Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Hogy lehetek apáca? fórum

Hogy lehetek apáca? (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5 6
163. c8ec504c40 (válaszként erre: 162. - A14deb9047)
2012. szept. 19. 16:10
Milyen hölgyet? Nincs ilyen apáca ismerősöm.
162. a14deb9047 (válaszként erre: 160. - C8ec504c40)
2012. aug. 29. 18:58
Nem Sz. E-nek hívják a hölgyet????
2012. aug. 29. 18:55
Mivel már nem Hoxa-tag, okafogyottá vált a fórum.
160. c8ec504c40 (válaszként erre: 1. - E3ee81d4a5)
2012. aug. 29. 18:46

Hát, először is, gondold át még egyszer jó alaposan, mert ezzel a döntéseddel kizárod magad a "való" világból.

Ráadásul nem biztos, hogy - mégha a legelhivatottabb is vagy - megtalálod benn azt a békét, megnyugvást, menekvést, stb. (amit éppen keresel), amire vágysz. Eleinte talán, mert ez egy zárt közösség, s biztos te is tartozni akarsz valakikhez.

De! Mert mindig van legalább egy de... évek múlva rájössz, hogy bizony itt is meg kell küzdened az emberi gyarlóságokkal, hiszen az apácák is emberből vannak. Bármennyire is próbálják kordában tartani (mert úgy KELLene) köztük is felüti a fejét: a féltékenység, az irigység, sőt, még a szerelem is...

Én túl fiatalnak érezlek ehhez az elhatározáshoz, ha valami csalódás ért, inkább keress fel egy pszichológust, segíteni fog. Szerintem tapasztalj még az életből, mielőtt egy ilyen, szinte visszafordíthatatlan életbe belevágsz.


S hogy honnan tudom?


A barátnőm 9 év után most lépett ki. Pedig ő aztán még reformátusként is mélyen vallásos volt. Úgy hogy meg sem lepett, amikor egyszer, kb. 28 éves lehetett és azt mondta, hogy csinált valami nagy dolgot. Mintha megéreztem volna, azt mondtam, hogy csak nem áttértél? Nézett rám, hogy honnan tudom? Mondtam, mert ismerlek és mindig is ilyen beállítódású volt. A rangokat nem ismerem ott, de jó sokáig volt novícia. Kb. 9 másik apácával élt egy közösségben, templom és szociális otthon mellett - ahogy már írtátok, saját fizetése nem volt (a szoc. otthonban dolgozott, mint a többiek), minden ment a közösbe. A szolgálaton kívül nagyon sokat imádkoztak, napjában többször is és ahhoz, hogy hazamenjen, valóban engedélyt kellett kérnie. A szülei házán kívül éjszakára nem maradhatott sehol sem (még nálam, a barátnőjénél sem), meg cukrászdába sem jöhetett be velem, merthogy az paráznaságnak számított a szó szoros értelmében.

Eléggé meg volt kötve a keze, ahogy én láttam.

A szülei először kitagadták, amikor megtudták, hogy mit csinált. Aztán nagy nehezen elfogadták, de sosem láttam boldogságot az arcukon utána.

A barátnőm mégsem miattuk (hiszen neki tényleg a maga útját kellett járnia) lépett ki, hanem egészen más okból.

Kb. 1 éve jutott el oda, amikor teljesült a nagy vágya és "felavatták" apácának. Onnantól kezdve ugyanúgy telt az élete :) ahogy eddig, talán még több munkával.

Mivel ritkán jöhetett hozzánk, én látogattam inkább, jól ismerem, nem tűnt maradéktalanul boldognak és gyakran volt kialvatlan, fáradt. Főleg az utóbbi időben.

Aztán kb. egy hónapja felhívott, hogy aludhat-e nálunk, már úton van. Csodálkoztam, merthogy egy apáca nem aludhat másnál, de persze rögtön igent mondtam rá. S mikor ideért, mindent elmesélt. Kb. már fél éve felvetődött benne ez az egész "lezárás", mert olyan nézetkülönbség támadt közte és az apácafőnök között, hogy nem bírt már ottmaradni (előtte 1 évvel kb, egy másik apáca is távozott, de ő azért, mert szerelmes lett egy kinti fiúba), ahogy kiderült, pszichológushoz is járt már, mert olyan lelki válságba került. Ahogy mondta, nem a "hivatásában" rendült meg, hanem az egész rendben, akik most már kimutatták az igencsak emberi foguk fehérjét, s ott támadták, fenyegették a barátnőmet, ahol csak lehet... szegénykém már rémálmai lettek, azóta is fél, hogy a nyomára bukkannak (!), hogy hol lakik, hol dolgozik, s képzeljétek, mivel a püspök hivatalosan még nem oldotta fel, kötelezik, hogy kéthetente jelentkezzen be telefonon, hogy beszámoljon róla, hogy mi van vele, de persze nem mond semmi konkrétumot. Ráfogták, hogy szkizofrén, mert hogy pszichológushoz jár, ismerősöktől tudja, hogy a rendben már úgy tekintenek rá, mintha nem is lett volna, a többieknek tilos róla beszélniük. Szóval... ők is csak emberek, s hiába modernebb épületben élnek, mint a régi apácák, ők is csak emberek, akiknek hibáik is vannak, s náluk sem fenékig tejfel az élet.

2011. máj. 2. 08:58
Bocsánat:nem nigériai a falu,hanem algériai.Pont ez adja a film alap konfliktusát!
2011. máj. 2. 08:57
Ajánlanék egy jó filmet:"Emberek és istenek".Megtörtént esetet dolgoz fel benn Xavier Beauvois francia rendező.8 ciszterci szerzetesről szól a történet,egy kis nigériai faluban játszódik.A többit nem írom le,mert nem akarom lelőni a poént.
157. e417245f24 (válaszként erre: 156. - A14deb9047)
2011. máj. 1. 21:16
Megünnepeltétek II.János Pál boldoggá avatását?Meg szerettem volna még azt is kérdezni,hogy a nővérek mi alapján kapják a nevüket a rendben?Egyébkén teljesen egyetértek volt főnökömmel:a legjobb ápolónők mindig az apácák voltak és lesznek,mert ők képesek csak teljes odaadással teljesíteni,mert nem jár az eszük az otthoni gondokon,teljes szívükkel a munkájukra tudnak koncentrálni.Van benne valami,mert mikor úgy mentem dolgozni,hogy a lázas gyereket itthon kellett hagyni,nem tudtam úgy figyelni,ahogy kell és még a lelkiismeret furdalás is mart,hiába tudtam,hogy az apjával jó kezekben van...Nagyon nehéz ez!
156. a14deb9047 (válaszként erre: 155. - E417245f24)
2011. máj. 1. 17:23
Orvos házaspár. Elsőszülött-egyetlen fiuk Pannonhalmán tanult. Érettségi előtt közölte a szüleivel, hogy ő szerzetes-pap akar lenni. Azt mondta az apja, hogy rendben fiam. Elvégzed a műegyetemet, és ha ezután is így gondolod, áldásom rá. Elvégezte, utána irány a központi szeminárium. Szentelés után visszament a volt iskolájába tanítani. Ennek már legalább 17-8 éve.
155. e417245f24 (válaszként erre: 154. - A14deb9047)
2011. máj. 1. 17:13
Persze jó példa is van:Szolnokon van egy pap,aki bizony kijár a putriba,valóban sok időt tölt a híveivel,ő tanítja őket még vetni is,meg kertet gondozni és még úgysem adja fel,hogy tudja:jó,ha 20 családból egy helyen hallgatnak rá.De azért valljuk be,a legtöbb pap nem Trabantból száll ki,ha misére megy,miközben arról prédikál,milyen méretű a világon a szegénység....És a bibliatáborban is nagyon jó volt:úgy megette minden gyerek a sárgaborsó főzeléket,mint a huzat,mert bizony itt egy hétig nem volt lehetőség a nassolásra,nem volt chips meg ilyenek,viszont volt sok mozgás,jó levegő,ami a legjobb szakács.És jó társaságban,együtt,minden jól esik.Szinte tapintható volt a szeretet.Mai napig legféltettebb kincseim az ott kapott képeslap,mit mindenki aláírt valami idézettel,a festett kövek,a fotómontázsok....Életem legszebb nyarai.A két fiam is sokat emlegeti.De nem tudom,mégis miért van bennem a félsz attól,hogy esetleg a nagyobb valóban a papi hivatást választja.Tudom,ő fog dönteni és nekem el kell fogadnom,ha őt ez teszi boldoggá.
154. a14deb9047 (válaszként erre: 151. - E417245f24)
2011. máj. 1. 15:25

Kapásból tudnék neked egy-két olyan plébániát mondani, hogy ha meglátnád, elájulnál a szégyentől. Ahogy mondják, ez az a hely, ahonnan farral lehet csak kijönni...

A papnak többek között feladata az egyház ingatlanait rendben tartani, neki saját vagyona nem lehet. Az utóbbi években valóban sok-sok épületet tettek rendbe, újítottak föl. Ne feledjük, ez nem az övék, csupán gondoskodnak róla. Egyébként érdekes meglátás: ha nem csinál semmit (mert van ilyen is) az a baj, ha szépen rendbe teszi, az a baj.

Egyébként a hívek nagyon sokat segítenek és áldoznak rá... Pl.: főorvos-középiskolai házaspár hozzátartozó nélkül hunyt el. A házukat az egyházközségre, a könyvtárukat a pannonhalmiakra hagyta; a Szent Antal perselybe be volt dobva egy arany karikagyűrű... a másik házaspár 40 hold földet ajándékozott; az orgona felújításra x vállalkozó 2 millió forint adományt adott;

és sorolhatnám tovább. x káplán lényegében egy udvari épületben lakik az akárhány évtizedes kapott "kombinált szobabútor"-ral berendezve, a szőnyeg és a fotelágy tőlem....

Csak viszonyításként írom: 1996-ban főiskolát végzett frissen felszentelt pap "havi fizetése" 7.500,-Ft volt, a zsámbéki tanítóképzőn végzettnek 70.000,- (az enyém akkor, mint vasúti alkalmazott 49.500,-), az ötvenegynéhány éves plébánosé pedig 17.500,-...

Idős bácsi több, mint 250 ezer €-t !!!! adott az egyházközségnek: a temetőben ravatalozóra és harangtorony harangra, ill. egy miséző kehelyre..., aranymisére házaspár közel 400 ezer Ft-os palástot...; a felújított szobába gyönyörű sötétbarna bőrgarnitúrát ajándékoztak...

A német túrista bedobta a perselybe az 50-100 €-t... Szóval nagyrészt így működik...

2011. máj. 1. 09:37
Mindenkinek szép vasárnapot! Délután válaszolok tőlem telhetően pontosan a felvetésedre. Zs
152. syria (válaszként erre: 13. - Seven of Nine)
2011. máj. 1. 08:39

Nem azt írtam, hogy nem látogathatja a családját, hanem azt, hogy engedélyt kell rá kérnie. És ez a rend szabályaiból adódik.


Pl. a zirci cisztercita papoknál:

„Az Istenhez fordulás a szerzetes számára a három evangéliumi tanács: a tisztaság, a szegénység és az engedelmesség maradéktalan követését és megvalósítását jelenti. A tisztaság által nőtlenségben és teljes önmegtartóztatásban vállalt földi élete az örök élet szent jele lesz a világban. A szegénység Krisztus szoros követése, aki szegénnyé lett értünk, hogy minket gazdaggá tegyen. A ciszterci szerzetes semmit sem mond magáénak, minden a közösségé az apát rendelkezése szerint, az is amit magával hozott, és az is, amit munkájával szerez. Elöljárói viszont gondoskodnak ellátásáról és a munkához szükséges eszközökről. Az engedelmesség Szent Benedek Regulájának és a Zirci Kongregáció részletes szabályainak alázatos, odaadó elfogadása és megtartása, az apát rendelkezéseinek készséges teljesítése.


Ezen regulák megfelelői (nyilván nem cölibátust, hanem szüzességet fogadnak, stb.) vonatkoznak a ciszterci nővérekre is.

151. e417245f24 (válaszként erre: 147. - A14deb9047)
2011. ápr. 30. 20:41
Kedves Zsóka54!Köszönöm felém irányuló türelmedet.Kérdéseimet nem kötekedésnek szántam,csak ellentmondásos gondolatok kavarognak,ezért tettem fel egyet kettőt.Továbbra sem értem,míg az apácák puritánul élnek,ahány paplakban jártam,egy sem volt visszafogott stílusú,hogy finoman fogalmazzak,stb.Nem a vallással van bajom,hanem annak a közvetítésével.Biztosan nem véletlenül született az a közmondás sem,hogy "Bort iszik,de vizet prédikál."A papunk áldozás előtt kijelentette,milyen bútordarabra vágyik,és egy-két tehetős szülő nyomására kellett is összedobni egy jelentősebb összeget,így meg is kapta.Nem az a bajom,hogy kapott valamit,hiszen törődik a hittanos gyerekekkel,akartunk is adni valamit,ez természetes,de ez olyan volt,mint egy kikövetelés.A topic indítójának pedig azt kívánom,találjon Rá arra az útra,ami Őt boldoggá fogja tenni és soha ne bánja meg!!!!
2011. ápr. 30. 19:49

Apáca????

Élvezd az életet,jobban jársz.Hisz Istentől kaptad!

2011. ápr. 30. 19:31
Amíg nem lesz nagykorú, lesz ideje gondolkodni rajta...
148. e61ee7c124 (válaszként erre: 1. - E3ee81d4a5)
2011. ápr. 30. 18:10
Miért szeretnél apáca lenni?
2011. ápr. 30. 18:06

Eléggé elkanyarodtunk az eredeti témától.

Válaszoltam a kérdésére.

146. 745c235007 (válaszként erre: 1. - E3ee81d4a5)
2011. ápr. 30. 18:02
a fórum indító azért nem olyan túl érdeklődő ma :))
2011. ápr. 30. 17:59
Ebből fizeti a templom fenntartási, javítási, karbantartási, takarítási, biztosítási, stb. költségeit; stb.
144. Várhegyi Márton (válaszként erre: 142. - E417245f24)
2011. ápr. 30. 17:52
Az egyház általában jótékony célra fordítja az adományt.
143. a14deb9047 (válaszként erre: 142. - E417245f24)
2011. ápr. 30. 17:29

Eredetileg kenyeret/ételt vittek az egyházi személyeknek, illetve ebből támogatták a szegényeket, a koldusokat, özvegyeket, stb. Később alakult át...

Ne feledjük, ez a bibliai időkben is már így volt, ahol használtak fémpénzt - lásd szegény asszony két fillérje -.

2011. ápr. 30. 17:25
Mielőtt bárki azt gondolná,hogy mire nevelhetem a gyerekeimet?Mindhárom megkeresztelt ember,a nagyobbik bérmálkozott,tavaly több napot eltöltött a kispapoknál Egerben,mert tetszik neki ez a világ.A kisebbik most fog áldozni.Én is voltam több alkalommal önkéntes nővér a tóalmási nyári biblia táborban,gyerekeknél.Mégis ezek az ellentmondások...pl.5 évesen megkérdezte a fiam,mikor mise után körbehurcolták a pénzgyűjtő perselyt:"Anya,miért kell hálapénzt adnunk Istennek?"
141. a14deb9047 (válaszként erre: 140. - E417245f24)
2011. ápr. 30. 17:08
A hozzászólásaim között megtalálod a választ. Már leírtam, de ha gondolod, megismétlem.
140. e417245f24 (válaszként erre: 139. - A14deb9047)
2011. ápr. 30. 17:07
Költői kérdés volt.Mióta világ a világ a jelenség létezik,csak senki nem mer róla beszélni.Mint a homoszexuális papokról sem....
139. a14deb9047 (válaszként erre: 136. - E417245f24)
2011. ápr. 30. 17:06
Ezt most miért tőlem kérdezed?
2011. ápr. 30. 17:04

A 21 történeti könyv:

Mózes 1. könyve (Teremtés, Genezis),

Mózes 2. könyve (Exodus, kivonulás Egyiptomból),

Mózes 3. könyve (Leviták könyve),

Mózes 4. könyve (Számok könyve),

Mózes 5. könyve (Második Törvénykönyv).


Józsue könyve,

Bírák könyve,

Rut könyve,


Sámuel I. könyve,

Sámuel II. könyve,

Királyok I. könyve,

Királyok II. könyve.


Krónikák I. könyve,

Krónikák II. könyve,

Ezdrás könyve,

Nehemiás könyve,

Tóbiás könyve,

Judit könyve,

Eszter könyve,

Makkabeusok I. könyve,

Makkabeusok II. könyve.


7 tanító könyv:

Jób könyve,

Zsoltárjok könyve,

Példabeszédek könyve,

Prédikátorok könyve (Kohelet),

Énekek éneke,

Bölcsesség könyve,

Sirák fiának könyve.


17 prófétai könyv:


Izajás könyve,

Jeremiás könyve,

Siralmak könyve,

Báruk könyve,

Ezekiel könyve,

Dániel könyve,

Ozeás könyve,

Joel könyve,

Ámosz könyve,

Abdiás könyve,

Jónás könyve,

Mikeás könyve,

Náhum könyve,

Habakuk könyve,

Szofóniás könyve,

Aggeus könyve,

Zakariás könyve,

Malakiás könyve.

137. Várhegyi Márton (válaszként erre: 133. - A14deb9047)
2011. ápr. 30. 17:01

A 6000 évvel korábbi időpont a Gergely- és a zsidó naptár szerint is ugyanakkor volt.

(Ahogyan az is mindegy, hogy azt mondom, "tegnap 10 Celsius-fokkal hidegebb volt", vagy azt, hogy "tegnap 10 kelvinnel hidegebb volt".)

136. e417245f24 (válaszként erre: 97. - A14deb9047)
2011. ápr. 30. 16:59
Vajon a pedofil papokat akkor mi vezérli?!
135. 745c235007 (válaszként erre: 132. - A14deb9047)
2011. ápr. 30. 16:55
Én szeretném!!!
134. 03feca27e2 (válaszként erre: 131. - 745c235007)
2011. ápr. 30. 16:55
:DDDD
1 2 3 4 5 6

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook