Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Röhögtem nagyot!
Bár az a valóság, hogy ha egyetlenegy halálosan mérgező galócaféle akad az _egész_ tétel erdei gombában, a gombavizsgáló az egészet kihajításra ítéli, ugyanis még a spórája is mérgező.
Viccen kívül, ajándékba adott gombát NEM szabad elfogadni. Ugyanígy, házaló árustól SEM szabad venni. Vannak ilyen önjelölt gombaszakértők, akik nem viszik el gombavizsgálóhoz, amit szedtek, és sokszor belekeveredhet egy vagy több mérgező gomba.
Egy ismerősömmel és családjával történt meg régen, hogy a nagy gombász hírében álló szomszéd vitt nekik "szívességből" egy nagy kosárnyi erdei gombát. Természetesen az egész család kórházba került, mert több gyilkos galóca is volt a kosárban. (Mondjuk azóta is csodálkozok, hogy a családban senkinek nem tűnt fel. Emlékszem, általános iskola ötödik osztályában tanultuk, hogy ezt az egyetlenegy gombát, a gyilkos galócát még annak is fel kell tudni ismernie, aki nem foglalkozik gombászattal. Bocskor, gallér, fehér lemezek, a kalap teteje olajzöldes, világosbarnás vagy sötétsárgás - van, amikor egészen világos, de akad hófehér is -, egyébként az egész gomba fehér és nem színeződik el, ha megnyomkodod - akkor az bizony halálosan mérgező.) Lévén ismerősöm evett a legtöbbet az elkészült galócapörköltből, ő lebegett a legtovább élet és halál között a kórházban, bár a tesója és anyukája is éppenhogy megúszták. Az élmény után rá sem bírtak többé nézni semmilyen gombás kajára.
Másik sztori - ezt az interneten olvastam -, szintén önjelölt gombaszakértő, és - ahogyan népiesen nevezte a galambgombát - "galambicának" nézte a dióbarna kalapú gyilkos galócákat. Bele is halt a galambicákba :(
Régi tragédia: egyszer a nagyokos felnőttek kimentek az erdőbe gombát szedni, és a sok galambgomba mellé találtak egy szép fiatal "tojásgombát" is. Mivel nem akarták, hogy a társaságban lévő kisgyerek elrontsa a gyomrát a nem teljesen fiatal galambgombáktól, ezt a "tojásgombát" külön elkészítették neki. Nem tűnt fel nekik, hogy ez a szép "tojásgomba" egy, a burokból még ki sem bújt kis gyilkos galóca volt. A kisgyerek most velem lenne egyidős :(
Én nem áltatom magamat azzal, hogy gombaszakértő volnék, csak hobbiszinten érdekel, de Kedvesemet is megtanítottam rá, hogyan különböztessen meg egy akármilyen szép, színes galócát egy akármilyen galambgombától.
Na jó, befejezem az offolást, ez a topik régimódi spórolási tippekről kellene, hogy szóljon, a mérgező gombák pedig csak egy nagyon morbid módon érintenék a témakört :)
Egyetértek Gilettel, a legklasszabb dolog, ha magad meg tudsz mindent csinálni.
Én már túlkoros vagyok az építkezéshez.
Én is irigykedek rátok.
Legyetek büszkék, a sahát munkádnál nincs is becsesebb..
két éve még én is sok mindent meg tudtam csinálni, de ma ez már nem megy.
irigykedek rátok.
Ha meglátnál, lehet hogy meggondolnád.
Eszek én attól paradicsomot, imádom nyersen felcikkezve, még főtt ételhez is, mártásként is, de levesnek... (züm-züm.) :))
A gombáról mindig egy vicc jut eszembe: a férj elviszi a szakértőhöz a kosár erdőben szedett gombát. Amikor érte megy, alig pár szem van a kosár alján. Mondja a szakértő: a többit kidobáltam, mind-mind mérges gomba volt.
Mire a férj: sajnálom, anyósomnak szántam szülinapi ajándékként.
Szóval csak óvatosan a gombával, különösen, ha ajándékba akar valaki adni. :))))
A mai "ünnepi ebédem": hagyma, zöldpaprika tojással megsütve.
Elfelejtettem a fagyasztóból kivenni, amit akartam, és mire hazaértem az ügyintézésből, 2 óra tájékán, olyan éhes voltam, nem bírtam magammal. Amíg elkészült a nagy ebédem, menet közben bekapkodtam egy kis friss tepertőt fürtös uborkát, puha kenyeret, hogy kibírjam. Még jó, hogy hazafelé megcéloztam a piacot is. Ja, a levesem citromos, alkoholmentes Gösser sör volt.
Egyből helyrebillent a lelkivilágom.
Ez is jó ötlet!
Igen, ez érdekes. Még érdekesebb, hogy az ilyen szükség szülte megoldások sokszor nagyobb sikert aratnak, mint a nagy műgonddal megalkotott "bevásárlólistás" kajaköltemények.
Nekem egyszer nem volt zsemlemorzsám, és darált kekszben forgattam meg, az is jó volt.
Néha a véletlenek adnak jó ötleteket.
Finom ebéd, már aki szereti. Érdekes módon a paradicsomot minden formában szeretem, csak éppen levesnek nem! :)) Fogalmam sincs, miért.
A gombával szemben mindig is fenntartásaim voltak. Ha vettem is, kizárólag konzerv-formában, pörköltnek apró-nokedlivel, igen finom.
Ma vacsorára készítek túrógombócot, meggylekvárba kavart dióval meglocsolva. A pirított zsemlemorzsa nem a kedvencem.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)