Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Nálunk a paszta suta darálthússal készül és paradicsommal, meg olasz fűszerkeverékkel.
Tetejére sajt jár.
Találtam valami hasonlót. Az összesütés biztos finom, de nálunk ez egy gyors kaja Kuktában készül a paszta része) így nem húztam még az időt ilyesmivel.
Pasta suta
Hozzávalók: 50-60 dkg darálthús, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma,pirospaprika, só,őrölt bors,oreganó, bazsalikom, ketchup,tejföl,sajt.
1 csomag makaróni.
Elkészítés: A hagymát zsiradékon megdinszteljük, rátesszük a darálthúst és fehéredésig tovább dinszteljük, beletesszük a pirospaprikát, sót, borsot és kevés vízzel puhára főzzük.
Az oregánót és a bazsalikomot a főzés vége előtt pár perccel tesszük bele.A végén tetszés szerinti ketchauppal ízesítjük. Nyáron meglehet még bolondítani friss paprikával, paradicsommal vagyis kicsit lecsósan!
A nem túl puhára főzött makarónival összekeverjük és sütőedénybe rakjuk.
A tetejét jól megkenjük tejföllel, reszelt sajttal, és pirosra sütjük.
Ma jutottam oda, hogy megcsináltam a lassan sült tarját!
Szilveszterre terveztem, de végül csak kettecsként maradtunk, így nem sütöttem meg.
Viszont holnap már munka :((( így nem fogok ráérni, így hajrá, ma nekiugrottam.
Hajnali 4-kor megébredtem és elsősorban lementem a konyhába előkotorni a husit a fagyosból! Rátettem a radiátorra, így reggelre már használható lett. Még így is 2-re lett kész az ebéd. De fííínom volt!!!
Én is jártam így... Az emeleti fürdőben volt a gép, a mekkmester kőművesünk olyan fáintosul rakta le a járólapokat, hogy kifolyt a víz a fürdőszobából, le a falépcsőn a földszintre! Jó párszor megesett!
Leégetni nem égetek le most már semmit, mert bekapcsolom a csipogót a tűzhelyen, az jelez! 😀 Ha meg ki akarok lépni a házból, lekapcsolom a gázt.
Azért jó az az időzítő...
Persze, ha bekapcsolja az ember. Vagy ha a hús alatt a lé nem fő el a tervezettnél hamarabb... :D
Én ezt nem tudom, mármint hogy milyen az íze.
A sütőtök, a füge és a naspolya az, amit mindig csak maszatosan láttam enni. Nincs hozzá gusztusom! De ha ezt mondom, esetleg megbántok valakit, marad a "nem szeretem".
Napsugár ötletéből alma-sütőtök gyorslekvár, az majd lesz esetleg belőle. Ahhoz kellene kicsit savanykás alma.
... nekem ma a fiamnak ropiztatott kifli lett szép majdnem barna :( :( nekem jó , én úgy is szeretem , de neki ropiztam másikat )
... tegnap Bundy hallotta az egyik tyúkot danászni :) éppen most hozta be a hosszú idő óta első tojást , pedig reggel hiába néztem szét a tyúkoknál nem láttam csak 1 rakás tyúkcart :( :( de hálistennek h elkezdett legalább 1 tojni :) Bundy + ritkítani akarja őket :( remélem h nem pont azzal sikerül elkezdeni :( :(
Van az a vicc is:
Átmegyek 5 percre a szomszédba - mondja az asszony a férjének. Addig légy szives, félóránként kavard meg az ételt, le ne égjen!
Az az érdekes, hogy szinte mindenkivel előfordult már ilyesmi. Ilyenkor egy ideig jobban oda is figyelünk, de aztán újra megtörténik. Legalábbis én ismételtem a leégetést pörkölttel is. Ahol most ülök a gépnél, innen elég messze van a konyha. Újabban a számítógép az ok. Rá lehet fogni.
Még jó, hogy a mosógép leáll, ha befejezte munkát, meg a mikró is kikapcsol.
Igen, a tojás durrog :)
Anyu valamit leégetett egy szép, új fehér kislábasban, ki tudta súrolni, de csúnya maradt a zománc. El akarta dobni, azóta ez a gyantás edénykém.
Legalább jó volt a mozi :)
Nálam jellemzően a kevés lében főzöttek égnek le, pörköltfélék. Vagy sütőben marad az utolsó tepsi pogácsa.
Azt hiszem, amiket leírtatok, mindenkivel előfordult már. Velem akkor, ha leülök közben a géphez. Én is dobtam már ki megégett ételt edénnyel együtt, ahogy Dodi is a lábasát.
Még a házasságunk elején volt, hogy feltettem a tejet forralni, és elmentünk moziba. Még nem volt tévénk, se gyerekünk, sokat jártunk moziba. Hát, gondolhatjátok, mi fogadott bennünket, mikor hazaértünk. Ráadásul akkor még csak egy kis garzonunk volt.
A Lidl-ben olcsó a sárgarépa. Most vettem, sajnos, nem bírtam sokat cipelni, mert mást is vettem. 159 kilója, és magyar. Érdemes lett volna többet venni, és lefagyasztani. Tegnap a piacon 400-ért vettem, de volt, ahol 600-ért adták kilóját.
Nem tudom, meddig ennyi az ára a Lidl-ben, de ahol van Lidl, és akinek kell, ajánlom, hogy most vegyen.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)