Füstöltcsülök vagy búzacsíra? (beszélgetés)
Saint-Exupery: Fohász (részlet)
"Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak
erőt kérek a mindennapokhoz.
Taníts meg a kis lépések művészetére!"
----------------------------------------
Nagyon így van ez az étkezés esetében is.
Jó, ha lépésről lépésre térsz át az általad helyesnek tartott étkezésre.
Nézzük a kenyeret, mint a legmindennapibb és a legtöbb kalóriát bevivő étkünket!
Két évvel ezelőtt beruháztunk(!) egy kenyérsütőgépbe, 1-2 hónap alatt kikísérleteztem (mert géppel sütni finomat nem olyan egyszerű ám, mint ahogy le van írva!) a szerintem egészséges kenyeret, s azóta az A kenyér nekünk.
Mi van benne? (90 dkg-os a kenyér és kb. 120.-ft-ból kijön)
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
5 evőkanál (ek) búzacsíra, 5 ek búzakorpa
1-2 ek lenmag, 1 ek hántolt napraforgó, 1 ek hántolt tökmag,
2 teáskanál (tk) búzasikér, 2 tk cukor, 1 tk tengeri só, csipet C vit.
Ezt 60 dkg-ig feltöltöd finom búzaliszttel.
Kell még: 3 dl víz, 2,5 dkg friss élesztő.
Mindez kb. 10 perc alatt összeállítható, beledobod a gépbe, s 3-4 ór múlva kész A kenyér.
Ezt azért írtam le íly részletesen, mert bárki számára elérhető és már sokat javít azon, amit beviszel magadba.
Legközelebb leírok néhány olyan köretet, amivel kiválthatjuk a hagyományosakat.
Csak lépésről lépésre...:)
Üdv: FT
Sziasztok!
Bocsi, hogy beleszólok, de én azt hallottam, hogy a Q10et csak a szervezet tudja előállítani, ami a kapszulában és más étrend-kiegészítőkben van, az nem szívódik fel. Van ebben valami szerintetek, vagy egy elvakult vitamin-ellenes írta a cikket? Utánanéztetek már?
Nekem sajnos már részben muszájból kellett változtatnom a teljes életmódomon: nemcsak étkezés, hanem a gondolkodásomon, stb. Ehhez persze az én józan belátásom is csatlakozott, mert régóta éreztem én, hogy nem én irányítom az életemet, hanem mások, a körülmények... biztos Érted, mire akarok célozni.
De még azért nem ennyire szörnyű állapot miatt mint pl. rák... de meg kellett tennem, kaptam intő jeleket, és nemcsak a testem részéről, hanem a környezetemtől, akár mondhatnám a Jóistentől is... De megérte! És csak bíztatni tudnék rá mindenkit! Szerintem, ha a gondolkodásodon is változtatsz, akkor sokkal könnyebb a rossz szokásaidról lemondani, vagy akár egészségesebben étkezni, mozogni, szerintem a kettőnek együtt kell járnia, így támogatják, erősítik egymást.
A topik címe 2 szélsőség.Én az arany középút híve vagyok.Meg kell találni az egyensúlyt és nem 2 ilyen szélsőséges "ételre" vetíteni a tudatos táplálkozást.Gondolok például arra,hogy fontos az állati eredetű táplálék is,a vöröshúsok,hiszen a növényi eredetü vasat egyáltalán nem tudja hasznosítani a szervezet,viszont flaviodok,antioxidánsok kizárólag a növényi eredetű ételek,zöldségek,gyümölcsök tartalmaznak.
Ésszel étkezni,elhagyni a dohányzást sportolni ez a kulcs az egészségünk megőrzéséhez.
Teljesen igaz, hogy az egészség az valahol teljességet jelnti az élet minden területén, de ne legyünk maximalisták!
A legközvetlenebb, amit befolyásolni tudsz, az az étkezés (meg egyéb bevitel).
Az egy fontos tényező az ember életében, hogy saját elhatározásból, vagy muszájból vált e.
A felelősség addig teljesen a tiéd, amíg azt teszel a testeddel, ami a te kényelmi rendedbe illik bele. (Azaz tök mindegy mit eszel, mit iszol, legfeljebb másnapra kialszod.)
Azonban minden(!) ember életében eljön az az időszak/időpont, hogy változtatnia kell valamit az addigi kényelmi szokásain.
Nagyon nem akarunk változtatni! Ez természetes emberi tulajdonság.
Ha önmagad lemondasz a cigiről, pl., akkor az erősíti az önbizalmadat, és javít az egészségi állapotodon (meg nem leszel olyan büdös).
Ha azonban azt mondják, hogy a tüdőrák benned garázdálkodik, és ha tovább dohányzol, akkor van fél éved, ha abbahagyod a füstöt, akkor van esélyed még akármeddig is a szeretteid közt lenni, akkor már más a nézőpontja a dolognak.
Ezt értem az alatt, hogy ADDIG VÁLTOZTASS, MÍG NEM MUSZÁJ!
Szerintem nagyon fontos az étkezés, de ez csak egy része annak, hogy rálépjünk arra az útra, hogy felelősséget vállalunk az egészségünkért.
Szerintem a rendszeres mozgás, a káros szenvedélyekről való lemondás, az idegeskedés kerülése, a családi-baráti-rokoni kapcsolatok ápolása, a hit és még folytathatnám legalább ugyanilyen fontos tényezők. Erre rá kell tenni az életünket, és hamarosan pozitív változásokat kezdünk tapasztalni, mind testünk, mind a környezetünk felől.
Szia FT!
Én muszájból váltottam de nem vagyok vega,viszont csak szárnyast eszek. Sok-sok zöldség, gyümölcs, folyadék mellette, no cukor, só.Megszoktam és már nem is bírnám a nehéz kaját és a régi ízeket.
Na de ahogy látom a képedet a banánt biztos szereted!
MINDKETTŐ!
De az biztos, hogy a vegák tudnak valamit. Huszonéves koromban állandó fejfájásaim, ízületi problémáim voltak (húst ettem hússal), nem győztem orvoshoz járni. Aztán egyszer csak eldöntöttem: nincs húsevés.
Csináltam 3-4 évig. A fejfájást, ízületi bántalmakat "elfújta a szél", az összes orvos elfelejtve. Összetalálkoztam az engem azelőtt rendszeresen kezelő fizikoterápiás nővérrel, aki megkérdezte: elköltöztem, hogy olyan régen nem látott. Csak nézett, amikor azt mondtam, hogy nem, csak nem eszek húst.
Sajnos, már nem vagyok vega, de a tünetek nem jöttek vissza 30 év múltával sem!
Szia, a "halkapszula" az omega 3, az is nagyon jó hatású.
A Q10 (röviden) az olyan enzimet pótol, amelynek termelődése jellemzően 40 év felett csökken, és ez a csökkenés az öregedést gyorsítja.
Tehát:
E vitamin
Omega 3 (halolaj, v. lenmagolaj)
Q10
Ha szív, vagy érrendszeri gond van, ez a 3 testőr, az okos táplálkozás mellett.
FT
nem felesleges semmi, ami jóindulatból van :)
E vitamint szed az eset óta, még velem is szedeti :)
Q 10? még nem próbáltam, hacsak nem ez a halkapszula, mert azt más formában, Neki akár naponta adhatnék, de legalább heti 2 alkalommal eszi :))
a próféta szóljon Belőled :)))
Kedves Katinkaboszi!
A diéta fontos.
Lehet, hogy feleslegesen mondom, de elmondom.
A kedves férjed étrendkiegészítőnek egyen:
napi 2x200mg E vitamin és napi 2x30mg Q10 kapszulát.
Ezzel mindent megtesztek a hasonló "villámcsapás" elkerülése érdekében.
FT
ó bennünket is a szükség kényszerített erre :(
férjem infarktusa óta igen komolyan veszem az étkezést, nem adok mindent fel az asztalra, vagy pedig nem mindegy mit mivel és a szárnyasok vannak 99 százalékban az étkeink között.
Magyarúl, (lehet, hogy már hun nyelven sem értjük meg egymást?:)) te arra mondtad, hogy nem, (értelmezésem szerint), amikor azt kérdeztem, hogy "olyan fontos ez?"
FT
Megmondom miért feszegetem ezt a kajálás témát annyira.
Néhány ismerősömmel együtt kb. 2 évvel ezelőtt elkezdtünk egy olyan bio étkezést, mely vega, csak halat tartalmaz.
Öten voltunk ebben a kis társaságban. Hármunknak nagyon jó közérzete lett ettől, két társunk pedig azt mondta, hogy ő csak szenved, folyamatos hiányát érzi a megszokott ételeknek, s ez stresszet okoz náluk.
Ezért kérdezősködök erről, ha van valakinek tapasztalata.
Katinkaboszi azt mondta, eszik csülköt, de salátával. Ő ezek szerint kiegyensúlyozottan étkezik. Ez jó.
Na, de a többség nem így van ám...
FT
Bocsánat: a muszályból= muszájból
Beszédfelsmerő progi - tök fejletlen.
FT
szerintem lehet sok mindent enni, de csak módjával, no és kevés kenyérrel, meg krumplival, mert ezek hizlalnak és az bizony a színek és az ereknek rossz.
jó is a finom csülök, de salátával :)
búzacsira meg jöhet a frissen sütött kenyérbe, az igen ízletes tőle
és köretnek sok zöldséget minden mellé, vagy salátát
Szia F.M.,
Sokáig én is így gondoltam. Miután tudatosan, hosszabb ideig kipróbáltam a "totálisan más étket", 2-3 hét után valóban komoly változásokat tapasztaltam. szinte éreztem, amit az 1. hsz-emben idéztem: Az vagy amit megeszel.
A böjtről most nem beszélek, mert az valóban a legszélsőségesebb eset, de sok embertől kérdeztem már én ezt meg, és miután elmondták a véleményüket, megkérdeztem: "Te ezt megtapasztaltad?" Legtöbbjük válasza az volt, hogy nem, csak hallotta, vagy olvasta.
Szeretnénk olyantól véleményt hallani, aki muszályból, vagy "laza" elhatározásból változtatott az étkezésén alapvetően, s ez hogyan nyilvánult meg a mindennapjaiban.
elsősorban az a fontos, hogy amit megeszünk azt jó ízűen, és élvezettel együk meg, legyen az bármi
búzacsírát is lehet úgy megcsinálni, hogy finom legyen
nálam az a baj, ha ez baj, hogy imádok enni, és erről nem tudok, és nem is akarok letenni
Nagy okosságot mondtál, mert pl. ha valaki egy szelet "sima" sült disznóhússzeletet eszik hagymás kölessel, akkor már egészem más ételt rakott magába, mintha zsíros törtkrumplival enné azt.
De mégis: szerintetek ez olyan fontos...?
FT
nagyon komoly az első hozzászólás, erre nem lehet csak így válaszolni a mai kedves napon :)
kérek egy füstölt csülköt kissé meghintve búzacsírával :DDD
bocsika :D
Sziasztok!
Azért nyitom ezt a fórumot, mert arról szeretnék beszélgetni, hogy az étkezés milyen nagy (!?) mértékben befolyásolja az egészségünket, a közérzetünket, a gondolkodásunkat, stb.
Vannak szélsőséges vélemények.
"Az vagy, amit megeszel."
Bibliai idézet: "Nem az árt az embernek, ami a száján bemegy, hanem ami kijön, azaz amit beszél."
Szóval, van ez ügyben kavarc rendesen.
Szerintetek valóban alapjaiban meghatározza étkezésünk az életünk "milyenségét", vagy az csak egy a több tényező közül?