Gyomor bypass lefogyásra (beszélgetés)
Szia Orsi!
Sok sikert és msjd irj a részletekről légyszives. ha ugy érzed magad.Én majd nyár végén fogom intézni a mütét a Mohos dr.
Végre még egy törpike a csajok között :-) Már azt hittem, hogy csak én nöttem ekkorára :-D
Drukkolok, hogy minden jól sikerüljön! :-)
Sziasztok! Aranyosak vagytok, köszönöm a bíztató szavakat.
Tegnap voltam megbeszélni Mohos doktorral a részleteket,átnézte a leleteket (szerencsére minden ok:)).
Többet nyerek mint veszítek. 163 kg vagyok és 184 cm.
Most még minden rendben az egészségemmel,de nem akarom megvárni,míg leromlik. Két pici gyerekünk van,értük és magamért csinálom.
Holnap lesz Mohos doktorral interjú az M1-en a Családbarát műsorban.
Jővő szerda az én napom!
Izgulok picit,de tudom jól fogom viselni. :))
Szép napot mindenkinek!
Orsi
Nullán :-)
BMI 23.5 - 23.8 között :-) Én már csak súlytartok és formázok. Tavaly októberre -48 kilóval elértem a doki által tervezett súlyt (én vagy 10 kilóval többet vártam a mütéttöl 90-95kg közé, de jelenleg 81-84 kg között vagyok és ezt igyekszem tartani is.
A mütét elött kötelezö, hiszen ha véletlenül fekélyed van vagy bármilyen komolyabb gyomorbetegséged az nagyon veszélyes lehet.
Vitaminokat: életed végéig :-) Söt, nem csak a vitaminokat, de az orvosi ellenörzéseket is.
Engem 1 éve és 3 hónapja mütöttek, jelenleg még 4 évig 6 havonta kell visszajárnom a kórházba kontrollra, de 3 havonta a köztes idöben meg a háziorvosom nézi a vitaminszintemet és adja be a B12, D vitamin injekciókat.
Szia bimm.Hát akkor nálam lesznek gondok a mai napig nem iszok eleget.A vitaminokat meddig kell szedn?Tényleg a mütét elött és után kell gyomortükrözés???
Nyár végén szeretném int a mütétet de már most kezdek izgulni mindig olvasok olyat ami viszatart.
Téged mikor mütöttek,és hol?Köszi elöre is a segitségedet.
Szia.
Mi fontos a mutet utan?
FOLYADEK - az elso heten, hetekben legalabb 1.5l kesobb legalabb 2 liter naponta. Ennek legalabb a fele VIZ, amit izesiteni lehet (kaloriamentes szorpokkel, edesitoszerrel)
PROTEIN - legalabb 60g naponta. 9fiuknak akar 80 g)Proteintermekekkel, pepesitett fott-sult husokkal, kesobb szilard etellel
MOZGAS - legalabb 30 perc naponta a kezdetektol! Nem csak a fogyas miatt kell (KELL) hanem a metabolizmusod erdekeben, a gyogyulashoz a cirkulacio beindulasahoz, a bevitt tapanyagok felszivodasanak segitesehez.
Aztan van nehany szabaly amit be kell tartani:
NEM EHETSZ ES IHATSZ EGY IDOBEN
KOTELEZOEN SZEDNED KELL A VITAMINOKAT (kulonos tekintettel a kalciumra, B12 vitaminra es a vasra)es en idesorolom a rostok bevitelet is a belmozgas es kivalasztas miatt
LASSAN ENNI, JOL MEGRAGNI
AZ ETELADAGOK MENNYISEGE MARADJON KICSI
A mutet rizikoja es a felmerulo mutet utani szovodmenyek nem azonosak azzal ha valaki (kulonosen a mutet utan honapokkal) a testi-lelki dolgokat nehezen viseli.
Minnel kevesebb szabalyt tartasz be, annal nehezebb lesz.
Ennél többet és régebben nyújtó magyar fórum bypass-témában sajnos nincs:-( A gyomorgyűrűsöknek van ugyan az indexen egy fórumuk, de a gyűrűről mindenképp lebeszélnélek...
Szóval próbálj keresni egy angolul tudó rokont, nincs más megoldás.
A bizonytalanság meg érthető, elsősorban mérleget kell vonnod: mi szól mellette és mi ellene.
Ha komoly, veszélyes problémáid, társbetegségeid vannak, amelyek már most vagy néhány éven belül életedet veszélyeztetik, és/vagy rokkantságot okoznak, pl. előrehaladott cukorbetegség, rászorulsz ízületi protézisre, igen magas a testsúlyod (pl. 180 kilónál a szívre leselkedő veszély miatt egy pillanatig se haboznék), és nem pl. 38 %-os otp-uzsorakölcsönre kell a másfélmilliót felvenni, eladósítva családodat, hanem a nagyja már megvan, akkor én a te helyedben feltétlen belevágnék. Ugyanis igaz, hogy kockázatos a műtét, de ebben az esetben nem műteni még kockázatosabb! Több-nagyobb bajod lehetne a jelenlegi állapotodból, mint a műtétből.
Ha ellenben 40-nél nem sokkal magasabb a BMI-d, nincs még cukorbajod ("csak" olyan 7 körüli, ami gyógyszerrel is kezelhető), a magas vérnyomást gyógyszerrel kordában tudod tartani, tudsz valamennyit mozogni (bírsz - és csinálsz is - heti rendszerességgel egyszerre 5-10 km-es sétákat), no akkor kell erősen gondolkozni, hogy mit is tegyél. Ne vesd el, csak kezdj el több szempontot is előszedni, hosszabban mérlegelj. Küllemi problémák, párkapcsolat, munkabírás, jövőkép, anyagi helyzet, lelkiállapot - mennyire tudod elfogadni magad így, sokat foglalkoztat-e a súlyod, tudnál-e életmódváltással kicsit magadtól is fogyni, stb.
Ha pedig végképp tanácstalan vagy, arra egy régi kínai mondást tudnék idézni: "ha nem tudod, mit csinálj, akkor ne csinálj semmit!" Mert erre a műtétre, de méginkább az utána következő életre lelkileg is rá kell hangolódni, különben - esetleg - nem használ majd semmit, vagy az elért eredményekkel nem leszel elégedett, és megbánod az egészet, amikor pedig már "alea iacta est"*.
*...mondaná a művelt japán, vagyis a kocka el van a kutya alá temetve, vagy valami ilyesmi:-)
Nagyon hasznos lehetne egy tapasztalatcsere azok között, akiket régebben műtöttek. Pl. a hiánytüneteket ki hogy tudja kezelni, a vitaminpótlást megoldani stb. Nem arra gondolok, hogy beszedünk napi 1-2 multivitamint, meg valamennyi kalciumot vagy akármit, mert az nem feltétlenül a helyes arányokat tartalmazza.
Arról kár vitatkozni, hogy a sebésznek mennyi a felelőssége, mert úgy is lehet értelmezni, hogy az ő kompetenciája a műtéttel véget ér.
Mindenesetre az nem a rendszer hibája, ha a műtét után az orvos teljes egészében hátat fordít a betegnek, miközben ő is nagyon jól tudja, hogy nem létezik szervezett ellátás (de leginkább semmilyen).
Reméljük:-) Azért mondom mindenkinek, hogy olvasson utána, annyi ismeretanyag van a neten, hogy századrészét se tudja kiolvasni! Viszont már ezzel is sokkal okosabb lesz.
Neked meg jobbulást:-) Bár ezek szerint már jól mennek a dolgok:-)
Hát asszem ez nem egy-egy orvos sara... Hanem az egész rendszeré. Amit úgy hívnak: Magyar Egészségügy.
Ugye nem kell többet mondanom?!:-(
Nyilván nem a műtétet végző orvos dolga lenne mindenre lelkiekben felkészíteni, ahogy utána táplálkozási tanácsokat adni se. És most nem is csak arra gondolok, hogy a fene se fizetett érte, az árban pusztán a műtét 4,5 órája volt benne, hanem pl. nem ért hozzá. Se lelkiekben, se táplálkozástanilag. A sebész biztosan nem ért a lélekhez, és a táplálkozáshoz se, mert ha értene, nem kellene pszichológus, se dietetikus, minek, és mi értelme lenne az orvosoknak egyáltalán szakvizsgákat tenni? És természetesen ne is végezze! Halálos vétek lenne, ha egy jókezű sebész a műtétei egy részét azért halasztaná el, mert épp Kiss Pirikének meséli el, miért nem szabad mákostésztát ennie ebédre friss sebekkel. Nonszensz!
Beszélgettem nálunk egy ismerős sebésszel, hogy ultrahangos felvétel alapján egy ilyen epekő kivétele most sürgős-e, mit okozhat, meddig lehet halogatni, aszondja mit foglalkozna ő azzal?! Ha kap egy olyan belgyógyászati szakvéleményt, hogy vegye ki, ő kiveszi, ahhoz nagyon ért, higgyem el! De a többi nem az ő dolga...
Nemtom, annyira nem követtem a fórumot, de az szomorú lenne, ha minden rossztapasztalat leírását "büntetnék", merthogy esetleg - azokból tanulunk! Az ismeret akár életet is menthet... (Mint említettem, az itt lennebb már belinkelt fórumon egy hölgy korábban olvasott a bélkizáródásról, és amikor neki is hirtelen éles fájdalmai lettek a hasa közepetáján, betrappolt azonnal (!) az orvosához, és meg lehetett menteni az adott bélszakaszt, nem kellett kivágni.)
Nekem nincs bajom azzal, ha megtudom, hogy ez a műtét kockázatos, és hátrányokkal is jár, nemcsak előnyökkel, mert csak a mesékben sikerül minden, és felnőtt ember (úgy értem, aki észben is az) szembe tud nézni ezzel. A lényeg az, hogy azért az előnyök legyenek többen:-) Azzal lenne bajom, ha nem mernénk egymáshoz - ilyen-olyan renomé-megőrzés vagy ilyenek miatt - őszinték lenni:-(
Egyetértek! Reális képet kéne kapni, nem valami álomszőttet...
Jó, hát az biztos, hogy ez a műtét durva beavatkozás a szervezet felépítésébe, nyilván vannak szövődményei. Az lenne a csoda, ha nem lennének, hanem mindig minden hipiszupi lenne. Hát nem árt kétlábbal a földön járni...:-( Aki azt hiszi, hogy súlyos beteg emberként (mert többnyire az, nézzünk szembe ezzel) bemegy a kórházba, aztán 1 hét múlva olyan makkegészségesen jön ki, mint egy százéves kort is megérő toszkán szerzetes, aki olajbogyó- rebarbara- és sajtrágcsáláson, veteménykapáláson és hosszas gondolkodáson kívül egész életében mást se csinált vagy evett, az nagyon-nagyon nagyot téved:-( Mert egyáltalán nem JÓ lesz az egészségi állapota! Csupán JOBB...
Sajnos mindenért fizetni kell! A mazsolás dióskalácsért, a tejszínhabos somlóiért, a hosszú szál kolbászokért, a csúszós karajfalatkákért (kint a kertben, tárcsán sütve, hogy meg-megcsapja a száraz bükkfa füstje, hmmm...), az omlós sültekért, az ebéd utáni jeges karamelles mokacsínóért fügesziruppal... Mindenért, higgyétek el:-(
Az lehet a realitás, mint egy állásváltoztatásnál: akik megteszik, azok teszemazt 5-10%-a rosszabbul jár, 10-20 ugyanúgy, a többi meg bizonyos mértékben jobban, mintha nem tenne semmit. Namost a csavar ott van, hogy nem tudod előre, melyikbe tartozol...
Most olvastam valahol, hogy x év alatt (már nemtom, mennyi, talán 5?) a betegek 32 %-ának lesz valami szövődménye, a leggyakoribb valami bélkizáródás vagy jóégtudja, aztán vagy kiszabadítják, vagy ha már elhalt, ki kell vágni egy darabot. Ezért kell odafigyelni minden fájdalomra.
Gondolom, ezekről is jó lenne valami részletes tájékoztató, nemcsak magáról a műtétről. Addig is az ember összeolvas a neten mindenfélét, ami nem biztos, hogy a reális keresztmetszetet adja, aztán vagy elbízza magát, vagy retteg. Nem jó egyik se.
Én láttam a barátnőm szerződősét/Veszprém/,ami egy egyoldalú,kész tények elé állítás és aznap kapta meg amikor már befektették és befizette az irodában a kért összeget,nem tudom ez mással is ígyment-e....
Én Debrecenben voltam és egyáltalán nem viseltem jól a műtétet az utána jövö napokat hónapokat,pedig ugy olvasom a férfiak jobban bírják hát én nem birtam.Most kezdek már rendben lenni pedig már több mint fél év eltelt.
Én akkor is megosztottam.
Tapasztalatom szerint az orvosok is elkenik a ténát, ha szövődményről vagy komplikációról van szó. És nem akarok én sem rémisztgetni senkit.
Csak az emberlánya hajlamos azt hinni, hogy ilyen dolgok mindig valaki mással történnek meg.
A kockázatokról itt talán azért esik kevés szó, mert szerencsére tányleg ritka, és valóban, a legtöbben gyorsan regenerálódnak. De azért többeknek voltak nehéz időszakai akár fizikaiag, akár lelkileg a műtét után, és erről írtak is.
Azt, hogy ezen a forumon sosem beszeltek a lehetseges kockazatokrol, nekem is furcsa, de reszben elfogadom.
Alapvetoen az orvos fogja elmondani mindenkinek, hogy ezzel kapcsolatban mire szamithat, ahogy olvastam, szerzodest is alairtok, es talan aki igazan utana akar jarni a dolgoknak, az az interneten is utanaolvashat.
Szoval azok, akik azt mondjak az uj mutotteknek, hogy 'ket het utan futni fogsz', az igaz, hiszen a tapasztalat beszel belolu(n)k.
Te lehetsz hiteles abban, hogy arrol beszelj, hogy a kockazat valosagga is valhat. Ki mas?
maskulonben meg egeszen pozitivnak hallatszol, szoval miert is ne osztanad ezt meg?
Egyre nagyobb lett a hasam, feszült, nagy fájdalmaim voltak, nem volt székletem, minden kortyot kihánytam, az emésztő nedveket is. Talán a hazamenetel utáni 3. napon kezdődött, és fokozatosan lett egyre rosszabb. Nagyon le gyengültem, ki is száradtam.
Ezek miatt háborogtam olyan sokat itt a fórumon korábban, amikor a műtét előtt állóknak mindenki azt írta, hogy ó, ez semmi, 2 hét és már futni fogsz, stb.
Tudom, hogy nem az én esetem a jellemző, de már sajnos több operációm is volt, mindig könnyen gyógyultam, nem szokta maga, elhagyni, de ennél nagyon pofára estem, hogy ilyen nehezen viseltem, és lelkileg is nehéz volt a fizikai elesettséget feldolgozni.
Próbáltak, de nem sikerült. Mondjuk akkor csak 136-ról 110-re fogytam le, de hatalmas volt a kötényem és leszedettem.
Most azért még majd 30 kilóval könnyebb vagyok, úgyhogy most biztosan meg lesz csinálva a hasfal rövidítése. Azért arra majd kérdezzetek rá, hogy a TB által fizetett plasztika az csak a felesleges bört szedi le vagy formáz is.
Nekem az elsö és majd a mostani hasplasztikám is fizetös lesz. Ott azért formáznak is, ha kell egy kis zsírleszívással, stb.
Es hogy vetted eszre? Mi volt a tunete?
Es kb hany nap utan?
Tok jo, hogy rendbe jottel.
Örülök, hogy túl vagyok a nehezén, érdekes, hogy közben még akkor sem éreztem, hogy megbántam, amikor pedig nagyon sz..ul voltam.
Most csak azt bánom, hogy nem korábban szántam rá magam (igaz,nem is tudtam róla).
Neked a plasztikán az izomhoz is hozzányúltak?
Ezt rendesen megjátszottad :-( Még szerencse, hogy rendbejött!
Én anno a hasplasztikai mütétem alatt hagytam abba a légzést. Amikor le akarták rövidíteni a hasizmot akkor derült ki, hogy még eléggé tele volt a pocakom és az izom összehúzásakor betolta a gyomromat a mellkasomba. A mostaninál majd nem lesz ilyen probléma mert már igencsak horpadt a pocakom :-D
További ajánlott fórumok:
- Kb. 1, 5 hónapja tartó szűnni nem nagyon akaró gyomorfájásra milyen nem orvosi alkalmazások léteznek amitől jól de legalábbis jobban leszek?
- Voltál-e már gyomortükrözésen a gastroenterológián?
- Volt már v.kinek gyomor vagy végbél tükrözése?Tapasztalatok?
- Ha már végképp semmi nem segít, végeztetnél gyomorgyűrű műtétet?
- Az én gyomor bypassom
- Bypass és Sleeve gyomorműtét tapasztalatok