Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


125721. Napsugár8
2020. jan. 9. 09:23
Lent jártam, mondom még mielőtt az este beígért ónos eső idáig érne. Eléggé borultasan indul a nap, aztán meglehet, hogy napokon keresztül nem megyek le csak a postaládáig. Ott még nem csúszik, ha odakint esetleg csúszik is.
125720. ab61752c45 (válaszként erre: 125718. - Napsugár8)
2020. jan. 9. 09:14
a tarját én is mindig sütöm. rántva nem tudnám megenni.
125719. Napsugár8 (válaszként erre: 125716. - Guruljka)
2020. jan. 9. 07:33
Most nézem a linket, hát kb. hasonló ahhoz, amit én írtam. Csak az én verzióm sütőben készül, kevésbé macerás. :))
125718. Napsugár8 (válaszként erre: 125714. - Guruljka)
2020. jan. 9. 07:29

Nem tudom, én a tarját zsírosabbnak ismerem, mint a lapockát.

Éppen ezért tarját vagy natúr megsütni, hogy ne maradjon annyira csömör, vagy:


Teflont vékonyan kikenni egy kis zsírral, belerakni a sózott-borsozott tarja szeleteket, beborítani karikára szelt hagymával, arra egy sor felszelt zöldpaprika. A szélét körberakni hasábburgonyával, egy korty víz, fólia, és be a sütőbe!! Ha megpuhult, fólia le, pirosra sütni...

Csak meg kell várni (esetleg) míg a zöldpaprika kicsit olcsóbb lesz! Aki finomat akar enni, majd kipróbálja! :))

125717. Napsugár8 (válaszként erre: 125702. - Forrest2010)
2020. jan. 9. 07:17

...én is csontosat veszek. Mindig úgy szedem le a csontról a húst, hogy pici szopogatni való maradjon rajta, és pörköltben megfőzve imádom.

Ami a szeletekről cafrangok leesnek, azt egy másik alkalommal lisztbe forgatva hirtelen kisütöm (mint a szalma krumplit) és valami mártásba, vagy lecsó alapba visszarakva, körettel, jó kis kaja lesz abból is.

125716. Guruljka (válaszként erre: 125715. - Bözsi néni)
2020. jan. 9. 00:30

Én nagyon szeretem a tarját. Aprópecsenye-féleségnek is jó, tokánynak is szeretem.


Szalonnásan nem sütöttem még, úgy emlékszem. De ezek a képek és leírások nagyon gusztusosak:

[link]

125715. Bözsi néni (válaszként erre: 125714. - Guruljka)
2020. jan. 8. 22:57

Viszont ízes is, pörköltnek, brassóinak, vagy darálva fasírtnak kell zsírtartalom, száraz húsból nem lesz olyan jó.


A tarja inkább flekkennek való.

125714. Guruljka
2020. jan. 8. 22:41

Hát,ha az adott hús eleve zsíros, abból nehéz soványat darálni.

De a darált húsokon feltüntetett 20-30% azért rengeteg.


[link]


Eszerint a lapocka a legzsírosabb fajta sertéshús, annak 24% a zsírtartalma. Még a tarja is csak 16%.

125713. forrest2010 (válaszként erre: 125707. - *gumibogyó*)
2020. jan. 8. 22:10
... na akkor én vettem + azt amit az előttem daráltató után kidarált a gépből a hentespasi :( és odarakta a pultba zacsiba , gyönyörű , alig zsíros friss husit :) kérdeztem is tőle h azt is kérhetem ? / mert néhányszor annál kicsit zsírosabbat kaptam amikor az orrom előtt darálta :( jó , nem fogják az én kedvemért kidobni a zsírosát :( nem véletlenül vannak mára olyan darálthúsok amire rá van írva h hány %-ot tartalmaz :) zsírból :(
125712. globus
2020. jan. 8. 22:03
125711. Guruljka
2020. jan. 8. 21:56

Úgy látszik, a Spar-ban más az üzletpolitika.

Ami nagyon jó.

125710. fokhagyma (válaszként erre: 125709. - Bözsi néni)
2020. jan. 8. 21:51

Pontosan ezt akartam írni én is Globusnak, mikor ezt írta:

"akkora torka van a darálónak, abban garantáltan van már egy kg hús"


Biztos, hogy nincs benne egy kiló hús. Nekem is lemérik az egész darabot, utána a daráltat, és ugyanannyit mutat a mérleg. Ezt már direkt megfigyeltem.

125709. Bözsi néni
2020. jan. 8. 20:32
Én is úgy szoktam, hogy kérek egy darab húst, darálva. A Sparban szoktam venni, amikor akciós a sertés lapocka. Ott nincs előre ledarált hús, tuti azt kapom, amit levágott, mert ahogy belerakja a gépbe és elindítja, letömöcköli és csak utána indul meg a darált hús kifelé. Ha lenne benne, akkor indítás után már azonnal jönne is. Plusz mikor már mindet belenyomta, és hallani,hogy üresen jár a gép, leméri és annyi, amennyi volt darálás előtt (pár gr-mal kevesebb, ami a késeken ragadt, azért mérik újra).
125708. ab61752c45 (válaszként erre: 125707. - *gumibogyó*)
2020. jan. 8. 19:59
én is mindig úgy kérem.rábökök egy szebb darabra.
125707. *gumibogyó* (válaszként erre: 125704. - Guruljka)
2020. jan. 8. 19:51

Én is igy kerem mindig.

Egy kiló comb v más és legyen szives megdarálni.

Eléggé megnyulik a huncut pofája mert a daralo mellett ott egy tepsi megdaralt minek nevezzelek hús.

😅én meg jót mosolygok a pofára esésén.

125706. ab61752c45 (válaszként erre: 125701. - Forrest2010)
2020. jan. 8. 19:34
nem szépségversenyre megy.
125705. Guruljka
2020. jan. 8. 19:33
Viszont darált húst igen nagyon ritkán használok. Húsdarálóm sincs, eddig nem éreztem akkora hiányát, hogy vettem volna.
125704. Guruljka
2020. jan. 8. 19:31

Igen, a hentesnél is rizikós húst daráltatni.

Egyszer zárás előtti takarításkor tévedtem be, csak néztem, mi mennyiséget kijáratnak a darálóból.


No meg az is gyanús volt, hogy amikor kiválasztottam a húst, és nagy diadalmasan mondtam, hogy na akkor ezt kérem ledarálni, akkor a hentes kicsit vigyorgott.

125703. Guruljka (válaszként erre: 125690. - Fokhagyma)
2020. jan. 8. 19:22

Én is azt venném, ha egyenletes lenne a választék.

(Sőt, ha lehetne filézett felső combot kapni, de csak nagyon elvétve lehet.)

Illetve: ha a Gusztiban sütöm, akkor nem baj, ha van rajta bőr, mert akkor nem kell más zsiradék. Szintén ez a helyzet, ha sütőzacskóban sütöm.


Pulyka felső combot is szívesen vennék, de nagy ritkaság, ha helyben kapok. Még akár a csonttal együtt is megvenném.

125702. forrest2010 (válaszként erre: 125692. - Ab61752c45)
2020. jan. 8. 19:03
.. na ! ha előbb olvasok tovább , akkor nem írtam volna az előbbit :)
125701. forrest2010 (válaszként erre: 125691. - Bözsi néni)
2020. jan. 8. 19:02
... én azért szeretek csontos csirkemellet venni mert a csontból + a bőrből + a cafrangokból nagyon jó kis levest lehet főzni , de ha csak alaplé lesz belőle , azzal felengedni is jó még 1 zöldséglevest is , igaz , h a csirkemellet nem tudom olyan szépen felszeletelni , mint a hentes , de nem tragédia az se , bepácolom és lesz belőle kis incsifincsi :) rántotthusi :) se liszt se tojás benne , rajta :)
125700. forrest2010 (válaszként erre: 125677. - Fincsi5)
2020. jan. 8. 18:54
... halból is lehet :)
125699. forrest2010 (válaszként erre: 125675. - Napsugár8)
2020. jan. 8. 18:53
... én is raktam ki a fagyosból kocsonyának valót , vettem hozzá 1 csülköt :) na annak a felét + elraktam a fagyosba :) nem akar Bundy 1 hétig egyfolytába kocsonyát , más + nem eszi :(
125698. globus (válaszként erre: 125696. - Fokhagyma)
2020. jan. 8. 18:49
Nem akkor teszi bele, amikor levágatod... akkora torka van a darálónak, abban garantáltan van már egy kg hús. Amikor az ismerős hentesnél vásárolok, férjem haverja, akkor merek daráltatni. Látom, hogy pakolászik kifelé a darálóból.
125697. globus (válaszként erre: 125665. - Napsugár8)
2020. jan. 8. 18:48

15 ezer a közös költségünk, ebben benne van a lift, szemétszállítás, szemétledobó fertőtlenítés, világítás, takarítás.

Sajnos a klasszikus panelek hátránya, hogy télen-nyáron rohadt meleg, mi északi-keleti fekvésűben lakunk, de meg lehet dögleni. Éjjel gyakran kelek ablakot nyitni, mióta szigeteltek, egyszerűen áll a levegő.

125696. fokhagyma (válaszként erre: 125693. - Globus)
2020. jan. 8. 18:46
Nem veszek előre megdarált húst. Kiválasztom, leméretem, amit akarok, és utána megdaráltatom. Csak az kerül bele, amit én vettem, ráadásul nem nekem kell darálni. Ahol vásárolok, nagyon rendesek, nem dobta a darálóba ma sem, amit levagdosott. Persze, nem mindenhol ilyenek.
125695. globus (válaszként erre: 125666. - Napsugár8)
2020. jan. 8. 18:45
Előbb fel kéne zárkózni pl. csatornázással, postával, bolttal, ATM-mel, vezetékes telefonnal, aztán jöhet a szelektív.
125694. globus (válaszként erre: 125666. - Napsugár8)
2020. jan. 8. 18:43

Fiam így válogat, kb. 2x2,5 méteres konyhája van, körben pultos. Az egyik pult alatt vannak fedeles gyűjtők. Igaz, asztal nem fér el és mosogatógép sincs, nekik a válogatott hulladékot nem kell sehova elvinni, pincében vannak a konténerek.

Én akkor viszek el műanyagosat, amikor Sparba megyek, nincs túl messze, pár száz m.

Papírral begyújtunk falun, kommunális meg van oldva.

125693. globus (válaszként erre: 125690. - Fokhagyma)
2020. jan. 8. 18:38

Minden cafrangot beraknak a húsdarálóba.

Aztán ha valaki kér fél kg darált húst, levágnak fél kg színhúst, de először a korábban beledobált cafat jön ki. Megy zacskóba. Utálok darálni, de inkább megcsinálom itthon.

125692. ab61752c45 (válaszként erre: 125690. - Fokhagyma)
2020. jan. 8. 18:31
én bőröstül,csontostul veszem.kicsontozom,abból lesz egy leves.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook