kitalálni, mi van benne. Csak az ízharmónia finom nagyon. :D
Egy időben karácsonyi étel volt a kókuszos csirke mazsolás rizzsel, de inkább a lányok szerették.
Tudom, hogy nem ugyanolyan, a szegfűbors enyhén csípős. Borsot csak ritkán használok, ahelyett teszek szegfűborsot tulajdonképp. Az aromája illeszkedik a húsételek egy részéhez.
A szegfűszeggel nem szúrom át a hagymát, de a felső két réteget ha összefogja, az elég. Nem én találtam ki egyébként, valahol olvastam, kipróbáltam, és ízlett. A férjem is megszerette ezt az ízt a levesben, miután megkóstolta. Ő egyébként is nyitott volt az étel-újításokra, eddig ismeretlen fűszereket is szívesen kóstolt.
Szegfűszeggel tűzdelt hagymát profi szakácsok id használnak, ezt most hirtelen találtam, a Szalajka-völgy egyik éttermének receptje:
Lencsesaláta
HOZZÁVALÓK: (8 személyre) 50 dkg lencse, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej hagyma, 4-5 szegfűszeg, 1 babérlevél, só, 2 közepes fej lilahagyma, 2 evőkanál fehér borecet, 1 kis csokor petrezselyem, 4 evőkanál salátaolaj, bors.
Szilveszteri receptekA lencsét előző este megválogatjuk, hideg vízbe beáztatjuk. Másnap leöblítjük, és annyi hideg vízzel, hogy jócskán ellepje, feltesszük főni. A fokhagymát és a hagymát meghámozzuk, a hagymába beletűzdeljük a szegfűszegeket, a babérlevéllel együtt a lencséhez adjuk. Kissé megsózzuk, fedő alatt puhára főzzük (kb. 20 perc), ügyeljünk arra, hogy a lencseszemek ne főjenek szét! Közben a lilahagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk, besózzuk, meglocsoljuk a borecettel.
A petrezselymet megmossuk, néhány szál kivételével finomra vágjuk. Néhány szelet hagymát a díszítéshez félreteszünk. A főző léből két merőkanálnyit a hagymához adunk. A szegfűszeggel tűzdelt hagymát, a foghagymát és a babérlevelet kidobjuk. A lencsét leszűrjük, még melegen a hagymához adjuk, ráöntjük az olajat, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és kevés frissen őrölt borssal, lazán összekeverjük, lefedjük, és hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor még egyszer összekeverjük, ha szükséges, utána sózzuk, a félretett hagymakarikákkal és petrezselyemlevelekkel díszítjük.
A szegfűszeg és a szegfűbors nem ugyanolyan!
A leves biztos érdekes ízű lenne a szegfűszegtől, de nem hiszem, hogy a család megenné.
És rövid is, hogy átszúrjam vele a fél hagymát.
Főző műsorokban szoktam látni, hogy megfőzik a sonkát, leveszik a bőrét, beírdalják és megtűzködik szegfűszeggel és úgy süti még.
A szerecsendió ősi húslevesfűszer. Bár csak óvatosan adagolandó... Néha én is használom.
Van egy zacskó borskeverékem. Azt is szoktam tenni bele. A rózsaborsnak felismerhetően kellemes íze van a levesben.
Fogpiszkáló helyett szegfűszeggel is meg lehet szögezni a hagymát, jó ízt ad a levesnek.
Én húsételbe gyakran főzök bele 1-2 szem egész szegfűborsot, tálalás előtt kiszedem.
Nagymama a húslevesbe belekapirgált kevés szerecsendiót. (Nem reszelte, kiskéssel kapirgált belőle apró forgácsokat.)
Ha nagy a hagyma a levesbe, félbe szoktam vágni és átszúrok rajta néhány fogpiszkálót, ami összetartja a leveleket.
Gondolom, ha van a közepén rossz rész, akkor kiszeded, megtűzöd és mehet a húslevesbe!
Valaki mondja már meg miért jó a szódabikarbónához ecetet önteni (a súroláshoz)????????????
Szépen pezseg, az igaz, de pont azért, mert semlegesítik egymást...
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)