Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Fiatalon még szerintem senki sem foglalkozik a vitaminok és egyebek pótlásával. Viszont pontosan a kalciumra a csontok, a magnéziumra az izmok erőssége miatt idősebb korban már oda kell(ene) figyelnie mindenkinek. És persze a C, D, B vitaminokra is, mint alapvető szükséglet. Én is inkább a kajákból szedem össze magamnak, mint a különböző bogyókat kapkodjam be. :)
Milyen nagyszerű lenne, ha csak a kalcium mennyiségén múlna hogy mennyi hasznosul. :)
Tök mindegy hogy a tej mennyi kalciumot tartalmaz, mert van mellette egy olyan fehérje is ami gátolja a csontba való beépülését. Svájcban tiltják a csontritkulásban szenvedőknek a tej és tejtermékek fogyasztását. Mióta ezt tudom, hát nem teljesen hagytam el, de nagy ritkán csak elvétve fogyasztok ilyesmit.Mióta a csontritkulásom kezelését a kezembe vettem az látszik stagnál, vagy picit javul az állapotom minden mérésnél.
Egyébként visszatérve a mákra: írtam korábban, hogy egy péksüteményes üzlet nyílt jó néhány évvel ezelőtt, ahol minden csupa porcukor volt. Állítólag 2 éve tulaj-váltás lett. Azóta kapni olyan mákos sütit, mint a beigli, csak felszeli kb. mint a piskóta tekercset szoktuk, és szeletben árulja egész évben. Egész biztos, hogy megéri neki így árulni, viszont én még mindig jobban járok, hogy nem kell megvennem így karácsonykor a teljes fél kg-s rudat, amikor elég pár db. is. Jó lenne, ha diósból is készíteni ilyet. Majd benézek hozzá.
Nem is lenne szabad külön pótolni a kalciumot, mert táplálkozással éppen eleget viszünk be. A dió, mák, csicseriborsó azért értékesebb a csontépítés szempontjából mint más, mert ezekben a kalcium és a foszfátok aránya megfelelő a beépüléshez. Egészséges embernek nem is annyira muszáj ezzel se foglalkozni, de akinek súlyos csontritkulása van és nem fogadja el a még súlyosabb mellékhatásokkal járó "gyógyszert", annak igen. Hát én ide tartozom. :)
De szeretem is a kelkáposztát bármikor, bármilyen formában megeszem, a hordós káposzta is kedvencem. Fehér káposztát ritkábban veszek, de nyáron az is van itthon, a serpenyős vegyesbe nagyon jó.
No és írja a lista kálcium-forrásként a karalábét is, amit nyáron még kenyér-szelet helyett is megpakolok nyersen felvágott, sajt, paradicsom... és úgy eszem, nem, nem eszem, zabálom!! mint a hideg szenyót. :))
... tudom :) a csórók sok káposztát esznek :) hát mi ? rengeteget :)
Tartós tejet tartok a hűtőben, palacsintának, tejbepapinak, hasonlónak. De tejföl, sajt, tojás mindig van, és hetente-kéthetente előkerül a túró is. És mennyivel olcsóbb még ma is akármilyen káposzta, mint a mák/dió.
... szerintem is eszünk mi eleget :) a mákos sütiket nagyon szeretem még pluszba :)
Ez az, hogy nagyon drága a mák is, dió is, másrészt a gyomrom rögtön jelez, ha avas, öreg volt. Az a baj, hogy nem előre jelez, csak utólag, akkor + már késő bánat. :)
... megnéztem, végülis eszek én kalciumot szerintem eleget, ott írja a káposztaféléket, a karalábét, halakat, és a többi tejterméket is, tojás sárgáját, és gyümölcsöket... ahogy elnézem, szinte minden nap eszek kalciumot is valamilyen formában.
... nálunk iszonyat sok tej fogy :( sose elég a 2 kartonnal se 2 vásárlás között :( + még hetente a kocsiról is veszünk 6 l-t :( :(
... pedig ISTENI fincsi , nagyon szeretek mindent , ami mákos / sokszor inkább csak szeretnék , mert cefetül drága !!! 20 deka 4-500 ft :( :( nagggyon aranyáron mérik :(
Külön tejet én sem iszom, akkor akármit is csinálok, szaladósra kell fognom. De minden más egyéb tejtermékben is ott van, túró, tejföl, joghurt, és társai, és csak olcsóbbak, mint a mák. Mákot nem is tudom, mikor vettem utoljára. De nem is igazán hiányzik. :)
...írd be a keresőbe : élelmiszerek , amelyek több kalciumot tartalmaznak , mint a tej :)
... bár drága a sajt is + a mák is :( de azok jobbak , mint a tej :)
A csonterősítő kalciumot tudtommal a legkönnyebben a tejtermékekből tudjuk megszedni magunknak. És még viszonylag elfogadható áron kaphatóak. :)
Nekem is van éles késem, meg fűrészes is, akkor se tudok egyenletesen szelni! 😀
Diétásboltokban is van. Régóta használom panírozáshoz.
Azt nem veszek, sütésre jó akkor már a vaj is, másrészt én is tudok ghít készíteni.
Csak hogy ne untassalak titeket vele.
jaj, rendeltem mangó krémet is már hogy a spórolásnál tartunk. :)) Sosem vettem még, de régen vágyok rá. Gondoltam, ünnepekre meglepem magamat vele. Már meg is van, milyen nyers tortát készítek belőle. :))
Jó a kókuszzsír is. de ha már a bulkban vásárolsz, úgy tudom, ott van ghí is. Az nehezen ég meg.
A hidegen sajtolt olajakkal nem szabad sütni mert rengeteg karcinogén anyag keletkezik közben. Finomítottat meg nem használok. Marad a kókuszolaj, vagy az olaj spray. 200 fokig jó a kókuszolaj azt hiszem.
... dehát ez kajás fórum !!!! miért ne rakhatnál ide receptet , gyorsabb , mintha leírnád :) és akinek kő ? hadd vigye , hadd süsse !!! ... másik oliva olaj használható sütéshez is , nem ? nemtom melyik :( v valami másik olaj :)
hát a rozmaringnak olyan illata van,főleg ha csirkével,zöldségekkel sül.
... és D-vitamint ? nem lehet ?
[link]
Itt vannak infók az olivaolajról. Eszerint az extra szűz biztosan nem jó a csicseri lepény sütéséhez, de másfajta esetleg igen, és szerintem helyettesíthető más olajjal is a cikk szerint. (kukorica, szója, mogyoró, szezám)
További ajánlott fórumok: