Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Használt autó vásárlása estén, APEH felé van valami kötelezettségem? fórum

Használt autó vásárlása estén, APEH felé van valami kötelezettségem? (tudásbázis kérdés)

9. f8db0709b8 (válaszként erre: 7. - J.B.)
2010. júl. 31. 05:14
Köszönöm.Ez engem nem érint,mert még júniusban lett megvéve a kocsi.
8. J.B.
2010. júl. 30. 23:22

Bocs, kihagytam: a szerződésben benne KELL lennie, hogy mennyi összegért cserélt gazdát a jármű (lásd a belinkelt oldalon levő mintát). Így az APEH könnyen kiderítheti, mennyivel lettél "gazdagabb".

Sőt olyat is hallottam, hogy elvileg ha felakad valaki egy ellenőrzésen, akár felül is bírálhatja, és büntetést szab ki!

Pl. eladok egy 600-as SEL Mercit (hehe) 500eFt-ért a szerződés szerint, holott mindenki tudja, hogy az milliókat ér. Ekkor előveszik az eladót, a vevőt, nem a valós összeget írták=okirathamisítás, plusz megbüntetnek, mert nem adóztál a "bevételed" után. Hacsak nem igazolod, hogy azt már befektetted (másik autóba).

Persze az okirathamisítás akkor is marad, úgyhogy nagyon figyelni kell, ki mit ír alá.

7. J.B.
2010. júl. 30. 23:16

Akkor figyelem!

"Változik a járművek adásvétele 2010. július 1-jétől. Tulajdonos váltás esetén a járműnyilvántartásába vétel csak teljes bizonyító erejű magánokirat alapján lehetséges. A változás egy tavaly decemberi kormányhatározat alapján 2010. július 1-jétől érvényes, ekkortól kell az új szerződés mintát alkalmazni.

Ha az okmányirodába benyújtott szerződést a hivatal nem talája rendben felszólítanak az adatok pótlására, de az átírási határidőt (15 nap) ekkor sem léphetjük túl."


Érdemes kikeresni a szerződésmintákat, nehogy gond legyen, pl. itt is van:

[link]


Visszatérve az eredeti kérdésre: az apeh felé neked nincs kötelezettséged, de mivel eladtad az autót, így "vagyonra" tettél szert, elvileg be kellene vallanod. Persze, ki az aki bevallja?

A probléma abból lehet, hogy szépen egységesítik a szerződéseket, könnyebb lesz nyilvántartani (elvileg), könnyebb lesz az okmányirodától/önkormányzattól kikérni az adatokat és "véletlenszerűen" ellenőrízni az embereket...

2010. júl. 30. 18:32
Nem, autóknál nincs ilyen. Már ha magyar papíros a kocsi, mert ha nem akkor természetesen minden szirszarságot kellett volna rá fizetni, de addig át sem írták volna amíg ki nem fizeted, úgyhogy tutira nem lesz más.
2010. júl. 30. 17:29

Ezek megvannak már.

Akkor nem kell nagy összegű csekkre számítanom később?

2010. júl. 30. 17:27
Nincs, kifizeted az átiratást, meg az eredetvizsgát, és ennyi.
2010. júl. 30. 17:27
Szerintem semmi, én legalábbis nem fizettem, és nem jelentettem be. Az átírásnál a jegyző értesül úgyis, ez alapján megy a súlyadó.
2010. júl. 30. 17:26
Sziasztok!Esetleg vagyonszerzési vagy valami adó amit be kell fizetni?
2010. júl. 30. 17:26
Használt autó vásárlása estén, APEH felé van valami kötelezettségem?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook