Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
... én is szerettem volna ! ha nem idegesít az aláröhögés , 1 idő után inkább nem is néztem :( :( ... Bundyt néha az
zavarja , mikor a zene hangosabban szól egy film kísérőzenéjeként , mint a szöveg és érteni is alig lehet a szöveget :( :( még jó h az ilyen azért ritka !
A mi kis falucskank mellett is volt egy csalad, akik tulnyomoan gorog dinnyet termeltek, a kornyezo valukba is eljutott a hiruk.
Mint videken szokas, a csaladokat neha elnevezik, es mas nevvel illetik meg . Igy a mi dinnyesunknek, a masik oldala az volt, hoy akkoribn sok csirket is nevelt.
Igy Csirkes ferkonak, majd abol csirke ferkolett. Mert ugylatszik a dinnye az kesobb jott, mint a csirke tenyesztes!
Jol ment nekik, de aztan "felszabaditottak' Mindenet elvettek, mert Kulaknak titulaltak!
(Aztan meg csodalkoztak, hogy nem termeltek mindenbol tul sokat, mert ugyis egy part emberei ellopjak tole.)
De amikor recskei bortonbol kiszabadult, az egyik TSZCSban dolgozhatott, es onnan ia arultak a falunkba dinnyet es vehettunk belole. Finomak is voltak, nem ugy mint az itteni, hogy egy fas, szalas hullampapirt raghatunk...
Nagyon szerettem a Buszon c. sorozatot. Nem is emlékszem a beleröhögésekre, csak a humorára. Eredeti angol humor.
Most megnéztem, vannak részek belőle a neten. Jó, hogy említetted.
Te tudsz olvasni?
Nem irok, nem olvasok! Magyar nemes vagyok!
Abba az atkosban, Klebelsberg Kuno is, csak jot tett velunk ingyen, a videki, tanyasi, varosi iskolakkal..
Én úgy tudom, a csányi dinnye volt a leghíresebb, de itt olvastam, hogy az ország legkülönbözőbb részein is termesztenek dinnyét.
Hatalmas, harminc valahany centis agyarai vannak a vizilovaknak.
Es van nekik egy hulye rigojajuk! Nem birjak elviselni ha este vagy ejjel kimennek a vizbol fuvet legelni, es ha a viz, es kozottuk, ember van! Kulonosen, meg erosebb a tamadasaik, ha az anyak, borjaikkal vannak a vizpartokon.
De a masik tulajdonsagai, hogy a teruleteiket erosen a magukenak valljak, es meg a csonakokat is felforditjak emberekkel eyutt.
Amit nem is gondolnank rola, hogy vizilo nem tud uszni!
Hanem jar a folyo, vay to feneken, tehat a nem mely vizet szereti. Nem elfelejtendo, hogy a nagy szajat, jobban, mint 90 foknal tudja kinyitni.
De jo, hogy hazankban nem elnek a folyokban, meg kevesebben lehetnek...
Neha , megronanak, ha ketetelmu szavakat hasznalnank.
De a kivetel erositi a torvenyt!
"A videók alatt vannak linkek a receptekre."
A linknek tobb masik ertelme, ha valakit "Linknek" hivtunk az egy nem sokat ero emberre is erthettuk, nem csak "ballra".
:-DDD
'voltam a patikába"
Ugye az ott van a Pap lak mellett, ahol a Katika is lakik?
"Szerencsére kiszorította a görögöt."
Akkor a sargadinnyeara ment le eloszor?
(Nem ugy volt az hajdanan, hogy a sargadinnyet hivtuk turkesztani dinnyenek, amejiknek a kozepeben vannak a magjai .
Mig a pirosbelut es a regebbi sargabelut hivtuk gorog dinnyenek? Akkoriban , meg regebben, ritka volt a pirosbelu, miota az "ellenseg keze betette a labat" azota lett mara a tulnyomo a piros belu gorog dinnye. Mert nekunk mindig az a jobb, ami nyugatrol jon...
(Igen, azt is meg kell ismerni, kiertekelni, es ami jobb nekunk azt atvesszuk, de ha nekunk jobb an, akkor elvetjuk.
Ami magyar, es jobb akkor megtartjuk. Esetleg tartnk belole, hogy olyan is van belole.
De nem minden jobb, ami nyugatrol jott !
Szép napot, szervusztok!
A mai ebédet letudtam azzal, hogy megfőztem a csemegekukoricát, amit eredetileg desszertnek szántam. Aztán kiszellőztettem a lakást, s most megyek kirándulni egyet, akármekkora is a kánikula.
Erdekes tenyre talaltam ma...
Azt tudtatok, hogy afrikaban a vad allatok kozul a vizilo ol meg a legtobb embert? Evi 2700-3000 az aldozatuk.
A kafferbivaj, ha a vadasz megsebesiti, es elve marad a bivaj, akkor levadassza a vadaszt!
... de jó !!! mindig talál az ember valami jó kis ötletet :) köszi :)
... régen egyik kolléganőm sütött olyan diós kosárkát ami linzertésztából volt a kis kosárba sütve :) ő is kiszúrta a vékonyra nyújtott tésztát és kibélelte vele a kis kosarat abba rakta bele a jó kis savanykás lekvárt és a végén a darált dióval készült krémet és megsütötte , igaz h pepecs , de eredetileg ő cukrásznak tanult /volna/ és sajnos nem fejezte be a sulit , pedig ha valakinek olyan érzéke van hozzá ? végig kellene vinni !
... Dodi ! nem csodálkozom !!! h úgy döntöttél !!! 1-2 olyan tapasztalatom nekem is volt , ami elvette örökre az étvágyamat valamitől !
... de nem is csak saját tapasztalat :( :( 1x olvastam valamibe h az emberke miért úúúúútálja a fasirtot ?! ... ledaráltattak vele olyan kenyeret ami 1 cseppet penészes volt !!!! h a fasirtba még jó lesz címszóval ! hát nemtom ! :(:( még az állatokna se adtam penészeset sose !
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)