Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Én nem vacakolok a cékla főtésével. Hajdanában igen, de rájöttem, nem érdemes. Sokáig kell főzni, pacsmagolni vele. Sokkal egyszerűbb, ha készen megveszem a piacon a vecsésiektől. Akinek nincs ilyen lehetősége, nagyon jók a boltban kapható üveges céklák is.
Dodi! Nincs valami darálód, robotgéped, amivel magad is ledarálhatnád a húst?
Én egyébként a kész fasírtot is lefagyasztom. Semmi baja nem lesz. Jó az fagyasztás után főzelékhez, vagy hidegen vacsorára paprikával, paradicsommal, hagymával, kinek hogy ízlik.
Lehet, hogy analfabéta vagyok, de nem értem ezt az egész hangszóró, hangfalas dolgot. Nekem nincs hangfalam, a monitorom alsó részén jön be a hang, és mindent hallok zenét is, és beszélgetést is.
Egyszer vettem céklát, de itthon kiderült, hogy az 5-ből 3 sörretek, csak a boltban összekeveredett.
Jó sárosak voltak, két egymás melletti ládában.
Szóval maradok a kész céklánál.
Persze állítólag abban is lehet valami más, nem tudom már, mit olvastam.
A sp..ba van szép nagy cékla
Csütörtökön vettem.Jó ökölnyi nagyságú.Meghámozom, nagylyukú reszelőn lereszelem és ugy főzöm meg majd ízesitem.Hütőbe tartom.
Igen? :) Akkor biztos fog örülni az én javaslatomnak is :))))
... szerintem van olyanja is , max annyi h nincsen elől a sűrűn használtak között :) :) Dodi ! tevékeny , szorgalmas pasi ! nem esik nehezére finomságokat összedobni :)
Megvettem a fél kilós céklát, de kidobtam a blokkot, nem tudom, mennyibe került.
Viszont az sem tudom, hol árulnak nyers céklát, más savanyúságot nem szoktam enni, céklát is vagy 3 éve ettem utoljára. Ennyi mennyiség kedvért nem vacakolok vele.
Akkor már csak a késes aprító hiányzik a konyhájából, vagy megfeledkezett róla, hogy olyanja is van neki :)))))
... ja ! és tepertője is van :) hozzá :)
... de ennyire pici adagot biztos nem sütne , pláne ha még az unokák is bejelentkeznek :) olyan klassz kajákat lehet daráltból készíteni , nekem valaha azzal sikerült úgy megtanulnom a takarékos háztartást , h legyen is hús + jusson is maradjon is a fizuból :) / mert nem csak eszünk :) /
... és Dodinak + is van mindenféle kütyü a háztartásában , ami megkönnyíti a főzést is :)
... régebben vettem kisvödrös céklát , de mostanába inkább veszek nyerset és " magad uram ... :))))) nemrég vettem 1 kicsi csomaggal picit nagyobbak , mint 1-1 tojás / mondjuk ha megfőzöm az egész csomagot ami kb 70 dekás volt/ 200valahány ft -ért / az se sok , még 2 ilyen csomag se , annak aki szereti :) és szoktam mostanába a dinsztelni való káposzta közé is reszelni 1 db-ot , gyönyörű lesz a színe :) és az ízének se árt :) mivel a kész termékek cefetül drágák tudnak lenni mostanába inkább csinálom a savanyúságot is , elkövettem azt a marhaságot h az egyik kisvödörbe nem az uborkagyalun vágtam hozzá a sárgarépát hanem kb fél centisre vágtam , na gyalulva finomabb :)
Jaj, a lilahagymás töpörtyűkrémet kifelejtettem :))
Egy jó minőségű késes aprítóval tudsz darálni húst, ha csak 10 dekára vágysz, akkor annyit, tudsz vele kekszmorzsát, mogyoróvajat készíteni, tésztát összeállítani, hagymát/káposztát/almát/sajtot reszelni.
Csuda egy masina :)
... tudom ! dicsérgetem is ! ha éppen nem bacca fel az agyamat valami tapló megjegyzéssel , mert az sem esik távol tőle :( :(
... ha szeretsz olyat h rakott kaja ? arra is lehet előre elkészített pörköltöt a darálthús 1 részéből :) és nem kell vele külön minden kis adaggal nyűglődni :) ha éppen olyan kedvem van szoktam abból is 4-5 adagot egyszerre elkészíteni , remekül fagyasztható a daráltpöri :) amit nemcsak rakottnak hanem húsostésztának is remekül lehet használni :) Te úgyis szereted a tésztaféléket is :) a fiamnak direkt egész kicsi adagot is rakok a fagyosba , mert ha esetleg gomba az ebéd , neki inkább adok mást , nem eszi meg a gombát :) pedig a gomba még a húsostésztába is finom :) sőt lehet rá még 1 kis reszelt sajtot is ! / tudod megmoccantod a fantáziádat ! és a lehetőségek száma végtelen :)
... Dodi ! hidd el h azzal nincsen gond , ha a fagyasztott darálthúsból készíted a fasirtot ! jó idő óta én is az előrecsomagoltat veszem , igaz , h arra odafigyelek h friss és nagyon guszta cucc legyen ! többnyire ezek csak 50-60-dkg-os v 1 kilós csomagok / én itt még nem is láttam ennél nagyobbat ! de az se lenne gondom , ha ennél nagyobb lenne a csomag ! mert a fagyasztót ilyenekre / is / találták ki ! / én azt a kis csomagot se használom fel egyszerre , hanem fagyasztok belőle !!! felét ? v 1/3-át ! a nagyobb csomaggal is megtudod ezt csinálni ! csinálsz belőle több kis csomagot !
Mondjuk nemcsak fasírozottat, rakott zöldségfélékhez is jó a darált hús. Rakott káposzta, rakott zöldbab, töltött paprika, de pl. becsinált levest is szoktak darált húsból készíteni.
Másrészt egész biztosan egy részéből kolbászt gyúrnék, ha nincs hozzá bél, akkor gombóc formában is meg lehet azt sütni.
De ha önmagában a megvásárolt darált húst szét adagolod, kb. 30-40 dkg-os csomagokra és úgy fagyasztod le, akkor veszed elő, amikor szükséged lesz rá.
"Nálunk az a fasirt a kedvenc"
Feletek kedvezobbek a korulmenyek a fasirtokhoz. Errefele. a fasirtnak valo daralt hust, elore csomagolva aruljak, esamelyikek arban is moderaltak, azok ket harom kilos adagokban van elore kicsomagolva.
Most kerdem en, szerenysegem, ki egy emberre tart fel konyhat, mikorra tudna elhasznalni meg Friss, tehat nem lefagyasztott, joizunek nyilvanithato daralthusbol keszult, fasirtot, vagy mas darlthusra szukseges kajakat...
Hát igen, az idő az nagy úr addig, amíg kevés van belőle. Utána pedig már azt keressük, milyen értelmes elfoglaltsággal üthetjük agyon! :)
De nem kell vennem! Van, csak azért nem tudom a géphez csatlakoztatni, mert nincs helyem!!!
Megértem, de nekem sajnos nincs erre (még) időm!
Remélem lesz, majd ha egyszer nyugdíjas leszek!!!
Nagyon olcsón is lehet kisebb méretű hangszórókat kapni (akár használtan is!) Ha nem vagy "vájt fülű) és nem szimfonikusok élőben minőség hallgatása a cél!
Én tudom, és szeretem hús nélkül leginkább, de a fiam sehogy. Évente talán egy-kétszer ha megeszi, slussz.
Pedig a tarkabab-főzeléket meg szereti.
Azt úgy szoktam, hogy nem a keveréket veszem meg, hanem külön-külön a belevalókat. Répát-gyökeret, petrezselymet, borsót, kukoricát... és apróra vágott hagymát dinsztelek, azon megpárolom ezeket a zöldségeket, és bele a kész bulgurt, fűszerekkel. Fincsi az is.
Nálunk 450 Ft/ 10 csomag.
Nagyon szeretem szinte mindenbe, de a sima petrezselyem szósz is nagyon finom!
És egy kiló (mexikói pl. ) züldségkeveréket is! Mert az is finom a bulgurhoz - is!!!
Van 2 hangszóróm, csak ebben a kis lakásban nincs akkora helyem, mint az irodában volt, így azok a szekrényben pihennek. Még az áram kimaradásvédőmet sem tudtam hova tenni, ezért ha meghallom, hogy valahol dörög az ég, én már kapcsolom ki a gépemet... ez van. Kész. A falakat arrébb rakni nem tudom.
További ajánlott fórumok: