Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Hát persze, hogy drágább, mint a sertés zsír. Abból a sültet vettem az ősszel 1000.- Ft/kg. Azóta már egész biztosan az is drágább.
A liba-kacsa hájból sütött logikus hogy drágább. Persze annyival finomabb is. És ha magad sütöd ki, még töpörtyűűűűű is lesz belőle. :)
... na ja :) mi má' csak tudjuk :)))))
Ha van is, nagyon drága.
A kisebb tégelyben szokott lenni néha. Az ára miatt nem veszem meg.
a vén tyúk is jó valamire
A csirke pultos részlegnél a coop-ban még én sem láttam. A tejes, zsíros hűtőben meg még nem is néztem. Legközelebb alaposabban megnézem, milyen fajta dobozos zsírokat árulnak, talán mégis van köztük liba vagy kacsa zsír is.
... Bundy tegnap levágott 1 vén tyúkot és olyan iszonyatosan zsíros volt h v fél liternyit szedtem le a levesről :( pedig a 2 combot + 2 jó nagy db hájat bele se raktam :( még mindig van 4 a vénségekből , már időszámítás előttiek :( de levesnek még jó !
... így igaz !!! de ha 1x nem tartozunk azok közé akik +engedhetik maguknak h az előbbit mellőzzük ! / pláne h megtanítottak hajdanán kapálni is , mert hátha nem lesz belőlem se naccsága :( :( hát nem is lett ! :( :( ...
Én szívesen kisütöm magam is a kacsa- vagy libahájat, de azt sem árulnak a Coop-ban.
Gondolom finom, kenyérre én is szeretem, de az miatt külön nem veszek.
Én a maszek boltban vásárolom a vödrös sült zsírt. A tőkehúst maszek vágóhídról hozza, és az ott kisütött töpörtőből kisült zsírt árulja kilós adagban, müa. vödrökben. Olyan is volt, hogy kissé túlsütötték a töpörtőt és a zsír nem maradt teljesen fehér... mondtam is nekik, hogy azért az osztályos terméket osztályos áron kellene adni. :))
Már évek óta száműztem az olajat, mióta sok rosszat olvastam róla. Ha olaj, akkor csak oliva. Nem tudom, mi a magyarázata, állítólag a libazsír főzéshez jobb, mint a kacsazsír. Fogalmam sincs miért.
Lehetséges. Én még nem találkoztam vele. Nem tudom, milyen lehet. Mivel libazsírral főzök, hájat szoktam venni, általában 3 kilót egyszerre. Ha éppen nincs, akkor kilós zsírt, de szerintem azt sütik.
Legutóbb ilyet vettem 1 kilós kiszerelésben:
[link]
Sokan főznek azzal, nekem valahogy más íz íze, főtt ételben nem szeretem.
Igen, szerintem is a sertéshájat összepréselik, majd géppel akkora kockákra vágják, ami 1-1 sablon-dobozba belefér, lezárják és kész. Ezeket árulják olyan 20-25 dkg-os, lapos, müa. dobozba. Ha fakanállal szedünk ki belőle, szinte nyúlik a kanál után. :))
Azt hiszem azt préselik nem sütik.
kacsahájat veszek,azt sütöm ki.
Áruljátok már el, milyen az a gépi zsír?
Igen, vettem már.
De a boltunkban nem mindig van sült zsír. Legutóbb gépit vettem véletlenül... de azért csak elfogyott.
Lehet kapni olyan kisebb dobozos zsírt is, nem feltétlenül kell az egész kilós vödrös zsírt megvenni. Csak arra figyelj, hogy sült zsír legyen, ne gépi.
Bizony jó lesz!
Én is szeretnék már zsírt itthon. Néha szívesen ennék egy-egy zsíros kenyeret.
Most már egy jó db-ig olajat sem kell venni, a sültről leolvasztott zsír külön fazékban gyarapodik. Majd szépen fokozatosan elfogy az onnét. Még vacsira zsíros kenyérnek is jó lesz.
az biztos.meg nekem nagyon fáj a derekam.
Valóban. Nem nálad, a nagyidnál. Akkor is kár azért a finom husiért. Látod, többen vagyunk, akik inkább sütünk-főzünk, mint a kapanyelet szorongassuk. Nehezebb az, mint a fakanál.
Elvileg a zsír szépen lezárja előle a levegőt. A zsír az, ami nem lehet vizes, nyomokban sem.
én írtam,hogy a nagyanyámé megpenészedett,hát nem volt egy konyhatündér.türelme nem volt a főzéshez.bezzeg a kapáláshoz.
Valaki írta, hogy nála a zsírban eltett, lesütött sült hús bepenészedett... no mondom, ideje kibontani nekem is egy adagot, megnézni, nálam mi újság: tökéletes, finom, illatos. Csináltam mellé z.babbal, kukoricával rizi-bizit.
persze.a lányom fagyasztott gombócot vett hozzá,azt mondta finom.hogy egy másik klasszikus idézzek,Lóránt Lenkét.a külföldi vendégei mindig vadast kértek,egy idő után megunta, vett mirelit alapot,senki nem vette észre a különbséget.lehet,hogy nagy adagban főzve még jobb is.
... finom is az még házi-nyusziból is :) :) valamikor Mamikám olyat főzött és még gombócot is hozzá :) :)
További ajánlott fórumok: