Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Nem is rossz ötlet! Köszönöm! Már rég volt!
A zsírtakarékosság jegyében a tepsiben rálocsolok pár kanálnyi olajat, összekevergetem és irány a sütő.
Tudom, "nem olyan" de azért szeretjük! :)
Anno felmerült bennem, de nem tudom hova tenni. A mosógépből is csak a felfelé nyíló ajtajú fér el.
Viszont van udvar és szárító, de este és hajnalban még nagyon nedves volt a levegő.
Mára lecsós csirkemáj lesz az ebéd. Ez az a máj amit 190 Ft/ fél kg. áron vásároltam akcióban. (vagy 3 kilót!!!) És a lecsó is a mélyhűtőből került elő.
Hozzá zöldborsóhajtásos krumplipüre lesz. Előtte pedig a leves amit tegnap a cs.mell csontjából és bőréből készítettem.
A zöldborsó már vagy 3 hete nő egy ronggyal kibélelt szitában. Ideje felhasználni a felét!
Már az indiai ételt készítetted vagy ezzel a fűszerrel valami mást?
Ez az íz erősen megosztó. Olyan mint a pacal. Valaki vagy szereti vagy nem!
Engem érdekelt és egyszer bementünk egy indiai büfébe és ízelítő tálat rendeltünk, amin mindenből volt egy kicsi. Minket nem fogott meg. Azóta sem szoktunk rá...
Szomorú....
Én a legtöbb dolgot a piacon veszem meg.
Nekem nem jön be a lazac. :(((
Olyan nagyon halzsír ízű. És tényleg zsíros is, jelzi az epém helye!!!
A nálunk erős, jellegzetes fűszerkeverékként ismert curry Indiában valójában nem létezik. Ma már azonban a curry szó leginkább bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli. Ezt a keveréket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével.
A fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet. Legfőbb alkotóelemei: római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, csilipaprika és még vagy 5-10 eltérő fűszer.
A kurkumát szeretem, de a körinek a szagát sem bírom....
A gyömbérnek szárítva nem sok köze van az igazi frisshez, de azt nagyon óvatosan kell alkalmazni, mert rettentően intenzív az íze! Van néhány étel amiben használom. Ilyen pl. a mézes-gyömbéres-narancsos/mandarinos csirke, amit a hagyománykedvelő (pörköltös) férjem is szívesen megeszik.
És megfázásra kifejezetten jó a gyömbér tea, de ha kóstokásra elérte a megfelelő ízt, akkor ki kell halászni belőle a gyömbérdarabokat, mert tovább oldódik az íze és borzasztóan erős ízű lesz!
Igen, én is csinálom mindenfélével a paradicsomos szószt!
A dinsztelt cukkinival + padlizsánnal a kedvenc. Egy nagy doboz (Aldi 300 Ft) konzerv fehérbabbal összekeverve komoly étel lesz belőle! (Grillezéshez mindég készül belőle!)
Sújtson megvetés, de mi azt sem tudjuk, mi az a gyömbér... :) Szülői házban nem láttam, még engem sem vonzott, hogy megkóstoljam akár nyersen, akár szárított formában. A Canada Dry nevű üdítőitalt gyömbérnek hívják néha, szerintem semmi köze nem lehet hozzá.
Meg azok a totál sárga izék, kurkuma és még egy, a neve sem jut eszembe. Egyszer összerondította a konyharuhámat, száműztem.
Igen. Idén csúny és drága volt a krumpli.
Néhányszor kiváltottam a penny-s krumplipüre porral.
300 valahány forint és 3 zacskó van a dobozban. 1 zacsi kb. 2 személy.
Nagy csodák nincsenek benne, egyszerű krumplipehely.
Nem.
Én csináltam, és csak sok dinsztelt hagyma, reszelt répa és sűrű paradicsomszósz. No meg fokhagyma, bors. Bazsalikom nem volt benne, de só helyett vegetával ízesítettem. Ettől kicsit húsízű lett talán... Mert az nem volt benne! :)
Én mindég szoktam olyan kuglófot sütni aminek lyukas a közepe, mert azt meg lehet tölteni apró, színes, csokitojással és az olyan igazi Húsvéti és mutatós!
De egy darázsfészekben is gondolkozom.
És persze valami sósban....
Mindenütt száradó ruhák a lakásban!
Csúcsra jár a mosógép! :)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)