Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Soha nem főzöm külön a tésztát a húslesbe.
Anyukám is a levesben főzte ki.
Megvan annak a taktikája, hogyan kell.
Amikor felforrt a már leszűrt húsleves, akkor kell beletenni a tésztát, és takarékon, csendesen főzni benne.
Soha nem lesz zavaros így, és ráadásul sokkal finomabb, mint a vízben főzött tészta.
Persze jó minőségű levestészta kell, nem az a "sosemlátott-tojást" fajta, mert attól tényleg csupa lisztes , zavaros lesz, az tény!
Azzal kár volna elrontani egy aranyló húslevest.
Pedig finom az is, utána ugyanabból a tésztából krumplis lepényt sütni...felén ez télen volt ebéd.
én a nyulat szerettem.rántva a combját,a gerincét szalonnával,fokhagymával megtűzdelve.a húgom pörköltet főzött belőle,a lányom jóízűen megette,azt hitte csirke.na jól van,mondom én.a kettőt hogy lehet összetéveszteni?
nem kell oda beles fiú,én szabadultam volna rá.fiatal koromban vigyáztam egy kislányra.szépen becsomagolták neki a tízórait.tehetek én róla,hogy nem szerette a kemény kolbászt?
krumpligombóclevest mi sosem ettünk.az öcsém az élettársánál evett,elcsodálkozott rajta.pedig a szomszéd faluból származott.
én mint húsos,nem díjaznám,de hát ízlések.én is szinte gyerekkorom óta főztem,főleg a nyári szünetben,a húgom volt a kukta.
Tényleg trutymó lesz. A tészta másnapra meg összeáll egy tömbbe. Az nem baj, lehet vagdalni.
mi mindig külön főztük a tésztát,egyszer panaszkodott a munkatársam,hiába mondja az anyósának,egy nagy trutymó lesz a levesből.
A családban az anyósom főzött a legfinomabbakat. Tőle tanultam, mert otthon apám is meg anyám is főzött, én meg csak kukta voltam.
De nem nagyon tudom ugyanazokat az ízeket produkálni, mint az anyós. Olyan krumplifőzeléket csinált, hogy kettéállt az ember füle tőle. Császár szalonnával, a végén meg főtt tojást is rakott bele, egészben (megpucolva).
Ő is nagyon spórolós volt, semmiből csinált kajákat, de Szabolcsból azért kapta mindig az anyagokat, evőpaszulyt, házitésztát, diót, mákot, mindenfélét.
A rakott tésztája emeletes volt: mák, dió, lekvár, és ez volt összesütve. Kis kalória bomba.
És egészségesebbek, teherbíróbbak voltak, mint mi.
Lehet hogy el nosztalgiázok én ezekről a régi időkről, bár azóta sok minden változott, de akár hasznos is lehet.
Apám Anyujának a főztjét nem sokszor ettem , 12 éves voltam , mikor először találkoztam vele / Anyumék elváltak még 1 éves korom előtt / de ő is finoman főzött , amin csodálkoztam nála , ő mindig a husilevesbe főzte bele a cérnametéltet / nem lett enki zavaros mégse :) , Mamikám is Anyósom is külön lébe főzte ki , lehet ? azért , mert ők nagyobb adagot főztek ? mázlista voltam , h mindenhol finomságokkal voltam elkényeztetve :)
Mamikám , ha pl babot főzött hosszúlébe főzte , a babból főzelék lett , a léből leves , bezöldségelve , krumpligombóccal v sima tésztával , ha krumplisgombóc volt a leveshez a maradék gombócot felaprítva pici zsíron megpirítottuk és ha volt még főzelék azzal is fincsi volt , de előfordult , h cérnametéltet főztünk a levesbe , de belekevertük a metéltet a főzelékbe is , mint 1 babostészta :) olyan volt , de én szerettem a babfőzeléket , ha sűrű lett , kenyérre rákenve , mint 1 szendvicskrémet :) rengeteg finomságot ettünk , ahogy megmoccantottuk a fantáziánkat :)
Anyósomék minden évbe disznólkodtak decemberbe :) mindenféle praktikát bevetve nagyon ügyesen osztotta el , sokáig elég volt , nyárra jutott még a csonttá száradt kolbászból is / persze !! volt annyi esze , h nem engedte a beles fiait a kolbász közelébe , mert sose maradt volna + hosszabb ideig :(
megtermelt a kertbe mindent , amit csak tudott és beosztotta , nem volt sok gyümölcsfájuk , de annak a gyümölcsének is volt helye a spájzba feldolgozva :) kicsiből még pálinka is lett :)
Most hogy itt írogatunk róla eszembe jutottak a régi sokszor egyszerű ételek, lehet hogy időnként egyet egyet meg kellene főznöm.Akkor nem volt az hogy mi a divat vagy mi az egészséges...ették amihez hozzájutottak.
bakker ! Lányok ! akkor én 1 csodálatos Mami mellett nőttem fel , utána + 1 csodálatos Anyós jutott / közbe + csak néhány évig ettem Anyum főztjét , ő is finoman főzött :D / bár gyerekkoromba mi is sokszor ettünk főzeléket + előtte levest , de mégse főzött unalmasan :) itt a hoxán panaszkodott 1x 1 pasi , h a neje unalmasan főz :( :( :( husit keveset ettünk , azt is többnyire hétvégén : nyulat , de azt is többféle módon elkészítve :)
én is csak az egyik nagyanyámat,nagyapámat ismertem,az apám szülei korán meghaltak.az apám sose beszélt róluk,az anyám is csak annyit,hogy utálta az anyósát,egy hét után hazaköltözött.ha az apám nem megy utána,akkor én nem vagyok.
az én nagyanyám sem tudott főzni,gondolom,mert utált is.
valamit odacsapott,majd csak lesz belőle valami.a kocsonyája tetején megfagyott a két ujjnyi zsír.ami nagyon jó volt az a csirkepörköltje,zsenge borsóval,amit általában leégetett,mert szaladt ki a kertbe.a másik a sült kacsa vaslábasban,hát olyat a gázon nem lehet csinálni.
általában bab,krumpli.talán azért nem szeretem.tavaly,mikor hazajöttem a kórházból két hétig rizst ettem.azóta sem kívántam meg.
Nem tudom, a nagyanyám mennyit hezitált, csak az egyiket ismertem háziasszonyként.
Mindig pontosan déli 12-kor ott volt az asztalon az ebéd, leves és második.
Nem szerettem a levesét, szerintem nem is főzött finomakat. A másodikakra meg egyszerűen nem emlékszem, nem lehettek valami nagy durranások.
Arra viszont emlékszem, hogy nekem minden leves egyforma volt.
És másodiknak: főzelék, valami hússal, krumpli, valami hússal, hát ezen nem kellett valami nagyon sokat gondolkodni.
Régen nagyon sokszor azon hezitáltak az asszonyok , h mit főzzenek másnap ebédre , nem emlékszem gyerekkoromból , h ne lett volna valami kaja / de sok helyen olyan is előfordult h maradt a koplalás :( / férjem mesélte , h Anyósom minden hétvégén húslevest főzött...... mint hajdanán az uraknál , csakhogy ők nem voltak gazdagok !! nem is volt semmi más , csak kaja , az viszont , nagyon fincsi , pedig szegénykém jobban tette volna , ha nem kényezteti annyira agyon a fickókat , néha kiülhetett volna az árokpartra a szomszédasszonnyal ! .......később mikor a férjem felment hozzájuk , a Mama mindig kérdezte h mit főztem ? hát húslevest ritkán , rántott húst még ritkábban , én úgy voltam vele , h 1 levest lehet sokkal olcsóbban is főzni , mint a drága húslevest és a pénzt többfelé kellett osztani , pedig nekünk csak 2 gyerek volt.......
És a szűrő zsíros lesz... :D
Én egészből csinálom, kipattogtatva, és mikor magamnak szedem, szűrőn felfogom, s megy a férjemnek, ő szereti.:))
Ki ne hagyd. :-) Mmm. Most megennék egy olyat. Nem ettem valami sokat, a fenének kell ebben a randa kemencében. De egy szelet dinnyét azért még kitettem melegedni. Ha rögtön megeszem, ahogy kijött a hűtőből, beleüt a fogamba a hideg. Franc a kényes mindenit.
Hát ugye. :D
Én is kipattogtatom.
Ez a köménymaga aranyos. :)
Biztos is, azt ki lehet pattogtatni előbb pici zsiradékon. Az őrültet meg nem.
A fiamnak én is őrültet teszek bele.
Nekem meg mindegy, az egésznek jobb az íze. :D
További ajánlott fórumok: