Háztető recept

A Háztető hozzávalói:
A tésztához:
25 dkg cukor,
2 tojás,
5 dkg zsír,
3 evőkanál méz,
4-5 evőkanál tej,
1 csomag szalakáli,
60 dkg liszt;
2 evőkanál kakaó.

Krém:
30 dkg margarin,
30 dkg cukor,
2 vaníliás puding,
6 dl tej.

Máz:
18 dkg porcukor,
3 evőkanál forró tej,
3 evőkanál olaj,
2 evőkanál kakaó


A Háztető elkészítési módja:
A cukrot, a tojásokat, a zsírt, mézet elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, valamint a tejben elkevert szalakálit. Simára dolgozzuk. Ha kemény lenne, kevés tej mehet még bele. Kettévesszük a masszát, felébe beledolgozzuk a kakaót. A kakaós tésztát 12 részre osztjuk, s tepsi hosszúságú rudakká sodorjuk. Tepsi hátán sütjük őket, nem túl közel egymáshoz, hogy ne ragadjanak majd össze. Közben a másik fél tésztát kettéosztjuk, tepsi méretűre nyújtjuk, s szintén tepsi hátán sütjük. Még melegen hosszában 3-3 egyenlő szélességű lappá vágjuk. A pudingot a tejben megfőzzük. Persze, jó, ha ezzel kezdjük az egészet, mert még készülnek a lapok, van ideje kihűlni. Időnkét megkeverjük, hogy ne bőrözzön be. A margarint elkeverjük a cukorral ( én nem szoktam 30 dkg-ot beletenni, mert így túl édes, de ez ízlés kérdése; én megelégszem 20-25 dkg-mal), kanalanként hozzákeverjük a (majdnem) kihűlt pudingot. Összeállítás: Egy téglalap alakú világos lapot leteszünk, egy réteg krémet kenünk rá ( előtte osszuk ketté, hogy elegendő maradjon a másik háztetőhöz is), a krémre 3 kakaós rúd kerül, erre megint krém, majd két kakaós rúd, újra krém, végül egy rúd. Erre is kenünk egy kevés krémet. Ha marad még a fele krémből, a gúla oldalára kenjük, végül két oldalról 1-1 világos lapot tapasztunk rá, tenyérrel hozzányomkodjuk. A maradék tésztából és krémből még egy háztetőt készítünk ugyanígy. Máz: a hozzávalókat összekeverjük, nem kell főzni, ezért is nevezzük hideg glazúrnak. Ha túl keménynek tűnne, 1-2 kanál tejet szoktam még tenni hozzá. Rövid ideig kevergetjük, majd elosszuk a két háztetőn.

Másnapig állnia kell, hogy kellőképpen megpuhuljon, összeálljon. Lehet, hogy a leírás alapján úgy tűnik, fél napot kell babrálni vele, de elég hamar elkészül, s megéri a fáradtság, mert kiadós, mutatós, s nem utolsó sorban finom is.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A háztető elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook