Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után fórum

Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)

7675. Chelsey (válaszként erre: 7672. - Virgilius)
2020. okt. 22. 12:38
Gondoltam rá reggel, remélem, azért elég jól sikerült neki! :)
7674. virgilius (válaszként erre: 7673. - Levia)
2020. okt. 22. 12:37
Egy hónap múlva...
7673. levia (válaszként erre: 7672. - Virgilius)
2020. okt. 22. 12:28

Az éles ritkán tűnik annyira könnyűnek, mint a korábbiak és a későbbiek. Aztán a legtöbbször ezt csak a kishitűség mondatja.

Szóbeli két hét múlva?

7672. virgilius
2020. okt. 22. 11:47
Részünkről megvolt, lányom azt mondja, nem volt olyan könnyű (mint szokott).
7671. virgilius (válaszként erre: 7669. - Franciska76)
2020. okt. 21. 17:04
Köszi, viszont kívánjuk mindenkinek!
7670. Bogi11 (válaszként erre: 7669. - Franciska76)
2020. okt. 21. 16:44
Köszönjük. :)
2020. okt. 21. 15:34
Sok sikert a holnap érettségizőknek!
7668. Chelsey (válaszként erre: 7667. - Akinomuj)
2020. okt. 21. 10:53
Tulajdonképpen igazad van :)
7667. akinomuj
2020. okt. 21. 10:50

Szerintem egyénfüggő, kinek mi a könnyebb.

Úgy általában hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a magolós tárgyakat "mindenki képes megtanulni", de az egyes tantárgyakhoz eltérő képességprofil kell. Kémiából pl. ugyanúgy kell a memória, mint a logika, viszont nem igényel extrém magas szintű matematikai tudást. Bioszból rengeteg apró részletet kell tudni, magyarból, töriből széles körű és mély általános ismeretek kellenek az emelthez a sok megtanult anyag helyes értelmezéséhez.

Matekból jó érzék és jó tanár esetén valóban könnyebb útnak tűnik az emelt, de azért arra is kell készülni. Van, akinek a nyelv tűnik sima ügynek.

Szóval kinek a pap, kinek a papné. :-)

7666. Kris0111 (válaszként erre: 7603. - Levia)
2020. okt. 20. 22:43

Nem tudom, hogy írta-e valaki az előrehozott nyelvi érettségivel kapcsolatosan:

Én úgy tudom, hogy ha előrehozottban középszintű érettségit tesz, akkor 12.-ben lehet emeltezni.

Ha előrehozottban egyből az emeltnek fut neki, akkor nem lehet újrapróbálni.... Erre az esetre megoldás lehet, hogy ha úgy érzi az előrehozott írásbeli alapján, hogy nem sikerült elég jól, akkor nem megy el szóbelire. Így majd a normál érettségikor tehet emletet.

7665. Chelsey (válaszként erre: 7664. - Virgilius)
2020. okt. 20. 21:54

Tényleg érdekes, hogy a magyar az egyik legnehezebb, pedig elsőre azt hinné az ember, hogy azt tanulták a legtöbbet, csak nem lehet az olyan meredek. Aztán mégis. Tutira nem írnám.

Nekem az furcsa, hogy mennyire nehéznek bizonyul a biosz, viszont az elmondásotok alapján valamiért az sem olyan könnyű az érettségizőknek. De azért a matekhoz képest mégis jobb eredmények születnek mindkét szinten.

7664. virgilius (válaszként erre: 7661. - Chelsey)
2020. okt. 20. 21:21

Érdemes akkor a többi emelt átlagát is megnézegetni, meg hogy melyiket hányan választották, és ez alapján el lehet dönteni, hogy mi merre meddig. De azt vedd hozzá, hogy ahová matek emelt kell, oda valszeg nem vihet valaki mondjuk bioszt vagy mérnök infóra pl törit sem, pláne nem vihet hittant vagy más egyebet, amiből könnyebb az emelt. Mérnök infóra vihet infót vagy fizikát, kérdés, azokból könnyebb-e összehozni az emeltet, és érdemes-e, lévén az egyetemen úgyis kell majd a matek emelt szint.

Pszire nyilván igaz, amit írsz, hogy sokkal könnyebb az átlagnak a törit vagy az idegen nyelvet vinni, mint a matekot, de a biosz már nem ilyen evidens, nem egy ismerős épp a biosz emelt miatt maradt le onnét. De a magyar emeltet sem gondolnám könnyebbnek. Na de erről már sokat beszélgettünk itt.

7663. levia (válaszként erre: 7661. - Chelsey)
2020. okt. 20. 21:19

Még nem is lehet tudni, mennyi volt a legutóbbi érettségiátlag. Pedig már nagyon kíváncsi lennék rá.

Minden tárggyal nagyon sokat kell foglalkozni. Szinte kivétel nélkül.

Persze az egyetemi tananyag, és az egyetemi tanulás intenzitásának megtapasztalása után már nem tűnik ANNYIRA stresszesnek és nehéznek az emelt érettségikre felkészülés, de középiskolásként az.

7662. levia (válaszként erre: 7659. - Chelsey)
2020. okt. 20. 21:14

A diákok OKTV eredménye egyben az iskola fontos objektív eredményességi mutatója. Ez egy szabály, aki ebben a formában akar versenyezni, annak ezt el kell fogadnia.

A mi (ex)sulink nem igazán nyomasztja versenyekkel a diákokat, de az OKTV az más. Arra felhívják - nem erőszakosan, csak sokatmondóan - többször is a figyelmet, a sulinaptárban is szerepel a jelentkezési határidő.

7661. Chelsey (válaszként erre: 7660. - Virgilius)
2020. okt. 20. 21:14

Emeltből tavaly valami 61 vagy mennyi volt az átlag. De valami nem várt összetételű volt a feladatsor vagy valami ilyesmivel indokolták.

Szerintem, ha valaki emeltre megy matekozni (nem zseni), akkor annak igen sokat kell foglalkoznia vele még a 60-65%-os eredményért is. Amennyi időt gyakorlással tölt, jó eséllyel más tárgyból magasabb pontszámot hozna össze. De ezek szerint ebben nem értünk egyet.

7660. virgilius (válaszként erre: 7658. - Chelsey)
2020. okt. 20. 21:02
Hát döntsd el, mit is kérdezel akkor :) Akik 3asra se közepeznek, azok nyilván nem fognak emeltezni matekból. :) Én arra írtam az egészet, hogy 85% az talán túlzás.
7659. Chelsey (válaszként erre: 7654. - Virgilius)
2020. okt. 20. 21:01
Kicsit igazságtalannak tartom, hogy egyáltalán osztályzat kell bármilyen tantárgyból az OKTV-re. Van ennek valami praktikus oka? Miért nem mindegy, hogy honnan van valakinek a tudása?
7658. Chelsey (válaszként erre: 7652. - Virgilius)
2020. okt. 20. 20:58
A középszintű matekérettsége átlaga 3-as körül van és sokszorta többen írják meg, mint az emeltet. Emiatt gondolom, hogy a többségnek nem ez az erőssége.
7657. Zizoka01 (válaszként erre: 7656. - Virgilius)
2020. okt. 20. 20:42
Volt Eötvösös ismerősöm pár éve, saját kedvtelésből és minimalis segítséggel tanult latinul, OKTV-n is az első 3-4-ben volt talán. Ő folyton fordítási versenyekre járt, azzal trenírozott.
7656. virgilius (válaszként erre: 7650. - Zizoka01)
2020. okt. 20. 20:31
Mondjuk az E5-ben talált 62%-os latin emelt eredmény kissé elbizonytalanított, mert annál sokkal jobbat szeretnénk... De ahogy nézegetem a régebbi feladatsorokat, nem tűnnek ilyen nehéznek. Az OKTV feladatsorok is elég könnyűek, de különben elég nagy ott a verseny, pont azért, mert mindenki azt gondolja, hogy könnyű pontszerzés. És azért van még jó pár iskola, ahol tanítanak latint. Szóval igyekezni kell, nagyon is, de tényleg nem lehetetlen, főleg ha az első 10 helyezés már pontot ér.
7655. virgilius (válaszként erre: 7653. - Zizoka01)
2020. okt. 20. 20:24
Igen, magam is csodálkozom, mert pl anno a felvételi feladatsorokat nagyon nem szívesen csinálta velem. Mármint a matekot, mert a magyar az ment neki magától is. Dehát be kell látnom, hogy pocsék matektanár lennék, talán a latinban jobb vagyok, és ez így van jól :))) Ő meg valóban lelkes, ez benne a szuper. De ez nem az én érdemem, egyedül az övé. :)
7654. virgilius (válaszként erre: 7650. - Zizoka01)
2020. okt. 20. 20:21
Szerintem elég, aha. Nyelvvizsgához is elég lenne. Az OKTV vel az a baj, hogy nem biztos, hogy addigra meglesz a kellő számú osztályozó, amikor jelentkezni kell. De ha elég ügyes lesz és a másik suli is partner hozzá, akkor persze, megpróbálja. Bonyolítja a helyzetet, hogy a saját suli nem tudja jelentkeztetni, csak az, ahol vendégtanuló.
7653. Zizoka01 (válaszként erre: 7649. - Virgilius)
2020. okt. 20. 20:20
Gratulálok neki, meg persze neked is :-). A kezdeti lelkesedés után nem könnyű fenntartani a folyamatos tanulást, főleg szülővel. Szuper, hogy nektek sikerül!
7652. virgilius (válaszként erre: 7648. - Chelsey)
2020. okt. 20. 20:19
Fogalmam sincs, hogy a többségnek mi a könnyebb. Szerintem a többségnek a biosz emelt is legalább olyan nehéz. Még a törit el tudom fogadni, ha azt mondod, hogy azt a többség kellően sok magolással meg tudja tanulni. Én bölcsész létemre elég simán és elég jól meg tudtam volna írni anno a matek központit, ami a mostani matek emeltnek felelt meg. A bölcsész fiam szintén igen jól meg tudta írni. Gyerekeim apja nem tartozik a többséghez, mert ő matematikus, de ő is igen jól megírta anno. :))) A lányom viszont asszem nem tudná megírni. Ezek után nem tudom, mit gondoljak a többségről. Fiam osztályában 90% írt kb matek emeltet, és mindenkié elég jó lett, talán nem is lett 5-ösnél rosszabb jegy, pedig nem 35 matekzseni járt oda. Nem hiszem, hogy nehezebb, mint 90+ %os emelt nyelvi érettségit csinálni meg C2 nyelvvizsgát, amit pl Te szoktál alapnak tekinteni a másik topikban. :)))
7651. levia (válaszként erre: 7648. - Chelsey)
2020. okt. 20. 20:18
Nem.
7650. Zizoka01 (válaszként erre: 7647. - Virgilius)
2020. okt. 20. 20:14
És a 4 könyv elég az emelthez? Akkor miért nem próbálja meg az OKTV-t jövőre? Jó sok pontot lehetne szerezni egy szép eredménnyel. Túl nagy tolongás talán azon a nyelven nincs.
7649. virgilius (válaszként erre: 7647. - Virgilius)
2020. okt. 20. 20:13
...és ő még 1-1 órát készül is rá, mert kap házit is :)
7648. Chelsey (válaszként erre: 7646. - Virgilius)
2020. okt. 20. 20:13
Szerinted elmondható, hogy a többségnek van érzéke a matekhoz emelt szinten?
7647. virgilius (válaszként erre: 7645. - Zizoka01)
2020. okt. 20. 20:10
Úgy 2-3 naponta 1-1 órát, illetve nyáron minden nap toltuk, meg az őszi szünetre is ezt tervezzük. Vissza kéne keresni, mikor kezdtük, itt megvan a nyoma :))) amúgy nem vagyok jó dátumokban, de talán július lehetett, és most fejeztük be az elsős könyvet épp a héten. Viszont jövő januárig bele kell férnie a maradék 3-nak.
7646. virgilius (válaszként erre: 7644. - Chelsey)
2020. okt. 20. 20:08
Ez így nem jelenthető ki általánosságban, semmiképp sem. Akinek van érzéke a matekhoz, viszont utál magolni, annak a matek sokkal könnyebb, mert kevés magolás kell hozzá.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook