Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Nem tudom, én a tarját zsírosabbnak ismerem, mint a lapockát.
Éppen ezért tarját vagy natúr megsütni, hogy ne maradjon annyira csömör, vagy:
Teflont vékonyan kikenni egy kis zsírral, belerakni a sózott-borsozott tarja szeleteket, beborítani karikára szelt hagymával, arra egy sor felszelt zöldpaprika. A szélét körberakni hasábburgonyával, egy korty víz, fólia, és be a sütőbe!! Ha megpuhult, fólia le, pirosra sütni...
Csak meg kell várni (esetleg) míg a zöldpaprika kicsit olcsóbb lesz! Aki finomat akar enni, majd kipróbálja! :))
...én is csontosat veszek. Mindig úgy szedem le a csontról a húst, hogy pici szopogatni való maradjon rajta, és pörköltben megfőzve imádom.
Ami a szeletekről cafrangok leesnek, azt egy másik alkalommal lisztbe forgatva hirtelen kisütöm (mint a szalma krumplit) és valami mártásba, vagy lecsó alapba visszarakva, körettel, jó kis kaja lesz abból is.
Én nagyon szeretem a tarját. Aprópecsenye-féleségnek is jó, tokánynak is szeretem.
Szalonnásan nem sütöttem még, úgy emlékszem. De ezek a képek és leírások nagyon gusztusosak:
Viszont ízes is, pörköltnek, brassóinak, vagy darálva fasírtnak kell zsírtartalom, száraz húsból nem lesz olyan jó.
A tarja inkább flekkennek való.
Hát,ha az adott hús eleve zsíros, abból nehéz soványat darálni.
De a darált húsokon feltüntetett 20-30% azért rengeteg.
Eszerint a lapocka a legzsírosabb fajta sertéshús, annak 24% a zsírtartalma. Még a tarja is csak 16%.
Úgy látszik, a Spar-ban más az üzletpolitika.
Ami nagyon jó.
Pontosan ezt akartam írni én is Globusnak, mikor ezt írta:
"akkora torka van a darálónak, abban garantáltan van már egy kg hús"
Biztos, hogy nincs benne egy kiló hús. Nekem is lemérik az egész darabot, utána a daráltat, és ugyanannyit mutat a mérleg. Ezt már direkt megfigyeltem.
Én is igy kerem mindig.
Egy kiló comb v más és legyen szives megdarálni.
Eléggé megnyulik a huncut pofája mert a daralo mellett ott egy tepsi megdaralt minek nevezzelek hús.
😅én meg jót mosolygok a pofára esésén.
Igen, a hentesnél is rizikós húst daráltatni.
Egyszer zárás előtti takarításkor tévedtem be, csak néztem, mi mennyiséget kijáratnak a darálóból.
No meg az is gyanús volt, hogy amikor kiválasztottam a húst, és nagy diadalmasan mondtam, hogy na akkor ezt kérem ledarálni, akkor a hentes kicsit vigyorgott.
Én is azt venném, ha egyenletes lenne a választék.
(Sőt, ha lehetne filézett felső combot kapni, de csak nagyon elvétve lehet.)
Illetve: ha a Gusztiban sütöm, akkor nem baj, ha van rajta bőr, mert akkor nem kell más zsiradék. Szintén ez a helyzet, ha sütőzacskóban sütöm.
Pulyka felső combot is szívesen vennék, de nagy ritkaság, ha helyben kapok. Még akár a csonttal együtt is megvenném.
15 ezer a közös költségünk, ebben benne van a lift, szemétszállítás, szemétledobó fertőtlenítés, világítás, takarítás.
Sajnos a klasszikus panelek hátránya, hogy télen-nyáron rohadt meleg, mi északi-keleti fekvésűben lakunk, de meg lehet dögleni. Éjjel gyakran kelek ablakot nyitni, mióta szigeteltek, egyszerűen áll a levegő.
Fiam így válogat, kb. 2x2,5 méteres konyhája van, körben pultos. Az egyik pult alatt vannak fedeles gyűjtők. Igaz, asztal nem fér el és mosogatógép sincs, nekik a válogatott hulladékot nem kell sehova elvinni, pincében vannak a konténerek.
Én akkor viszek el műanyagosat, amikor Sparba megyek, nincs túl messze, pár száz m.
Papírral begyújtunk falun, kommunális meg van oldva.
Minden cafrangot beraknak a húsdarálóba.
Aztán ha valaki kér fél kg darált húst, levágnak fél kg színhúst, de először a korábban beledobált cafat jön ki. Megy zacskóba. Utálok darálni, de inkább megcsinálom itthon.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)