Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Én sok filmet nem nézek, nem látok, de régen nem volt ennyire elérhető a hús, az tény, mert nem hizlaltak ezer- és tízezerszámra állatokat.
A húsmentes étkezés sok helyen nem lemondás, hanem ez a természetes.
Sok helyen esznek rovarokat is, és ennek is hagyománya van. Hallunk 100 napos tojásról is, erre lehet mondani, hogy távoli - de az én számomra az osztriga sem jobb, amit végeredményben elevenen nyel le az előkelő és nagyobb pénztárcájú nép itt Európában.
Én eszem húst, de egyáltalán nem vagyok arról meggyőződve, hogy annyira nagyon egészséges lenne.
Nekem is van itthon fűszer keverékem indiai,különben finom vele a hús,igazi különös izkombináció.
Nem sűrűn de hasznalom ha olyanra vágyunk.
... ültettem tegnap lestyánt ide-oda , ahol 1-2 évig volt ott nem szerette a helyét , hát most kibacok vele és rakok néhány új helyre is :) + hagyok a nagy hordóba is :) szedtem fel néhány tő struccpáfrányt a ház mögött cserépbe aztán majd ha jól begyökeredzett akkor keresek neki jó kis nyirkos helyet a kertbe / iszonyat száraz minden ! muszáj locsolni mindennap 1 kicsit :( / szoktam a cserepesekből lerakni az udvarba a virágok közé is olyan szépek :)
... tegnap Bundy kiült a teraszra és bámult ki az utcára :) tele van a labdarózsabokrunk virággal :) valaki tördelt le róla néhány szálat :) ő + kiszólt h : ne
hozzon ollót ? :) :) én azon csodálkoztam h fent a hegyen a lányunknál nem kopasztották + a júdásfáját :) csodálatosan szép volt , vastagon tele a szára , törzse virággal :) mindenből ami bokrunk, fánk van , amiből csak tudtam mindenből szaporítottam neki , júdásfát , kúszó lilaakácot , trombitafolyondárt , gyöngyvirágcserjét , rózsaloncot ... amit csak sikerült :) :)
Az egyik itteni forumon lattam egy kerdest, mit csinalnal, ha valaki ugy szolna hozzad, ha megerint kozben a kezevel?
Errol jut eszembe, egy (nekem) erdekes velem tortent esetem.
A Szegedi varos kozpontban van az un. Szechenyi ter, a Karasz utca vegenel kezdodoen, ami a BPesti Vaci utcanak felel meg.
A ter egy piheno, setalo szep platansoros kozepen hoszu ketoldali padokkal ellatva.
Otthon letemben neha kiultam oda a szememet legeltetni a setalokon, a nagymamak az unokakkal, a sieto mamak a gyerekkocsikat tolva, vagy ujsagot olvaso, netan beszelgeto nyugdijasokkal tarkitott teren levok. Az egyik padon udogelve, egyszer csak, kit lattak szememim, egy regen latott kedves volt munkatarsat, egy szendvicset majszolta a setaja kozben, aszendviche papirosarol itelve, az utkozben talalhato egyik gyors kajaloban vette.
Persze, mivel mar vagy het eve nem talakoztunk, miutan elhaladt, utanna osontam, es a dall oldalan egy fel lepessel a hatamogott kezdve kezdtem utannozni a hangjat, azoknak, akik a teren a pihenoket "zavarjak" "Ugyan aggyomman egy kis apropezt, nem koll az man maganak, amma ugyse boldogijja magat, osztan en mog man ketnapja semmit nem ottem"... es ezekhez illo folytatassal kovettem ugy egy fel lep[es tavolsagbol. Ram sem nezett, a baratom!
De egy ido utan latom, hogy semmire sem megyek vele, hat megerintettem a vallat, de csak olyan ovatosan, mintha lovat csokoltam volna, ennek meg lett az eredmenye: villamgyorsan, szikrazo szemekkel ramnezett olyan sotet arcal, hogy egy nagyobb viharfelho is buszke lehetett volna ra! De az elso villanasa utan, azt az arckifejezes valtozast erdemes lett volna cameran keresztul latni! Felismert, de a meglepeteseben, felbeharapta a keszulo szo aradatat amit felem szandekozott inditani az elso szotag utan.
Hat te? -ez volt az elso mondata nem is tudtam, hogy itthon vagy!
Es ezzel megkezdodott a jo ket es feloras dumcsink...
Hat igen, talan mar el lehet kezdeni annak azt elhinni, akik azt mondtak rolam:
Lönni lössz, de röndös, sosem!
Ra eheztem, egy kis sargaborso fozelekre, piritott hagymaval a tetejen. Ma kimente egy kicsit fektikteni a hutomet, mert mar nagyon foghijas volt...
A szokasos dolgokon kivuel kerestem egy kis sargaborsot, vagy ahogy errefele hivjak, felbetort borsot, de smindenutt ures polt a kiirt polca. No mondok, csitortotkot mondott a szandekomnak, hat akkor legyen mirelit borso,
Azt is keresem, es annak is ures volt a helye!
Mondok az lehetetlen, atmentem egy masik boltba, , ott talaltam is de ami annak az oka volt, az azert, mert a megszokott begyven ot dekas csomagokhelyett csak 35 dekasak voltak es egyharmadaval tobbert mint a masikvolt megszokott ara. No mondok, ezeknbek ezert van mirelit borsojuk! Persze en sem vettem. nem azert meg az arat nem engedhettem volna meg, hanem ugy erzem, hogy a vasarlasommal egyutt szavazok is. Egy felkilo borso araert kaptam csikrecombokat, sulyba tobbet, mint a borsot.
Már nincs, de volt. Egyrészt mert abbahagytam a jógát, de lehet egyébként, hogy ha Pesten laknék, megint járnék.
Másrészt a jógaoktatóm sajnos elhunyt.
Az étkezést illetően igazad van, én ugyanezt csodálom a vegánoknál. Egyfolytában pótlásokat esznek.
Amikor megkérdezték tőlem, eszem-e mág húst, rámondtam, hogy igen, de amikor belegondoltam, rájöttem, hogy már egy hete nem ettem húsfélét. Átalakult az ízlelésem, más lett, a zsír és a húsok szagát se bírtam. Akkor még a hentesboltokban nem volt klíma, nyáron nyitott ajtóknál dolgoztak, én meg átmentem a túloldalra, hogy ne érezzem.
Sosem pótoltam húsételt mással, a mai napig nem igazán kedvelem a zöldségfasírtokat sem. De ekkor szerettem meg azt, ami indiai konyhaféleséget akkor el lehetett érni, receptek és hozzávalók erős magyarításával.
Szerintem ízre finom volt az, csak (egyelőre) szokatlan párosítások. De minden csak szokás kérdése.
Ezt az egészet vedd 3 felé: vagy a párolt zöldbab, vagy a ropogós krumpli, vagy a rizs, és ehhez készíts a vegának szójából mellé brassóit, vagy szója-fasírtot, vagy hasonló húst-imitáló ételt. :))
Neked van jógaoktatód?????
A vegasággal az a bajom, hogy ha vega akkor ne egyen olyat, mint a hús! Ha meg kívánja, akkor ne legyen vega! Mert ez így fából vaskarika!!!!!!!!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)