Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
A tartós (UHT) tejekben elpusztítják az élőflórát, ezért nem alszik meg. Az csak megkeseredik - megromlik.
A zacskós tej "csak" pasztörizált, az megalvad.
😄
"Minden napra egy tojás" csak valamit félreértettek a tyutyuk.
:D
Befagyott a lyukuk!
Én azt tapasztaltam, hogy az a tej megy össze a citromlétől, ami eleve anélkül is megalvad. A tartós tejbe hiába öntöm.
A régi zacskós tejeknek elég volt egy evőkanálnyi citromlé.
Mindkettő finom, de én azért nem pepecselek ennyit, hogy a fiam csak megkóstolja udvariasságból. Magamért, illetve hogy bezabáljak belőle, megint csak nem visz rá a lélek.
A sima, ahogy leírtam, az is már csak emlék, azt se tudom, mikor volt utoljára.
Az én verzióm ez: a felforralandó tejbe teszek citromlét, hogy kapja össze és legyen túrós.Felfőzöm a darával,forrón keverek bele tojássárgáját,langyosra hűtöm, aztán evőkanállal szaggatok galuskákat a diós-cukros pirított prézlibe. Ez a hamis túrógombóc.
Igazi túróval pedig: fél liter tejbe csipet só,3 evőkanál cukor,1 cs. vaníliás cukor, 6 púpos evőkanál kukoricadara.Felfőzöm,belekeverem a tűzről levéve a 25 dkg túrót, alaposan elkeverem, kihűtöm, és gombócokat formázok belőle.Nekem 12 db.A prézlit 1 evőkanál olajon megpirítom,(30 dkg prézlihez teszek 3 evőkanál cukrot, és 3 púpos evőkanál kicsit darabos diót, és együtt pirítom)beleforgatom a gombócokat, és tejszínes barackhabbal (sárgabaracklekvárba belenyomom a habtejszínt, és nagyjából! összekeverem) tálalom.Isteni!!
Rendeset nem is csináltam még.
A tejet (akár aludtan, akár savanyodósan) felteszed főni. Kissó kell bele, és fél liter tejre 12 deka búzadarát számítva, keverés közben beleszórod. Hagyod picit rotyogni, csak le ne kapjon. Kis cukor is kell bele.
Erősen fröcsköl!
Amikor a dara megduzzadt, leveszed. Ha kihűlt annyira, hogy a kezed elbírja, gombócokat hömbörgetsz belőle, főzni már nem kell. Mehet a prézlibe.
A maradék massza eláll a hűtőben, ha nem használod fel mindet. Úgy tálalod, ahogy szoktad.
Nem feltétlenül veszi észre a család, hogy nem túróval meg tojással pancsoltál, és még gyorsabb is.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)