Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Küldtem! Nyisd az ablakot!!!
Krumplis tarhonya, zúzapörkölttel!!! :)))
Persze, ismerem a krumplis tarhonyat! Edesanyam is sokat csinalta, es meg par karika fustolt kolbaszt is fozott bele, de mar vagy 45 eve nem ettem olyant, mert itt nincsen tarhonya.
De az igazsag az, hogy csak pofatlanul szerettem volna megdezsmalni a krumlis tarhonya foztodet, meg ha csak ugy a legpostan, az ablakon keresztul is jonne! :DDD
"a lányod és az egyik unokád ? van a képen ?"
Igen. Az itteni Szent Imre catholikus templomnal volt egy osszejovetel, es ott voltam az angyalkaim...
(annak isejen meg Efesanyam csinalta a ruhakat, es himezte ki a volt felesegemnek es a majdani unokajanak, de sajnos a Szoffancs kisruhajat nem egyformara tudta megcsinalni ami a lanyome volt annak idejen. mar nem tudta befejezni...
De biztos orulne ha latna, vagy ha lenez odafontrol...
Te tudod. Ha a lekvárfőzés: azaz az üvegek mosása, a gyümölcs darabolása, főzése, kevergetése, kiadagolása, a dunsztolás a számodra egyszerűbb, mint egy kupac zöldbab két végének lecsipkedése, mosása, szűrővel forró vízbe engedése és kivétele, majd bezsákolása... te tudod.
(A kettő persze nem helyettesíti egymást, de ez nem is érdekes.)
Jó ideje felfigyeltem rá, hogy idegenkedsz a receptjeimtől. Ez nem baj, végül is ki így. ki úgy.
De hogy már a lekvárra is ráfogod, az már muris. :D Simán mondd meg, nem vagyok sértődős. :D
:)
Pl. pörköltfélékhez nagyon finom!
Kipróbáltam. Finom:
Igaz, kicsit turbóztam füstölt sajtkockákkal és apróra vágott lila hagymával.
Guruljka ajánlotta kipróbálásra "krumpli bere" néven pár hete/hónapja.
Én is!
A frissen dinsztelt hagymától életre kel az elrakott lecsó is!
Nem annyira melós, mint a lekvárfőzés.
Főleg, ha van olyan szűrőd, ami beleillik az egyik fazékba. beleilleszted, felforralod a vizet, beledobod a babot, 1-2 perc után a szűrővel kikapod, leborítod a deszkára. Mire elterítgeted kicsit, újra felforr a víz az újabb marék babhoz.
Utána már csak szárítani kell. Aztán csak valami hálóban vagy párnahuzatba kötve ellóghat magának a padláson vagy a kamrában.
(Persze azt a huzatot előtte aaposan át kell öblíteni, ne legyen mosószerillata.)
Szárított zöldbab:
Azért ez a recept elég melósnak tűnik... :(
30 deka oldalas!!! :))))))
Az egész családnak gondolta a menyecske?
"erre aszonta : az ő gyerekei nem szeretik a palacsintát "
Persze. Ha még nem sütött nekik és nem ismerik... :)
Krumplis tarhonya:
Gyerekkoromban anyukám gyakran csinálta. Nem is gondoltam, hogy van aki nem ismeri...
A tarhonyát megpirítom egy pici zsiradékon, kicsit visszahűtve szórok rá egy csipet pirospaprikát és felöntöm sós vízzel. A tetejére néhány karikára vágott krumpli kerül és együtt fő meg.
Finom bele némi petrezselyem is.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)