Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)


76061. LadyBird 2015 (válaszként erre: 76059. - Ab61752c45)
2017. jan. 12. 15:49
Úgy érted, hogy már ma reggel a számlán kellett volna lennie?? Értetlen vagyok, tudom:)
76060. fehérke111 (válaszként erre: 76049. - 5034e3957e)
2017. jan. 12. 15:47

Máshoz nem nagyon próbáltam, pedig most látom itt feljebb, hogy marhahúshoz is passzol.

Valamikor régen, amikor először szembesültem a madárral, akkor ajánlotta egy néni, hogy nagyon finom a pulyka húslevese, a szegfűszeggel. Gyöngyössel is próbáltam, nagyon bejött az is, lehet ám, hogy érdemes kísérletezni. :-)

76059. ab61752c45 (válaszként erre: 76058. - LadyBird 2015)
2017. jan. 12. 15:43
ha tizenkettedike van,reggel ott van a számlán.nálunk legalábbis.
2017. jan. 12. 15:21
Egészen más téma: a nyugdíjnak ma kellene már számlán lenni, vagy ma utalják, és holnap kell rajta lenni? Aki tudja a választ, megosztaná velem?:)
76057. smudlaagi54 (válaszként erre: 76055. - Mmacus)
2017. jan. 12. 12:36
Én tudom,mert másra is használom,sőt a dugulásokat is azzal tisztítom,ha a lefolyó nem működik rendesen..
76056. mmacus
2017. jan. 12. 12:35

Itt a tudományos magyarázata is:P


NaHCO3 + CH3COOH = CH3COONa + H2CO3(=H2O + CO2)

Szénsav keletkezik és az marja le a vízkövet, szennyeződést oldható só formájában:

CaCO3 + H2CO3 = Ca(HCO3)2

76055. mmacus (válaszként erre: 76054. - Smudlaagi54)
2017. jan. 12. 12:30

Nagyon sok mindenre jó a két szer együttesen alkalmazva!

[link]

76054. smudlaagi54 (válaszként erre: 76032. - Anyagi)
2017. jan. 12. 11:27
Ha nem hiszel nekem próbáld ki.Én a gázt mindig azzal tisztítom.
76053. 3aa914ed63 (válaszként erre: 76042. - Guruljka)
2017. jan. 12. 10:47
Á, a fenét. :) Az csak azt jelenti, hogy nem kiabál ki belőle semmi, de egy gyakorlott gourmet bármikor kielemez egy ételt. Adottság, rutin.
76052. 3aa914ed63 (válaszként erre: 76037. - Anyagi)
2017. jan. 12. 10:45
Szegfűszeggel a marhahúsleves nem szegfűszegízű lesz, hanem tökéletes. Külön nem érződik ki belőle, ha ezt képzeled.
76051. 3aa914ed63 (válaszként erre: 76035. - Guruljka)
2017. jan. 12. 10:44
Igen, a szegfűszeg a marhahúsleves hagyományos, elmaradhatatlan kiegészítője. Csakúgy, mint a tyúkerőlevesnek a gyömbér.
76050. 5034e3957e (válaszként erre: 76030. - Katus3)
2017. jan. 12. 10:41
Bízz benne, hogy rossz után már jó jöhet.
76049. 5034e3957e (válaszként erre: 76046. - Fehérke111)
2017. jan. 12. 10:40

Ezt kipróbálom.

Mért csak a pulykához? Más baromfihoz nem illik?

76048. Guruljka (válaszként erre: 76046. - Fehérke111)
2017. jan. 12. 09:38
Én raguba szoktam néha így belefőzni, húslevest nem eszünk.
76047. ab61752c45 (válaszként erre: 76037. - Anyagi)
2017. jan. 12. 09:19
sőt talán még cukrot is tesznek rá.
76046. fehérke111 (válaszként erre: 76035. - Guruljka)
2017. jan. 12. 09:16
Ha pulyka"aprólék"ból vagy gyöngytyúkból főzöm a levest, akkor az egész hagymába beleszurkálok 4-5 szegfűszeget, nagyon finom lesz a hűsleves.
76045. fehérke111 (válaszként erre: 76030. - Katus3)
2017. jan. 12. 09:11
Most már csak jó jöhet!
76044. forrest2010 (válaszként erre: 76032. - Anyagi)
2017. jan. 12. 07:14
:) végülis mindkettőt használják takarításnál :) a valódi okot nemtom , de........valamikor hajdanán Anyóskám ha véletlenül valamelyik gyerkőce v unoka túlette magát mindig itatott vele ilyen víz-ecet-szódabikarbóna keveréket , büfizett 2 a csimota és már + is könnyebbült a bendője :) / gondolom én, kellően fellazítja talán a takarítandót is :) :)
76043. Guruljka
2017. jan. 11. 20:28
Ja, a szerecsendió nagyon finom a krumplis ételekbe is, persze mértékkel. Még a gombóctésztába is!!!
76042. Guruljka (válaszként erre: 76040. - Globus)
2017. jan. 11. 20:27

Igen, nem szabad semmit túlzásba vinni. Akkor sikerült a fűszerezés, ha nem lehet az íz alapján kitalálni, mi van benne. Csak az ízharmónia finom nagyon. :D


Egy időben karácsonyi étel volt a kókuszos csirke mazsolás rizzsel, de inkább a lányok szerették.

76041. globus (válaszként erre: 76032. - Anyagi)
2017. jan. 11. 20:26
Kémiailag nem tudom, de például az ecet+ folyékony mosogató nagyon jó kombináció. Mosogató miatt kicsit alaposabban kell öblíteni.
76040. globus (válaszként erre: 76039. - Guruljka)
2017. jan. 11. 20:24
Szegfűszeg a párolt rizzsel is jól harmonizál. 1-2 db elég bele.
76039. Guruljka (válaszként erre: 76037. - Anyagi)
2017. jan. 11. 20:21

Tudom, hogy nem ugyanolyan, a szegfűbors enyhén csípős. Borsot csak ritkán használok, ahelyett teszek szegfűborsot tulajdonképp. Az aromája illeszkedik a húsételek egy részéhez.

A szegfűszeggel nem szúrom át a hagymát, de a felső két réteget ha összefogja, az elég. Nem én találtam ki egyébként, valahol olvastam, kipróbáltam, és ízlett. A férjem is megszerette ezt az ízt a levesben, miután megkóstolta. Ő egyébként is nyitott volt az étel-újításokra, eddig ismeretlen fűszereket is szívesen kóstolt.


Szegfűszeggel tűzdelt hagymát profi szakácsok id használnak, ezt most hirtelen találtam, a Szalajka-völgy egyik éttermének receptje:


Lencsesaláta



HOZZÁVALÓK: (8 személyre) 50 dkg lencse, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej hagyma, 4-5 szegfűszeg, 1 babérlevél, só, 2 közepes fej lilahagyma, 2 evőkanál fehér borecet, 1 kis csokor petrezselyem, 4 evőkanál salátaolaj, bors.


Szilveszteri receptekA lencsét előző este megválogatjuk, hideg vízbe beáztatjuk. Másnap leöblítjük, és annyi hideg vízzel, hogy jócskán ellepje, feltesszük főni. A fokhagymát és a hagymát meghámozzuk, a hagymába beletűzdeljük a szegfűszegeket, a babérlevéllel együtt a lencséhez adjuk. Kissé megsózzuk, fedő alatt puhára főzzük (kb. 20 perc), ügyeljünk arra, hogy a lencseszemek ne főjenek szét! Közben a lilahagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk, besózzuk, meglocsoljuk a borecettel.

A petrezselymet megmossuk, néhány szál kivételével finomra vágjuk. Néhány szelet hagymát a díszítéshez félreteszünk. A főző léből két merőkanálnyit a hagymához adunk. A szegfűszeggel tűzdelt hagymát, a foghagymát és a babérlevelet kidobjuk. A lencsét leszűrjük, még melegen a hagymához adjuk, ráöntjük az olajat, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és kevés frissen őrölt borssal, lazán összekeverjük, lefedjük, és hagyjuk kihűlni.

Tálaláskor még egyszer összekeverjük, ha szükséges, utána sózzuk, a félretett hagymakarikákkal és petrezselyemlevelekkel díszítjük.

76038. LadyBird 2015 (válaszként erre: 76037. - Anyagi)
2017. jan. 11. 20:17
A gyümölcslevesem igenis finom szegfűszeggel, és mindenki megeszi!:)) Tudom, Te nem erre gondoltál:))
76037. Anyagi (válaszként erre: 76035. - Guruljka)
2017. jan. 11. 19:55

A szegfűszeg és a szegfűbors nem ugyanolyan!

A leves biztos érdekes ízű lenne a szegfűszegtől, de nem hiszem, hogy a család megenné.

És rövid is, hogy átszúrjam vele a fél hagymát.

Főző műsorokban szoktam látni, hogy megfőzik a sonkát, leveszik a bőrét, beírdalják és megtűzködik szegfűszeggel és úgy süti még.


A szerecsendió ősi húslevesfűszer. Bár csak óvatosan adagolandó... Néha én is használom.


Van egy zacskó borskeverékem. Azt is szoktam tenni bele. A rózsaborsnak felismerhetően kellemes íze van a levesben.

76036. Anyagi (válaszként erre: 76020. - 68f67c6f90)
2017. jan. 11. 19:48
A zselés szaloncukor is bírja a fagyasztást.
76035. Guruljka (válaszként erre: 76033. - Anyagi)
2017. jan. 11. 19:48

Fogpiszkáló helyett szegfűszeggel is meg lehet szögezni a hagymát, jó ízt ad a levesnek.


Én húsételbe gyakran főzök bele 1-2 szem egész szegfűborsot, tálalás előtt kiszedem.


Nagymama a húslevesbe belekapirgált kevés szerecsendiót. (Nem reszelte, kiskéssel kapirgált belőle apró forgácsokat.)

76034. Anyagi (válaszként erre: 76003. - Lúdanyó)
2017. jan. 11. 19:45
Holnapra túrós csusza lesz.
76033. Anyagi (válaszként erre: 75998. - Fehérke111)
2017. jan. 11. 19:43

Ha nagy a hagyma a levesbe, félbe szoktam vágni és átszúrok rajta néhány fogpiszkálót, ami összetartja a leveleket.

Gondolom, ha van a közepén rossz rész, akkor kiszeded, megtűzöd és mehet a húslevesbe!

76032. Anyagi (válaszként erre: 75997. - Smudlaagi54)
2017. jan. 11. 19:41

Valaki mondja már meg miért jó a szódabikarbónához ecetet önteni (a súroláshoz)????????????

Szépen pezseg, az igaz, de pont azért, mert semlegesítik egymást...

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook