Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Hogyan kezeled a nárcisztikus párodat? fórum

Hogyan kezeled a nárcisztikus párodat? (beszélgetős fórum)

15. Angelique2 (válaszként erre: 12. - BiancaRosa)
szept. 20. 00:46

Elég sokat irodalmaztam a témakörről én is.

A pszichopátiát valóban nehéz elkülöníteni a rosszindulatú narcizmustól; van olyan elmeszakértő, aki kétli, hogy pszichopátia egyáltalán létezik - t.i. lehet, hogy csak különösen súlyosan kóros narcisztikus van, akinél az empátia funkciók annyira ki vannak iktatva, el vannak nyomva, a környezetre kerülnek kivetítésre ésatöbbi, hogy úgy tűnik, mintha nem is léteznének.

(Emlékszem, amikor Ted Bundy-ról olvastam, több pszichiáter is vizsgálta; közöttük volt egy, akinek korábban meggyőződése volt, hogy pszichopátia nem létezik, "csak" nagyon rosszindulatú és beteges narcizmus. Annyira biztos volt ebben, hogy az egyetemen a hallgatóinak mondta is: ha valamelyikük mutat neki egy valódi, eleven, bizonyított pszichopatát, akkor azt a hallgatót ő meghívja vacsorára. Vacsorameghívás nem lett a dologból... aztán ez a pszichiáter vizsgálta Ted Bundyt is, és róla vágta azonnal a diagnózist: "ez az ember tényleg egy pszichopata!")


Vannak kora gyerekkori élmények, idegi sérülések, amelyek állítólag valószínűvé teszik az ilyen személyiség kialakulását. Számomra az az érdekes, hogy hasonló körülmények között felnőve az egyik ember valóban egy önimádó, hazugságokban élő, mindenkit a saját érdekei szerint manipuláló, kártékony személlyé nő fel - egy másik ember viszont a körülmények ellenére képes nagyjából normális emberi lényként funkcionálni.

14. Miss Angel (válaszként erre: 9. - Angelique2)
szept. 19. 23:45
Nagyon igaz!!
13. Ervina
szept. 19. 10:23
Nagyon sajnállak. :(
12. biancaRosa (válaszként erre: 9. - Angelique2)
szept. 19. 10:21
Szerintem ezek így születnek, nem a társadalom vagy a nevelés hiánya teszi őket gonosszá mert gyárilag azok. Volt is olyan kutatás ami kimutatta, hogy a pszichopaták (a nárcisztikusok közeli "rokonai") agyhullámai teljesen máshogy néznek ki mint a pszichésen normális embereké.
11. K-né Zsóka (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 19. 09:17
Vagy elfogadod, hogy egy életen át alárendelt leszel, mindenben igazat adsz neki, vagy egyszerűen kilépsz az életéből. Nem fogod tudni kezelni, tönkre fog tenni.
10. Alnisa (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 19. 07:51
Nincs recept, ha ügyes vagy és elég eltökélt, időben kitudsz szakadni a hálójából, ha nem, bent ragaszd és szenvedsz. Próbálsz túlélni és megmagyarázod magadnak, hogy lehetne rosszabb is, aztán már fel sem tűnnek a bántások...... Menekülj míg tudsz!
9. Angelique2 (válaszként erre: 7. - BiancaRosa)
szept. 18. 21:51
Valójában szerencsétlenek és lúzerek, csak sajnos túl ügyesen megtanulták ezt azáltal kompenzálni, hogy kiépítettek magukról egy idealizált képet, valamint mindent és mindenkit fel-és kihasználni ennek az idealizált képnek megerősítésére. Az idealizált énképük nélkül ők senkik és semmik, és a kis lelkük mélyén ők értik ezt a legjobban, akármilyen makacsul is tagadják. Azért tesznek másokat tönkre, mert csak ettől tudják magukat egyáltalán valakinek érezni.
8. Angelique2 (válaszként erre: 5. - Halacskaaaa)
szept. 18. 21:48

Ez így van.

Az ilyen egyének kedvenc módszerei közé tartozik a megőrjítés taktikája, a bűnbakgyártás, illetve az áldozat elidegenítése a rokonaitól, barátaitól, akiket rafináltan bemocskol az áldozat előtt, olyan dolgokat adva a szájukba, olyan cselekedeteket tulajdonítva nekik, hogy az már a rágalmazás büntetőjogi kategóriája lehetne.


Nem éri meg, akkor sem, ha az illető tényleg észbontóan jó fej tud lenni, ha akar... ha az érdekei éppen ezt kívánják!

7. biancaRosa (válaszként erre: 5. - Halacskaaaa)
szept. 18. 21:47
Néha komolyan elgondolkodom, miért, minek vannak az ilyen emberek a világon, azon kívül, hogy másokat tönkretegyenek és megkeserítsék az életüket. Semmi jó tulajdonságuk vagy hasznuk nincs.
6. secret8 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 18. 21:29

Két kérdésem van:

Biztosan tudod, hogy nárcisztikus személyiségzavara van?

Ha így van, miért akarod tönkretenni az életed?


Soha, soha nem változik meg. Legfeljebb úgy tesz, egy ideig. Nem tudod őt "kezelni", csak saját magadat, vagyis hogy hogyan reagálj. A legjobb, ha sehogy, úgyis mindent ellened fordít. A legjobb tanács a 2.hsz utolsó szava. Menekülj.

Minél távolabb vagy, minél kevésbé reagálsz bármire, amit ellened a hátad mögött elkövet (el fog!), annál több esélyed van a normális életre.

szept. 18. 21:23
Tapasztalatból mondom, hogy ilyen ember nemcsak téged tesz tönkre idővel, hanem a családod és barátaid életét is. Előbb-utóbb el fog idegeníteni a barátaidtól és a családodtól. Csak az a baj, hogy az ilyen kapcsolatban élők sokszor csak sok-sok év után veszik észre, hogy hoppá, nem is a barátok voltak szemetek, nem is a család dolgozott ellenük, hanem valójában a nárcisztikus párjuk manipulálta őket. Egy nárcisztikus embert nem lehet megtanulni "kezelni". Te azt hiszed, hogy jól "kezeled", közben pedig egyre mélyebben benne vagy a játszmáiban és mire észbe kapsz, gyűlölöd a saját családodat, még akár a saját gyerekeidet is, mert a nárcisztikus párod meg fog győzni arról, h ők a hibásak, ők az okai a veszekedéseiteknek, az ő hangulatingadozásainak, stb. Eközben a családod és a barátaid nem értik, h miért nem akarsz velük találkozni, miért távolodtál el, te pedig meg vagy róla győződve, h ők a rosszak, mert a párod ellen vannak. Holott legtöbbször egy szót sem szóltak ellene, de a párod hazugságokat ültet a füledbe, h miket mondtak róla a rokonaid, hogy hogy viselkedtek vele. Persze ezeket sosem láttad a saját szemeddel és sosem magad hallottad, mindig a párod mesélte. De mivel vele vagy a legtöbbet, neki hiszel. És még ezeknek a cifrább verzióit is sorolhatnám. Az én családom életét egy ilyen ember örökre tönkre tette.
szept. 18. 21:04
Engem zavarnak a defektes emberek, túl sokat láttam már belőlük. Felőrlik az időmet, energiámat. 🙄
3. Ágio8405 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 18. 20:31
Nem maradnék együtt ilyen emberrel az biztos. Te sem tedd, csak magaddal szúrsz ki. Szeresd és tiszteled magad annyira hogy nem teszed ki magad ennek.
szept. 18. 19:32

Ha valóban narcisztikus - mármint belefér az elmekórtani kategóriába -, akkor nem érdemes invesztálni a kapcsolatba.


Egy ilyen személyiségtorzulással rendelkező ember akármennyire is tud aranyos lenni, ha akar, valójában mindig csak használni fog. Mindig csak eszköz lehetsz az önimádata kielégítésére, akármilyen ügyesen is játszmázik.


Azt gondolom: már önmagában véve az, hogy meg akarod tanulni kezelni, is mutatja, hogy Te invesztálsz többet.


Akármit is mutat a látszat: ha az illető valóban narcisztikus, akkor nem méltó ennyi energiabefektetésre. Az ilyen ember csak egyetlenegy dolgot szeret: a saját magáról kialakított, fals, nemlétező, idealizált képet. Akkor, és csak akkor lehetsz jó nála, ha ezt a fals énképét táplálod, erősíted. Ettől ő mindig ragyogni fog, hízik az gója, a magabiztossága. Te pedig elhalványulsz, tönkremész bele.


Persze egy ügyes, taktikás narcisztikus mindig tudja, hogyan adagoljon annyi jófejséget, kedvességet alkalmanként, hogy életben tartsa Benned a reményt, hogy nem is megátalkodottan egoista, önimádó ő, csak "vannak hibái"... Ismerem az ilyet.


A helyedben nem pazarolnék őszinte érzelmeket egy narcisztikus személyre. Úgyis csak hamis, megjátszott, rájátszott tartalmakkal viszonozza, akármennyire hihetően is alakít. Egy ilyen kapcsolatban az ember - hacsak nem maga is betegesen narcisztikus - csak eszköz, áldozat lehet. Nagyon méltatlan.


Nem mondhatom meg, mit tegyél vagy mit ne tegyél, de a helyedben nem akarnék vele maradni, mert ekkor minden energiád rámegy arra, hogy "megtanuld kezelni". Ő meg használ, kihasznál, ha épp igénye van erre, és félredob, ha épp nincs szüksége a "szolgáltatásaidra.


Nem akarok drámai lenni, de inkább menekülj.

szept. 18. 18:47
Minden tipikus hibája ellenére szereted, és vele akarsz maradni. Akinek van tapasztalata, kérem, írjon "recepteket"!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook