Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Hat "X"-en túl fórum

Hat "X"-en túl (beszélgetés)


3561. 4b6a2525df (válaszként erre: 3554. - Inci47)
2009. jan. 10. 21:14
Hát akkor sajnos mindet meg kell kóstólni:):):)
3560. inci47 (válaszként erre: 3559. - 3016cdaf47)
2009. jan. 10. 14:35

Na, ennek szívből örülök!!!♥♥

További gyógyulást! és ne menj ki a hidegbe, ha nem muszáj4

3559. 3016cdaf47 (válaszként erre: 3558. - Inci47)
2009. jan. 10. 13:56
ez az "emlegetés" azért van, mert már nagyon-nagyon régen voltam ilyen jól, hogy fánkot is tudjak sütni: hol a kezeim fájtak, hol a lábaim, hol meg minden más bajom volt, örültem, hogy éltem - úgy látszik, mégis csak használ a biológiai készítmény, amit az infúziókban kapok. Jövő héten csütörtökön megyek ismét állapotfelmérésre, remélem, már a vérképem is mutatja a javulást - de a lényeg, hogy érzem!
3558. inci47 (válaszként erre: 3557. - 3016cdaf47)
2009. jan. 10. 13:48
Annyit emlegetted a fánkot, hogy holnap azt fogok sütni, mert nálunk is szereti mindenki, és most van itt az ideje!
3557. 3016cdaf47 (válaszként erre: 3556. - Inci47)
2009. jan. 10. 13:46
smarnit csinál a lányom is, az hamar kész, de fánkot nem süt, mert arra este 6 után már nincs ideje
3556. inci47 (válaszként erre: 3555. - 3016cdaf47)
2009. jan. 10. 13:42

Szerintem az unokáid is szeretnék!

Málnaszörpöm az nincs, de lehet , hogy veszek és megpróbálom azzal is! Na, már megint olyan étel, ami hízlal!

3555. 3016cdaf47 (válaszként erre: 3552. - Inci47)
2009. jan. 10. 13:39
Smarnit én is szoktam csinálni, a gyerekek nagyon szerették, legtöbbször saját készítésű tömény málnaszörppel locsoltuk meg - szaftosabb volt tőle, mint a lekvártól.
3554. inci47 (válaszként erre: 3553. - 4b6a2525df)
2009. jan. 9. 17:55
olyan is van , amiben édesítő van!!! csak nem tudom, hogy melyik üveg az, mert nem jelöltem meg!!!
3553. 4b6a2525df (válaszként erre: 3552. - Inci47)
2009. jan. 9. 17:33
És a ribizlilekvárban mennyi a cukor?:)
3552. inci47 (válaszként erre: 3550. - 4b6a2525df)
2009. jan. 9. 13:00
Rendben!!!De te nem igen szereted az édességet, majd kevés cukrot teszel rá, sok ribizli lekvárt!
3551. inci47
2009. jan. 9. 12:59
Rövid volt az idő az örömködésre, de nagyon jó volt, hogy megérkeztek épségben, egészségesen! És azzal a felkiáltással, hogy " nagyon hiányoztál!"
3550. 4b6a2525df (válaszként erre: 3546. - Inci47)
2009. jan. 9. 10:40
Na akkor már tudom mit fogok rendelni nálad, amikor vendégségbe megyek hozzád:)
2009. jan. 9. 10:40
Mesélj már a nagy hazatérésről:)
3548. 3016cdaf47 (válaszként erre: 3546. - Inci47)
2009. jan. 9. 06:46
Inci, remélem, "kiörömködted" magadat!
3547. inci47
2009. jan. 8. 23:43
Mindenkinek nyugodalmas jó éjszakát és szép reggelt kívánok!
3546. inci47 (válaszként erre: 3545. - 4b6a2525df)
2009. jan. 8. 23:42
Megcsináltam, és boldogan ették, amikor megérkeztek!
3545. 4b6a2525df (válaszként erre: 3537. - Hyde)
2009. jan. 8. 15:37
Az a dara smarni:)
3544. 9c8432d068 (válaszként erre: 3542. - Hyde)
2009. jan. 8. 12:51
Én csak 0,5-1 órát szoktam pihentetni,és lisztet nem is használok,csak darát. Ha sütés közben nagyon száraznak tünne,lehet kis tejet locsolni hozzá.
3543. inci47 (válaszként erre: 3542. - Hyde)
2009. jan. 8. 11:18

Elég egy-két óra!!! Én is csak délután fogom megkeverni, és este kisütni!

Neked is szép napot! esik-e már a hó???

3542. Hyde
2009. jan. 8. 10:44

Sziasztok, kellemes napot Nektek.


Igen Bévi48 erre gondoltam (ami lekváros, vagy porcukros). Köszönöm a receptet, meg fogom csinálni. Remélem sikerülni fog. Ha nem pihentetem éjszakára akkor mi lesz vele, nem lesz jó, vagy elég neki 1-2 óra pihentetés?

3541. inci47 (válaszként erre: 3540. - 9c8432d068)
2009. jan. 7. 20:03
Én is így szoktam csinálni! Holnap is ezt készítek a hazatérőknek, mert nagyon szeretik!
3540. 9c8432d068 (válaszként erre: 3537. - Hyde)
2009. jan. 7. 18:55

A császármorzsára gondolsz,azt szokták lekvárral enni,íme a recept.:


Császármorzsa - nagyanyáink szerint

Hozzávalók:


2,5 dl liszt


2,5 dl búzadara


5 dl tej


10 dkg mazsola


csipet só


2 evőkanál cukor


1 csomag vaníliás cukor


reszelt citromhéj


4 tojás



Elkészítés: Nagy a vita, hogy a császármorzsa lisztből vagy darából készül-e. Szerintem: Nagyanyáink fele lisztből (2,5 dl), fele darából (2,5 dl) készítették, 5 dl tej és mazsola hozzáadásával. Éjjelre pihenni tették, másnap kevertek hozzá csipet sót, 2 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, citromhéjat, 4 tojás sárgáját, majd felvert habját. E mennyiségnek kb. a felét lehet egyszerre nagyméretű palacsintasütőben pirosra sütni, majd megfordítani, aztán 2 lapáttal széttépkedni. Önmagában is jó, de (por)cukorral, lekvárral az igazi.

3539. Hyde (válaszként erre: 3538. - 3016cdaf47)
2009. jan. 7. 18:52
Azt elhiszem!
3538. 3016cdaf47 (válaszként erre: 3531. - Hyde)
2009. jan. 7. 18:30
köszi az invitálást, de ma elteltünk szalagos farsangi fánkkal, már csak néhány maradt, a zömét odacsomagoltam a lányomnak - úgy vitte, mintha aranyat kapott volna...
3537. Hyde (válaszként erre: 3533. - 9c8432d068)
2009. jan. 7. 18:24

Ezt a stercet nem lekvárral szokták enni, vagy az a dara-smarni?

Azt hiszem mindkettőt szokott Édesanyám gyermekkoromban csinálni, de ezeket én nem tudom csak a hagyományos gánicát.

3536. 4b6a2525df (válaszként erre: 3533. - 9c8432d068)
2009. jan. 7. 18:11
Jééééééé úgy 1965-ben a nagymamám csinált száraz stercet és én nagyon szerettem hideg aludtejjel
3535. 4b6a2525df (válaszként erre: 3532. - 9c8432d068)
2009. jan. 7. 18:10
Ezt ismerem és néha én is szoktam csinálni:)
2009. jan. 7. 18:01
Bocsi,LÉDÁNAK igaza van :))))
2009. jan. 7. 18:00

És itt a sterc leírása. Ezek szerint Ládának valahol igaza van :))))


STERC

pirított → lisztpép, dunántúli étel. Két alapváltozatban készül. Száraz sterchez lábosban lisztet pirítanak, majd kevés forró vízzel sűrű péppé feleresztik. Forró zsírral öntözve addig keverik tűzon, míg száraz, morzsalékos, pergő lesz. Gyakran olyan vízzel eresztik fel, amelyben kevés krumplit teljesen szétfőztek. Baranya kivételével az egész Dunántúlon és Kisalföldön gyakori hétköznapi ebédétel. A babbal felengedett stercet a magyarok a soproni „poncichter”-konyha jellegzetességeként tartják számon, de a szélesebb környezet német és horvát falvaiban is kedvelt. A sterc szórványosabban előforduló változata a pép-sterc. Ny-Dunántúlon gyakoribb, itt a száraz stercnél régiesebb, már kihaló étel. Fazékban forralnak hozzá sós vizet, erre egyszerre ráteszik a szükséges lisztet. Mivel nem keverik, a liszt egy csomóba áll össze, a vízen lebeg. Közepébe fakanalat szúrnak, hogy itt is érje a víz. Főzés után levét leszűrik, a lisztcsomót szétverik és zsírral öntözve pirítják. Készen olyan, mint a száraz sterc. A pirítást itt megelőző főzés sajátos módja lényegében megegyezik az egyébként csak a K-i magyaroknál szokásos → tört pép készítésének eljárásával. A stercekhez tejet, aludttejet, uborkasalátát kanalaznak. A sterc ma búzalisztből készül, korábban főzték kukoricából, de volt árpa-, hajdinaterc is. A lisztpirító pépkészítés nálunk valószínűleg osztrák példa nyomán terjedt el, a sterc szó bizonyosan az osztrákból származik. Gyakori alakváltozata az isterc, az étel egyéb elnevezései: gánica, pirított gánica, ganca. D-Dunántúlon a száraz stercet tréfásan pocoktúrás, vakondtúrásnak is nevezik. A pép-sterc megkülönböztető elnevezései: főtt gánca, fazékban főtt gánca, aprósterc, fehér gánca. (→ még: burgonyapép

2009. jan. 7. 17:58

Íme egy eredeti recept a gánicáról


Gánica


Hozzávalók:

burgonya

liszt

zsír

vöröshagyma

tejföl

bors


A felkockázott hagymát forró zsíron fonnyaszd meg. A meghámozott krumplit főzd meg sós vízben, öntsd le a levét, de egy-két kanálnyi maradjon alatta, s azzal együtt törd át a burgonyát, sózd, borsozd. Keverj hozzá annyi lisztet, hogy egy sűrű pürét kapj. A forró zsíros hagymába mártott kanállal szaggass belőle galuskákat, s ezeket tedd (ne túl szorosan egymás mellé) egy kizsírozott tepsibe, majd hintsd rájuk a maradék hagymát. Előmelegített forró sütőben süsd, míg meg nem pirul. Meleg, sós tejföllel leöntve tálald.


Igen jót tesz neki, ha meghintjük pirított füstölt szalonnakockákkal is. (Maradék krumplipüréből is meg lehet próbálni, de a liszt akkor is kell hozzá.)

A fenti recept egyébként több néven is ismert. Ahogy Horváth Károly írja, a Göcsejben és az Őrségben - ha nem magában, akkor - elsősorban vadhúshoz vagy pacalhoz fogyasztják, s dödölleként emlegetik.


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook