Holdnaptár - Jónás módszer (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Holdnaptár - Jónás módszer
Nos akkor kezdjük az elején...
“Természetes családtervezésként" is emlegetik azt, hogy a termékenységi jelek segítségével kikalkulálhatjuk, mikor vagyunk fogamzóképesek...
Az elsődleges termékenységi jelek: a hőmérséklet, ami a peteérés után megemelkedik és a hüvelyváladék, ami átlátszó és nyúlós lesz, ahogy a peteérés közeledik. A fogamzás szempontjából leginkább esélyes napok: a peteérés napja, illetve az azt közvetlenül megelőző 2 nap - erről szakirodalmakban olvashatunk.
A hőgörbéd vezetésével segítséget kapsz, hogy a számodra legesélyesebb napokat nagy valószínűséggel meghatározd. Hőmérőzni ébredés után kell. Egy ovulációs ciklusban a ciklus első felében a testhő jóval alacsonyabb, mint a második felében. A hőemelkedés a peteérés után 1 vagy 2 nappal következik be, mikor megemelkedik a progeszteronszinted. Az emelkedés után a ciklus végéig fennmarad a hő, csak közvetlenül a nyálkahártya leválása előtt megy le. Ha terhes vagy, továbbra is fennmarad :)
bevallom, ezzel én is gondban vagyok. naponta kell, vagy 2 naponta? előtte vagy utána?
mindenhol más infó van. mi 2 naponta tornáztunk...
A grafikon kiértékelése:
A ciklus első felében a hőmérséklet alacsony, de ovuláció előtt még néhány tizedet esik.
A tüszőrepedést követően a hőmérséklet 1-2 nap alatt, vagy hirtelen felemelkedik (általában 37 Celsius felé), és fenn is marad a ciklus végéig.
A menstruáció előtt néhány nappal, vagy órával a hőmérséklet hirtelen leesik.
Ha a várt menstruáció idején a hőérték még mindig magas, akkor a megtermékenyülés sikeres volt!
A hőmérőzés szabályai:
1. Pontos hőmérőt használjunk és "sajátítsuk ki" kifejezetten erre a célra! A mérést lehet a hónaljban végezni, de lehet ún. maghőmérsékletet is mérni (száj, hüvely, végbél), a lényeg az, hogy mindig ugyanott, ugyanabban az időben.
2. A hőmérőt este célszerű lerázni, mert a hajnali rázogatás emeli az alaphőmérsékletet. Ébredés után első a hőmérés, alatta teljes nyugalom.
3. A mérés eredményét fel kell rajzolni egy koordinátarendszerbe (kockás lap is megteszi), amelynek kiindulópontja a menses első napja.
4. Jelöljük, ha nem aludtunk 6 órát, ha gyógyszer vettünk be, ha alkoholt fogyasztottunk lefekvés előtt, betegséget (náthát is), és helyes bejelölni az együttlétek idejét is, a későbbi fogamzás pontos idejéhez.
:DD
az jó én még nem mértem de lehet hogy elezdem
További ajánlott fórumok:
- Jónás módszer: fiú vagy lány?
- Szépségápolás, méregtelenítés a Holdnaptár szerint
- Esett-e teherbe valaki közületek Dr. Jonás módszerével
- Speciális holdnaptárt keresek a neten, tudtok ilyen oldalt ajánlani?
- Jónás módszer című könyvet ki írta?
- Ki tudja, hogy lehet a jónás módszerrel a biztonságosabb, kevesebb kockázattal járó jónás napokat megállapítani, kiszámolni?