Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Nekem sem ízlett a falafel.
Mondjuk ha valaki nem tud főzni, konzervekből bármit készíthet, nyershez képest finom.
Hú, tele lett velem az oldal. Bocsánat, de csak most értem rá. Ti meg ilyenkor már alszotok, úgyhogy mindenkinek édes, szép álmokat kívánok!
🌜🌜☀☀🌛🌛
Köszi, nagyon szeretem Marton Levente receptjeit. Mindegyiket olyan jó szöveggel köríti, hogy élvezet olvasni.
Évekkel ezelőtt a bp-en ingyen osztogatott Metro újságban volt minden pénteken egy oldal az övé, sok receptjét elraktam.
Az tény, hogy a pörköltet nem pirítgatjuk többször zsírjára, max. egyszer, mert ki a fenének van annyi ideje. De attól még igazán finom tud lenni.
Én a pirospaprikával már a megdinsztelt hagymát, apróra vágott paradicsomot, paprikát megszórom, arra megy a hús. Meg a fokhagyma.
Fehéredésig csak víz nélkül van a hús, persze só, bors, köménymag. És utána felöntöm. Amikor a hús már majdnem jó, mehet bele a karikára vágott sárgarépa, petrezselyem gyökér, a kockára vágott krumpli. Majd a végén a csipetke. De sokszor nem teszek bele, mert elég kiadós anélül is, és mivel ebből kis adagot nem lehet főzni, tovább eláll, ha nincs benne tészta.
Amit nem eszünk meg rögtön, forrón befőttes üvegbe, csavaros tetővel lezárom. Ha kihűlt, mehet a hűtőbe, egy hétig simán eláll, de tovább is.
Vab, amibe kelk a fahéj. Például a csilis babba is kell egy kicsi.
Meg szoktam töltött cukkinit vagy padlizsánt csinálni, annak a töltelékébe is teszek. Őrölt szegfűszeget is. Meg még egy-két fűszert. Nagyon finom és illatos!
Idemásolom akkor:
"Hogy mi is az a ragu? Se nem tokány, se nem pörkölt. S legfőképpen nem az, amit boldogult úrfi korunk menzakonyháin előszeretettel merőkanalaztak a szétfőtt tésztákra.
Leegyszerűsítve ezt a definiciót használhatjuk: nagyobb, 2 -3 centiméteres kockákra vágott húsfélét, rövid lében, zöldségalapon párolunk lassan vajpuhára. A pörkölttől alapvetően az különbözteti meg, hogy paprikát nem teszünk bele, és nem is pirítjuk vissza többször a zsírjára, hanem egyenletesen pároljuk. Mivel sajnos a pörkölt többszöri visszapirítása kiveszőben lévő szokássá silányult nálunk, a pörkölt hazájában, ezért mondhatjuk azt is, hogy Magyarországon sokszor pörkölt ürügyén paprikás ragut készítenek. Amúgy „mifelénk módra“ leginkább borjúból, csirkéből, pulykából készül ragu, többnyire tejfölösen vagy tejszínnel, mustárral, citrommal, tárkonnyal ízesítve. Finom tud lenni. De most - a hazafiatlanság vádját előre is hárítva ősz fejünktől - egy tökéletes olasz ragut ajánlanánk.
Ugyanis a ragu ősrégi, római időkból származó étel. Itáliában fajsúlyos húsokból készítik: marhából, vadnyúlból, szarvasból, vaddisznóból, sőt, a ragu alla Baresét egyenesen lóhúsból.
Valamennyiben az a közös, hogy előbb elkészítik az úgynevezett soffrittót, azaz a zöldségalapot, amely nagyon apróra kockázott sárgarépából, zellerszálból, fokhagymából és hagymából áll, különféle friss fűszernövényekkel – pl. kakukkfű, turbolya, oreganó, rozmaring – ízesítve. (Ilyenkor igen hasznosnak bizonyul, ha van otthon mandolin, azaz profi gyalu, amellyel a zöldségeket egy kézmozdulattal tökéletesen egyformán apróra lehet csíkozni, kockáznik). A zöldségmixet forró olívaolajon pirítják 1-2 percig, aztán hozzádobják a húst, pár percig együtt sütik, majd valamilyen folyadékkal felöntik, lassú tűzre állítják, és úgy főzik 2-3 órán át.
A valamilyen folyadék ebben az esetben nem vörösbor, de nem kell elkeseredni, mert a bort bátran lehet kortyolgatni a ragu mellé, ebben semmiféle ragutradíció nem akadályoz. A folyadék a legtöbb esetben sűrű paradicsomlé ( egy kis vörösbort azért tehetünk bele, ha nagyon akarunk). A paradicsomlé adja meg a ragu ragacsos, édeskés, vöröses alapját, amelynek kóstoltán az ember csak néma elragadtatással néz hol a tányérra, hol az égre, jelezve, hogy itten szavak már nincsenek, és az az étel megérdemli, hogy feltálalják magának a „feljebbvalónak“ is.
© Marton Lvente
Recept
Hozzávalók:
Soffrito
2 vöröshagyma
5-6 szál zeller
3-4 sárgarépát
1-2 fehérrépa (inkább pasztinák kellene, de az ritkán fordul elő)
Ezeket a zöldségeket aprítsunk 3 milliméteres darabokra. Nem kell minden kockát megmérni, a szigorú szám csak azért szerepel, hogy sugalljuk: nagyon apróra kell vágni. Így a zöldség teljesen belefő majd a mártásba.
Ragu
80 dkg marhahús, felkockázva
1 gerezd fokhagyma
1 liter sűrű paradicsomlé (passata)
oregánó, bazsalikom
só, bors, olívaolaj
Elkészítés:
Olívaolajon forgassuk - pároljuk a felaprózott zöldségeket, dobjuk rá a marhahúst (felsál, stefánia), pirítsuk együtt 4-5 percig nagy lángon. Mehet hozzá a felaprított fokhagyma, amivel további 1 percig még sütjük, aztán öntsük az egészhez a paradicsompassatát. Két olasz paradicsomkonzerv is tökéletesen megteszi, csak itt az egész paradicsomokat kissé nyomjuk szét a fakanállal. Ha kell, egy kiskanál cukorral kidomboríthatjuk a paradicsom édességét.
Csitítsuk le a lángot, sózzuk, borsozzuk, adjunk bele fűszernövényeket – a legjobban az oregánó illik hozzá, és ebben az esetben még csak nem is kell feltétlenül frisset használnunk. Jó tanács: a szárított oregánóból csak egy kávéskanálnyit tegyünk bele, mert az íze a főzés során nem gyengül, hanem intenzívebbé válik.
Két óra alatt elkészül, de inkább három órán át főzzük. Végül egy villával a húsdarabokat kissé nyomjuk, húzzuk szét, így rusztikus, darabos ragut kapunk, majd szórjuk meg az elmaradhatatlan reszelt parmezánnal. Szélesmetélt (pappardelle) vagy a kevésbé széles fetuccini illik hozzá.
Amikor belekóstolunk, megáll az idő. Tegnaptalan és holnap nélküli állapot, igazi carpe diem."
😃 van az a mondás, hogy a vega az az ember, akire ha váratlanul rányitják az ajtót, egy hatalmas steak lóg ki a szájábol :-)
Bocsánat, ez csak vicc, nem akarom bántani a vegákat.
A vaj sajnos nem kenhető hűtőből kivéve, ezért azt leginkább csak sütihez meg besamelhez, ilyesmihez használom.
Ilyen margarint vettem már, de ez is 400 gr, bazi nagy ahhoz, amilyen ritkán eszünk ilyesmit. Egy főre meg pláne sok.
... hát a fiam még csak oda is megy mindennap , de kénytelen vagyok válogatni h mikor legyen az a nagy nagy
megtakarítás lehetősége :( :( annyiból szerencsém van h én többnyire sose 1 db-ot veszek és 1 ideig elég is amit vettem , de van ami elfogy és szeretnék venni , nem is lenne gond mert Bundy szerint se nagy összeg amit a járgánya felhasznál , csakhát ő már szörnyen nehezen indul + valamerre :( :(
Ennek a trükknek a lényege, hogy újra és újra hozzájuk menjünk vásárolni, lehetőleg hetente többször.
Ha nem kerül pénzbe az odamenés, és kemények vagyunk, mint a vídia, mást nem veszünk, akkor megéri. De ha összevissza vásárolgatunk, ráfizetés.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)