Házi vegeta (beszélgetős fórum)
Nem tudom megmondani. Mikor elkezdtem készíteni, akkor négyen voltunk és minden nap főzök, elég volt a következő adagig, de adtam is belőle ajándékként. Tavaly az itt leírt mennyiség dupláját csináltam, mert néhány rokon és barát számított rá, és pont úgy sikerült, h most 1 ujjnyi van a tavalyiból az utolsó üveg alján. A sógornőm, akitől a receptet kaptam (évtizedek óta így készíti) amikor már csak ketten voltak, ennek a felét csinálta, naponta főzött ő is, de időnként vendégül látta gyerekeit, unokáit. Neki az a fél mennyiség volt elég egy szezonra.
Más:
igen, a levével együtt teszem bele. Lazán rakom, és így egyenletesen mindegyik üvegre jut lé Persze mikor tele van az üveg, megütögetem az alját h tömörödjön, nézem, h ne legyen benne légbuborék. Nem hiszem h bezavarna, de azért jobb a biztonság. Csurig rakom.
Egyébként én is a fagyóba rakok petzöldet (megmosom, megszikkasztom, összevágom, kis dobozokba rakom, majd mikor megfagyott, kiveszem és befőliázom. A szárakat külön csomagolom, és azt egészbe beleteszem a leves főzésekor. A paprikákba akkora paradicsomkákat dugok, ami épp belefér, így nem foglal el 2 helyet külön a paprika és a paradicsom. De semmiből se tudok túl sokat tenni, mert nincs fagyóládánk csak a hűtőnek van 2 fagyós fiókja, így a darált zöldségnek van nagy keletje.
Lestyán palántát lehet kapni tavasszal a piacon, így célszerű.
Vagy: magot is vehetsz, és azt veted el tavasszal.
(Ha érdi vagy, tudok adni lestyán palántát akár most is, kiültetheted még most is.)
Annyira szeretem a lestyán ízét , h mindenbe , ami elbírja teszek belőle .
Mindenféle gyümölcsöt is odateszek , mióta nem rakok üvegekbe semmit , h ne kelljen tartósítót tenni bele .
Én évek óta a következők szerint csinálom és nagyon szeretjük mi is és akinek adtam az is :-))
1 kg répa, 25-25 dk karalábé, kekáposzta, zöldpaprika, zeller, vöröshagyma, 50-50 dk gyökér, paradicsom, karfiol, 1-1 marék zellerzöld és petzöld, 70-80 dk só. A súlyok mosás és tisztítás után értendők. Összekeverni, 2-3 órát állni hagyni, üvegbe rakni és kész! Semmi tartósító! Ja, én húsdarálón daráltam le, így a legjobb az állaga szerintünk. Felnyitás után a hűtőben sokáig jól eláll, de célszerűbb kis üvegekbe rakni.
Sok sikert!
Nem csináltam még, csak elraktam a naplómba
Hozzávalók:
1 kg sárgarépa
1 kg fehérrépa
1 kg tv paprika (jó húsos)
1 kg paradicsom
1 kg vöröshagyma
2-3 nagy fej fokhagyma
4 db nagyobb zeller
50 dkg karalábé
50 dkg karfiol
50 dkg kelkáposzta
petrezselyem zöldje (jó sok)
zeller zöldje
Elkészítés:
A hozzávalókat meghámozzuk (paradicsomot nem kell), robotgéppel adagonként összevágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Egy nagy tálban 1 kg sóval jól elkeverjük, és 24 órát állni hagyjuk, időnként megkeverjük. Üvegekbe töltjük. (Agaca )
További ajánlott fórumok:
- Miért támadják azokat a szülőket, akik vegetáriánus módon étkeztetik a gyermekeiket?
- Negatív tapasztalatok a vegetáriánus vagy a paleolit étrenddel
- Lehetek így valaha is vegetáriánus?
- Tenyleg divat lett a vegetarianizmus? Te miert lettel vegetarianus?
- Pszichoterápia és egyéb pszichológiai könyvek, avagy, hogyan működik a vegetatív idegrendszer és a lélek.
- Hogyan kell házilag vegetát, vagy delikátot készíteni?