Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
én is ha veszek egy fejet,a többi része rám romlik.majd kipróbálom.
Malacom van! Pirítóst nem szoktam enni!
Mennyi sót tegyek hozzá? Egészen nagy fejeket sikerült vennem. Egy fejhez egy teáskanállal, vagy elég egy kávés kanállal is????
a piskóta 7 tojásból készült,B.Marcsi receptje alapján.a lányom nem is engedte,hogy hozzányúljak.gyönyörűen feljött,három részre vágta.a krém eperből,vaníliás pudingból készült,kár volt beletenni a vajat,amit írt,elnehezítette.a tetejére tejszínhab jött.meg persze a négy gyertya.
Tőlem olvastad:) Mindenbe jó így, csak pirítósra nem.:)
Köszönöm. :))
Meg még vettem 2 szép fej fokhagymát. Itt olvastam, hogy a zúzott fokhagymát sóval össze, és csavaros tetejű üvegbe rakni, olajjal felönteni, és hogy hónapokig is eláll a hűtőben!
Mondom akkor majd most ezzel kipróbálom én is. Elég drága ahhoz, hogy csak úgy álltában ránk száradjon.
Nekem még megvan a régi tekerős fém kolbász-hurkatöltö. Szépen elcsomagoltam, mert egyedül már nem használom. Egyszerűbb az elektromos daráló töltöjét használni kis mennyiségnél.
Összejártam minden felé. Szerintem ma ismét csak jó vásárt csináltam. Karfiolt (levele nélkül, kicsit megfaragottat) vettem 380/kg, sonka tököt 180/kg. Bementem a csirke boltba, 190/kg volt a csirke alsó combja, de a hús nélküli nyelét levágták róla. Vettem még hozzá szárnyat, farát, hátát, nyakát... lába nem volt, de ebből már jócskán lesz pörkölt is, meg rizses hús, vagy kocsonya is... összesen fizettem érte 1200-at. Most már csak át kell pucolni és szétadagolom. Mindig átvizslatom apróra, szinte mindegyiken találok oda nem való apróságot. :)
... na látod :) ? nem veszett kárba :) régen abból lett a zselatinhoz a lötty a gyümölcstorta tetejére :) első időbe itt nem volt olyan zselatin , mint a németeknél :) kolléganőm bátyja hozott nekik olyat és én is abból kaptam , csudálatos torták lettek belőle :) a torta kapott 1 pudingot és arra a gyümölcsöt rá pedig a zselatint + még tejszínhabot , jó kis fogyikúra :) először volt olyan formám 2 db ! amibe 3 tojásból sütöttem a piskótát , de azt kinőttük és vettem 2 nagy formát abba már 5 tojásos piskóta is belefért :) a legfinomabb az epres volt :) kolléganőm sógornője még finomabbat tudott :) ő eperhabot készített bele :) ISTENI volt !!! mikor az a kolléganőm nyugiba ment a búcsúztatón az egyik féle süti az az epres volt :) :) csak kevés volt !!!!!
nem tudom olvastad-e az érik a gyümölcs c.könyvet.nem sokkal jobb dolguk volt,mint itthon a zselléreknek.
én nem vagyok kis törpe,
aztán hogy málnát látott-e.
a minimum 25 százalék,
a többi hozzátett adalék.
hogy sütöttem az eperkrém tortát
mélyhűtött eper volt,sok vizet engedett,
azt megittam szódavízzel.
Olyan szépen kisütött a nap, ezer éve nem láttam, most sajnálom, mert jókat elnosztalgiáztunk, de most mégis csak kikapcs. Lemegyek egy körre.
A nap nem vár, megy a maga útján, titeket megtalállak én akkor is (remélem!) amikor visszajöttem. Bocsi, kihasználom ezt a napsütést. :)
Jav: ... hogy "törzsből"... = hogy melyik törzsből...
No látod erre nem is gondoltam. Úgy vagyok vele, hogy aki magyarnak érzi magát, az magyar. És totál mindegy, hogy "törzsből" származik a 7 közül, és totál mindegy, hogy a világnak melyik részén él, ha szívében, gondolkodásban magyar, akkor magyar.
... tuti h magyar volt :) :) az biztos h találékony kis népség vagyunk :) megspékelve mindenféle nációval akikkel együtt élünk évszázadok óta :) :)
Hát azért ahogy írogatja, elég sok mindent felkutatott ő már az elmúlt évtizedek alatt ahhoz, hogy az itthoni ízeket megfőzze magának odakint is.
Látom, végülis a húsdaráló is ilyen módon működik. Érdekes. Milyen elmés is a magyar. Mert gondolom, hogy magyar ember találta ki.
[link]
Ebben teljesen igazad van.
A hazai ott csak gondolat szinten van meg.
Igy járt.
De ha nem tudja bélbe tölteni, mert esetleg odakint nem kapni, akkor már szárítani sem tudja, sőt meglehet, hogy füstölni sem tudja. De azért gondolom, hogy őrölt paprikát csak tud vásárolni odakint is. Anélkül nehezen tudnám elképzelni, hogy bárki is hazai ízesítésű, valódi "magyar konyhát" vezessen. :)
...:) na ott is van a miénk féle a Vaterán hirdetik : olcsó kolbásztöltőként :) olyan majdnem átlátszó műanyaghengeres :)
... én többnyire azért szerettem azt a téliszalámit mert nem voltak benne hatalmas mócsingok mint a Gyulaiba :( olyan szép egyenletesre volt eloszlódva benne a zsiradék / de közbe + az az igazság h régen nem is ettem addig , míg Apámnál nem nyaraltam 1x :) 11 éves voltam , mikor először találkoztam vele , addig sose jött , elváltak , még 1 éves se voltam , csak talán 5 éves koromba 1x :( jött be hozzám a kórházba :( Bundyt is előbb ismertem , mint az Apámat :( :( / de cefetül ízlett az a szalámi :) Nagymama teljesen kiakadt h nem is akartam mást enni mint vajaskenyeret szalámival , reggel-délbe-este :) na + őszibarackot :) akár éhgyomorra is :) :) Törökbálinton volt is belőle rengeteg :)
Rákerestem. Egy kis nosztalgia. :)
[link]
... a mi hurkatöltőnk nem olyan , h nyomni kell :) van 1 hosszú fogazott szára annak a végébe van a töltőt lezáró korong , éppen úgy kell tekerni mint a húsdarálót /a régi hentes kisöregnek még a nagypapám csinálta a hurkatöltőjét teljesen hasonló volt , mint a miénk , csak az övét fémlemezből készítette a nagypapám régen , a miénknek + 1 műanyaghenger a tartálya :) /
Nem baj ha nincs benne pirospaprika.
Legalabb nem keseredik meg.
Finom nagyon paprika nélkül is ha szárad.
Nálunk a hentes a piacon árul paprika nélkülit.
Pl én olyat veszek mindig.
Nagyon finom.Árul szalámit is paprika nélkül ami a téliszalámi izéhez hasonló.
Csak hasonló ,de nem az.
Én szeretem a téliszalámit,de az utobbi időben keserű izt véltem felfedezni ha ettem.
Mitcsináltak vele nem tom.
Még én is kb. 200-230 liter savanyúságot raktam el kettőnknek télire a legkülönbözőbb formában. Befőttből a negyede is elég volt, és még télire gyümölcs-levesnek is futotta belőle. De a savanyúság mindig elfogyott. :))
Szerintem azért volt jobb, mert a hurkához való húsokat abba a lébe abáltuk meg, amiben rengeteg féle-fajta húst, egyebeket előfőztünk pl. a disznósajthoz is... azt az abalét nem lehet kis mennyiségnél elővarázsolni. :))
....hát ésszerűbben is ettünk gyerekkoromban , mint ma :( nálunk is volt a spájzba hordó benne a káposztával :) + többféle savanyúság :) néhány féle befőtt , többnyire a gyümölcsöt nyersen ettük :)
Mi is.
Savanyú káposzta volt a sülthöz mindig.
A füstölt oldalas mellett pirult a káposzta.
Az volt az igazi izvarázs.
További ajánlott fórumok: