Hármasikres kismamák (beszélgetés)
Mi ezeket vettük, mivel isofixes két hátsó ülés, a középsőt meg annyira tartják az isofixesek, hogy szinte az is annyira stabil. A középső is ugyanez, sima változatba. Amúgy azért ezt vettük, mert a neten ezt találtuk, ami tetszett is, meg akciós is volt pont és persze iso-s volt. MInden rendben vele, eddig semmi olyat nem tapasztaltam, ami miatt elégedetlenkednem kellene. Tetszik, hogy lehet dönteni, csipog, ha netán a gyerek kikapcsolja az övet és könnyen állítható az öv (most hogy néha télikabátban vannak, néha meg vastag pulcsiban, sűrűn kell állítgatni a méretet). Amúgy meg nem tudom, mit kellene csinálni egy hiper szuper 100 ezres ülésnek.... ? :)
Még a kisfiamnak deltim-et vettünk a hordozó után. Ezt nem ajánlom. (Van jó és rosz oldala...)
Mikor a külön munkába járás miatt mégegy autó kellett a családba, széket is vettünk másikat, hogy mindkettőnknek legyen... Baráti javaslatra vettem akkor Concord Trimaxot. Öt éves koráig használta a kisfiam, most a neten vettem hozzá új huzatot és az egyik csajszié lett. A másiknak is ugyanilyet vettem, de használtan. Újonnan 29.900-tól huzat függvényében 50e fölött is van. Én új huzattal vettem 19.000+postaköltség 1.000. Megtalálod a vaterán is, de közvetlen elérést is adhatok, akitől én vettem. Újonnan a Brendonban, Baby Outletben (ott most 26.900). Azt hiszem, a háttámla levehető és utána ülésmagasító lehet. Még nem szedtem szét. Csak enyhén dönthető. Mi szerettük, szeretjük. A harmadik csajszi még a deltimet használja, de azt hamar kinövi. Jövőre neki is Concord Trimaxot veszek. Biztosan van még sok jó ülés, én a bevállthoz hű maradok, ezért nem kísérletezem mással. Jó válogatást és vásárlást!
igyekszem lelkiekben énis felkészülni rá. inkább leszek bent sokat, csak minél később jöjjenek.
már érdeklődtem, mitöbb van szobám is. :))
1em. 16-ba fekszem majd be,ez egy 4ágyas, saját fürdőszobás szoba. :))
lehet vinni tv-t, mikrót bármit. :))
bár ennyire nem akarok berendezkedni, de egy tv jól fog jönni. :)))
van egy szobatársam aki ha minden jól megy meg is vár. :)) ő most vana 16.héten miómás és végig bent kell maradnia.
igazság szerint engemis meg fog nyugtatni, hogy ott vagyok és bármi történik ott a segítség.
A séta, és a friss levegő szerintem is fontos!
Én is minden nap mentem le az udvarra, volt, hogy naponta többször is.Szerencsére áprilisban már szép, napos idő volt, úgyhogy kimondottan jól esett...
Én ugye a 30. héten feküdtem be, és a 34. hét volt a "célom", de a 32. héten elfolyt a magzatvizem.Akkor, ott hálát adtam az istennek, hogy a kórházban vagyok.
Szinte semmi előjel nélkül, az egyik pillanatról a másikra történt.Ez otthon azért gáz lett volna, főleg annak a tudatában, hogy a magzatvíz elfolyásától számítva 1 órán belül már mindhárom manó megszületet...
Ágika, ne azon gondolkozz, milyen jó lenne minél tovább otthon maradni. Én önként ("és dalolva") vonultam be a kórházba a 26. héten. A dokim még mondta, hgoy miért akarok ilyen hamar bemenni, még maradhatnék 1 vagy két hetet otthon. Én meg úgy voltam vele, a 24 hét után már ugye jóval nagyobb az esély az életben maradásra, nem akarok kockáztatni. Persze tudom, a kórház se jelent 100% biztonságot, de talán azért csak jobban odafigyelnek az emberre. Az, hgoy elmegyek az orvoshoz, megvizsgál, zárt a méhszáj, attól még 10 perc múlva meg éppen kinyílhat két ujjnyira is, szóval szinte semmit nem jelent. Ráadásul engem 3 hetente hívott vizsgálatra. A kórházban meg hetente járhattam uh-ra és hetente-kéthetente megvizsgáltak, vagy megnézték a keringést stb. Ráadásu reggel és este volt szívhanghallgatás. Ez engem nagyon megnyugtatott. Az biztos, hogy nagyon sokat számít a pozitív hozzáállás, én nem is gondoltam arra, hogy hamarabb jöhetnének a 32. hét előtt, mivel azt kitűztük, hanem mindig arra, hgoy de jó lenne inkább a 34. hét. Viszont azt is hozzáteszem, hogy nekem a 32-33. héttől már jöttek a gondjaim, a májam kezdett leállni, vagyis nem jól működni, így a méreganyagok kezdtek a bőrömön távozni. Ez azt jelenti, hgoy mindenhol viszkettem, de nagyon, foltos lettem, besárgultam, a hasam óriási volt, alig bírtam el, de a mozgást sose hagytam abba (nem aerobikra jártam, hanem csak le sétálni a kórház parkjába. Csak azért mondom, mert én akárhányszor sétáltam egy bennfekvőt se láttam, hogy ő is ment volna. A legtöbb csak feküdt benna szobájában, még csak a friss levegőre se ment ki) Na, mindegy a lényeg, hogy végül én már a 34. héttől inkább azt kívántam, bárcsak beindulna a szülés, mert már nem bírom, de ők meg csak maradtak még két hétig.
Ns, menenmkell
Nekem a 29. héttől kellett befeküdnöm, és az az igazság, hogy én már akkor nagyobb biztonságban éreztem magam ott. Igaz, ez azért is volt, mert messze lakunk a kórháztól. Végig készítettem magam lelkileg a hosszú bent létre, és nagyon gyorsan és egész kellemesen eltelt az idő, és ez nagyban köszönhető az ottani nővéreknek és orvosoknak.
Én is elég korán éreztem mozgást: "kaparászást" kb. a 13-14. héten, az első igazi rúgást pedig a 17.héten. A végén pedig már kívülről is látszottak a "mérkőzések" :)
nagyon szeretnék igazábóla szülésig itthon lenni, de tudom h lehetetlen. talán ha minden oké, tudok majd csalni még egy pár napot adokitól. ha a 30.héten kell befeküdni az még akkor is 5hét. jaj. mákostésztából is sok.
persze addig még sok van hátra, csak most kezdetm a 13.hetet.
viszont ajó az egészben, hogy nem ér váratlanul az indulni kell a kórházba program. :)))
még van egy pár hetem elrendezni mindent. :)))
én is tökéletes bizalommal vagyok az orvosom iránt, mondtam is az első megjelenésen, hogy bármit kérhet, ha kell fejenállok összeszorított bokával 9 hónapig.
egyenlőre nagyon könnyen megúsztam mindent, nem volt hányós korszak, abszolút tökéletes aközérzetem.
még egy kérdés. 3napja úgy éreztem, mintha éreznék vmit odabent. azóta nem volt ez acsiklandozó-kaparászó érzés, pedig keresem nagyon. ti mikor éreztétek meg először a babákat?
tudom, hogy normál esetben 18-20.hét, de nekem azt igérték biztosan előbb lesz! vagy ennyire ne rohanjak? :)
MÁK igazolás:
Nem számít hogy kidobtad,mert azt amúgy sem fogadták volna el; ugyanis 30 napnál nem régebbi igazolás kell hozzá...:)
Ágika!
A picikkel mindenképp beszélj! Ha rajtuk múlik, ilyenkor még szótfogadnak.
Nekem a 34 hetet tűzte ki a doki, hát meg is egyeztünk a csajokkal. A 32.héten mondta, bírnánk mi még, legyen 36 hét. Már nem tudtam őket meggyőzni. Betöltötték a 34 hetet és Panka jönni akart. Eltűnt a vize, ezért hamar megcsászároztak. Még én is birtam volna, bár nem volt könnyű. Amíg lehet, maradj otthon, mert sokkal könnyebb, kelemesebben telik az idő. Én nagyon boldog kismama voltam, büszke voltam a pocakomra és mindenben követtem a doki utasításait. Dévai apánkhoz jártam, ahogy a meggősségi kezelésre járó netezők hívják. Én nagyon szerettem az öreget. Szigorú volt, de minden rendben is ment. Az is fontos, hogy az orvosodban maximálisan megbízz. Légy bátor, legyen csak 35 hét!
Pagi! A házikó szuper lehet! Az enyémek a Brendon játszóházában imádják. Oda megyek tápszert venni kb. kéthavonta, mert mindíg van akciós, ami jóval olcsóbb a gyógyszertárinál és a dm-nél. (Humana, Hipp, néha Mildibé)
Nekünk egy kisméretű játszósátor van, kb 1 m magas lehet, három oldalról tudnak bemászni és az egyik nyíláshoz egy hosszú alagutat lehet kapcsolni, ami gyűrűre összehúzható, ezért az nincs mindíg feltéve, de az egészet nagyon szereti. Nem emlékszem, mibe került, mert még a kisfiamnak vettük, de biztosan most is kapható mindenféle játszósátor is. A házikók lényegesen drágábbak újonnan, de strapabíróak.
Babakötvény:
Pont tegnap érdeklődtem a takarékban (OTP is csinálja). Egy igazolás kell, amit a MÁK küldött születésükkor, hogy melyik szülő a jogosult a családi pótlékra (ezt én akkor kidobtam, mert nem gondoltam, hogy kell majd, ezért kérnem kell a Kincstártól). Aki a családi pótlékra jogosult, annak a szülőnek kell megnyitni. TAJ(?)-, adó-, lakcímkártya és személyi kell. A gyerekek születési anyakönyvi kivonata, és az ő lakcímkártyáik, azt hiszem, az adókártyáik is.
A takaréknál számlavezetési díj nincs. Évente max. 120 ezer tehető be gyerekenként. 18 éves korukban kapják meg, a max. állami támogatás 10%, de max. 5.000 Ft/év. Érdemes ezért (szerintem) havi ötezret betenni gyerekenként és ha még tudsz, külön betétszámlára, amihez közben is hozzányúlhatsz egy tábor, iskolakezdés, stb. miatt, persze a havi 10ezer a babakötvényben még adómentes, tehát ha van módod annyit félretenni nekik, érdemes lehet kihasználni.
Én egyenlőre csak megnyitom a számláikat, legalább az állami 40ezer kamatozzon, aztán ha egy kicsit rendeződnek a dolgaink, a havi ötöt beteszem nekik.
Judit! Örülök, hogy kezdtek végre kijönni belőle! Nagyon durva lehetett ez a hasmenéses időszak. Orvos amúgy mit mondott? Még jó, hogy ittak, mert ennyi idősen egy ilyen vírus szinte pár óra alatt ki tudja szárítani a pici szervezetet ezzela sok hasmennéssel.
Akartam kérdezni, hogy írta e én már nektek a böngésző könyvekről? Igaz ezek inkább 1 éves kor felett érdekesebbek, de szerintem nagyon jók. Én most vettem egyet, majd karácsonyra kapják, de azért is gondolom, hogy tetszeni fog nekik, mert már most is egy csomószor hozzák a kis képes lapozókat és ülnek az ölünkbe, hogy mondjuk el, mi van ott a képen. Szóval ez a böngésző egy nagy alakú kemény lapos könyv, amin rengeteg minden van és szó szerint ki kell böngészni. (egyszerűbb, ha beírjátok google-ba, mert így nem biztos, hogy érthető) Szerintem ez is jó ajándék. Meg egy-két hónapja kaptak a papáéktól egy kis házikót (műanyag, nagyobb, szóval nem sátor) vateráztam, jó áron jutottunk hozzá, van rajta kis ajtó, ablakok, nyilások. Imádják! És ezzel sokáig tudnak játszani.
Igazából csak azért írtam, hogy próbáljak ajándékötleteket adni, de majd még gondolkozom, nálunk miket szeretnek nagyon. (kaptak egy piknik asztalt is- ezt is google-ba nézzétek meg, mert leírni nem tudom, kis asztal paddal. Mi itt szoktunk enni, etetőszékünk nincs, és ezt is nagyon szeretik, sokszor leülnek oda játszani, de édesek, mert ha valami kis nasit adok a kezükbe akkor is az az első, hogy már ülnek is le oda.)
Sziasztok, végre ideértem én is.
Lassan kikeveredünk a náthából, már csa kicsit köhögnek a lányok, nagyon rossz volt ez a 3-4 hét, a hasmenés nagyon agresszív volt, mindenki aki jött hozzánk elkapta, család, barátok, bébiszitter, szomszéd, mind betegek lettek, csak mi nem a férjemmel.A csajokból meg csak úgy folyt, egyik pénteken, mikor egyedül voltam velük, fel kellett hívnom a férjemet, hogy jöjjön haza, mert nem bírtam utolérni magam, mire az ágyakat áthúztam, már megint belecsináltak, hánytak, folyt belölük a kakis víz, egyik nap 17szer öltöztettem át öket, szóval nagyon rossz volt.
3 napig csak ittak, de aztán elkezdtek megint enni.
Most már minden rendben, a doki szerint is.
Àgika, neked nagyon szorítok így ismeretlenül is, nekem a 2. hét végén be kellett feküdnöm és 30.hétig bírtam, de én már "öregnek" számítok, a szöveteim nem olyan rugalmasak, nagyon megrövidült a méhszájam, azért kellett ilyen korán befeküdni. 2x kaptam tüdöérlelöt, nem is kellett lélegeztetni a lányokat.
Èn nem tudtam szoptatni, a lányok 1,5 hónapig a koraszülöttön voltak, (980, 860 és 640gramm születési súllyal) de lefejtem a tejet és minden nap vittem be nekik, utána még itthon is üvegböl kaptak és így 3,5 hónapos korukig csak anyatejet kaptak, utána tápszert, amit a mai napig is isznak reggel és este.
Utána én már nem tudtam tovább fejni, pedig lett volna tejem, de idöm nem volt, sokszor egyik etetés, fejés, mosogatás a másikat érte, nagyon kifáradtam addigra és abbahagytam.
Tigriske, nekünk van pár egyforma játékunk, de akkor is azon az egyen megy a veszekedés, mai kézben van.ÌGy nem veszek egyformákat nekik, tanuljanak meg osztozkodni.
Karácsonyra én valami kis 3-4 kerekü motort vagy biciklit vagy valami hasonlót gondoltam, ami gurul, meg formabedobót, valami kreativ játékot, mesekönyvet (nagyon szeretik ha mesélek), kockákat, valami kirakó-berakós dolgot, még nincs konkrét elképzelésem nekem sem. Kb. amiket Paskati írt.
Kati boldog 14. hónapot a lányoknak!!!
Nálunk is a födundi a fötáncos :-)))
Szerintem minden hármasikresnek a 30.hét a minimális cél, aztán a 32. majd a 34....
Hát én 32.hét+1 napig "bírtam".
A fiúk 1200 g, 1490 g és 1670 g-al születtek.
De ma már teljesen "normális" súlyuk van. Tényleg nagyon ügyesek ezek a kisemberek, nagyon élni akarnak...:D
Ők is szép nagyok voltak! :)))
nekem is a 32 az első cél, aztán jöhet a 35.hét. :)) azt mondta PIC főorvos asszonya, hogy a 32.hét után már elég érett a tüdő és ez a legfontosabb. Édes volt mert úgy mondta nem baj, ha mákszemnyi majd megnő. :)))
28.héten már be kell költöznöm, de remélem sokáig leszünk még bent is együtt.
én május elejét néztem ki magamnak, még megbeszélem az apróságokkal is.
Pagi!
Én átvittem egy bankhoz, és ott nyitottam nekik számlát.Oda lehet hozzá befizetni, és az alapján plusz "támogatást" is lehet kapni...
Ha érdekel, konkrétabban is leírom, hogy hogyan...:)
Ági! A mi babáink a 35. héten születtek, 1990, 1950 és 1900g-mal. Nekem a 32. hetet célozta meg a dokim legkorábbra, de a 36. hétnél tovább semmiképpen nem maradhattak volna. (én a 35-36. hetet céloztam meg, és a fejenként 2 kg-ot) Nálunk spontán megindult a szülés.
Nekem azt mondták a klinikán, hogy nem az a lényeg, hogy nagy súlyú legyen a baba, hanem hogy erős és fejlett. Egyébként hihetetlen, milyen ügyesek ezek a picikék, nagyon gyorsan fejlődnek idekinn.
Pagi! Még mi sem csináltunk semmit a babakötvénnyel. Most találtam egy oldalt, de még nem volt időm átböngészni: [link]
köszi szépen mindenkinek!
mekkora babáitok születtek? nekem a doki azt mondta az első cél a 30.hét utáni szülés és legalább 1000g fejenként.
Nem rég olvastam a anyukának az élménybeszámolóját, lombikos hármasikrek voltak (2kislány 1kisfiú) és hihetetlen nagyok voltak. 35.héten születtek, 3000-2700-2400g körüli súllyal pontosan nem emlékszem. na ezt becéloztam énis! :))) nem voltak akorán a babák (ill.a legkisebb az első éjszakát) és 1hét múlva mehettek haza.
pagi: mi úgy tervezzük, hogy nyitunk egy banknál startszámlát nekik. aztán utalunk rá amennyit lehet ill amennyire lehetőségünk lesz. nem hagyjuk bent a pénzüket! aztán ha lesz rá mód, akkor kapnak egy másik számlát ahová még kerülhet pénz. a startszámlához limitálva van egy maximum, de pontosan nem tudom mennyi.
Sziasztok!
Szoptatás:
hát igen, nagy kérdés!Én is úgy szerettem volna, hogy minnél tovább szopizzanak, de hát a sors másképp gondolta.
A srácok másfél hónapot voltak PIC-en, ebből kb. jó 1 hónapot inkubátorba.
Én már császár utáni másnapon megpróbáltam fejni.Akkor csak 1-2 csepp volt, de a következő naptól fokozatosan megindult. (10-20 ml alkalmanként, majd egyre több mindig...)
Dávid kaphatott a leghamarabb anyatejet, majd Márk és végül Peti.
Nagyon kis mennyiségekkel kezdték náluk (1-2-3 ml...) és fokozatosan emelték.Közben Márk elkapott egy fertőzést, ami ráment a gyomrára, így neki teljesen leállították az anyatejet, és csak 5 nap múlva kezdték megint.(14 napig kapott antibiotikumot, meg 1-szer vért)
Petikémet meg ugye rögtön vitték Bp.-re műteni...
Ő műtét után pár napig csak infúziót kapot, majd teával próbálkoztak, és utána vihettem neki anyatejet.Sajnos hozzá csak 2-3 naponta jutottam fel, de igazából ahogy elkezdték anyatejjel is etetni, rá 1 hétre vissza is hozták Veszprémbe.
Amíg a srácok a PIC-en voltak, addig szinte egész napra elég volt nekik a lefejt tejem, és csak hajnalban 1 evésre kaptak általában tápot.
(mivel én vp.-i vagyok, így nem maradhattam bennt velük a kórházban; minden egyes nap úgy jártam be hozzájuk.Korán keltem, hogy a reggeli első evésükre már ott lehessek.Hát fárasztó volt az is, de főleg a sok idegeskedés...)
Amikor már lehetett, próbáltam szoptatni őket már a kórházban is, de max. 10-20 ml-ket tudtak szopizni, aztán bealudtak, vagy sírtak az éhségtől, annyira kifárasztotta őket a dolog.
Mikor hazakerültek, itthon is próbálkoztam.Egyesével, kettőt egyszerre, felváltva... szóval mindenhogy, de itthon sem ment jobban, 40 perc után még mindig csak 20-30 ml.És ugye vészesen közelgett a következő evés ideje...Szóval fejtem, és azt kapták.Sajnos üvegből is elég sokáig tartott megetetni őket, így a fejésre, sterilizálásra, mosogatásra stb. alig maradt időm, s máris kezdődött megint előről az egész.Na meg a mennyiségi igényük is egyre nagyobb volt, így tápszer pótlást kaptak, majd szinte észrevétlenül teljesen átálltunk arra, a tejem is kezdett elapadni...
Úgy 3-4 hónapos korukig kaptak anyatejet (persze tápszerrel kiegészítve), utána meg csak tápszert, majd 4 és fél - 5 hónapos koruktól kezdtem a gyümi hozzátáplálást...
Nálunk veszprémben még csak esélyem sem lett volna más anyáktól tejre, mert megszűntették az anyatej-átvevő állomást (megyeszékhely, és nincs ilyen!!!! elég gáz szerintem...)
De most már olyan tápszerek vannak, hogy azokon is nagyon jól "felnő" a baba, szerintem nem szabad görcsölni nagyon a szoptatáson.
Ha lehet, akkor persze mindenképp, de ha nem, attól még nem vagy rossz anya, bárki bármit is mond.(aki meg ezek után is ellentmond, az próbálja meg koraszülött hármasikrekkel...)
Szóval majd lesz valahogy, hidd el: minden kialakul majd menet közben:)!
Ja, és bocs a hosszú dumáért:D
Sziasztok!
Köszi az ötleteket.
Szoptatás: Nekem nem igazán engedték a kora-osztályon a szoptatást, mondván, hogy olyan picik és elfáradnak és anyuka vajon miért kínozza azzal a gyereket, hogy hegyet másszon, mert Nekik ez olyan (egyébként a 3. hét végén jött a doktornéni, hogy akkor tudnak e már szopni, miért kérdeztem már lehet őket szoptatni, mire Ő hát mit gondoltam? volt némi ellentmondás a dolgozók között) . Mivel külön szobában voltam a két nagyobbal, őket próbáltam szoptatni és két hét után Lilit is megkaptam a szobámba és innentől hármat szoptattam felváltva. Én rögtön elkezdtem fejni Nekik, így Lili 3 hónapos koráig csak anyatejet kapott, a másik kettőt pedig tápszerrel pótoltam és minden evésnél más, vagy ha volt otthon segítség másik kettő szopizott. Én 5 hónapos korukig szoptattam őket, mikor egy idegbecsípődés miatti fájdalomtól elment a tejem. Innentől kezdve idegen anyatejet kaptak napi egyszer 8 hós korukig. Eddig nem lettek betegek, azóta meg már 3x. Mondjuk én személyesen találkoztam a tejadónkkal és 1 hónappal volt idősebb babája mint mi vagyunk.
Szia! Mi tíz napig voltunk kórházban, ott nem szopiztak, hanem a lefejt tejemet adtam nekik cumisüvegből, tápszer pótlással. Amikor hazajöttünk, gondoltam, már nem is fognak tudni szopizni, mert megszokták az üveget. De olyan ügyesek voltak, rögtön ráéreztek a cicire. Nem volt elég egyből mindháromnak, így minden étkezésnél más szopizott. Volt, hogy ketten is jóllaktak. Sajnos nálunk közbejött, hogy nem akart rendesen visszahúzódni a méhem, így kaptam ismételten Ergam cseppet, ami egy kicsit csökkentette a tejtermelést. Mire nagy nehezen visszaállt volna, elkaptam egy Calici vírust, három napig 39 fokos lázzal feküdtem, és teljesen elapadt a tejem, hiába fejtem. Így ők három hónapos korukig tudtak szopizni, utána csak tápszert kaptak, és négy és fél hónaposan elkezdtük a hozzátáplálást.
Nekem még a klinikán azt javasolták, hogy úgy lehet megoldani a szoptatást, hogy kettő egyszerre (csak ahhoz elég ügyesnek kell lenni, mi próbáltuk, szoptatós párnával néha egész jól sikerült)és a harmadik üvegből, előre lefejt tejet.
Szóval, szerintem, ha semmi nem jön közbe, elég tud lenni a tejci mindháromnak, technikailag nehezebb inkább kivitelezni. Szerintem.
Szia Ágika!
Ne félj a kapott anyatejtől! Nagyon szigorúan ellenőrzik. Előzetes egészség felmérés, vérvétel, tejvizsgálat. Csak megfelelő eredmények után adhat le anyuka tejet, és utána is szúrópróba szerű ellenőrzések vannak. Még arra is figyelnek, hogy hasonló korú gyerkőc anyukájától kapjátok a tejet.
Nekem Katinka 8.5, Panka 13 hónapig szopizott. Vercsikém a betegsége miatt túl gyenge volt, neki öt hétig fejtem, addig csak az én tejemet itta, mikor hazajöttünk, ő kapta a hozott tejet, a többi meg szopizott és pótlásnak is anyatejet kaptak. A kórházban viszont an két csaj tápszert kapott pótlásnak, mert csak két gyereknek való tejem volt. Fokozatosan csökkent a mennyiség, reggel több volt, este egyre kevesebb, ezért Panka a vége felé már csak reggel szopizott, aztán egyszer úgy döntött, nem kér többet.
Vercsikémet olyan sokáig nem szoptathattam, hogy később már nem is tudott. Máshogy kell, mint üvegből. De az anyatejről ő sem mkaradt le.
Nekem kényelmesebb volt külön szoptatni őket. Egyik cici az egyiké, másik a másiké volt. Az első hetekben csak éjjel szoptattam, nappal fejtem, hogy a kis betegnek éjjel-nappal legyen elég saját anyatej a PIC-en. Pnka már az első napokban szopizhatott, de csak kétszer egy nap, hogy ne az evésre menjen el az energiája, hanem a gyarapodásra. Mikor 20g volt az adagja, egyszer 60-at szopizott. Úgy kidőlt, hogy a következő etetést egy az egyben kihagyta... Fontos, hogy első perctől fejjél. a többi jön magától.
köszi! persze sokminden függ attól is mekkorának születnek. én bízom benne, hogy gyorsan hazamehetünk majd. :))
amennyire lehet próbálok tájékozódni, érdelkődni, de azt azért tudom, hogy minden majd akkor dől el, ha itt vannak a picik.
A védőnő azt javasolta, a szülés előtt már jelentkezzem anyatej-igénylésre, de én ezt nem akarom.
1. nem tudom mennyi tejem lesz, akár előfordulhat, hogy nincs is rá szükség.
2. én más anyáét inkább nem adnám, akor legyen tápszer. bizti hülye vagyok, de nem tudok semmit arról az anyukáról, mi van ha dohányzik, gyógyszer vesz be, mittudomén. :)))
jaj, olyan sokminden van ami rejtély egyenlőre hogy hogyan fogjuk megoldani.
Szerintem erre nem lehet felkészülni. Én is próbáltam és akárki akármit mondott (ált-ban, hogy nem lehet, ez képtelenség - ehhez képest, mikor megszülettek és végül nem sikerült akkor meg senki nem értette, miért nem lehet. Érdekesek az emberek) Szóval szerintem simán lehet, de nekem mégsem sikerült és nem azért, mert nem akartam eléggé, hanem a lányok miatt (és nem rájuk fogom, persze én is hamar feladtam az igaz) Nálunk ugye úgy volt, hogy Nikol és Noémi már a kórházban is velem voltak egy szobában, Nati viszont a PIc-en. Őt nem is lehetett, csak kétszer engedték meg,a kkor szopizott is szépen. viszont a két nagyobb meg egyszerűen nem akart, elaludtak, ha meg nem, akkor csak cumiztak. Pedig nem etette meg őket senki, csak én tápszerrel, mert amúgy ha éhesek voltak sírtak, akkor sem kellett nekik a cici. Csak a cumizásra. Lusták voltak, kettőt-hármat beleszívtak, aztán semmi. Gondoltam majd itthon, nyugodt környezetben. Na, de hát itthon meg ugye három óránként kellett ugyanúgy etetni őket és hiába próbáltam őket rátenni cicire, mikor még egy óra után is csak talán 10-20 ml-t szívtak, abbahagytam és kapták a tápszert a lefejt tejjel. Nati viszont meg pont az ellentetje (amúgy Nikol és NOémi egypetéjűek) ő meg annyira akart cicizni, hogy teljesen beidegesedett, hogy nem jön a tej annyira, mint ő akarná és csak rázta a fejét, hiába nyomkodtam ki neki előre, hogy beinduljon egyszerűen idegrohamot kapott és alig bírtam megnyugtatni. Szóval lehet én is hamar feladtam, 1-2 hétig próbálkoztam, utána már egyre kevesebbszer és végül másfél hónapig tudtam nekik fejni, aztán elapadt. De igazából nem bánom, így én sem idegeskedem. Biztos egy gyereknél ez is könnyebb lett volna, de nekem nehezen indult be a tejem is. Lehet neked tök simán be fog és nem is lesznek ilyen gondok.És a fejésnél se igaz, hogy aki csak fej és nem szoptat, annak elapad nemsokára. Ismerek olyat, akinek a babája szintén nem fogadta el a cicit, csak üvegbőla lefejt anyatejet (saját) és több mint egy éves koráig így ette/itta.
Ja, és még annyi, ha már szépen szopnak, akkor szerintem érdemes úgy, hgoy kettőt egyszerre és egyet külön. Általában úgy javasolják, hogy felváltva. Szerintem jobb az állandóság, a későbbi szokások kialakulása miatt. NÁlunk most is általában mindig megvan a megszokott sorrend. , így nem türelmetlenkednek.