Endokrinológia - Kinek milyen tapasztalata van vele? (beszélgetés)
Biztosan így van. De ő is ugyanúgy először vizsgálatokra küld, mint eddig mindenki. Csak nálam az a probléma, hogy ha hosszú a sor, akkor nekem egész addig nincs mensim. Én meg már nem akarok 3 havonta nőgyógyászatra járni, hogy ugyan írjanak már fel nekem megint norcolutot. Pont azért gondoltam, hogy kivizsgáltatom magam, hogy kiderüljön mi a baj, mi nem jön. Adjanak rá valami gyógyszert, amitől helyre jön. Csak attól félek, hogy mivel én még nem akarok gyereket, elintéznek sima fogamzásgátlóval. Csak én meg azt nem szeretnék szedni. De "gyerekcsináló" gyógyszert sem szeretnék szedni. Én is utána olvastam a dolgoknak, és kb. ennyivel le tudják a dolgot. És reméltem, hogy az endokrinológustól talán okosabb leszek, de eddig kb. úgy éreztem magam, mint aki egy pszichológushoz ment volna.
meg azt nem értem, hogy miért nem lehet egyszerre az összes vizsgálatra kiírni, mint egy házi orvosnál, miért kell ugyanazzal kb. 10-szer elmennem, mert mindig más jut éppen az orvos eszébe, hogy mi kell még.
Hát nem tudom. Mindenesetre már a 4. dokinál járok, és olyan mintha sötétben tapogatóznának. Előrébb semmivel sem jutottam 2,5 év alatt. Csak olyan dolgokat mondanak, amire magamtól is rájöttem. Nem kellett hozzá nagy ész.
Tényleg és ha a stressz hormonom magas, akkor mit tudnak csinálni? Mert a doki nagyon firtatta, hogy munka mellett tanulok is, és nem-e sok. De hát mielőtt elkezdtem a sulit előtte is volt ilyen probléma.
Csak azt nem értem, hogy akkor ez az egész miért csak pont 2,5 éve kezdődött, amikor elvetéltem.
Nehogy félre érts, nekem sosem volt "normális" ciklusom, de azért volt benne rendszer. És ezt a jól működő rendszert borította teljesen fel a vetélés. Legalábbis azóta jön meg csak negyedévente általában gyógyszerrel.
Nem hinném, hogy pont a terhesség óta lenne ez a problémám, úgy hogy előtte sose volt semmi bajom, max. egy náthát kaptam el évente egyszer-kétszer, és ennyi.
Háziorvos nem írhat ki csak cukorterhelést. Nődoki vagy endo doki írhat ki inzulin ir.
De azt is teheted, hogy a házidokitól kérsz cukor terhelést és a laborban megkéred, hogy csináljanak inzulint is úgy hogy kifizeted.
tesztoszteronod magas az lh-fsh arányod sem túl jó 1:1hez kellene lennie, bár ha az fsh kicsit magsabb az nem gond, de a tied majdnem 2 egységgel magasabb.
A TSH-d is nagyon magas 1 körül kell lennie.
Jó lenne ha az inzulinterhelésnél tudnál legalább még egy 60 perces vv-t is kérni, de a legjobb egy 5 pontos lenne.
Ettől tartottam, hogy ugyanúgy zajlik. Így gyerekkel nem merem bevállalni, valahogy meg kell oldanom, hogy vigyázzon rá valaki.
Neked tb-re csinálják a vizsgálatot, vagy fizetsz érte?
Én is egy inzulin terheléses vizsgálatot szeretnék kikönyörögni tb-re. Hát nem sikeredik. Nekem az endokrinológus az elején ráírta a papíromra, hogy pco gyanú, de nőgyógyászatra küldtek. Ott közölték, hogy nincsenek cisztáim, és ezzel megállt a dolog. Pedig a tüneteim, ráillenek az inzulin rezisztenciára.
Aki volt már inzulin terhelésen, az leírná, mennyire gáz? A cukorterheléses vizsgálat után azt sem tudtam hol vagyok, annyira rosszul voltam.
Igazából kedden pont ezért is rágtam be az orvosra, hogy az ember nem véletlenül megy magánorvoshoz. És akkor még annyi tanácsot sem ad, hogy mit egyek többet, vagy kevesebbet. Mert végülis azzal rosszat nem csinálna, ha legalább pár ilyen dolgot mondana.
Amúgy ezekről a diétákról meg van a véleményem. Apósomnak is azt mondták, hogy 2-es típusú diabétesze van. Végig rendbe volt a cukra. És mint kiderült csak egy gyógyszer okozta, amit amikor abba hagyott, rögtön vissza is ment a cukra. Elég súlyos szívműtéten esett át, és több szívinfarktuson is, de a diéta miatt nem tudott felerősödni a szervezete, és az utolsó szívroham, sajnos el is távozott tőlünk.
Jó reggelt mindenkinek!
Ahogy ígértem akkor leírom az eredményeimet.
FSH: 5,56 (3,85-8,78)
LH: 3,95 (2,12-10,89)
Prolactin: 334 (70,80-566,30)
Tesztoszteron: 2,00 (0,40-2,60)
Ösztradiol: 125,30 (99,1-447,9)
HTSH: 2,970 (0,34-6,10)
FT4: 18,9 (12,00-20,80)
Mint már írtam korábban, minden a megadott értéken belül van, de mégis húzta szinte mindegyik eredményre az orvos a száját. Ja és a ciklus 3. napján készültek.
A pcos az inzulinrezisztencia miatt alakul ki ha azt rendbe rakják rendbe jön a pcos.
Az kevés ha csak az édességet iktatod ki, speciális diétára lesz szükséged ha ez a baj.
Sziasztok!
Enyhe PCO mit jelent?
Szia!
Még nem volt. Majd most lesz.
Hát nem tudom, hogy PCOS vagyok-e, mert amikor fizikális vizsgálat volt, azt határozottan mondta az orvos, hogy nincsenek ciszták.
Amúgy majd holnap megírom az eredményeket, mert most nem otthon vagyok, és nincsenek nálam.
További ajánlott fórumok:
- Dr. Nyárádi Attila endokrinológus. Ismeritek? Vélemények?
- Dr. Vadász János endokrinológus - vélemények és tapasztalatok?
- Dr. Molvarec Attila nőgyógyász endokrinológus vélemény
- Szt. Imre kórház endokrinológiai és pajzsmirigy szakambulanciáról mi a véleményetek?
- Dr. Tímár Renáta endokrinológusról tud valaki véleményt írni?
- Dr. Szűcs Nikolette endokrinológus velemenyek?