Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Gyámság alá helyeztetni felnőtt embert hogyan lehet? fórum

Gyámság alá helyeztetni felnőtt embert hogyan lehet? (tudásbázis kérdés)

1 2
2013. jan. 10. 18:46

Több olyan ön- és közveszélyes ember van, aki rádöbben, hogy őt bármikor elővehetnek hivatalos szociális, ill. egészségügyi szféra szakemberei.


Előremenekülés úgy történhet, hogy magáról elterelje a figyelmet a náluknál kiszolgálgatottabb (pl. fogyatékos) személyekre, akár sziutációk kiprovokálásval, hogy majd őket veszik elő, és nem a "provokátorokat".

33. kalasanszi (válaszként erre: 32. - Mario1802)
2013. jan. 9. 18:57
Kifejtenéd bővebben?
2013. jan. 9. 18:08
Arról is van tudomásom, hogy ön- és közveszélyes ember megpróbál más embert gyámság alá helyezni, hiszen aki ön- és közveszélyes nem feltétlenül butasággal párosul, így rafináltan meg tudja szervezni a gyámság alá való helyezését a nálánal kiszolgáltatottabb ember rovására.
31. tavasz007 (válaszként erre: 30. - Esther78)
2013. jan. 8. 11:14
ez nagyon durva!!!! ez az ország egy semmi, küldöldön ebből ügy lesz, itt meg a rendőrök röhögnek....
2013. jan. 8. 11:05
Sajna nem tudunk az öreggel mit csinálni. Takarítunk utána és ennyi. Mostanában megint rászokott arra hogy festéket öntöz az udvarunkra, a virágoskertünkbe. Van egy fia, akivel már beszéltünk, de nem tudnak vele mit csinálni. Intézetbe nem akarják záratni. Mit lehet ilyenkor csinálni? Az az igazság, hogy kicsit félek is, mert az ilyen elborult elme sok mindenre képes, ezért nem is dobálunk vissza semmit.
2013. jan. 8. 11:03
Sziasztok! Sajnos nekünk is van egy hasonló bácsika az utcánkban. Szerintem már elmúlt 80 éves és egy kicsit be van kattanva. Először a közvetlen szomszédjával ordítozott és lehordta őket mindenfélének, de kb 1 éve ránk is ránk szállt. Én a férjemmel és az apósommal élek. A bácsinak az a mániája, hogy az apósom átjár hozzá éjszaka háromszor és bekopog az ablakán, és ő ezért átjár hozzánk éjszaka és szemetet önt az udvarunkra, a virágoskertünkbe. Egyszer visszavittem, erre másnap összefestette az egész kerítésünket kívülről. Már hívtunk rendőrt, akik csak jót szórakoztak, és jegyzőkönyvet vettek fel, voltunk bíróságon, ahol az az ítélet született, hogy nem tudnak mit csinálni, akkor lesz vége ennek az egésznek, ha a bácsi abbahagyja. A legújabb, hogy levelet írogat, amit a postán ad fel. Az elsőben azt írta, hogy az apósom jóban volt a feleségével, amikor ő katona volt, és amikor jött haza biciklivel, akkor mindig bement hozzájuk. Nem is tud az apósom biciklizni és soha nem is volt bicaja. A másodikban meg az volt, hogy a felesége már terhes is volt az apósomtól, de kiverték a gyereket a hasából, de ő megnézte és az apósomra hasonlított. Az apósom abban az időben még nem is lakott itt, és a szóban forgó időpontban 10-11 éves lehetett.
2013. jan. 7. 23:16

A bünözés már más kategória, a bünözőt nem kell gyámságba venni. Felette az (i)gazságszolgáltatás dönt.

Kevés a valóban ön- és közveszélyes, mert a valóságban sok emberből csak néhány lóg ki a sorból. Ez is más kategória.

Itt arról van szó, hogy a kényelmetlenné vált személytől a családtag vagy ismerős szeretne szabadulni, csak mert nem tud olyat teljesíteni, mint amit elvárna a gondnokolandó személytől. Viszont házon kívül megállja a helyét, el tudja magát látni, dolgozik. Krónikus betegeskedő vagy fogyatékkal élő.

Megteheti-e azt valaki, hogy gyámságba veteti egy kívülállóval, úgy,  hogy erről a kényelmetlenné vált személy NE tudjon? Lehet-e az érintett személy felett és nélkül cselekedni?

Sima rámondással meg lehet-e szabadulni azzal a felkiáltással: ön- és közveszélyes?

27. f3ef3e826b (válaszként erre: 26. - Kalasanszi)
2013. jan. 7. 18:43

Azért azt hangsúlyozom, hogy ez csak az én véleményem és lehet hogy épp semmi hiteles nincs benne. :)


Egyébként biztos te is hallottál olyat, hogy pl. valaki megölte a fél rokonságot, rátámadt a szomszédra, aztán az ügyvédje próbálta bolondnak beállítani. Nyilván csak az volt a cél, hogy ne a börtönbe vigyék. :P Bár nem tudom a diliház mmiben jobb. Most nem tudok konkrét esetet leírni, mert részletekre nem emlékszem, de már a híradóban is hallottam ilyet. Akit börtönbe visznek, azzal nincs is további teendő, tiszta sor. Elzárták, megérdemelte, nyugi van.


Amúgy nem tudom hogy működik az ilyen, de szerintem aki közveszélyes, azt mindenképp bezárják, nem hiszem el hogy a gyámjával lehet. Gondolok itt most olyanra, hogy pl. xy a gondozásába veszi és akkor vele éldegélhet. Szerintem az ilyen emberekre ennél szigorúbban figyelnek. Legalábbis én úgy csinálnám. Én sem örülnék ha mondjuk az akármelyik bolond Józsika (érdekes hogy ebből szinte minden városban van :D)- aki esetleg közveszélyes- a gyerekemet környékezné ha csak a kapun kívül engedem.


Sajnálom azt aki beteg, de aki már közveszélyes azt el is különíteném. Lehet hogy nem tehet róla, de sajnos nem mindegyik ilyen ember nyugis.

2013. jan. 7. 17:00

Ilyen alapon azt lehetne mondani, hogy az ún. "normálisak" valójában nem is azok.....

Csak a "normálisak" vannak előnyben az érintettekkel szemben?

25. f3ef3e826b (válaszként erre: 24. - F3ef3e826b)
2013. jan. 7. 14:30

Ó, azt elfelejtettem konkrétabban leírni- pedig szerettem volna- hogy közveszélyes nem csak beteg lehet, hanem bűnöző is. Tehát nem mindenki kerül egy helyre ilyen esetben. :D


Bár ha kíváncsiak vagytok a személyes véleményemre, aki komolyan bánt másokat, azzal sincs minden rendben, hiába ''normális'' papíron. :-)

24. f3ef3e826b (válaszként erre: 23. - Kalasanszi)
2013. jan. 7. 14:25

Konkrétumot nem tudok írni, de ÉN AZT GONDOLOM, hogy olyan személyek, akik a saját vagy mások testi épségét veszélybe sodorják. Gondolok itt pszichés betegekre, ami az enyhébb verziótól a legdurvábbig terjed. Talán ide sorolják az olyan embereket is, akik bár nem betegek, de olyan életmódot élnek, hogy másokban vagy magukban kárt tesznek. És persze nem egy alkalommal.


Ez csak a saját megfogalmazásom, a saját gondolataim alapján. Talán hiányos is. :-)

2013. jan. 7. 14:02
Ki számít ön- és közveszélyesnek, hogyan határozza meg ezt egy gyámhatóság?
22. f3ef3e826b (válaszként erre: 14. - Icuri)
2013. jan. 7. 10:46
Ezek alapján szimplán egy önző, beképzelt, szabályokat nem tisztelő emberről beszélünk. Ez nem fogyatékosság, egyszerűen nem nevelték meg anno. Sokat képzel, ez tény, viszont a szomszédoktól túlzás, hogy emiatt olyat ragasztatának rá, ami rágalom. Nincs ennek semmi olyan baja, szimplán ilyen tapló.
2013. jan. 7. 07:48
Lehet, hogy nehéz dolga lesz a gyámnak.
2013. jan. 5. 20:21

Gyámság eléggé kényes kérdés!


Azzal sokan visszaélnek, nem véletlen, hogy másképpen kellene megközelíteni a gyámság kérdését, azaz akkor sem kell felnőtt embert gyámság alá kell helyezni, amikor hozzátartozó(k) saját maga(uk) kényelmét nézik.


Ha egy felnőtt ember, aki éppen történetesen fogyatékossággal él, nehezen vesznek tudomást arról, hogy minden fogyatékos személy segítséggel élnek, így van makro- és mikrotársadalomban.


Több példát tudok arról, hogy hozzátartozók magukat úgy tudnak helyzetbe hozni, akár anyagilag, hogy fogyatékos személyt gyámság alá helyezik, így le tudnak nyúlni gondnokolt után jár pénzeket.


Emiatt jövőre a Ptk. módosítása után már nehezebb lesz bárkit gyámság alá helyezni, csak ön- és közveszélyes embereket. Helyesebb útvonal lesz kijelölve gyámság helyett támogató döntéshozatali eljárás, azaz érintett alany fog dönteni.


Annak ellenére tudok néhány dologról, hogy mindent elkövetnek annak érdekében, azokat is minősítsenek ön- és közveszélyesnek, akik nem azok.

19. 57aa4ea1e8 (válaszként erre: 18. - Icuri)
2012. szept. 5. 21:30
egyedül. nincsen senkije. mondjuk nem csodálom.
18. icuri
2012. szept. 5. 21:05
Egyedül él a srác? Szülei vannak esetleg?
17. 57aa4ea1e8 (válaszként erre: 16. - Icuri)
2012. szept. 5. 20:25
itt ma derült ki, hogy csávókám kórházban van. már egy pár napja nyugi volt. :D VAn isten! :D Remélem, nem csak a kezét törte el valaki. :)
16. icuri
2012. szept. 5. 20:13

Hát nem irigyellek téged sem és a lakótársaidat sem.

Nekem nincs bajom az öregekkel, de azt mondják: majd lesz.Ez biztos igy lesz, mert annak az embernek, akinek mindenkivel problémája van, összeférhetetlen, annak előbb-utóbb veled is baja lesz.

15. 57aa4ea1e8 (válaszként erre: 14. - Icuri)
2012. szept. 4. 23:02

No, hát ezek miatt nem fogják gyámság alá venni sajna. Egy hasonló szomszédunk van, csak ő 23 éves. Totál zakkant, nem történik semmi, már volt kint a gyámügy, én beszéltem velük. A csávó be sem engedte őket. Többször kihívták már rá a mentőt, mert totál elmebeteg, órákig üvöltözik a ház előtt, a lakásában, éjjel-nappal, vallási fanatikus is sztem. Villanya már lassan 3 éve ki van kötve, gáz szintén.. közös költség tartozása 500 ezer körül, és nem történik semmi, mert nincs kényszergyógykezelés.

szóval reménytelen az eset....

14. icuri
2012. szept. 4. 22:58
Mindenkit szíd, leköpi a szomszéd ajtaját, az ablaka alá pisil. A csontokat a szomszédba hajigálják az ablakból.Nem takarítják a lépcsőházat soha.Uralják a kiskertet, mintha csak az övék lenne.Apró dolgok, de az együttélést megkeserítik.
13. 57aa4ea1e8 (válaszként erre: 12. - Icuri)
2012. szept. 4. 22:36
Miket csinál az öreg?
12. icuri
2012. szept. 4. 22:35
Oké, köszi.Úgy látszik jó helyre költöztem.
2012. szept. 4. 22:33

Ez úgy működik, hogy valaki bejelenti, hogy gáz van.

A gyámügy kijön, és elküldik orvoshoz. Ha nem megy el, nem tudnak mit tenni. Aztán kijönnek még egy párszor, és eljátsszák ugyan ezt. Kb évek, mire történik valami, hacsak nem ön, és közveszélyes. Ha szimplán idióta, nem csinálnak semmit. Nincs már kényszergyógykezelés.

10. icuri
2012. szept. 4. 22:30
De mit tehet a gyámügy? Elviteti intézetbe?
2012. szept. 4. 22:11
Igen.
2012. szept. 4. 22:10
Tehát a felesége hozzájárulása nélkül is be lehet jelenteni a gyámügyön?
2012. szept. 4. 22:06
nem feltétlen maradna a házban.........attól függ,hogy milyen éllapotban van.ha veszélyes ön és a környezetében élőkre,akkor semmi képpen sem!És erről nem a felesége dönt-,aki tudomást sem akar venni dolgokról........,mert úgy tűnik..viszont valamiért mégis a gyámhatóság közbe lépett.Ennek oka van!!!
2012. szept. 4. 22:03
Ha van felesége akkor csak ő kérheti, esetleg be lehet jelenteni a gyámügyön. Amúgy mi változna ha gyámság alatt lenne, a viselkedése ugyanaz és ugyanúgy ott lakna a házban.
2012. szept. 4. 21:56
Van felesége, aki természetesen ezt nem akarja. Én nemrégen költöztem oda és én fogok a szomszédok vitájában sem részt venni, sem állást foglalni.Gondolom a gyámság alá kérést bizonyítani is kell. Pl.hogy miket művel az öreg.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook