Hat "X"-en túl (beszélgetés)
Na, ennek szívből örülök!!!♥♥
További gyógyulást! és ne menj ki a hidegbe, ha nem muszáj4
Szerintem az unokáid is szeretnék!
Málnaszörpöm az nincs, de lehet , hogy veszek és megpróbálom azzal is! Na, már megint olyan étel, ami hízlal!
Elég egy-két óra!!! Én is csak délután fogom megkeverni, és este kisütni!
Neked is szép napot! esik-e már a hó???
Sziasztok, kellemes napot Nektek.
Igen Bévi48 erre gondoltam (ami lekváros, vagy porcukros). Köszönöm a receptet, meg fogom csinálni. Remélem sikerülni fog. Ha nem pihentetem éjszakára akkor mi lesz vele, nem lesz jó, vagy elég neki 1-2 óra pihentetés?
A császármorzsára gondolsz,azt szokták lekvárral enni,íme a recept.:
Császármorzsa - nagyanyáink szerint
Hozzávalók:
2,5 dl liszt
2,5 dl búzadara
5 dl tej
10 dkg mazsola
csipet só
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
4 tojás
Elkészítés: Nagy a vita, hogy a császármorzsa lisztből vagy darából készül-e. Szerintem: Nagyanyáink fele lisztből (2,5 dl), fele darából (2,5 dl) készítették, 5 dl tej és mazsola hozzáadásával. Éjjelre pihenni tették, másnap kevertek hozzá csipet sót, 2 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, citromhéjat, 4 tojás sárgáját, majd felvert habját. E mennyiségnek kb. a felét lehet egyszerre nagyméretű palacsintasütőben pirosra sütni, majd megfordítani, aztán 2 lapáttal széttépkedni. Önmagában is jó, de (por)cukorral, lekvárral az igazi.
Ezt a stercet nem lekvárral szokták enni, vagy az a dara-smarni?
Azt hiszem mindkettőt szokott Édesanyám gyermekkoromban csinálni, de ezeket én nem tudom csak a hagyományos gánicát.
És itt a sterc leírása. Ezek szerint Ládának valahol igaza van :))))
STERC
pirított → lisztpép, dunántúli étel. Két alapváltozatban készül. Száraz sterchez lábosban lisztet pirítanak, majd kevés forró vízzel sűrű péppé feleresztik. Forró zsírral öntözve addig keverik tűzon, míg száraz, morzsalékos, pergő lesz. Gyakran olyan vízzel eresztik fel, amelyben kevés krumplit teljesen szétfőztek. Baranya kivételével az egész Dunántúlon és Kisalföldön gyakori hétköznapi ebédétel. A babbal felengedett stercet a magyarok a soproni „poncichter”-konyha jellegzetességeként tartják számon, de a szélesebb környezet német és horvát falvaiban is kedvelt. A sterc szórványosabban előforduló változata a pép-sterc. Ny-Dunántúlon gyakoribb, itt a száraz stercnél régiesebb, már kihaló étel. Fazékban forralnak hozzá sós vizet, erre egyszerre ráteszik a szükséges lisztet. Mivel nem keverik, a liszt egy csomóba áll össze, a vízen lebeg. Közepébe fakanalat szúrnak, hogy itt is érje a víz. Főzés után levét leszűrik, a lisztcsomót szétverik és zsírral öntözve pirítják. Készen olyan, mint a száraz sterc. A pirítást itt megelőző főzés sajátos módja lényegében megegyezik az egyébként csak a K-i magyaroknál szokásos → tört pép készítésének eljárásával. A stercekhez tejet, aludttejet, uborkasalátát kanalaznak. A sterc ma búzalisztből készül, korábban főzték kukoricából, de volt árpa-, hajdinaterc is. A lisztpirító pépkészítés nálunk valószínűleg osztrák példa nyomán terjedt el, a sterc szó bizonyosan az osztrákból származik. Gyakori alakváltozata az isterc, az étel egyéb elnevezései: gánica, pirított gánica, ganca. D-Dunántúlon a száraz stercet tréfásan pocoktúrás, vakondtúrásnak is nevezik. A pép-sterc megkülönböztető elnevezései: főtt gánca, fazékban főtt gánca, aprósterc, fehér gánca. (→ még: burgonyapép
Íme egy eredeti recept a gánicáról
Gánica
Hozzávalók:
burgonya
liszt
zsír
vöröshagyma
tejföl
bors
só
A felkockázott hagymát forró zsíron fonnyaszd meg. A meghámozott krumplit főzd meg sós vízben, öntsd le a levét, de egy-két kanálnyi maradjon alatta, s azzal együtt törd át a burgonyát, sózd, borsozd. Keverj hozzá annyi lisztet, hogy egy sűrű pürét kapj. A forró zsíros hagymába mártott kanállal szaggass belőle galuskákat, s ezeket tedd (ne túl szorosan egymás mellé) egy kizsírozott tepsibe, majd hintsd rájuk a maradék hagymát. Előmelegített forró sütőben süsd, míg meg nem pirul. Meleg, sós tejföllel leöntve tálald.
Igen jót tesz neki, ha meghintjük pirított füstölt szalonnakockákkal is. (Maradék krumplipüréből is meg lehet próbálni, de a liszt akkor is kell hozzá.)
A fenti recept egyébként több néven is ismert. Ahogy Horváth Károly írja, a Göcsejben és az Őrségben - ha nem magában, akkor - elsősorban vadhúshoz vagy pacalhoz fogyasztják, s dödölleként emlegetik.