Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Az éles ritkán tűnik annyira könnyűnek, mint a korábbiak és a későbbiek. Aztán a legtöbbször ezt csak a kishitűség mondatja.
Szóbeli két hét múlva?
Szerintem egyénfüggő, kinek mi a könnyebb.
Úgy általában hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a magolós tárgyakat "mindenki képes megtanulni", de az egyes tantárgyakhoz eltérő képességprofil kell. Kémiából pl. ugyanúgy kell a memória, mint a logika, viszont nem igényel extrém magas szintű matematikai tudást. Bioszból rengeteg apró részletet kell tudni, magyarból, töriből széles körű és mély általános ismeretek kellenek az emelthez a sok megtanult anyag helyes értelmezéséhez.
Matekból jó érzék és jó tanár esetén valóban könnyebb útnak tűnik az emelt, de azért arra is kell készülni. Van, akinek a nyelv tűnik sima ügynek.
Szóval kinek a pap, kinek a papné. :-)
Nem tudom, hogy írta-e valaki az előrehozott nyelvi érettségivel kapcsolatosan:
Én úgy tudom, hogy ha előrehozottban középszintű érettségit tesz, akkor 12.-ben lehet emeltezni.
Ha előrehozottban egyből az emeltnek fut neki, akkor nem lehet újrapróbálni.... Erre az esetre megoldás lehet, hogy ha úgy érzi az előrehozott írásbeli alapján, hogy nem sikerült elég jól, akkor nem megy el szóbelire. Így majd a normál érettségikor tehet emletet.
Tényleg érdekes, hogy a magyar az egyik legnehezebb, pedig elsőre azt hinné az ember, hogy azt tanulták a legtöbbet, csak nem lehet az olyan meredek. Aztán mégis. Tutira nem írnám.
Nekem az furcsa, hogy mennyire nehéznek bizonyul a biosz, viszont az elmondásotok alapján valamiért az sem olyan könnyű az érettségizőknek. De azért a matekhoz képest mégis jobb eredmények születnek mindkét szinten.
Érdemes akkor a többi emelt átlagát is megnézegetni, meg hogy melyiket hányan választották, és ez alapján el lehet dönteni, hogy mi merre meddig. De azt vedd hozzá, hogy ahová matek emelt kell, oda valszeg nem vihet valaki mondjuk bioszt vagy mérnök infóra pl törit sem, pláne nem vihet hittant vagy más egyebet, amiből könnyebb az emelt. Mérnök infóra vihet infót vagy fizikát, kérdés, azokból könnyebb-e összehozni az emeltet, és érdemes-e, lévén az egyetemen úgyis kell majd a matek emelt szint.
Pszire nyilván igaz, amit írsz, hogy sokkal könnyebb az átlagnak a törit vagy az idegen nyelvet vinni, mint a matekot, de a biosz már nem ilyen evidens, nem egy ismerős épp a biosz emelt miatt maradt le onnét. De a magyar emeltet sem gondolnám könnyebbnek. Na de erről már sokat beszélgettünk itt.
Még nem is lehet tudni, mennyi volt a legutóbbi érettségiátlag. Pedig már nagyon kíváncsi lennék rá.
Minden tárggyal nagyon sokat kell foglalkozni. Szinte kivétel nélkül.
Persze az egyetemi tananyag, és az egyetemi tanulás intenzitásának megtapasztalása után már nem tűnik ANNYIRA stresszesnek és nehéznek az emelt érettségikre felkészülés, de középiskolásként az.
A diákok OKTV eredménye egyben az iskola fontos objektív eredményességi mutatója. Ez egy szabály, aki ebben a formában akar versenyezni, annak ezt el kell fogadnia.
A mi (ex)sulink nem igazán nyomasztja versenyekkel a diákokat, de az OKTV az más. Arra felhívják - nem erőszakosan, csak sokatmondóan - többször is a figyelmet, a sulinaptárban is szerepel a jelentkezési határidő.
Emeltből tavaly valami 61 vagy mennyi volt az átlag. De valami nem várt összetételű volt a feladatsor vagy valami ilyesmivel indokolták.
Szerintem, ha valaki emeltre megy matekozni (nem zseni), akkor annak igen sokat kell foglalkoznia vele még a 60-65%-os eredményért is. Amennyi időt gyakorlással tölt, jó eséllyel más tárgyból magasabb pontszámot hozna össze. De ezek szerint ebben nem értünk egyet.
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!