Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Ha szódabikarbónával mosom meg a fogam, tényleg fehér lesz? Van káros hatása? fórum

Ha szódabikarbónával mosom meg a fogam, tényleg fehér lesz? Van káros hatása? (tudásbázis kérdés)


1 2
2016. okt. 23. 11:27
Igen, tényleg lehet vele fehéríteni, de hetente csak egyszer kell alkalmazni, mert a fogzománcra ártalmas. A szódabikarbónás fogmosást úgy kell elvégezni, hogy keverd össze a saját fogkrémeddel és 2-3 percig mosd. De ne nyomd rá erősen a fogkefét. Ha végeztél, utána a saját fogkrémeddel még egyszer átmoshatod a fogad. (fogorvos vagyok).
2016. okt. 22. 18:32
nagyon kicsit fehérít, de vigyázz, öli a fogzománcot. nem éri meg
2016. okt. 1. 05:06

Nekem elektromos fogkefém van és hetente két nap teszek a fogkrémre úgy alkalmazom. Talán valamennyit fehérít.

Minden nap szerintem sem használd, habár hallottam ennek az ellenkezőjét is: csak szódabikarbónával mosott fogat és gyönyörű hófehér egészséges fogai voltak.

43. Channa* (válaszként erre: 39. - Ms.Emi)
2016. szept. 30. 22:18
Megetted?:D
42. 22edc9297a (válaszként erre: 36. - Ca6273a8a5)
2016. szept. 30. 20:20
az miatt csak elszíneződik nem?
2016. szept. 27. 18:07
igen, a fogkő az kegyetlen, mennem kell majd októberben.
2016. szept. 27. 18:07

hát én se próbálnám ki, hogy őszinte legyek.

inkább az elektromos fogkefe, hatásos fogkrémmel.

39. Ms.Emi
2016. szept. 25. 00:36
én használtam szódabikarbónás fogkrémet, két hét utan kezdett tönkremenni a gyomrom, minden egyes evés után hányingerem volt, abba hagytam a fogkrém használatát, két nap múlva minden normális lett.
38. Specially (válaszként erre: 1. - Betti.csoka)
2016. szept. 21. 08:26
Én használtam tényleg fehérít de a fogorvos azt mondta felejtsem el.
37. Channa* (válaszként erre: 36. - Ca6273a8a5)
2016. szept. 20. 19:26

Egy jó elemes fogkefe+fogkrém+napi 1x szódabikarbonát, csodákra képes:D

Ja, és évente 1x legalább fogorvossal leszedetni!

2016. szept. 20. 18:18

én ezt még nem hallottam.

nekem inkább fogkőproblémám van. a kávé+cigi miatt:(

35. Channa* (válaszként erre: 32. - Gribedli***)
2016. szept. 18. 17:16
Te is azt írtad, amit én:D
34. Channa* (válaszként erre: 33. - Channa*)
2016. szept. 18. 17:08

A dokim javaslatára járok negyedévente, mert bár van, hogy a fogamon nincs, de az ínyem alatt igen.

Az íny alatt lévő pedig a fogíny sorvadásához vezet.

Egyébként én sosem látom, hogy van rajta. Leginkább azért megyek, mert az alsó 2 első fogam el szokott színeződni, és azt gondolom, hogy az fogkő is. Tehát, nem azt kell elképzelni, hogy vastagon fogkövesek a fogaim.

Az elszíneződés sem vészes (mások szerint), de engem zavar, mert a fehér fogaimtól nagyon elüt. Ezért sokszor szeretnék sárga fogakat:DDDD

33. Channa* (válaszként erre: 30. - 328e1b30ab)
2016. szept. 18. 16:55
Nem tudom. Amióta nincs pajzsmirigyem, azóta ilyen sűrűn kell. Még szerencse, hogy a fogaim nem romlanak.
32. gribedli*** (válaszként erre: 30. - 328e1b30ab)
2016. szept. 18. 16:07

Én is ilyen gyakran járok. Nem keletkezik sok fogkő ezalatt, de az íny alatti részekhez nem ér oda a fogkefe, és ott keletkezik fogkő mindenkinél, ha nem is sok. Ami már látszik is a fogfelszínén, az már hónapok óta ott volt de még nem lehetett látni mert takarásban volt.


Korrekt a technikám amúgy és végülis a gép rázza le, utána meg kiköpjük, szóval azt a kis mennyiséget a higiénés sem fogja soknak nevezni, de van értelme. Esetleg ki lehet tolni a kezelés idejét klórhexidines szájvízzel (a gyerekeim ezt használják), korábban ezt használtam, tök jól fellazítja a meglévőket, degradálja a fogkövet, megelőzi a keletkezést. De egyetlen baj van vele, aki volt már fehérítésen (ledes, lézere), azok már nem használhatják mert elszínezi a fogzománcot egy kicsit. De mindenki másnak jó megoldásnak tartom.

31. gribedli*** (válaszként erre: 29. - Channa*)
2016. szept. 18. 15:59

Igen, az áfonya és a spenót meg ilyenek is, csak ezeket nem esszük forrón (bár a spenótot aki főtten eszi, az igen). A kávéval az a baj, hogy forró is (a cigifüst is) és a meleg már önmagában fixálja a foltot. Aki hideg kávét iszik és szívószállal, annak nem fogja elszínezni a fogait. A szénsavas italok, paradicsomlé pedig egyszerre színesek (ha színes, pl a kóla sötét), és savasak is, így ott a savasságuk lesz az, ami fixálja a foltot.


Mindegy, kikerülni ezt nem nagyon lehet, marad a gyakori kezelés és nem gond. Pl lemondani sötétszínű de egészséges dolgokról csak a színe miatt butaságnak tartom, hiszen tele van polifenolokkal, stb. akkor már inkább elmegyek gyakrabban bikarbónás folteltávolításra, ha szükséges, de ami a kólát illeti, az meg rongálja a zománcot, szóval aki nem tud lemondani róla, legalább annyit tegyen, hogy szívószállal igya, így nem érintkezik annyira a zománccal.

30. 328e1b30ab (válaszként erre: 10. - Channa*)
2016. szept. 18. 14:52
És negyedév alatt kialakul leszedhető mennyiségű fogköved? Mitől kövesedik a lepedék a fogadra? Rossz a fogmosási technikád? Más nem tudok elképzelni.
2016. szept. 18. 12:23

Nem csak a főzött kávé és cigi színezi el a fogakat, hanem nagyon sok étel is. Általában a színesebb ételek és italok.

Vörösbor, kakaó, tea, neskávé is, stb.


A fogzománcot egyébként a nem helyes fogmosás károsítja. egy csomó étel és után nem szabad fogat mosni, pl. kávé, üdítők, tea, alkohol, stb. Mert ezek felpuhítják a zománcot és ha utána sikáljuk, akkor az károsodik.

28. búgócsiga:) (válaszként erre: 27. - Gribedli***)
2016. szept. 18. 11:21
De jó hogy leírtad, ez az ultrahangos kellene nekem is. Nem voltam még ilyenen.
27. gribedli*** (válaszként erre: 26. - Pengő Gyöngyi)
2016. szept. 18. 10:28

De csak azért nem, mert az emberek otthon nem tudják úgy csinálni mint ahogy a higiénések a géppel. Másrészt meg azért a higiéné után is lehet érezni, hogy azért egy kicsit kicsípi pl a szád szélét, vagy az ínyt, én hálistennek az ínyemmel rendben vagyok, de a szám szélét ki szokta csípni.


Mondjuk én nem látok akkora változást, mert nem kávézom, nem cigizem, a teát csak szívószállal, inkább fényesebbek, stb. De az én véleményem nem mérvadó mert én ledes fehérítésre járok (a ledes előtt is kell a bikarbónás folteltávolítás), az meg köztudottan papírfehér fogakat csinál, más elven alapszik, az már vegyszerekkel végzett kezelés.


A köztes időben meg fogkőleszedéskor mindig már rutinból lerendezi a bikarbónázást is, ha már ott vagyok. A fogkőleszedés is olyan, hogy ha nincs is látható fogkövem, mert gyakran járok, az ultrahang az íny alatti részekről rázza le, vagyis ahova a kefe nem ér el meg mi nem is látjuk, mert takarásban van, de onnan indulnak az ínybetegségek.

2016. szept. 18. 10:15
Na ugyihogy nem jó az ínynek..:)
25. gribedli*** (válaszként erre: 1. - Betti.csoka)
2016. szept. 18. 10:13

Nem károsítja a zománcot, de az ínyednek nem jó. A fogorvosnál végzett bikarbónás folteltávolítás (van, aki ezt fehérítésnek nevezi de nem az, hanem a foltokat távolítja el, viszont egyenletesebb, fehérebb is lesz, de az csak az eredeti fehérség, pl a kávé elszínezése előtti, az igazi fogfehérítés viszont egy erősebb, ténylegesen "fehérebb" fogat eredményez, mint ami eredetileg volt)


Plusz a fogorvosnál bikarbónázás (homokfúvás) után raknak 5 percre egy fluoros maszkot (sínt, benne zselével), ami ellensúlyozza az esetleges maró hatást, amit az ínyre gyakorolt. Ezt, meg a bikarbóna helyes használatát ahhoz, hogy "fehérítsen", otthoni körülmények között nem tudod megoldani, irány a higiénés!:)

24. 6f26b4d1ae (válaszként erre: 1. - Betti.csoka)
2016. szept. 18. 10:12

Nekem is mondta a fogorvos, mert nekem évente kell menjek, sajnos elég gyorsan fogköves lesz a fogam. De nem cigizek, de rendes kávét se iszok, egyedül a nescafé ami elszínezi a fogaim.

Mondta szódabikarbónával néha megmoshatom, a mikéntjét persze nem részletezte, de én sosem próbáltam ki. Inkább elmegyek 1 évente fogkő leszedésre és az sokkal szebb, alaposabb, és látványosabb, mint hogy otthon szerencsétlenkedjek, arról nem is beszélve, inkább válassz olyan fogkrémet, ami segít fogkőszedés után tovább fenntartani az állapotot. Nekem a fogaim alapból érzékenyek, a zománc kereszt harapások meg kuszaság miatt kopottak.

Nem mertem én se megkockáztatni, hogy otthon vixolgassam. Hagyd szakemberre, inkább menj 1-2 évente, ahogy érzed, hogy szükséges, minthogy véletlenül olyan kárt okozz magadnak, amit nehezebb helyre hozni.

23. Anyagi
2016. szept. 18. 08:50

Jó, de túl gyakran nem ajánlatos, mert nagyon durván sikál és az ínyet sérti. Előbb-utóbb a fogíny begyullad és lesorvad a fognyakról.

Olyan, mintha minden nap súrolóporral mosogatnál, takarítanál : fölösleges!

2016. szept. 18. 00:40

Nekem három fogorvos három különféle variációt mondott.

Az egyik azt mondta, hogy nedvesítsem be az ujjam, nyúljak bele a szódabikarbónába és dörzsöljem az ujjammal a fogam, mert ez leszedi a kávé, tea, cigi stb... által okozott elszíneződéseket.

A másik azt mondta, hogy ne használjam, mert szétmarja az ínyem és a fogzománcot is lekoptatja.

A harmadik meg azt mondta, hogy dentomin fogport használjak az elszíneződések leszedésére, majd hozzátette, hogy ami régen a szódabikarbóna volt, az ma a dentomin.

Nekem foltokban színeződik el a fogam, a szódabikarbóna nálam nem hozott változást, a dentomin bejött, de azért azzal sem ugyanaz, mint mikor fogkő leszedésnél polírozzák.

2016. szept. 18. 00:22
20. d7ba7bf7ff (válaszként erre: 1. - Betti.csoka)
2016. szept. 18. 00:20

Talán kevesen ismerik, de van még egy pár jó megoldás.


Az Ayurveda szerint nagyon hatékonyak a zsiradékok a fogtisztításban.


Hogy mondjak egy példát, javasolják a kókuszzsírt vagy kókuszolajat.


Ezt be lehet tölteni egy kisebb flakonba, kinyomóba vagy bármi egyéb praktikumba és onnan adagolni a fogkefére.


Ezzel lehet fogat mosni, aztán mindenki úgy variálja, ahogy akarja.


Rakhat hozzá szódabikarbónát (akár egy kis vízzel kevert formáját), tehet bele tetszés szerinti illóolajat.


Van még egy praktika, miszerint nagyon hatékony, ha a szájunkban forgatunk egy evőkanálnyi olívaolajat, kb. 10-15 percig.


De akár meg is moshatjuk vele a fogunkat.


Én próbáltam. Nagyon érdekes volt, és igen kellemes lett utána a szám tőle. Bár az olívának nem feltétlenül kellemes az íze. Meg kell szokni, vagy ide is illóolajat csepegtetünk: borsmentát, eukaliptuszt, citromot vagy egyebet.

19. d7ba7bf7ff (válaszként erre: 1. - Betti.csoka)
2016. szept. 18. 00:09
Én megmondom őszintén, hogy kevesebb meleg vízben oldanám fel előtte, és úgy mosnám meg, mert közvetlenül a fogra egy kicsit HARD! Olyan mint a súrolószer.
18. d7ba7bf7ff (válaszként erre: 1. - Betti.csoka)
2016. szept. 18. 00:07
Fehér lesz, de hosszú távon nem javasolt. Mondjuk heti egy az ép megfelel, mert még az ezüstöt is csillogóra varázsolja. Az ínyedet viszont felsértheti, de ez egyénenként változik, hogy kinek milyen érzékeny a foga, ínye, fogzománcra.
17. Channa* (válaszként erre: 16. - Pengő Gyöngyi)
2016. szept. 17. 23:54
Nekem csak fogkő leszedés után szokott érzékeny lenni.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook