Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
...:D na bakker !!! ha előbb visszaolvasok :) utána kotnyeleskedek akkor le se kellett volna írnom :) biztosan lehet abba valami , h picit kéne könnyíteni a fának azzal h valamennyit leszedünk belőle ha túl sok van rajta :( volt gyerekkoromban olyan szilvafa az udvarba aminek leszakadtak ágai mert annyira dugig volt , néhány nagyobb ágát alátámasztották , de nem mindet , ha legalább leszedték volna :( ...itt a tavalyi szilvatermés volt olyan h egyik szomszéd aládúcolta az ágakat :)
...ültettem néhány tő szőlőt , nem éppen jó helyre , jó nagy m.rha voltam , mert jobban oda is figyelhettem volna rá , mert csodálatos fajta volt nemtom h Csabagyöngye ? v Zalagyöngye ? lehetett ? de beérett itt is , szép nagyszemű és jóízű volt , csak éppen rossz helyre ültettem :( ...nálunk minden később indul , később érik ... még az orgona is mire itt virágzik , addigra még a szomszéd faluban , de itt a hegyen is már elnyílott :(
... még a kevés is jó ! legalább 1 kis előzetes belőle :) a férjem hajdanán azért vágta ki a sárgabarackfákat , mert az egyik már termett néhány szemet , de szerinte a szomszéd leszüretelte :( / hát nemtom :( nem láttam :( / de az tuti h sok mindennel kicsit melléfogtunk , az a gyönyörű nagy szemű meggy rossz helyen volt , lehet ? h átültethető lett volna ? nemtom :( még pici volt a fa :) de ki lett vágva :( viszont ültethettünk volna másikat :(
...régen Anyósomnak volt 1 sárgabarackfája , mint a fél öklöm akkora barackokat termett :) aztán 1x csak elpusztult a fa :) h megszakadt ? mert sok volt rajta ? ahhoz képest amilyen kicsi fa volt , nem tudom , de rettentően sajnáltuk :( olvastam h érdemes kicsit leszedni a túl sokból , v a túl aprókból , mert nem tesz jót a fának ...
Én lefagyasztom
Biztos ami tuti
Szombat este kiveszem a hütö polcra
Ha pénteken vásároltok húst a hentesnél (pénteki szállításút-a férjem a hentes) és csak vasárnap főzitek meg, akkor azt le szoktátok fagyasztani?
Vagy csak berakjátok a hűtőbe? Vagy besózva teszitek a hűtőbe? Min
A tesómnak is volt 2 barackfája. Azt mondta, úgy látja, hogy ha az egyik évben bő termést ad, akkor a következőben inkább csak megmutatja a termést.
Másrészt nem szereti, ha "huzatos" helyen van, vagyis ha a hideg északi, vagy nyugati szél telibe kapja. Az egyik fája ilyen helyen volt, mindig sokkal kevesebbet termett, mint az, amelyik egy épület mellett, védve a hideg szelektől.
Amikor a saját telepítésű szőlő termőre fordult, azt mondták az okosok, hogy az első termésnek kb. a felét engedjük, hogy megérlelje, a többit még kicsi korában szedjük le, mert különben megerőlteti a tőke magát, és utána évekig nem fog teremni.
Ha a kis fákon sokat apró gyümölcs mutatkozik, lehet hogy neked is ritkítani kellene egy kicsit belőle, annyival szebbre, nagyobbra nő majd a többi a fán. Gondolom én.
Bemegyek a cs.boltba, hogy "főzzünk pörköltet": 2 far, 2 hát, 2 comb, 4 szárnya, egy marék nyaka, egy marék lába + kb. 20 dkg máj. Ezeket összefőzöm, majd szétadagolom = 3x2 napi ebédet kiad nekem.
Máskor pedig az u.n. hátsó negyedet veszem, abból 2 db kb. egy kiló, eddig 450/kg volt az ára, most akciós 350/kg.
Zúzát, nyakát pörköltnek, akkor azt már pulykából. Haladósabb a pucolása. :))
Sertésből inkább a bőrös malacot szoktam venni, ha veszek, az valamivel olcsóbb mint a felnőtt sertés húsa. De azt is ritkán.
... kár h nem ültettél 1 rakás gyümölcsfát , hamá' akkora a kert :) sajnálom is rettenetesen h Bundy kivágta a sárgabarackfákat hajdanán , csak nem fagyott volna el minden tavasszal / + a szomszéd is már régesrég elköltözött :( / + sajnálom a meggyfáinkat is , főleg azt , ami szép nagy szemű volt , de rossz helyre volt ültetve , azt is kivágta :(
... hány négyszögöles a kerted ?
... :D persze ! h kölcsönözheted tőle ! azért rakta fel ! h más is kedvet kaphasson rá :) sok mindent úgy csinálok én is , ahogy innen onnan elcsipkedem :) / mint pl a hosszan sült tarját :) olyat is Ő szokott :D és fincsi :)
...szerintem senki nem haragszik érte , azért hozzuk ide :) hátha más is kedvet kap hozzá , a jó pap is hóttig .... hiába h már nem 1 mai tik :) :D mint pl én is :)
Sertést, marhát már évek óta csak másnaponként eszek: húsvét másnap és karácsony másnap.
A csirke bármelyik része (mellehúsán kívül) eddig jóval olcsóbb volt, mint a patások. Ha az arány nem változik, akkor marad tovább is a baromfi.
Az bizony! Azt láttam! Nem tudom, hogy ellophatom-e, még sohasem csináltam olyat, hogy valakinek az adatlapjáról "lopjak" receptet.
Szerinted írjak neki privit, vagy ez hogyan szokott lenni?
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)