Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Első autónak milyet választanátok? fórum

Első autónak milyet választanátok? (tudásbázis kérdés)


1 2
42. syria (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 29. 11:35

Felejtsd el, hogy „ne adj' Isten történik valami”! Ha ennyire azzal számolsz, hogy úgyis baleset ér, akkor garantáltan fog is. És miért akarsz „gyakorolni”? Gyakoroltál eleget, mire meglett a jogsid. Most már célirányosan vezess, „fuvarozd” a családtagokat; vagy menj a dolgaid után egyedül, magabiztosan, annak tudatában, hogy megtanultál vezetni, de KELLŐ és nem túlzott óvatossággal.

A kérdésre válaszolva: első tulajdonostól vennék autót, ami ugyan sok éves, de megkímélték, mert korához képest kevés km van benne, nem csillaggarázsban tartották, rendszeresen szervizelték, stb. A márkát illetően Toyota Yarisra szavaznék. Pl. az én közel 19 évesemmel nagyon jól járNÁL. 110 000 km van benne, DE nem eladó. (Tavaly kapta a 3. akksiját, az elsővel 8-9 évig ment - az még eredeti japán volt -, egyszer kellett az önindítóját felújítani kb. 10 éve. A többi, folyamatosan amortizálódó alkatrész cseréjét lazán ki lehet bírni. Ma szervizbe viszem, mert visszahívási kampány keretében, előre egyeztetett időpontban kicserélik az utasoldali légzsák felfúvó egységét.)

41. Napsugár8 (válaszként erre: 40. - Bellabi)
júl. 26. 17:59
Szép kor egy autónál. :)))
júl. 26. 16:51
Plusz egy tipp: említsd ismerösöknek, hogy elsö autót akarsz venni. Nekem így lett elsö autóm. Megbízható, 50 éves, precíz és óvatos elsö tulajtól, aki nem hajtotta szét.
39. Napsugár8 (válaszként erre: 38. - Simple)
júl. 26. 16:32

Ezek szerint nem vagyunk egyformák. Amit javasoltam, azt én is csak 2 hétvégén csináltam, mert utána már célirányosan kellett mennek másik településre. Kinek így, kinek úgy. Ez nekem azért is volt jó, mert ez alatt megismertem, kitapasztaltam az autót is, amit vettem, hogyan gyorsul, hogyan mozdul...

Mindenki másként csinálja. A kérdező is majd eldönti, neki hogyan lesz jobb.

38. simple (válaszként erre: 34. - Napsugár8)
júl. 26. 14:35
Szerintem meg pontosan az a legjobb. Rögtön be kell ugarni a mély vízbe, hogy minél előbb rutint szerezzen az ember. Én kézhezkaptam a jogsimat, és már ültem is be a kocsiba, hetekig ki se szálltam, és az első utam is Budapesti csúcsforgalomban volt. Több embert ismerek, aki nem így csinálta, és nem mernek a városban vezetni a mai napig. Testvérem például egy kis faluban tanult meg vezetni, ahol sosem jött másik jármű, mondanom sem kell, hogy pestre inkább bumlizik be négyszer annyi idő alatt, de kocsival nem mer bejönni. Ennek így mi értelme van? Meg minek ülne mellette bárki? Ezt így nem is értem. :D
júl. 26. 14:10
Én machbox-ot😀
36. andi6020 (válaszként erre: 34. - Napsugár8)
júl. 26. 14:09

Már akinek. Én rögtön vezettem belvárosban, nagy forgalomban.

Az meg, hogy az anyósról szóljon bárki, hogy ezt csináld, meg azt nézd, hát annál rosszabbat el sem tudok képzelni.

35. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 34. - Napsugár8)
júl. 26. 14:04

Nem a legnagyobb forgalomba vezetek. Nem is írtam ilyet sehol...

Általában kora reggel megyek 6.30 - 7 óra között és nem egyedül. 40-50 percet. Ül mellettem valaki mindig.:)

34. Napsugár8 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 26. 14:01

Friss jogsival még azt is meg kell szokni, hogy nem ül melletted senki, aki majd szól, ha éppen valami elkerülte a figyelmedet.

Igaz, hogy kis városban élek, de úgy csináltam, hogy vasárnap, amikor mások az ebéd fáradalmait pihenik (13-15 óra között) indultam el a városban kóborolni, viszonylag gyenge a forgalom. Majd kimerészkedtem a város határán kívül, először csak a legközelebbi településig, és ott a központtól vissza... nem igazán jó dolog, rögtön fejest ugrani a legnagyobb forgalomba!

33. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 31. - NomNom)
júl. 26. 13:11

Van egy jó ismerősünk, aki egyben a autószerelőnk is, tehát, ha nézek 1x autót, megkérem jöjjön velem, mivel ő azonnal észreveszi, ha valami nem klappol.

Ebben sokat tud segíteni. És azt is tudom, hogy csak toyotát vagy nissant fog ajánlani. A minőséget meg kell fizetni.

Egyébként a városban közlekednék egyelőre, de azt is csak ahogy engedné a pénztárcám. 😄

32. csgybzs (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 26. 12:43

Pedig a 2005 utáni "új" Szuzukik nagyon jók. Olcsó alkatrészek, töréstesztje abszolút nem rossz, nem rohad, nem zabál.


Ugyanígy mehet a Micra, Yaris, mindegyik ilyen kiskategóriás autó. Toyota is csak kiesik az ember alól, alig kell szervizeltetni.


600-800 ezer a mai árak mellett nem sok egy első autóra, alatta csak olyan alját találsz, amire aztán ugyanennyit rákölthetsz pikk-pakk. Persze nyilván itt is lehetnek kivételek.

31. NomNom (válaszként erre: 30. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 26. 12:32

A családban valakivel nem tudod megbeszélni? Már olyan szempontból pl, hogy amire te használod arra milyen fogyasztású lenne a legmegfelelőbb. Nem mindegy, hogy városon belül mászkálsz vagy naponta mész egyik településből a másikba. Mennyi ideig szeretnéd használni ezt az autót, lecseréled pár éven belül?

Ha az ára nem mindegy, akkor az sem mindegy átlagosan mennyit kell rá költeni (üzemanyag, karbantartás, szervíz, biztosítás stb).

A lent említett autók közül pl melyiket a legolcsóbb javíttatani, ha kell valamit javítani rajta.

júl. 26. 12:27

Most akkor suzuki vagy opel vagy peugeot, esetleg skoda? Nem egyszerű.

Megnézem több helyen is, de mindenképp magánszemélytől vásárolnék.

29. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 21. - Epresturmix)
júl. 26. 12:26

Köszönöm, köszönöm! Te megértesz és megfogalmaztad a lényeget!

Nekem megér annyi (sok) pénzt, hogy a saját bőrömön tapasztaljak meg dolgokat, ne pedig más kárán! (De természetesen nem ebből indulok ki, csak az ördög nem alszik.)

28. katt2
júl. 26. 12:24

A családban vett valaki egy Skoda Fábiát. 600,-eFt-ért. Belülről olyan szép, hogy vetekedik a szalonautókkal. Kívülről néhány kavicsfelverődés látszik rajta, törésmentes. 2005-ös. És egy Skodához biztosan olcsóbb minden, mint egy japán autóhoz. ( Kivéve a régi Szuszkákat )

Egy Fábia nem olyan kicsi, olyan érzésem van, hogy kitalálták a Fábiát, aztán megnövesztették és elnevezték Octáviának... :) Meg kell nézni, hogy mennyi fut az utakon belőlük... és nem véletlenül.

Ha még új a jogsid, ez nem jelenti azt, hogy össze fogod törni. A probléma inkább más autókkal lesz, de az ellen nem tudsz védekezni.

Mindkét autóról csak jókat tudok mondani.

27. Scherlock (válaszként erre: 25. - Epresturmix)
júl. 26. 12:09
Mindennek mindenhez van köze. :)
júl. 26. 11:49
Amikor én kezdtem vezetni még Trabantból volt a legtöbb az utakon. Semmi esetre sem akartam azt venni de az oktatóm meggyőzött, hogy 2-3 évre nagyon jó lesz kezdő kocsinak. Igaza volt, nem baleseteztem vele soha de megtanultam rajta minden fontosat./ kerékcsere, gyertyacsere, zörejek észlelése/ 9 év lett belőle,mert közben lakást vettem . Az új autó aztán egy Suzuki lett, amit imádtam és csak azért lett 6 évesen másikra cserélve, mert közben a párom másikat vett és az ő autója kicsit újabb és komfortosabb volt. Ez még éppen eladás alatt van /Peugeot 206 GLX, automata váltós/ De ezt nem ajánlanám még kezdő vezetőnek, mert ha frissen rászokik az ember az automatára később már csak olyat akar. Viszont a Peugeot egy nagyon jó típus, azt mindenképpen ajánlanám, amit most eladok közel 20 éves, 15 éve utcán tartott, nagyon szívós, megbízható, komfortos. A környező országokat is bejártam vele. Még most is nagyon szép külsőleg. Most volt lehetőségem másikat venni, ami Suzuki lett.
25. Epresturmix (válaszként erre: 23. - Scherlock)
júl. 26. 11:30
Semmi köze a spirituális dolgokhoz. 😉
24. agimami7 (válaszként erre: 20. - Aszparagusz)
júl. 26. 11:13

Azzal nagyon egyetértek, hogy Budapesten nem érdemes autóval járni, főleg nem egyetemistának, hisz tény, hogy metróval a leg-gyorsabb.

Van fogalmam a Bp-i közlekedésről, parkolási díjakról, mivel kb 1-2 havonta járunk. Kb. 20 évet ott is éltem.

A három főre szerintem is bőven elég 2 autó! Mi 4-en vagyunk a Családban, sajnos elég távol egymástól ezért van 3 autó.

23. Scherlock (válaszként erre: 21. - Epresturmix)
júl. 26. 11:13
Nem tom, mindenki máshogy gondokoldik ,és él is.
22. Scherlock (válaszként erre: 7. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 26. 11:11

Ne gyakorold, hanem csináld.


Bár, ahogy gondolod.


Aki túl óvatos, az nem is él igazán. ;)

21. Epresturmix (válaszként erre: 3. - Scherlock)
júl. 26. 11:08

Nem biztos út, de nyugodtabban veszek én is egy használtat, régebbit, mint használjam a vadiúj 7-es golfunkat, amibe egy lámpacsere kompletten 70 ezrünkbe kerül (ráadásul ez csak egy utángyártott) egy őz miatt. Most történt velünk.

Szóval azért mint kezdő vezető, igen, benne vannak kisebb bakik és inkább fizetek alig párezret egy bontott alkatrészért, mint azt hallgassan itthon, hogy soha többet nem vihetem el az autót, mert balfax vagyok. 😀

20. aszparagusz (válaszként erre: 19. - Agimami7)
júl. 26. 10:48

Szerintem meg a józan gondolkodásé, hogy mennyi autót tartunk fenn.

Nálunk pl. a fiam egyetemista, az egyetem Budapesten az 5. kerületben van.

Tudod, hogy ott milyenek a parkolási lehetőségek? Mennyi a parkolási díj? Miért kellene napi többezret parkolásra fizetnie, parkolóhelyet vadásznia, amikor metróval sokkal gyorsabban ott van?

Hárman vagyunk a családban így úgy vélem 2 autó bőven elég. Azt a pénzt, amit egy teljesen felesleges harmadik autóra költenénk, sokkal értelmesebben használjuk fel.

19. agimami7 (válaszként erre: 17. - Andi6020)
júl. 26. 10:39

Én is értem, de akkor kinek ajánlottad a Suzukit???

Amit küldtem linket, abban is vannak aránylag jó áron jó autók.

Suzukiból az újabb típust elfogadnám!!Egy baj van, hogy senki sem Suzui párti a Családban.Az unokámét kellene a közeljövőben lecserélni, mivel az övé már 23 éves Peogeot 206-os, igaz semmi baja de sajnos Ő sem Suzuki párti, úgyhogy ez OFF-


Egyébként nálunk is van mindenkinek autója,(3, mivel én már nem vezetek) akinek jogsija van. Szerintem nem alap, hanem PÉNZ kérdése, hogy mindenkinek legyen külön autója, akinek jogsija van!

18. Napsugár8 (válaszként erre: 15. - Aszparagusz)
júl. 26. 10:24

Én is azt mondom, kis méretű, de műszakilag stabil autót kellene keresned, éppen azért, mert egyelőre kevés a rutinod.

Ha egy már egyébként is leamortizált autót veszel, és forgalomban jön ki egyik-másik hibája, mert mikor is jönne ki???

17. andi6020 (válaszként erre: 11. - Agimami7)
júl. 26. 10:22

Értem, és nem is neki javasoltam a Szuzukit. Csak úgy általánosságban jobb egy jó Szuzuki mint az, amit linkeltél.


Nálunk mindenkinek van autója, akinek van jogsija.

Senki nem szedi ki a másik segge alól a kocsit. Ez alap.

16. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 15. - Aszparagusz)
júl. 26. 10:12
Nagyon köszönöm!! 👌
15. aszparagusz (válaszként erre: 14. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 26. 10:10

Akkor ez egy más szitu.

200-300 ezres autót szerintem akkor se vegyél, mert többet lesz szervizben, mint használatban és sokat kell ráköltened. Arról nem beszélve, hogy milyen kellemetlen, ha útközben hagy ott.


Bár nem vagyok szakértő, de én is inkább egy Opel Corsát ajánlanék.

14. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 9. - Aszparagusz)
júl. 26. 10:04

A 2 autóból az egyik hamarosan kiesik, mert a tesómé és ki akarja vinni külföldre. A másik a páromé, de a munkájából adódóan sok időm nem volna használni...szinte mindig vezeti.

Szóval ezeket ideig-óráig tudom használni. Arra, hogy legyen kialakult rutinom, ahhoz sajnos egyik sem lehet nálam többet.

13. aszparagusz (válaszként erre: 12. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 26. 10:03

Én Budapesten lakom, lassan 40 éve lesz, hogy vezetek.

Vannak idegbetegek, de azért a többség normális.

Nekem az M1 (autópálya) egy "túlélő kaland".

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook