Gyerek, szünidő (beszélgetés)
Visszakérdezek.
Honnan tudjam?
A legfiatalabb gyerekem is 29 éves. Már arra sem emlékszem, mit kértek beíratáskor.
Azért nézegetek utána, hogyan utazhatna az édesapjával a gyerek pár napra külföldre, mert nem szeretem azt a jelenséget, hogy az elvált házastárs minden erővel "szívatja" az exet, és közben elfelejti, hogy a saját gyerekét fosztja meg esetleg élményektől.
Szóval visszatérve az eredeti kérdéshez:
A kisfiúnak van valamiféle igazolványa, hisz beíratták iskolába, és ahhoz kellett. Ha nem szemályi, akkor útlevél, és ha még nem járt le az révényessége, akkor az apuka sétáljon be a gyámügyre, ahol megadhatják a hozzájárulást az utazáshoz.
"Az útlevél érvényességének időtartama az útlevél iránti kérelem benyújtásakor betöltött életkortól függően 6 éves korig 3 év; 6–70 éves életkor között 5 év; 70 éven felüliek esetén 10 év. 18 és 70 éves életkor között az útlevél 10 éves érvényességgel is kiállítható.
Ha az útlevél érvényessége 3 vagy 5 évre szól, akkor az útlevél kiállítását követő születésnaptól kell számítani az érvényességet."
Nem lakóhely és nem gazdagság: a család szeretne együtt nyaralni teszem azt, Horvátországban, amiről azt hallom, olcsóbb, mint a Balaton.
Az útlevél hamarabb megvan, mint a személyi, akár 8 napon belül is átvehető.
Ezt tudom, mikor az enyém született neki sem kellett még.
De mivel a jogszabályok alapján minden magyar állampolgárnak kell rendelkeznie egy érvényes személyazonosításra alkalmas hatósági igazolvánnyal, így megcsináltattam neki a személyit attól függetlenül, hogy nem utaztunk sehová, mivel útleve sem volt.
Nem kötelező.
Idézek a linkből, ne kelljen megnyitni. (A 32-ben hoztam.)
"semmi köze az életkornak a személyi igazolvány igényléshez, hiszen minden magyar állampolgárnak lennie kell legalább 1 olyan hivatalos dokumentumának, amivel tudja a személyazonosságát igazolni! Ez pedig lehet a személyi igazolvány, az útlevél, vagy a kártya alapú jogosítvány.Mivel gyerekeknél kiesett a jogosítvány, így 2 lehetőség maradt vagy az útlevél vagy a személyi igazolvány.Ha nincs útlevél akkor bizony életkortól függetlenül kötelező a személyi igazolvány, hiszen ez az egyetlen hivatalos okirat, amivel a gyermek személyazonosságát igazolni lehet!"
Ez egy korosztálynál nem működik.
A lányom most lesz 14, tavaly lett személyije külföldi út miatt.
A 9 évesek már születésükkor kaptak.
Ezen nincs mit elmagyarázni, nézz utána a jogszabályoknak.
Úgy mehetett Los Angelesbe, hogy volt útlevele.
"Fő szabály szerint köteles állandó személyazonosító igazolvány kiadását kérni az a Magyarországon élő magyar állampolgár, aki nem rendelkezik érvényes útlevéllel vagy kártya formátumú vezetői engedéllyel."
Nem kötelező, de csak akkor nem, ha van más fényképes igazolványa, azaz útlevél vagy jogsi.
Valami fényképes igazolvány megléte kortól függetlenül kötelező.